Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2019 » Teke Tepe ‘Asla Durma’ Rotası Tırmanış Raporu

Teke Tepe ‘Asla Durma’ Rotası Tırmanış Raporu

Rota: Teke Tepe, Asla Durma Rotası (alpin spor)

Ekip: Ender Gençer, Mahmut Oflaz

Tarih: 10/08/2019 Cumartesi

Malzemeler: Kişisel emniyet malzemeleri, 2*60 m yarım ip, 1 set Cam, 1 set takoz, 12 adet ekspress, kilitli karabinalar, çeşitli sikkeler, 2 çekiç, 2 nutkey, perlonlar (2*120, 4*60, 1*180), yardımcı ipler, kişisel ilk yardım çantası

Yazan: Mahmut Oflaz


Ender’le bayram süresince çeşitli rotalar planlamıştık. Geçtiğimiz kurban bayramında da yine Tekepınarı ve Dipsiz Göl bölgesindeydik. O zaman Tekepınarı’nda tırmanmadığımız 2 rota kalmıştı. Bunlardan biri ‘Asla Durma’, diğeri ise ‘Alpin Teke’ rotasıydı. Biz de Dipsiz Göl’e çıkmadan önce hem kayaya alışmak hem ip yönetimi, tırmanış vs. pratiğini etmek için bu ikisini tırmanma kararı aldık. Tekepınarı’na vardığımız gibi çadırı kurduk, bir şeyler atıştırıp saat 14.00 gibi rotaya girdik. Rota genel anlamda keyifliydi. Her ip boyunda zevkli hamleler içeriyordu. Bazı yerlerde slab kaya yapısından dolayı malzeme atacak yer yoktu fakat rota oldukça keyifli diyebilirim.

1. İp boyu (V derece)

İlk ip boyunu Ender lider gitti. Hat sola diyagonal yükseliyor. İstasyon boltları doğal çatlak hattının hemen üstü ve solunda. Genel olarak rahat bir ip boyu, oldukça pozitif. İstasyona kadar 1 tane ara bolt bulunuyor.

2. İp boyu (V+ derece)

Bu ip boyunu ben leadledim. Dik giden bir hat ve su oluklarının altında iniş halkası olan tek bolt ve etrafındaki doğal çatlaklardan istasyon. Bu ip boyunda toplamda 4 bolt var, 2. bolta klip yapmak biraz zor. Ara emniyet ilk boltlarda yok ancak ip boyunun sonlarına doğru malzeme atılabilecek çatlaklar mevcut.

3. İp boyu  (V+ derece)

Bu ip boyunu Ender leadledi. Su oluklarının altında pozitif olan yüzey etaptan sonra rahat bir ip boyu. Su oluklarını geçtikten sonra rota pozitif olmaya başlıyor. İstasyon tek bolt.


Ender su oluklarını tırmanıyor.

4. İp boyu (VI+ derece)

Bu ip boyunda leadleme sırası bende. Bolt aralıkları nispeten daha kısaydı (spor rota kadar sık değil). Ama bu sert olacağının da işareti zira bu ip boyu VI+ dereceye sahip. 2. bolttan 3. bolta  sağa doğru yükselip yüzeyde hamleler yapmak gerekiyor. Bu kısım sanırsam rotanın kilidi. 4. bolttan  sonra çürük negatif kısım geliyor, burada negatif kütle bitene kadar sağa doğru travers atarak yükselmek gerekiyor. (Bu kısımda boltları göremediğiniz için sola, yanlış tarafa gitme ihtimaliniz var) 5. bolttan  sonrasında rota dik yükseliyor ve istasyona kadar güzel hamleler içeren 2 boltluk etaptan sonra istasyona ulaşıyorsunuz. İstasyon tek bolt.

Rota bitimi

İniş: Teke Tepe’deki diğer rotalarda olduğu gibi rahat yerlerden alçalarak Tekepınarı’ndaki kapıya ulaşıp oradan da kamp alanına geçilir.

Vulnerability Scanner