Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2019 » Satılık Rotası Tırmanış Raporu

Satılık Rotası Tırmanış Raporu


Şükrü ile planladığımız faaliyetin ilk ayağı Remembering 1955 rotasıydı. Bu rotanın raporuna da ytudak.org’dan ulaşabilirsiniz. Asıl hedefi ise kulübümüzün eski üyelerinden  Aykut Türem ve Mustafa Erdem Yeşildal’ın 2017 yılında ilk çıkışını yapmış olduğu Güvercinlik Kuzey Kulesi’ndeki bu şahane rotanın tekrarını yapmaktı. Planlarımız hava şartlarından dolayı biraz ertelense de sonunda faaliyetin 5. günü rotaya girebilmiştik. Rotaya girmeden önceki gün yani rest günümüzde rotayı uzaktan keserek, mevcut raporları okuyarak, Aykut abilerin ve Uğur’un bizlere gönderdiği fotoğraflar ve anlatımlarıyla dersimize çalışıyorduk. Herkes rotayı övüyordu ve bu bizi daha da gaza getiriyordu. Rota hakikaten muazzamdı. Tüm tırmanış stilleri hazır paket halinde bu rotayla adeta bizlere sunulmuş diyebilirim. Kilit ip boylarını ben lider gitmediğim için ilerde kesinlikle tekrardan bu rotaya gireceğim. Sanırım şişirilmiş dereceler yerine bu faaliyet süresince tırmandığımız gerek İtalyanlar’ın gerekse de Yıldız ekolünden abilerimizin rotaları bizlere gerçek dereceleri sunduğunu düşünüyorum.

Rota Toposu

Şükrü faaliyet öncesi yaptığımız Ballıkayalar’da esen kuvvetli rüzgardan şifayı kapmıştı ama çelik gibi iradesi ve dağlarda olma mutluluğu sayesinde durumu bu faaliyet için engel teşkil etmiyordu. Dağlarda olmak ve tırmanmak her şeyin çözümü olsa gerek. Karşımıza çıkan problemlerin üstesinden kolayca geliyorduk.

Rota için gerekli malzemeleri bir gün öncesinden hazırladık ve sabah 5’te kalkmak üzere gece erkenden yatışa geçtik. Sabah yine kötü edilen bir kahvaltının ardından malzemeleri sırtlanıp rotaya doğru yola koyulduk. Sıyırma sapağında ki kampımızdan 6.40’ta çadırdan çıkarak rota dibine 7.40’ta varabildik. Burada biraz oyalanarak 8.10’da rotayı tırmanmaya başladık. Rota boyunca mevcut sağlam çatlak hattını devam ederek yükseldik.  Rota geneli oldukça sağlam kaya yapısına sahip ve bol malzeme imkanı sunmaktadır. Rota boyunca doğal çatlak sistemini takip ederek kule sisteminin zirvesine ulaşıyoruz. Tırmanılan rotadan iniş yaparak 17.30’da inişi de bitiriyoruz.

Teknik Rapor

Rota: Satılık

Bölge: Aladağlar, Güvercinlik Kuzey Kulesi, Doğu Yüzü,

Rota uzunluğu:300 metre

Toplam ip boyu: 6 ip boyu

Genel zorluk derecesi: VI+/VII- maks.

Çıkış Tarihi: 19 Eylül 2019

Ekip: Şükrü Sarı, Mahmut Oflaz

Süre: 8 saat

Yazan: Mahmut Oflaz

1.İp Boyu (V+ , 40 metre)

İlk ip boyuna başlamadan önce geçilmesi gereken 30-40 metrelik free etap var. Daha sonrasında ulaşılan rahat setten tırmanışa başlanılır. Pozitif kulvar boyunca yükselerek negatif çatlağın altındaki sette istasyon kurulur. Bu etap rota dibinden pozitifliği sebebi ile kolay gibi görünse de bilinen V+’lara göre zor olduğunu hatırlatmak isterim. (Yükselirken bacamsı bir yerde dinlenme ihtiyacı duyduğum için rest verirken partnerime de sıkı almasını söylediğim için yerleştirmiş olduğum came oturmuş olabilirim.)

1. ip boyunun başlarında tırmanıyorum

2.İp Boyu (VI, 40 metre)

Hafif negatif olan çatlaktan başlayan zevkli ve bol emniyet imkanı sunan tırmanış kulvar boyunca devam ediyor. Yalnız kulvara çok kapılmadan yaklaşık 40 metre tırmandıktan sonra istasyon almanız gerekmekte. Bundan sonraki ip boyu için soldaki kulvara slab yüzeyden geçiş yapılacaktır. Bu yüzden slab yüzeyin altına istasyon kurabilirsiniz. 

Şükrü ikinci ip boyunun başında

3.İp Boyu (V-, 45 metre)

Slab yüzeyde dikkatli yan geçiş yaparak sol taraftaki kulvara bağlanılır ve kulvar boyunca yükselerek sete ulaşabilirseniz tam ip boyu olacaktır. Ancak yan geçiş sırasında atılan emniyet noktalarının yaratmış olduğu sürtünme ciddi problem yarattığı için ara istasyon kurmak zorunda kaldım. Bu ip boyunda sabit iniş sikkesi mevcut.

2. ip boyunda sola geçilmesi gereken yer
3.ip başındaki slap etap

4.İp Boyu ( IV+, 10 metre)

İp sürtünmesi yüzünden 3. ip boyunun kalan 10-15 metrelik etabı kolay ancak hafif çürüklük içermektedir. Kilit ip boyunun altındaki sete kadar tırmanılır. Sürtünme sorunu halledilebilirse 3. ve 4. ip boyları tek ip boyunda çıkılabilir.

5. İp Boyu (VI+/VII-,  55 metre)

Neredeyse her türlü tırmanış stilini uygulayabileceğiniz çatlak hattının girişinde 3 farklı çatlak sistemi vardır. Şükrü burada negatif olan çatlağı seçerek tırmanışa başlıyor. Bu ip boyu oldukça homojen şekilde sürekli bir zorluk içermekte. Sol yüzeyde krimpler mevcut olsada çatlak tırmanışı işleri kolaylaştırmaktadır. Bol emniyet imkanı ve sağlam kaya yapısına sahiptir. Çatlağın sonunda sabit bıçak sikke mevcuttur. Negatif etaptan sonra rahat sette babadan istasyon alınır. (Artçı tırmanan kişi bu etapta büyük bir çanta taşımamalı!)

Şükrü kilit ip boyunda soldaki negatif çatlaktan tırmanıyor.
Şükrü rotanın kilidinde

6.İp Boyu (IV, 25 metre)

Rahat görünen sağa (batı) doğru yükselen baca-kulvar etabı tırmanılır. Nispeten riskli sayılacak yerler ancak isteğe bağlı ip açılmadan da pekala geçilebilir. Sabit bir profil sikke mevcuttur.

Arkamda görülen baca-kulvar etabı boyunca tırmanılır.

Devamındaki serbest etaplar: 6. ip boyunu bitirdikten sonra sete ulaşana kadar kulvarda yükselmeye devam edilir. Sete ulaştıktan sonra kulenin arka tarafına geçercesine sette sağa (batı) yönelerek yükseliş sürdürülür. Burada serbest geçilen etaplar III+/IV- dereceye sahiptir. Hata affetmeyecek hamleler içerir. Çürük sayılabilecek etaplar aşılarak zirveye varılır.

3. ip inişi yapılan sikke

İniş: Zirvenin altındaki babadan sete kadar ip inişi yapılır. Sonrasında 6. ip boyundaki sabit sikkeye kadar down-climbing yapılarak oradan da 5.ip boyunun sonundaki babaya bir ip inişi yapılır. Büyük babadan 3. ip boyundaki sabit sikkeye ip inişi yapılır. Burada back-upsız inmenizi önermem. Daha sonrasında sikkeden düz iniş yaparak altımızdaki duvarın ortasındaki  kum saatinden bir ip inişi daha yapılarak başladığımız noktaya ulaşılır. Daha sonra free geçilen etaplar yerine Kaldı istikametinde bir müddet yürünerek daha rahat yerden alçalınırak kampa ulaşılır.

Ben son ip inişini gerçekleştiriyorum

Bu faaliyette bizlere sağlamış olduğu maddi ve manevi desteklerden dolayı kulübüm Ytüdak’a, bize rota hakkında bilgi veren Aykut Türem, Mustafa Erdem Yeşildal ve Uğur Kıroğlu’na teşekkür ederiz.

Zirve hatırası
Vulnerability Scanner