Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2013 » Kaçkar Kavrun Klasik Zirve

Kaçkar Kavrun Klasik Zirve

Faaliyet: Kaçkar Kavrun Klasik Zirve(3932m)

Ekip: Caner Ilgaz, Hacer Doğan, Ebru Aktaş

Tarih: 03.09.2013

Yazan: Ebru Aktaş

 

Başlangıç grubuna yardımcı olmak amaçlı buzul eğitim faaliyeti için Kaçkar’daydık. Kazma-krampon tırmanışıyla yeni tanışacak arkadaşlarımız için 04.00 civarı Mezovit Çayırından ( 2750m) hareket edip, 05.00 civarı küçük buzulun yanına vardık.   Fakat hesapta olmayan şekilde başlangıç grubunun ipi getirmeyi unuttuklarını öğrenmek günün planını değiştirmişti. O anda spontane gelişen Kaçkar zirve fikrine Hacer,ben,Caner katıldık. Yunus,Berkcan,Göknil,Sefa ise başlangıç grubunun buzul eğitimine yardımcı olmak üzere eğitim alanında kaldılar.

Adsız

Rota

 

Küçük buzulu sağ tarafımıza alarak, taşlık ve çürük çarşak alandan çıkmaya başladık. Bu sırada yaklaşık 30 kişilik bir trekking grubu da türküler eşliğinde zirve yolundaydı. Bizden yaklaşık 45 dk önce başladıklarından daha öndelerdi. Fazlasıyla kalabalık ve dikkatsiz olduklarını düşündüğümüzden ve sürekli taş düşürdüklerinden onların önüne geçerek ilerlemeyi planladık ve hızlandık. Onların karşısındaki sol tarafta sayılabilecek çarşakta,çürük kayalara tutunarak yükselmeye başladık.Bele çıkana kadar devam eden bu alanda dikkat edilmesi gereken unsur taş düşmeleri ve çürük / alt kısımları tam oturmamış taşların etkisiyle istemsizce meydana gelebilen zemin kaymaları.

 

DSC01611

 

Yaklaşık 1-1.5 saat sonra onların önüne çıktık ve kısa kısa molaların ardından bele ulaştık. Bele ulaştıktan sonra sağ taraftan sırt yoluna devam ettik ve zirveye giderken yardımcı olabilecek taşların üstüne işaretlenmiş okları gördük.Yer yer kaya babaları da bize yardımcı oluyordu. Bize göre olayın zevkli sayılabilecek kısmı bu noktadan sonra başladı. Basit ama zevkli tırmanış-yürüyüş içeren kaya bloklarında yükselmeye başladık.Bu sırada sis hafif hafif gelip gidiyordu.

 

Şenlikli Zirve

Şenlikli Zirve

 

Başladığımız andan itibaren yaklaşık 2-2.5 saatin sonunda zirveye vardığımızda ise tam bir şenlik havası vardı. Azeri,Alman,İranlı,Bulgar bir sürü farklı milletten insanlar bir aradaydı. Biz de onların arasına katılıp gülüp,eğlenip,onların fotoğraf çekinme isteklerini kabul ettik. Dolu olan zirve defterinde zor da olsa sayfa bulabildik.

 

Zirve defteri

Zirve defteri ( 3932m)

Yaklaşık 15-20 dk oyalandıktan sonra inişe başladık,fakat sis görüş mesafesini zaman zaman 3 metreye kadar düşürdü ve kaya babalarını göremez olduk. Bu andan itibaren de faaliyetin zevksiz kısmı başlamış oldu =)

Sisin etkisiyle zirvede rastladığımız rehbere güvenerek,grupla birlikte inişe geçmeye karar verdik fakat bir süre sonra siste kaybolup,yürüyerek inilmeyecek alanlara vardık. Oturup biraz dinlendikten sonra Caner’in gruptan ayrılalım fikriyle kendi yolumuzu bulmak üzere yanlarından ayrıldık fakat bu seferde onlar bizim ardımızdan geldiler ve biz onlara rehberlik etmiş olduk.

Bu sırada sisle beraber yağış da başladı. Islak kayada tutunamayıp sürekli kayan botlarıma söylene söylene kaya bloklarından geri inişler yaptık ve kapıya vardık. Vakit kaybetmeden inişe başladık. Taşların fazla kaygan ve dik olması inişte işimizi kolaylaştırmadı fakat gene yandaki çürük bloklardan destek alarak inmeye devam ettik.

İnişin sonlarında eğimi az olan kar-buz alanlardan geçerek,sisin de azalmasıyla kaya babalarının yardımıyla tekrardan patikayı,ardından da kamp alanını bulduk ve iniş süresince türküleri ve ağıtları eksik olmayan eğlenceli(!) trekking grubu arkadaşlarımızla vedalaştık. İniş sis sebebiyle kaybolmadan ötürü 3,5 saat sürdü. Normal şartlar altında yaklaşık 2 saat sürebileceğini düşünüyoruz.

Dönüş Yolu

 

NOT:

  • Tırmanış zorluğu olmayan,kolay ve eğlenceli bir zirve Kaçkar Klasik. Hazır gitmişken iyi oldu çıktığımız diye düşünüyoruz.Fakat tırmanış öncesi hava durumu hakkında mutlaka bilgi sahibi olunmalı. Tırmanış vakti dikkatle belirlenmeli. Teknik tırmanış gerektirmediğinden kolayca daha fazla irtifada bulunmak isteyenler için ideal sayılabilir.
  • Çoğumuz için gereksiz bir uyarı olsa da her faaliyette olduğu gibi mutlaka KASK takılmalı. Zira kask takmadan bu zirveye çıkan insan sayısının oldukça fazla olduğunu görüp üzüldük.

 

 

 

Cevapla

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Vulnerability Scanner