Duyurular
Anasayfa » Hakkında

Hakkında

YTÜDAK

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin dağcılık merakı her nekadar 1970’lere uzansa da YÜDAŞ’ın (Yıldız Üniversitesi Dağcılık Şubesi) kurulması 1980’li yılları bulur. O zamanlar da Spor Birliğine bağlı yürütülen bu etkinliklerin, Bu tarihten itibaren Türkiye dağcılığına damgasını vurabilecek bir seviyeye ulaşması bir tesadüf değildir.

Dağcılık hareketi
1980’li yıllardan bugüne Yıldızlı’lar, yurdumuzdaki dağlarda bir çok yeni rota açarak, İstanbul’da dağcılık denildiğinde ilk akla gelen kurumlardan biri oldu. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde dağcılığa gönül verenler, bu güzel uğraşı hiç kuşkusuz bir ömür boyu sürdürecekler… 1994’de YTÜDAK ismini alan dağcılık kulübü, 1981’den beri yürüttüğü sistemli dağcılık eğitimi ilkesini geliştirdi ve iki sene süren disiplinli bir eğitim programı uygulamaya başladı.

1996 yılında YTÜDAK bir ilke daha imza atarak ilk yurtdışı tırmanışını organize etti. Bu organizasyonda; Rusya Federasyonu sınırlarındaki Kafkas Dağlarından Coğrafi Avrupa’ nın en yüksek zirvesi olan Elbrus Zirvesi (5642 m)’ne ulaşıldı. Ağustos 1997’de yine bir YTÜDAK ekibi, Fransa Alpleri’ nde tırmanışlar gerçekleştirdi ve Alpler’in en yüksek noktası olan Mont Blanc zirvesine (4808 m) başarıyla tırmandı.


Bazı Tırmanışlarımız:

  • Elbruz Tırmanışı (5642m) (1996,Üniversite Kulüpleri Arasındaki İlk Yurtdışı Tırmanış Ekspedisyonu, Avrupa’nın Coğrafi Olarak En Yüksek Noktası)
  • Mont Blanc Tırmanışı (4808 m) (1997, Siyasi Avrupa’nın En Yüksek Noktası)
  • Kaçkar Zirvesine 2. kış çıkışı
  • Aladağlar, Güzeller Kuzey Yüzü 3. Türk Tırmanışı ve Yeni Rota
  • Aladağlar, Küçük Demirkazık Güneybatı Duvarı İlk Türk Tırmanışı
  • Aladağlar, Direktaş Kuzey Duvarı Yeni Rota
  • Aladağlar, Lahitkaya Tırmanışı ve Yeni Rota
  • Avrupa Alplerinde 17 Adet İlk Türk Çıkışı
  • Trans Demavend Tırmanışı (5617 m)(2000)
  • Ağrı Dağı Kış Tırmanışı Kuzey Yüzü (5137 m)(2001)
  • Klimanjaro (Afrika) (5895m) (2002, Afrika Kıtası’nın En Yüksek Noktası)
  • Pramide Blanca Klasik Rotası ve Doğu Yüzü (Bolivya Cumhuriyeti)(2002)
  • Augude Midi Cosmic Arte Rotası (Bolivya Cumhuriyeti)(3000m)(2003)
  • Huayna Potosi (6150 m)(2002, Bolivya Cumhuriyeti’nin En Yüksek Üçüncü Zirvesi)
  • Mont Blanc Tırmanışı (4850m)(2006, Siyasi Avrupa’nın En Yüksek Noktası)
  • Elbruz tırmanışı (5642m)(2006, Coğrafi Avrupa’nın En Yüksek Noktası)
  • İskender Iğdır’ı Anma Ağrı Dağı Kış Tırmanışı Kuzey Yüzü(5137 m) (2008)
  • Demavend Tırmanışı (5617m)(2009)


Eğitim Programının Özeti

Kulüpte uygulanan eğitim programı çerçevesinde sporcular iki gruba ayrılıyorlar: “Yeni başlayanlar-Başlangıç” ve “Eğitimi ilerletmekte olanlar-Gelişim”. Eğitim programının ilk senesinde; malzeme bilgisi, temel yaz ve kış kampçılığı, doğada beslenme, temel antrenman teorisi, meteoroloji, dağda psikoloji, çığ bilgisi, ilk yardım ve bunun gibi dağcılıkta hayati önem taşıyan birçok konuya değinilmekte, teorik ve pratik bilgiler verilmektedir. Verilen eğitimler güncel yayınları takip etmekte ve kendini sürekli yenilemektedir. Başlangıç grubu eğitim programı; kaya tırmanışı eğitimi ile sonlanır ve bir seviye tespit sınavına giren öğrenciler, sınavı geçebilecek yeterlilikteyseler, gelişim grubunun derslerine girmeye hak kazanırlar.


Dağcılık Kulübü Amaçları

YTÜDAK; bir kurs değil, kaliteli eğitim veren bir kulüptür. Adından da anlaşılacağı üzere, YTÜDAK’ın büyük çoğunluğu öğrencilerden oluşmaktadır. Amacı; dağcılık sporuna gönül veren arkadaşları aynı çatı altında buluşturmak, benzer heyecanları paylaşmak ve bu işe nereden başlayacağını bilemeyenlere bir nevi rehberlik yapmak olan YTÜDAK, okul içi ve dışında gerçekleştirdiği organizasyonlarla Yıldız Teknik Üniversitesi’nin haklı gururu olmuştur. Yıldız Teknik Üniversitesi dağcılık kulübü, 20.000’in üzerinde öğrencinin eğitim gördüğü Yıldız Teknik Üniversitesi’nin en aktif kulübüdür. Kulübümüz dağcılık eğitimi veren en başarılı öğrenci kulüplerinden bir tanesidir. Her yıl yaklaşık 100 insan dağcılığa başlamak için kulübümüzü tercih etmektedir. YTÜ dışından da kayıt alabilen kulübümüz üyelerinin %20’ sini İstanbul’da çeşitli şirketlerde çalışan insanlar, %30’ unu diğer üniversitelerden gelen öğrenciler oluşturmaktadır. Ayrıca Yıldız’ın bir teknik üniversite olma özelliğinden dolayı; kulüpte eğitim almış insanların çoğunluğu, mühendislik eğitimi almıştır ve mühendislik firmalarında çalışmaktadırlar.

YTÜDAK, İstanbul içerisinde diğer birçok dağcılık kulübün kurulmasına vesile olmuş ve eğitmen kadrolarını yetiştirmiştir. Bu sayede bu dağcılık kulüplerinin üyeleri dağcılığa adım attıkları ilk andan itibaren YTÜDAK’tan haberdar olmuşlardır. Bugüne kadar Yıldız Teknik Üniversitesi Dağcılık Kulübünden 2100’ün üzerinde kişi eğitim almıştır. Bunların içinde outdoor sektöründe hizmet veren şirketlerin yöneticileri, eğitmenleri ve organizatörleri de bulunmaktadır. Bu sayede YTÜDAK ismi, doğa sporlarıyla ilgilenen amatör profesyonel herkesin bildiği bir isim haline gelmiştir. YTÜDAK’ın sıkça güncellenen internet sitesi(www.ytudak.org) içindeki raporlar ve yazılar, her dağcının başvurduğu bir rehberdir.

2004 yılında kulübümüz daha önce hiçbir dağcılık kulübünün yapmadığı bir şey yaptı ve kendisine ait Alpin isimli bir dergi çıkardı. Bu dergi ile de Türkiye’de adından sıkça söz ettirmektedir.

1980 ve 90’lı yıllardaki üyelerimiz tarafından doldurulan, kulüp arşivinden “Kara Kaplı Defteri” görüntülemek için tıklayızınız.

Logo:

Vulnerability Scanner