Kaçkar Buzul Eğitim Faaliyeti 2014
Tarih: 4-12 Eylül 2014
Ekip: 12 başlangıç grubu üyesi
Gelişim/Eğitmen Grubu: Yunus, Berkcan, Caner, Yusuf, Gürkan, Murat, Mehmet Abi, Zeynep, Kenan
Malzemeler: Kask, Kemer, ATC, HMS, Karabina, Prusik, 50 m ve 60 m İpler, Perlonlar, friend setleri, takoz setleri ve takoz anahtarları, Sikkeler,Kaya çekici, Bivak torbası, İlkyardım Çantası, buz vidası, buz sikkeesi, teknik kazmalar, krampon.
Yazan: Sercan Akbaşak / Başlangıç
4 Eylül, Perşembe
Sabah erkenden uyanıp çantamda son kontrolleri yaptım. Hazır olduktan sonra alışveriş yapmak üzere 13.00 sularında çadır grubum Alper, Ata ve Büşra ile buluştum. Yemek planını yaptıktan sonra marketten alışverişimizi yapıp Esenler otogarı’na geçip 16.00 da kalkacak olan otobüsümüze bindik. Grubun geri kalanını Harem’den aldıktan sonra Rize yolculuğumuz başladı.
5 Eylül, Cuma
Sabah 07.30 civarında Rize otogara varmıştık. Biz otobüsten inmeyip Pazar adı verilen bölgeye kadar gittik. Saat 09.00 da otobüsten kamp yükünü alarak bizi gideceğimiz yere götürecek olan Orhan Abi’yi beklemeye koyulduk. 09.35 te Orhan Abi’nin gelmesiyle eşyaları yükleyip yola koyulduk. 11.30 civarında Ayder Yaylası’na vardık. Burada biraz soluklanıp kahvede çaylarımızı içtikten sonra tekrar yola koyulduk. 12.50 de Yukarı Kavrun köyüne vardık. Bugünü burada geçirecektik. Akşama kadar vakit öldürdükten sonra 20.00 da toplantı olacağını öğrendik. Bize dağıtılan buzul kitapçıklarından yola çıkarak buzul hakkında genel bilgi, olası tehlikeler ve faaliyet hakkında konuşuldu. 21.00 de toplantı bitti. Yavaş yavaş tulumlarımızı serip kahvede güzelce uykuya çekildik.
6 Eylül Cumartesi
06.30 da uyandık. Kahvaltı ettikten sonra son kontrollerimizi yapıp 8.30 da yürüyüşe hazır şekilde sıradaydık. 10.15 de Öküzkapısı’na vardık.
Ufak bir mola verdikten sonra yola devam ettik. 11.30 kamp alanına vardık. Hızlıca çadır alanlarını belirleyip çadırları kurduk. İhtiyaç bölgelerini belirledikten sonra 13.15 e kadar serbest bırakıldık. Belirtilen saatte toparlanıp geleneksel malzemeler ile beraber yürüyüşe başladık. 13.40 da ip inişi yapacağımız bölgeye vardık.
Öncelikle bütün ekip olarak birçok noktadan oluşan bir istasyon kurduk daha sonra bu sistemi back-up olarak kullanmak üzere hazırladık. İp inişini kendi çaktığımız sikkeler yardımıyla yapacaktık. Sırayla inişi gerçekleştirirken havanın bozmasıyla beraber ip inişi yarıda kaldı ve kampa dönme kararı aldık. İp inişinin fazla mühim olmadığı yarın yapacağımız buzul eğitimi için enerjimizin korunması için faaliyet pek zorlanmadığı söylendi. 17.00 da kampa vardık. Gece buzula gideceğimiz söylendi ve serbest bırakıldık. Güzelce akşam yemeği yedik ve gece için mataralarımızı sıcak suyla doldurup 21.00 civarlarında uyuduk.
7 Eylül Pazar
02.30 da uyandık. Sıcak birşeyler içip kendimize geldik. 04.00 da buzul için hazır bir şekilde yürüyüşe başladık. 05.30 da küçük buzula vardık. Güvenli bir bölgede durduktan sonra buzulda taşların nasıl hareket ettiğini görmek için, kasti olarak taş düşürüldü. 06.00 da ilk buzla tanışmamız gerçekleşti. Pek dik olmayan parkurda ipsiz olarak pratik yaptık. 08.30 da top-rop açılan bir rotaya geçtik.
Nispeten daha dik eğimi olan yerde sırayla çıkış yaptıktan sonra aşağı inmeye koyulduk. 10.30 da Küçük buzulun ucunda durduk. Yunus tarafından buz vidası ve buz sikkesi yerleştirmesi gösterildi. Emniyet malzemeleri teker teker denendi. Daha sonra 12.30 da kamp alanına varıldı. 13.15 te ilk yardım eğitimi için sıradaydık.
Önce sedye kurma eğitimi tekrarlandı. Daha sonra olası bir buzul yarığına düşme olayında kazazedeyi kurtarmak için Z-makara sistemini kurmayı öğrendik ve eğitimi noktaladık. 15.30 da kampa vardık.
17.30 da zirve eğitimi için hazır olmamız istendi. Vaktinde yürüyüşe koyulup saat 19.00 da meşhur ‘İpini Unutanlar’ zirvesine vardık. Havanın kararmasını bekledikten sonra eğitmenler geldiğimiz yönden geri dönerek başlangıç olarak orada bırakıldık. Kendi başımıza geri dönmemiz istendi. İp inişi yapacaktık.
Bir kaya babasını istasyon olarak kullanıp sırayla ip inişi yapmaya başladık. Başta tek ipin yeterli olacağını düşünüp bu şekilde 3 kişiyi aşağı indikten sonra fikir değiştirip çift ip boyu iniş yapmaya karar verdik. Üzerimde atc bulunmadığı için yarım kazık düğümüyle ip inişi gerçekleştirdim. Herkes aşağı inip en son istasyon toplandıktan sonra kampa doğru yürüyüşe koyulduk. Geride sadece tahammül sınırlarında 1 perlon bıraktık. 23.30 da kampa vardık. Küçük bir değerlendirme yaptıktan sonra hemen çadırlarımıza çekilip uyuduk. Yarın istediğimiz saatte uyanma rahatlığı ile mışıl mışıl uyuduk.
8 Eylül Pazartesi
10.00 sularında uyandık. Güzelce kahvaltı edip 13.30 da eğitim için hazırlandık. Yusuf, Murat ve Gürkan tırmanış yaparken bir kaza ile karşılaştığı olay kurgulandı.
Derhal ilk yardımı organize edip yaralıları kampa taşıdık ve olay yerinde müdahalede bulunduk. 14.45 te eğitim noktalandı.
Bir kez daha ilk yardım konusunda eksiklerimizi görmüş olduk ancak biraz daha tecrübelendik. Daha sonra serbest bırakıldık. Gece çadırlarımıza çekilip uyuduk.
9 Eylül Salı
03.20 de uyandık. Sıcak bir şeyler içip 04.00 da yürüyüşe hazırdık. Yürüyüş daha sonra 04.30 a ertelendi. 05.30 da büyük buzula vardık. Önce geçen sefer ki gibi kolay bir bölgede ipsiz pratik yapıldı. O sırada top-rop bir rota açıldı.
Taş düşme riskine karşı sürekli tetikteydik. Sırayla top-rop rotayı da tamamladıktan sonra eğitimi noktaladık. Daha sonra Yavuz ile aşağıda ipsiz olarak pratik yapılan bölgeye tekrar girip buzula veda etmeye karar verdik. Biz rotadan çıktıktan 1 dakika sonra rotaya yığınla taşın düşmesi de bizi oldukça korkutan bir olay oldu.
Toparlanıp, 10.00 da kampa vardık. Akşama kadar serbesttik. Bolca dinlenip güzel havanın tadını çıkardık. Akşamüzeri beklenmeyen yağmur,dışarı serdiğim bütün eşyalarımın ıslanmasına sebep oldu. 17.50 de düğüm sınavı olacağı söylendi. Tek tek belirlenen çadıra gidip sınavı olduk daha sonra dışarıda z-makara sistemini kurduktan sonra sınavı tamamladık. 22.00 civarı uyuduk.
10 Eylül Çarşamba
07.30 da uyandık. Kamp bölgesinde son kahvaltımızı, kalan son yemekleri midemize indirdikten sonra 10.00 da bütün kamp yüküyle beraber yürüyüşe hazırdık.
11.30 da Yukarı Kavrun’a vardık. 13.30 da Orhan Abi’nin gelmesiyle beraber Ayder Yaylası’na indik. 14.00 da yaylaya indik. 19.00 da faaliyet değerlendirmesi için toplandık. Faaliyeti değerlendirdikten sonra yaylaya tekrar kurduğumuz çadırlarımıza dönüp uyuduk.
11 Eylül Perşembe
06.00 da uyandık. 07.00 da kamp yüküyle hazırdık. Kampı araca yükledikten sonra hamama gitmek üzere hazırdık. 08.00 de hamamın açılmasıyla beraber içeri geçtik. Faaliyetin bütün yorgunluğunu orada bırakıp 09.30 da Ayder’den ayrıldık. Ufak bir yolculuktan sonra mangal yapmak üzere Fikret Amca’nın evine geldik. Karnımızı doyurduktan sonra tekrar yola koyulup Pazar Otogara geçtik. 16.00 kalkışlı otobüsümüze bindik. Bir çok yerde bolca molalı bir yolculuk geçirdikten sonra herkes bir yerden sonra uyuyakaldı.
12 Eylül Cuma
12.00 da Harem’e vardık. Esenler’e devam edeceklerle vedalaştıktan sonra,gelenlerle beraber Beşiktaş’a geçerek kulüp malzemelerini odaya yerleştirdik. Bir klasik olarak faaliyet sonrası yemeğimizi yedikten sonra güzel bir faaliyeti daha noktalamış olduk.
Başlangıç olarak yaptığımız son faaliyet idi. Başta bir sene boyunca sonsuz emeği geçen bütün eğitmen arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Başlangıç grubuna da ne desem az. Başlangıç olarak son faaliyetimizde dolu dolu bir sene için teşekkürler YTÜDAK…