Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2012 » Keşiştepe Volfram (Diagonal ve Altoparlak- Kürüz Rotaları Tırmanış Raporu

Keşiştepe Volfram (Diagonal ve Altoparlak- Kürüz Rotaları Tırmanış Raporu

KEŞİŞTEPE VOLFRAM (DİAGONAL)/ ALTOPARLAK- KÜRÜZ ROTALARI FALİYET RAPORU

TARİH : 24-25 MART 2012
YER: ULUDAĞ/KEŞİŞTEPE
ROTALAR: VOLFRAM (DİAGONAL,RAMPA ) KULVARI (PD), ALTOPARLAK-KÜRÜZ ROTASI (PD)
EKİP : FİLİZ YILDIZ, ONUR ALP ARSLANTAŞ

 KULLANILAM MALZEMELER : 1 adet 8.6 mm 50 m tek ip, krampon,1 teknik 1 yarı teknik kazma (en az biri çekiç uçlu), 2 adet kar kazığı , 1 adet deadman ,birkaç perlon ,6 adet ekspres ,çelik karabina , hms ,Bel kolonu,kask .(Mantar sote Rotası için yanımıza aldığımız sikkeler, 1 set takoz ,2 adet buz vidası kullanılmadı ).

Kış sezonu boyunca fazla faliyet yapamamanın sabırsızlığı ile miks tırmanış şenliğini kaçırmama kararı aldım .Hızlı bir organizasyon ve telefonlaşmalar sonucu 23 mart cuma akşamı Pamukkale 1:20 otobüsünde ben ,Onur Alp ,Seval ve İtüdak tan Taylan yerimizi almıştık bile .Sabah 5:30 gibi otogardaydık .Oteller bölgesine en hızlı ve en ekonomik olarak nasıl ulaşabilir diye bilgi aldıktan sonra otobüsle merkezde kale içinde inip ordan servisle gitmeye karar verdik (servisle oteller bölgesine kişi başı 10 tl ve dolduktan sonra kalkıyor ).zaman kaybetmemek için , bir taksicinin 60 tl ye 2. oteller bölgesine çıkarma teklifine hayır diyemedik (kişi başı 15 tl ).Oteller bölgesine özel araçla gelicek olan Osman Rauf Pınarbaşı ,Anıl Şarkoğlu ,Sefa Börtücen ve Mustafa Yeşildal ‘ı bekledik Tüm hazırlıklar yapıldıktan sonra hep birlikte yürüyüşe başladık saat 10 :00 gibi wolfram bölgesindeydik .(Anıl ve Mustafa günübirlik olarak geldiğinden, onlar tırmanışa başlamışlardı bile )

24.03.2012 Cumartesi /Volfram (Rampa,Diagonal) Kulvarı : Çadırları kurduktan sonra dinlenmek birşeyler atıştırmak için çadırlara geçtik .(biz çadırları kurduktan sonra şenliğe gelen ekipler biraz daha yukarıda çanak içerisindeki kamp alanına çadırlarını kurdular).Dinlendikten ve karnımızı doyurduktan sonra tırmanış için son hazırlıkları yapıp 11:15 gibi yola koyulduk .İlk gün için çoğunluğun da tercihi olan Rampa ya girmeye karar verdik . Çanağın baş tarafına doğru yükselip yan geçerek kulvarın önüne geldiğimizde saat 12 :00 ye geliyordu ve önümüzde henüz kulvara girmemiş 5 kişilik ekip ve onların önünde rotaya yeni giren Seval ve Taylan vardı (Şenlikte tırmanın olumsuzluklarından biri de bazen sıra beklemek ). 12:40 gibi kulvara girmeye başladık .kulvardaki kar çok fazla kişinin tırmanmasından ve havanın da etkisiyle oldukça yumuşamıştı . kazma krampon ile, ip açma gereği duymadan rahat bir şekilde tırmandık .öndeki yoğunluktan tırmanış yaklaşık 45 dakika sürdü.Yukarıda kornişin hemen solundan( kornişe çok da bulaşmadan! )çıkış yaptık . tebrik ,sıcak birşeyler ve ankara ekibiyle biraz sohbetten sonra iniş için kapıya doğru yola koyulduk (.Not : eğer kulvarda kaya yüzeyinden emniyet alınarak çıkılmak zorunda kalınırsa kulvarın sağ tarafı sola göre daha uygun .)

 Tekrar çanağa inişi kapının biraz daha gerisinden , rüzgarda sertleşmiş yüzeyde kazma krampon ile oldukça uzun bir mesafe yan geçiş yaparak tamamladık .Bir önceki günden uykusuz ve yorgun olduğumdan Onur ‘ a yarın sabah erkenden yola çıkıp önce Altoparlak-kürüz sonra Mantar sote rotalasına girmeyi teklif ettim ,çanağı ve rotaları inceledikten sonra dinlenmek üzere kamp alanına döndük .Önce Sefa ve Rauf, akşam üzeri 2. rotalarını tamamlayan Seval ve Taylan kampa döndüler . sabah dinç kalkmak için erkenden uyudum .

 25.03.2012 Pazar Altoparlak –Kürüz Rotası :Sabah 8:30 gibi uyanmıştık , kahvaltı yaparken sevallerin çadırırından saatlerin 1 saat ileri alındığı hatırlatması geldi ve bingo 1 saat kaybetmiştik bile ! akşam 2. oteller bölgesinden saat 5 te kalkacak servis ile döneceğimizden acele etmemiz gerekiyordu Hemen hazırlanıp yola koyulduk . Bu sefer çanağın sağ tarafından gitmeye karar verdik ,hayvanları incitme rotasını geçip hemen sol tarafında yer alan Kürüz –Altoparlak rotasının girişine geldiğimizde saat 11:45 civarıydı .rotanın tam girişine gelmeden uygun bir yerde birşeyler içip son kontrolleri yaptık .Rotaya 12:15 de Onur önde ben arkada çıkmaya başladık .Öncelikle biraz yükselip hafif sağa doğru kıvrılan rotayı takip edecektik .Kar durumu iyi görünüyordu onun için ip açmadan rotaya girip duruma göre değişiklik yapmaya karar verdik .Kar bazı noktalarda oldukça yumuşaktı ama iyi gidiyordu. Rotanın ortasına geldiğimizde kayalara biraz daha yakın olmanın verdiği tedirginlik ve sabah erkenden güneş alan rotadaki karın daha da batak bir hal almasından ip açmaya karar verdik .öncelikle kazmalarımızla kendimizi emniyete alıp ipe girdik . Ben emniyet alırken Onur önden devam etti ,Kar emniyet malzemesi yanımızda fazla olmadığından ,düşme faktörünü de hesaba katarak malzemeleri sık yerleştirdik . Önce bir kar kazığı ,sonra deadman ve enson bir kar kazığı daha kullanıldık.ben malzemeleri toplayarak onurun yanına gittim. Tekrar aynı şekilde devam ettik fakat bu sefer tepemizdeki güneşten ve zaman kaybettiğimizden malzemeleri daha geniş aralıkla yerleştirdik , onur son malzemeleri yerleştirip rotayı bitirdiğinde iki adet kazma ile istasyon kurup emniyetimi aldı ,malzemeleri toplayıp rotayı tamamladığımda saat 2:35 e geliyordu .Çok acıktığımızdan hemen birşeyler yedik ,içtik .Mantar sote ye girmek için acele etsek de rota çanağın diğer ucunda olduğundan buraya girişimiz 15:30 u bulacaktı ve kamptan da 16 30 gibi yola çıkmamız gerektiğinden rotaya girmeme kararı aldık .Yolda Rauf ve sefa ya raslayıp kampa ilerlerken Taylan ve Seval i kornişten kurtarma oprerasyonu için istasyon kurduk (hızlı ve sağlam istasyon kurma ve kurtarma operasyonu bizim için iyi bir deneyim oldu ).Mantar sote’ ye girememenin hüznü ,arkadaşlarımızı kurtarmanın huzuruyla kampa döndük ,toparlanıp 17:15 gibi telesiyej ile oteller bölgesine indik(şenlik dolayısıyla ücretsizdi ) . Şenlik sponsoru araçlarla şehre inip 21 :30 otobüsüyle istanbul a döndük .

Filiz yıldız/Onur Alp Arslantaş

Cevapla

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Vulnerability Scanner