Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2017 » Diyagonal (Rampa) Rotası- Keşiştepe

Diyagonal (Rampa) Rotası- Keşiştepe

FAALİYET : Diyagonal (Rampa) Rotası, Uludağ – Keşiştepe

TARİH : 25.02.2017

EKİP :  Sumru Tamer, Erkut Morkoç

MALZEMELER :  Kask, kemer, krampon, kazmalar, HMS, ATC, 8 sikke, cam set, takoz set, snow picket, deadman, perlon bantlar, yarım ipler(60 m), kilitli karabinalar,

YAZAN : Erkut Morkoç / Gelişim

Perşembe günü dahil olduğum Uludağ çıkartması planına hızla hazırlanıp Cuma günü kulüpten malzemeleri de aldıktan sonra Yeşim’le Beşiktaş’ta buluştuk. Planımız hızlıca eve gidip, iki-üç saat uyuyup Alican ve Sumru’yla buluşacağımız Söğütlüçeşme’ye gitmekti. Cumartesi sabah 5.00’de buluşma yerindeydik ve Alican’ın arabasına atladık. Hikmet Abi’yi de aldıktan sonra Körfez Köprüsü’nü kullanarak hızlıca Bursa’ya varmıştık. Çekirge’de verdiğimiz kahvaltı molasında rota planlamasını tamamladık. Hikmet Abi planlara dahil olmadı. Geri kalanlarımızın kim-kim tırmanacağı konusundaki kararı ise yırtık paketli ve yırtık olmayan paketli şekerler vermişti! Sumru-Erkut, Yeşim-Alican olmak üzere ekipleştik. Uludağ’a vardık ve Oteller Bölgesinde hemen malzemeleri ayarladık. Telesiyejle yukarı çıkıp rota altına çok yakın bir noktada kramponlarımızı da giydikten sonra ekipler olarak birbirimize şans diledik.

Sumru’yla ipi açıp rota altında bu dertten kurtulma kararı vermiştik. İlk ip boyunu Sumru lider gidecekti. Açık ipin ağırlığından daha az etkilenmek için ipi üzerimize sararak yürüme kararı aldık, bunun için ise Kiwi-coil tekniğini kullandık (by Sumru:).

Rota başlangıcı (Foto: Hikmet Başkır)

Rota başlangıcına kadar ben önden gittim. Bir anda yüzey dikleşmeye başladı. O anda ikimiz de “Vaaayyy!”lamaya başladık. Saatimiz de 13.00 civarıydı. İpe girme düşüncesiyle hemen solumuzdaki kayalara malzeme atmak için kazı çalışmaları başlattık. 3-5 dakika sonra ise bir süre daha ip açmadan ilerleme kararı aldık. Yaklaşık 20 metre yükseldikten sonra yine –bu sefer sağımızda kalan kayalarda- malzeme atma çalışmalarına başladık. Sumru çok kötü konumlandığını düşündüğü bir bıçak sikkeyi yerleştirdikten sonra ben de tamamı girmeyen bir profil sikke çakarak istasyonu kurdum (kaya oldukça çürüktü) ve Sumru lider yükselmeye başladı.

Sumru ilk ipi boyunu lider gidiyor. (Foto: Hikmet Başkır)

 

İlk ip boyunun sonunda.

Biraz yükseldikten sonra ilk olarak bir deadman ile ara emniyet aldı. İpin son 10 metresi olduğunu söylediğimde de bir snow picket ile emniyet alıp küçük bir yan geçiş yapıp kayada istasyon için aranmaya başladı. Sikke çakarken kayalar parçalanıyordu, çürük olduğuna karar verince kazmalarından istasyon kurup beni yanına aldı. Malzeme değişimi yaptıktan sonra ben lider yükselmeye başladım.

Erkut ikinci ip boyunu lider gidiyor. (Foto: Hikmet Başkır)

Biraz yükseldikten sonra ben de bir snow picket ile ara emniyet noktası oluşturdum. Yükselmeye devam ettim, rotanın son 10 metrelik kısmında eğim iyice artmıştı. Rotayı bitirmeden önceki son birkaç adımda biraz zorlandığımı da söyleyebilirim. O kısımda kazmamı saplayıp üstüne vurarak adeta kazmayı oraya çaktım ve ona iyice tutunarak yükseldim. Daha sonra bir deadman ile istasyon kurdum back-up olarak da çift kazma emniyeti aldım.

Erkut istasyonda, Sumru tırmanıyor. (Foto: Hikmet Başkır)

Sumru da hızla yanıma yükseldi ve birbirimizi tebrik edip bize destek olan Hikmet Abiye de teşekkür ettikten sonra bir şeyler atıştırıp fotoğraf çekildik.

Diğer rotayı da bizimle aynı zamanlarda bitiren Yeşim-Alican ikilisiyle telsizden haberleşerek inişe geçtik. Telesiyejle Oteller Bölgesi, oradan da Bursa’da köfte yemeye giderek kutlamamızı da yaptık. Güzel sohbetli (zzZzZZZZzZz…:) yolculuğumuzu da başladığımız yerde bitirdik.

Topo

Öncelikle partnerim Sumru’ya, sonra Yeşim ile Alican’a, desteği ve çektiği harika fotoğrafları için Hikmet Abiye ve tüm bunları mümkün kılan kulübüm YTÜDAK’a sonsuz teşekkürler.

Tırmanışla kalın…

Vulnerability Scanner