Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2019 » Ballıkayalar Günübirlik Kaya Tırmanış Eğitim Faaliyeti

Ballıkayalar Günübirlik Kaya Tırmanış Eğitim Faaliyeti

Tarih: 19 Mayıs 2019

Yer: Ballıkayalar Tırmanış Bahçesi

Ekip: 10 Başlangıç grubu üyesi, gelişim ve eğitmenler

Yazan: Tuğçe CELAYİR – Başlangıç grubu üyesi


Saat 08.00’da Yıldız Camii önünden harekete geçen otobüs, Göztepe’den ekibimizin geri kalanını da alarak yola devam etti. Tırmanış bahçesine vardığımızda, sırasıyla başlangıç ekibine malzeme zimmeti yapıldı. Kask, kemer ve ATC HMS, daha önceden talepte bulunmuş olan her ekip üyesi için birer adet olmak üzere dağıtıldı. Kilitli karabinalar, ekspressler, çantaları içerisinde tırmanış ipleri, ilk yardım çantaları gibi temel malzemeler dağıtıldıktan sonra, başlangıç ekibi kendi arasında bu genel malzemeleri paylaştırdı ve faaliyet süresince bu malzemelerin sorumluluğunun tüm ekibimizde olduğuna dair kısa bir konuşma gerçekleştirdik. Ekibimizde Karakayalar tırmanış faaliyetinde lider tırmanış simülasyonu gerçekleştiren üyelerimiz mevcuttu. Bu üyelerin, bu faaliyet boyunca lider tırmanış gerçekleştireceği, geri kalan 5 kişinin ise lider tırmanış simülasyonu yapacağı söylendi. Bu nedenle ikiye ayrılan ekip farklı rotalarda tırmanışlarını gerçekleştirdiler.

Bu eğitim faaliyetinin başında da, diğerlerinde olduğu gibi, başlangıç tırmanış eğitim faaliyetlerinde önemli olan noktanın, en başta doğru emniyet almak, emniyetçi ile tırmanışçı arasındaki ilişkiyi kavramak, tırmanış etiği çerçevesinde pratik gerçekleştirmek ve kayayı tanımak olduğu belirtildi. Bu faaliyetlerde tırmanışçının tırmanma becerisi değerlendirilmemektedir. Lider tırmanış sırasında dikkat edilmesi gereken teknik detaylar eğitim sırasında eğitmenimiz Alper tarafından bizlere açıklandı. Bu açıklamalar doğrultusunda da, ekspressin doğru kullanımı, ekspress kapısının yönü, klip yapma pozisyonları, Z klip gibi hatalı pozisyonlardan kaçınılması gibi noktaların önemli olduğu ve tırmanış becerisindense bunlara dikkat edilmesi gerektiği söylendi. Bu faaliyet sırasında yapılan özel bir uyarı ise tırmanış sırasında bolt atlamamak ile ilgiliydi. Kendi seviyemizden daha düşük rotalarda tırmansak ve kolay olduğunu düşündüğümüz bir bölümü geçiyorsak dahi, bolt atlamanın getirdiği riskler teorik derslerimizde de açıklanmıştır.

Ben lider tırmanış simülasyonu gerçekleştiren ekibin bir parçasıydım. 3 ve 2 kişilik 2 alt gruba ayrılmamız söylendi. Grupların 2-3 kişilik mini gruplara bölünmesi sayesinde, bireysel olarak partnerimiz ile tırmanış yapıyormuşuz gibi bir deneyim de kazanmış olduk. Hatta bu durumu pekiştirmek için, Ballıkayalar rehberinden tırmanacağımız rotaları kendimiz inceleyerek bolt sayısını, yüksekliğini kontrol ederek, alacağımız ekspress sayısına kendimiz karar verdik. Başlangıç ekibi ilk olarak Donald Duck sektörüne gitti. İlkkan Kuzey’den patikayı devam ettiğinizde bu sektöre ulaşıyorsunuz. Bu sektörde 4 ayrı rota mevcut, rotaların zorlukları ise V, V- olarak değişiyor. Genel olarak pozitif yüzeylere sahip, bol cep ve büyük ayaklar içeren rotalarıyla bu sektörde tırmanmak başlangıç için oldukça eğitici ve eğlenceli oluyor. 4 rota sırasıyla gelişim üyeleri tarafından toprope olarak açıldı. Bu sayede toprope ipine girilerek back-up emniyet sağlanmış oldu. Lider simülasyonu sırasında toprope emniyetinde ip oldukça boş verilerek, düşme durumunda tırmanışçının lider ipine düşmesi sağlanmalıdır. Bu şekilde lider tırmanış deneyimi yaşanması hem tırmanışçı hem de emniyetçi için oldukça önemlidir. Bizim 3 kişilik grubumuz 2(Buffy),3(Etek Taşı) ve 4(Islak Tırtıl) adlı rotalarda simülasyon gerçekleştirdi. Ardından sektör değiştireceğimiz için 1(Donald Duck) rotasını çıkmaya zaman kalmamıştı.

Günün sonunda herkes tırmanışından memnundu. Özellikle herkesin en az 5 rota tırmandığını, lider çıkan grubun 9- 10 rota çıktığını düşünürsek, çok verimli bir faaliyetti. Rota altında, tırmanış etiğine ve kurallarına uygun davranarak örnek olduğumuzu düşünüyorum. Başlangıç eğitiminin son tırmanış faaliyeti olarak bu faaliyet sonunda herkes olumlu ve olumsuz eleştirilerini yaptı. Yapılacak en olumlu eleştiri ise şu olabilirdi, başlangıç grubu olarak bir ekip olmayı öğrenmiş, tırmanış ve dağcılık etiğini anlayan ve koruyan bireylere dönüşmüştük. Son olarak, bize bu fırsatı tanıyan YTÜDAK ailesine ve bu macerayı beraber yaşadığımız ekibimize teşekkür etmeyi unutmamalıyız.

Raporu, son tırmanış faaliyeti olan bu faaliyetin en verimli şekilde geçmesi adına, faaliyete hazırlık yapılırken ve faaliyet boyunca dikkat edilmesi gereken noktaları sıralayarak bitiriyorum:

-Faaliyet öncesi plan yapılırken, özellikle Lolita sektörünün güneşli olduğu göz önüne alınarak bolca su ve güneş kremi getirmeyi ihmal etmeyiniz.
-Faaliyet öncesi özellikle açık sekizli düğümüne pratik edilmelidir.
-Sektörlerde rota altlarına, tırmanış yapmıyorken dahi kasksız girmememiz gerektiğini tekrar hatırlatmakta fayda var.
-Taş düşmesi, ipin rotadan düşüşü gibi olaylarda sesli komut vererek partnerlerimizi uyarmamız gerektiğini hatırlatalım.
-Lider tırmanış sırasında, tırmanışçı ilk bolta gidip ipini ekspressten geçirene kadar emniyetçinin görevi spot almaktır. Bu görevi ciddiyet ile yapmamız gerektiğini unutmayalım. Tırmanışçının her an düşebileceği unutulmamalı, uygun pozisyonlar alınmalı ve hazır şekilde beklenilmelidir.
-Başlangıç ekibine zimmetlenen malzemelerin, bir kişinin değil tüm ekibin sorumluluğunda olduğunun bilincinde hareket edelim ve malzemeleri kemerimizden çıkarmadan, etrafa bırakmadan sürekli olarak gözetim altında tutalım.
-Sektörlerde tırmanış gerçekleştiren ekip olarak, çantalarımızı ve diğer eşyalarımızı belirlenen bir noktaya düzenli olarak yerleştirmeli, rota altına ve sektördeki belirli yollara eşya bırakarak ekibe ve diğer tırmanış gerçekleştiren ekiplere rahatsızlık vermeyelim.
-Sektörlerde yüksek sesle konuşmak, tırmanışçı ve emniyetçinin iletişimini kötü etkileyecektir. Bu nedenle yüksek sesle konuşmamalı ve gerekirse hatırlatma yapmalıyız.
-Her faaliyette, hatta dağcılık faaliyetinden bağımsız olarak bir dağcının etik olarak benimsemesi gereken en temel kural, doğayı koruyalım. Yerlere çöp atmaktan, uçuşacak malzemeleri ortaya bırakmaktan kaçınalım.
-Faaliyet sonunda mıntıka temizliği yapılması gerekliliğini hatırlatmakta fayda var.

Okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Gelecek başlangıç gruplarına faydalı olması en büyük dileğim. Tırmanışla kalın!

Yazan: Enes Karakış / Başlangıç

Hazırlık: Bir gün öncesinden kendime göre yiyecek planı yaptım. (Sandviç, çikolata, kraker vb.) Yanıma 2 lt su aldım.(Tam yetti)

Pazar:Sabah saat 08:00’de Beşiktaş’tan aracımız kalktı. 08:30’da Göztepe köprüsündeydik ancak bazı arkadaşlarımız çeşitli aksiliklerden dolayı yetişemediler. 10-15 dakika beklesek de çok fazla beklemememiz gerektiğinden yola devam ettik. Saat 10:00’da Ballıkayalar tırmanış bahçesindeydik. Malzemesi olmayan arkadaşlara malzeme teslimi yapıldı.(Kemer/ATC/HMS) Donald Duck sektörüne tek sıra halinde gittik. Burada eğitmenimiz Alper bizi ikişerli üçerli gruplara ayırdıktan sonra daha önce lider simülasyonu almış olan arkadaşlar lider tırmanışa başladı. Ben ve dört arkadaşım, bir önceki faaliyette gösterilmiş olan lider tırmanış simülasyonu eğitimi almadığımız için Alper bize eğitim verdi. Hem top-rope hem de lider ipine girerek, bu sektörde zorluk derecesi V olan Buffy (6 bolt), Etek Traşı (5 bolt) ve Islak Tırtıl (4 bolt) rotalarını tırmandık. Herkes tırmanışını tamamladıktan sonra saat 14:00’te Lolita sektörünü gittik. Burada, bu faaliyette simülasyon eğitimi alan arkadaşlar ve ben; Çiçek (5 bolt) ve Toso (5 bolt) rotalarını tırmandık. Diğer arkadaşlar farklı ortalar denediler. Tırmanış yapan ve emniyet alan arkadaşların haricinde boşta duran arkadaşlar o sırada hem dinlenip hem de yeme içme ihtiyacını karşıladığı için ayrıyeten yemek molasına ihtiyaç duyulmadı. Zamanın tamamını tam verim ile kullandık. Saat 17:00’de otobüsümüzün yanına döndük ve faaliyet toplantısı yaptık. Toplu fotoğraf çekilip İstanbul’a döndük.

Faaliyetten deneyimleyerek öğrendiklerim:

*Her ne kadar teorik derslerde öğrenmiş olsak da ben ve bir kaç arkadaşım, ipin eksprese yanlış takılması sonucunda Z klip dediğimiz ip takılmalarına maruz kaldık. Deneyimleyerek öğrendik.
*Top-rope ipi ile lider ipinin birbirine dolaşmaması adına tırmanıcı tırmanışa geçmeden önce emniyet alan arkadaşlarının nerede olduğuna göre ipe girmeli.
*Lider tırmanan kişi çıkacağı yönü (boltun sağından mı solundan mı) tırmanmadan önce kafasında belirlemeli, ekspresin yönünü ona göre ayarlayıp takmalı.
*Emniyetçi çok sıkı almamalı, aksi halde tırmanış daha da zorlaşıyor.

Bu güzel faaliyet için YTÜDAK ailesine teşekkür ederim. 

Vulnerability Scanner