Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2024 » Teke Tepe ‘Azgın Teke Varyant’ Rotası: Kızgın Teke Tırmanış Raporu 2024

Teke Tepe ‘Azgın Teke Varyant’ Rotası: Kızgın Teke Tırmanış Raporu 2024

Zorluk: 7 ip boyu, V+, Kilit VI+

Ekip: Ege Özkan, Tarık Aytek

Tarih: 26/08/2024

Kamp yeri: Arpalık 

Malzemeler: Kişisel emniyet malzemeleri, 2*60 m yarım ip, 1 set Cam, 1 set takoz, 12 adet ekspress, kilitli karabinalar, çeşitli sikkeler, 2 çekiç, 2 nutkey, çeşitli boyda dynamalar, yardımcı ipler, kişisel ilk yardım çantası

Yazan: Tarık Aytek

Teke Tepe Kuzeydoğu yüzünde yer alan Azgın Teke rotasına yeni(?) bir varyant hattı. Zaten yanlışlıkla açılmış olan ve hakkında pek bir kayıt bulamadığımız Azgın Teke rotasından 3. ip boyu ortaları itibariyle çıkarak varyant hat tırmandık. Azgın Teke rotasında eğer yanılmıyorsak, dağın kuzeydoğusunda kalan belirgin kulenin yüzeyi tırmanılmış; biz ise bu kulenin tam solunda kalan çok belirgin bacadan devam ettik. Eğer yeni bir varyant rotasıysa, buraya kızgın teke ismini önerebiliriz diye düşünüyoruz. 

Sonuç olarak yaklaşım ve ulaşımı fazlasıyla kolay, 1. ve 3. iplerde epey jungle ve sıkıcı olan ama kalan ip boyları oldukça zorlu ve keyifli tırmanış veren bir hat oldu. Dağda fazla uzaklaşmadan sağlam bir tırmanış arayan dağcılara tavsiye olunabilir. Gelelim rotanın tarifine: 

Şekil 1. Topo

Teke Pınarından Cımbar 2. kola doğru dağı tam karşımıza alana kadar dere yatağının yanındaki patikadan hiç yükselmeden yürüyoruz. Kuzey duvarının önünde yer alan belirgin yeşillikten yukarı çıkıp duvarın dibine ulaşıyoruz. Rota duvarın en sağından iyice kolay yerlerden başlıyor. 

  1. İp 60m. III-, IV- (Tarık): Yukarıdaki belirgin sete doğru yükselinilir. İp sonuna kadar tırmanılıp büyük setteki bir babadan istasyon.
  2. İp 40m. III, IV+ (Ege): Koyu renkli oyuğun solundaki ince çatlaktan tekrar sete çıkılıp 20m. kadar ilerledikten sonra ağaçtan istasyon. 
  3. İp 40m. III, IV+ (Tarık): Yukarıdaki kulenin solundaki belirgin çatlak kesilerek sollu sollu kolay yerlerden yükselinir. Arada bir IV+ etaplar çıksa bile geneli jungle keyifsiz tırmanış.  Büyük çatlağın altına ulaşmadan sağ aşağısındaki sette istasyon.
  4. İp 20m. III-, V- (Ege): Bacanın altına kadar yükselip zor yerin girişinde istasyon. 
  5. İp 60m. VI+ (Tarık): İlk kilit ip boyu. Geneli oldukça iyi ve büyük malzemeler alan bir hat olsa da zaman zaman zor yerlerde malzemesiz bıraktığı oluyor. Tek bir kilit noktadan ziyade uzun süre boyunca bırakmadan oldukça zorlu devam ediyor. Buraya zor bir 6+ ya da 7- diyebiliriz. Bir adet profil sikke bırakıldı. İp sonuna kadar tırmanılıp büyük setin girişinde babadan istasyon (ip uzunluğu ve sürtünmeye göre baca bittiğinde de istasyon alınabilir, biz gerek duymadık.)
  6. İp 60m. VI (Tarık): Yine yerden de belli olan zirvenin hemen altındaki büyük setteyiz. Solda çürük ve hafif boşluklu gözüken hatta giriyorum. Boşluk ve üçgen büyük bir kayaya varana kadar çürük yerlerden güzel malzemelerle 10 metre kadar bir yan geçiş yapıyorum. Buradan sonra dikleşiyor ve yan geçişi bırakıp duvara dalıyorum. Yine bir süre bırakmayan ve oldukça zor olan bir tırmanıştan sonra daha kolay yerlere ulaşıyorum. Buradan zirveye doğru kolay yerlerden devam ediyor ve makul bir yerdeki iki babadan istasyon alıyorum. Üçgen mızrak kayadan sonra zor slab yerin girişinde 1 adet universal sikke bırakıldı.
  7. İp 10m. III (Ege): Zirve hattına doğru iyice yattığı yere kadar tırmanış. 

İniş: Güney yönünde hiç sola doğru alçalmadan Arpalık yönünde dümdüz şekilde 10-15dk. kadar yürüdükten sonra soldan kolay yerlerden aşağı inilip Arpalık-Teke Pınarı patikasına ulaşılır. 

İletişim: Tarık Aytek – aytek.tarik1@gmail.com

Şekil 2. Ekip

Şekil 3. Bir diğer topo çizimi, rotanın altından.

Vulnerability Scanner