Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2016 » Keşiştepe – Etik Ol
Ayşe rotaya başlarken

Keşiştepe – Etik Ol

FAALİYET : Uludağ Keşiştepe, Etik Ol Rotası

TARİH : 26.03.2016

KAMP YERİ : Volfram Madeni

ULAŞIM : Kulüp tarafından kiralanan otobüs ile.

EKİP : Ege KURT , Ayşe ERKEK

YAZAN: Ayşe ERKEK

Malzemler: Kazma (yarı teknik) – Krampon – Kask, 5 kilitli, 5 ekspres, 5 sikke (3 yaprak, 1 universal, 1 lost arrow), 4 küçük cam, 5-6 küçük takoz (1 tanesi orta boy), 2 nutkey,  perlon bantlar (120 ve 60 cm)

Rotanın bulunduğu yer

Rotanın bulunduğu yer

Topo

Topo

Başlangıç Kış Temel Eğitim Faaliyeti için gittiğimiz Uludağ’da eğitimlerden bir boşluk bulursak Ege ile faaliyet yapmaya karar vermiştik. Aslında niyetimiz başka bir rotaydı, ancak çok kar yağdığı için vazgeçip, Etik Ol rotasını deneyelim dedik.

Kamp kuracağımız alana çıkarken çok kötü olan hava öğleden sonra düzeldi ve sis dağıldı. Ozan ve Tamer’in başlangıç eğitimine gitmesini fırsat bilerek rotaya girmeye karar verdik. Kamp alanından malzemeleri alıp rotaya doğru yaklaştık. Keşiştepe’ye karşıdan bakıldığında Etik Ol Rotası Keşiştepe’nin sağ tarafındaki kaya bloğunun arkasında kalıyor. Eğimin artıp, karın sertleşemeye başladığı geniş kar yüzeyini geçerken kramponlarımızı giydik. Ben kramponumu daha önceden ayarlamadığım için Ege’nin önden gidip istasyonu kurmasına karar verdik.

Rotaya yaklaşırken Ege’yi gördüğümde, rotanın girişinde sağ taraftaki kaya kütlesinde, bir kaya babası ve bir sikkeden oluşan istasyonu kurmuştu. Bende yanına gitmek için hafif eğimli 2-3 m lik buz kısmı geçerek istasyona girdim ve lider gideceği için Ege’nin emniyetini aldım. Ege biraz yükseldikten sonra büyük bir kaya babasından 120 cm’ lik perlon ile emniyet aldı ve yükselmeye devam etti. Yükselirken taş diye bağırdı, bende çok rahat bir şekilde istasyonu kurduğumuz kütlenin arkasına geçtim. Emniyet aldığım nokta korunaklıydı, sadece Ege’yi görebilmek için biraz sola doğru açılıyordum. Biraz daha yükseldikten sonra Ege bir ara emniyet daha attı. Daha sonra rota hafif sağa doğru kıvrıldı ve Egeyi göremediğim, duyamadığım anlar oldu, bu esnada ipin gerginliğine göre ip veriyordum. Sonra rota tekrar sola kıvrıldı Ege de görüş alanıma girdi. Sonra bir çırpıda kalan kısmı da geçerek yukarı çıktı. İstasyonu kurup istasyona girdiğini söyledi. Bende ipe girmek için hazırlandım. İstasyonu topladım ve tırmanmaya başladım.

Ayşe rotaya başlarken

Ayşe rotaya başlarken

Daha önce rampayı çıkmıştım ama o sadece kar kulvarıydı, bu nedenle bu benim ilk miks tırmanış deneyimimdi diyebilirim. Rota eğlenceli bir şekilde yer yer kaya, yer yer sert kar, yer yer de buz etaplar içeriyordu. Bu sayede miks tırmanışın nasıl bir şey olduğunu tam olarak anladım. İlk ara emniyeti topladıktan sonra ikinci ara emniyet noktasına doğru yükselirken dry tooling yaparak bir kaya bloğunu geçtim. İkinci ara emniyet olan buz vidasını da alıp ilerlemeye devam ettim, biraz yorulmuştum. Bu noktadan sonra Ege’ye seslendim ve yorulduğumu söyledim. Ancak onun cesaretlendirmesiyle devam ederek rotayı tamamladım. Ege İstasyonu toplarken bende Keşiştepe’nin batı sırtına doğru inişe geçtim. İnerken küçük bir kaya etabını serbest geçiyorsunuz, bu birazcık boşluk hissi veriyor. Ege de inince başlangıç grubunun ip inişi yapacağı alana gidip, kendi faaliyetimizi sonlandırdık.

Rota sonundan başlangıç eğitimine katılmaya giderken

Rota sonundan başlangıç eğitimine katılmaya giderken

Benim için ilk olan bu miks tırmanışta, beni cesaretlendiren ve lider giderek işin büyük bölümünü göğüsleyen Ege’ ye teşekkür ediyorum.

Vulnerability Scanner