Faaliyet : Kaya Tırmanış Eğitim Faaliyeti-1
Yer : Eskişehir – Karakayalar
Ekip: 26 Başlangıç, Gelişim Grubu ve Eğitmenler
Tarih: 4-5 Mayıs 2013
Kullanılan malzemeler : Dinamik tırmanış ipleri,perlon,prusik, emniyet kemeri, kata, ekspresler, HMS , ATC, karabina, kask,kamp malzemeleri
Yazan: Çiğdem Okan
Otobüsümüz öncelikle Yıldız’dan katılacak arkadaşlarımızı aldıktan sonra biraz rötarlı olarak Kadıköy’e geldi. Çanta ve eşyalarımızı yerleştirip saat 22.00 civarında Kadıköy’den hareket ettik.
Saat 02.50 ‘yi gösterdiğinde Karakayalar tırmanış bahçesindeydik. Çanta ve eşyalarımız ile toparlandıktan ve aramızda ilk kez kamp faaliyetine katılacak arkadaşlar da olduğundan , eğitmenlerimizden Sinan ve Burak Çağatay’ın kısaca uyarı ve tavsiyelerini dinledikten sonra kamp alanında uyuyan başka arkadaşlar da olduğundan sessiz olmaya çalışarak 3-5 dakikalık bir yürüyüş ile çadırlarımızı kuracağımız bölgeye geldik.
Hava beklediğimizden çok daha güzel olarak ılıktı. Herkes , hemen çadırı için uygun bir yer belirleyip çadırını kurmaya başladı. Saat 04.00 civarında mutlak sessizlik uyarısıyla beraber herkes 1- 2 saatlik uyku için çadırlarına çekildi. Sabah 7.00 ‘de hazır halde sırada olmalıydık o yüzden çadır arkadaşımla saatimizi 6.00 ‘ya kurup uyumaya çalıştık.
Zor da olsa çok kısa süreli uykumuzdan uyanıp sert bir kahve eşliğinde kahvaltımızı yapıp sıraya girdik . Eğitmenlerimiz ve gelişimden bazı arkadaşlarla beraber kamp alanımıza birkaç dakikalık yürüme mesafesinde olan Kral Yolu sektörüne doğru yürüdük.
Sektördeki “sunset yellow / 5+” ve “sadık amca / 5 ” rotalarının önünde eğitmenlerimizi rahatça görebilecek şekilde yerlerimizi aldık. Bugün top-rope spor tırmanış pratiğini yapacaktık.
Eğitmenlerimizden Sinan ve Sefa zaten öncesinde teorik olarak derste gördüğümüz üzere tekrar top-rope spor tımanış bilgilerimizi tazelediler ve yapmamız gereken her şeyi detaylıca uygulamalı olarak gösterdiler ; emniyet kemerini nasıl giymemiz gerektiği, açık sekizli düğümü ile ipe girmeyi, emniyetimizi alacak arkadaşın HMS ve ATC yi ipe ve emniyet kemerine nasıl yerleştireceği , emniyet alacak kişinin duruş pozisyonu , nasıl ip verip nasıl ipi sıkı alacağı, tırmanıcı ile emniyet alan kişinin nasıl iletişim kurması gerektiği, rota altında ve tırmanırken sürekli kask takıyor olmamızın gerekliliği , beta vermenin ne anlama geldiği, tırmanıcı arkadaşa istemediği takdirde beta vermememiz gerektiği gibi bir sürü önemli noktaya değindiler.
Eğitmenlerimiz , zamanımızı olabildiğince verimli kullanabilmemiz için eğitim organizasyonumuzu çok iyi yapmışlardı. Pratik eğitimi aldıktan sonra tırmanmaya başlamak için 4 gruba ayrıldık ve bizim için önceden top-rope açılmış olan rotalara dağıldık. Tırmanış yapacağımız rotalar şöyleydi ; ( eğitimin verildiği ) Kral yolu sektör : sunset yellow /5+ ve sadık amca/5 rotaları , Tatar sektörü : şeşbeş / 5 , Çeşme sektörü : karakan /6- . 4 grup olarak 4 farklı rotaya tırmanmak üzere ayrıldık.
Bizim grubumuzun ilk çıkacağı rota Şeşbeş’ti. Grubumuza yardımcı olan gelişimden arkadaşımız Lara ile beraber rotanın bulunduğu sektöre yürüdük. Birimiz tırmanırken bir arkadaş emniyetimizi alıyor bir diğer arkadaş da emniyetçinin fren eliyle tuttuğu ipi biraz gerisinden tutarak emniyetçinin emniyetini alıyor ve bu şekilde olası bir dikkatsizlikten kaynaklanabilecek sıkıntılara yol açmayıp , güvenliği en üst seviyede tutarak ilk tırmanışlarımızı yapıyorduk.
Bir gruptaki herkes sırayla rotaya tırmanıp , emniyet alıyor ve emniyetçi emniyeti oluyordu. Her gruba en azından bir gelişim grubundan arkadaşımız eşlik ediyor , eğitmenlerimiz de gruplar arasında gidip gelerek hem bizi gözlemliyor hem de bir sorun var mı diye kontrol ediyorlardı. Herkes rotayı denedikten/çıktıktan sonra bize yardımcı olan gelişimden arkadaşlar ya da yanımızdaki eğitmenler telsizle birbirleriyle haberleşip kendi rotasını bitirmiş diğer bir grup ile yer değiştirmemizi organize ediyorlardı , böylelikle tırmanmak için çok beklemek zorunda kalmıyorduk.
Grupça ikinci rotamız olan “Sadık amca”yı çıktıktan sonra biraz mola vermek için saat 11.00 civarında kamp alanına geri döndük. 1 saat moladan sonra sırasıyla “karakan ” ve “sunset yellow” rotalarını çıkıp tekrar mola verdik. Bütün gruplar 4 rotayı da çıkıp biraz dinlenebildikten sonra tekrar sıra olduk ve bu sefer eğitmenlerimiz tarafından 2 gruba ayrıldık.
Bir grup çeşme sektördeki “karamürsel sepeti / 6 – ” rotasını , diğer grup da koru sektöründeki ” destur /6- ” rotasını çıkmayı deneyecekti. Biz grup olarak karamürsel sepetine gittik. Bana çok zor gelse de arada ipe oturup dinlensem de sonuç olarak rotayı çıkabildiğim için mutluydum.
Saat 19.30 ‘dan sonra kampa döndük ve serbest bırakıldık.Herkes çadır grubu ve arkadaşlarıyla yemek hazırlıklarına girişti. Sonrasında çay faslı, çekirdek, sohbet derken yine geç saatlere kadar oturmuş olduk.
Sabah 6.30’da hazır olmamız gerektiği duyurusu yapıldıktan sonra çadır arkadaşımla saatimizi 5.30’a kurup uyku moduna geçtik.
05 Mayıs – Pazar
Biraz gecikmeli olarak tek sıra olduk ve hemen eğitmenlerimiz ve gelişim grubundan arkadaşlarla beraber yine eğitimlere devam için Kral yolu sektöre geçtik. Sefa ve Sinan’dan lider spor tırmanış bilgilerini aldık ve onlar uygulamalı olarak neler yapacağımızı gösterirken biz dikkatlice izledik.
Güvenli bir şekilde ilk lider çıkış tecrübesini yaşayabilmemiz için düşünülmüş olan çift emniyet ile tırmanış yapacaktık. Yani biri top-rope biri lider olmak üzere tırmanıcı kişinin emniyetini 2 arkadaşımız aynı anda beraberce sağlayacaktı. Lider ( + top-rope ) tırmanışlarımız için yine Kral yolu sektöründeki “sadık amca” ve “sunset yellow ” rotalarını kullanacaktık.
Bugün dönüş günümüz olduğundan çok zamanımız olmayacaktı. O yüzden herkesin en azından bir lider tırmanış yapması bir de önceki gün diğer grubun çıkıp kendi grubumuzun çıkmadığı rotanın çıkışının yapılması gerekiyordu.
Zamanı iyi kullanabilmek için tekrar 4 gruba ayrıldık. 2 grup , lider çıkışlarını yaparken diğer 2 grup da ” destur” ve “karamürsel sepeti” rotalarından önceki gün çıkmamış olduklarına tırmanıyordu.
Yine dönüşümlü olarak bütün gruplar eğitim ve çıkışlarını tamamladılar. Sonrasında uzunca bir serbest zamanımız oldu. Güzel , sıcak havanın ve kampın keyfini çıkardık. Sonrasında toparlanıp , kamp alanımızı temizleyip saat 15.20′ den biraz gecikmeli olarak hazır olabildik. Otobüsümüze yürüyüp eşyalarımızı yerleştirdik. Hareket etmeden önce de klüpçe fotoğrafımızı çektirip Eskişehir’e doğru yola koyulduk.
Eskişehir’de bir yemek molasının ardından İstanbul’a doğru yolumuza devam ettik. Yolculuk boyunca , eğitmenlerimizden Burak Çağatay’ın “powerball” u herkes tarafından büyük ilgi gördü 🙂 Çeşitli denemeler , yarışlar yapıldı. Eğlenceli bir yolculuğun ardından Anadolu yakasında oturanlar için saat 21.30 ‘da faaliyet bitmişti.
Kış faaliyetlerinden sonra, havanın güzelliğinden ve atmosferin rahatlığından ekstra keyifli bir faaliyet geçirmiş olduk.
Her zamanki gibi kendi tırmanışlarından ve zamanlarından fedakarlık edip bizim eğitimlerimiz için uğraşan , bize emeği geçen gelişim grubu ve eğitmen arkadaşlara çok teşekkür ederiz.