Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2012 » Keşiştepe Diamond Rotası Tırmanışı
Diamond Rotası tırmanış raporudur.

Keşiştepe Diamond Rotası Tırmanışı

Rota: Keşiştepe Diamond rotası

Ekip: Eren Görenoğlu, Bora Akaydın, Aydın Alpay, Sefa Börtücen

Kullanılan Malzemeler:  Teknik kazmalar, Kramponlar, Kasklar, Tek ip ve snow picket

Yazan: Sefa Börtücen

Nisan 2011 de rotanın görünüşü

Nisan 2011 de rotanın görünüşü

 

21 aralık Cuma akşamı kış sezonunu açmak üzere İstanbul’dan İtüdak’lı arkadaşların otobüsüyle yola çıktık. Sabaha karşı vardığımız 2. Oteller bölgesinden Volfram Bölgesi’ne doğru yürüyüşe başladık. Volfram Bölgesi’ne kış temel eğitimi için gelmiş YTÜDAK ekibiyle beraber kamp attık.

Rotanın uzaktan görünüşü

Rotanın uzaktan görünüşü

Saat 12.15 gibi Keşiştepe Çanağı’na doğru yola çıktık. Keşiştepedeki rotalarda,kış mevsiminin başı olması nedeniyle çok az kar vardı. Miks koşulları için ideal şartların oluştuğu Mart ve Nisan aylarına göre rotalar çok fazla çıplaktı ve kayalar açıktaydı. Rotamızı Diamond Rotası olarak belirledik.

Rotanın dibine gelirken derin batak kar nedeniyle oldukça zorlandık ve zaman kaybettik. Rotayı daha önce Nisan ayında tırmanmıştım. Fakat Nisan ayına göre daha az kar olması nedeniyle rota girişinde daha geç mevsimlerde karşılaşılmayacak 10 metrelik bir kaya etabı vardı.

Giriş etabının sonu

Giriş etabının sonu

Rotanın en zor kısmını oluşturan etapta ara emniyet imkanı bulunmuyor. İp açılan bu etabın sonunda snow picket ile istasyon kuruldu. Rotanın ortasındaki kar alanı serbest geçildi.

Rota girişindeki kaya etabı

Rota girişindeki kaya etabı

Rotanı ortasındaki kar alanı

Rotanı ortasındaki kar alanı

 

Kar alanının sonunda 7-8 metrelik ince bir buz filmiyle kaplanmış slab kaya etabıyla karşılaştık. Buz filminin bazı noktalarda yeteri kadar kalın olmaması nedeniyle slab kaya üzerinde tutunmak güçleşiyor.

 

Slab üzerindeki buz geçişi

Slab üzerindeki buz geçişi

 

Rota üzerindeki korniş

Rota üzerindeki korniş

 

Zorlandığımız bu ikinci etapta da ip açıldı ve snow picket ile istasyon kuruldu.Rota sonundaki büyük korniş sola geçilerek nispeten küçüldüğü  bir yerden serbest olarak geçildi. Saat 16.30 gibi kapı rotasından dönüşe geçildi.

 

Rotanın sonunda

Rotanın sonunda

 

Not:  Uludağ’da hava koşullarının çok hızlı değişmesi nedeniyle rotaların yapısı dönemsel olarak çok farklılık gösterebiliyor. Benzer dönemlerde bile aynı etaplarda kar,buz ve kaya üçlüsünden biriyle karşılaşılabilir. Bu nedenle rotaların hakkında genel bir zorluk değerlendirmesi yapmak çok mümkün değil.

 

Rotanın uzaktan görünüşü (2)

Rotanın uzaktan görünüşü (2)

Cevapla

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Vulnerability Scanner