Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2013 » Karakayalar Kaya Tırmanış Eğitim Faaliyeti-1

Karakayalar Kaya Tırmanış Eğitim Faaliyeti-1

Faaliyet   : Kaya Tırmanış Eğitim Faaliyeti-1

Yer : Eskişehir – Karakayalar

Ekip: 26 Başlangıç, Gelişim Grubu ve Eğitmenler

Tarih: 4-5 Mayıs 2013

Kullanılan malzemeler : Dinamik tırmanış ipleri,perlon,prusik, emniyet kemeri, kata, ekspresler, HMS , ATC, karabina, kask,kamp malzemeleri

Yazan: Çiğdem Okan

 

03 Mayıs – Cuma 

Otobüsümüz öncelikle Yıldız’dan katılacak arkadaşlarımızı aldıktan sonra  biraz rötarlı olarak  Kadıköy’e geldi. Çanta ve eşyalarımızı yerleştirip  saat 22.00 civarında Kadıköy’den hareket ettik.

04 Mayıs – Cumartesi 

Karakayalar

 

Saat 02.50 ‘yi gösterdiğinde Karakayalar tırmanış bahçesindeydik. Çanta ve eşyalarımız ile toparlandıktan ve aramızda ilk kez kamp faaliyetine katılacak arkadaşlar da olduğundan , eğitmenlerimizden Sinan ve Burak Çağatay’ın kısaca uyarı ve tavsiyelerini dinledikten sonra kamp alanında uyuyan başka arkadaşlar da  olduğundan sessiz olmaya çalışarak 3-5 dakikalık bir yürüyüş ile çadırlarımızı kuracağımız bölgeye geldik.

Hava beklediğimizden çok daha güzel olarak ılıktı. Herkes , hemen çadırı için uygun bir yer belirleyip çadırını kurmaya başladı. Saat 04.00 civarında mutlak sessizlik uyarısıyla beraber herkes 1- 2 saatlik uyku  için çadırlarına  çekildi. Sabah  7.00 ‘de hazır halde sırada olmalıydık o yüzden çadır arkadaşımla saatimizi 6.00 ‘ya kurup uyumaya çalıştık.

 

603770_10151631851782930_573857481_n

Zor da olsa çok kısa süreli uykumuzdan uyanıp sert bir kahve eşliğinde kahvaltımızı yapıp  sıraya girdik . Eğitmenlerimiz ve gelişimden bazı arkadaşlarla beraber kamp alanımıza birkaç dakikalık yürüme mesafesinde  olan Kral Yolu sektörüne doğru yürüdük.

 

215235_10200765032021306_1118156978_n

 

Sektördeki “sunset yellow / 5+” ve “sadık amca / 5 ” rotalarının önünde eğitmenlerimizi rahatça görebilecek şekilde yerlerimizi aldık. Bugün top-rope spor tırmanış pratiğini yapacaktık.

 

Eğitim

 

Eğitmenlerimizden Sinan ve Sefa  zaten öncesinde  teorik olarak derste gördüğümüz üzere tekrar top-rope spor tımanış bilgilerimizi tazelediler ve yapmamız gereken her şeyi detaylıca  uygulamalı olarak gösterdiler ;  emniyet kemerini nasıl giymemiz gerektiği, açık sekizli düğümü ile ipe girmeyi, emniyetimizi alacak arkadaşın HMS ve ATC yi ipe ve emniyet kemerine  nasıl yerleştireceği , emniyet alacak kişinin duruş pozisyonu , nasıl ip verip nasıl ipi sıkı alacağı,  tırmanıcı ile emniyet alan kişinin nasıl iletişim kurması gerektiği, rota altında ve tırmanırken sürekli kask takıyor olmamızın gerekliliği , beta vermenin ne anlama geldiği, tırmanıcı arkadaşa istemediği takdirde beta vermememiz gerektiği gibi bir sürü önemli noktaya  değindiler.

Eğitmenlerimiz , zamanımızı olabildiğince verimli kullanabilmemiz  için eğitim organizasyonumuzu çok iyi yapmışlardı. Pratik eğitimi aldıktan sonra tırmanmaya başlamak için 4 gruba ayrıldık ve bizim için önceden top-rope açılmış olan rotalara dağıldık.  Tırmanış yapacağımız rotalar şöyleydi ;          ( eğitimin verildiği ) Kral yolu sektör : sunset yellow /5+ ve sadık amca/5 rotaları , Tatar sektörü : şeşbeş / 5 , Çeşme sektörü : karakan /6- . 4 grup olarak 4 farklı rotaya tırmanmak üzere ayrıldık.

 

Şeş beş rotası

Şeş beş rotası

 

Bizim grubumuzun ilk çıkacağı rota Şeşbeş’ti.  Grubumuza yardımcı olan gelişimden arkadaşımız Lara ile beraber rotanın bulunduğu sektöre yürüdük. Birimiz tırmanırken  bir arkadaş emniyetimizi alıyor bir diğer arkadaş da emniyetçinin fren eliyle tuttuğu ipi biraz gerisinden tutarak emniyetçinin emniyetini alıyor ve bu şekilde olası bir dikkatsizlikten kaynaklanabilecek sıkıntılara yol açmayıp , güvenliği en üst seviyede tutarak ilk tırmanışlarımızı yapıyorduk.

Bir gruptaki herkes sırayla rotaya tırmanıp , emniyet alıyor ve emniyetçi emniyeti oluyordu. Her gruba  en azından bir gelişim grubundan arkadaşımız eşlik ediyor , eğitmenlerimiz de gruplar arasında gidip gelerek hem bizi gözlemliyor hem de bir sorun var mı diye kontrol ediyorlardı. Herkes rotayı denedikten/çıktıktan sonra bize yardımcı olan gelişimden arkadaşlar ya da  yanımızdaki eğitmenler telsizle birbirleriyle haberleşip kendi rotasını bitirmiş diğer bir grup ile yer değiştirmemizi organize ediyorlardı , böylelikle tırmanmak için çok beklemek zorunda kalmıyorduk.

Grupça ikinci rotamız olan “Sadık amca”yı çıktıktan sonra biraz mola vermek için saat 11.00 civarında kamp alanına geri döndük. 1 saat moladan sonra  sırasıyla “karakan ” ve “sunset yellow” rotalarını çıkıp tekrar mola verdik.  Bütün gruplar 4 rotayı da çıkıp biraz dinlenebildikten sonra tekrar sıra olduk ve bu sefer eğitmenlerimiz tarafından 2 gruba ayrıldık.

 

Karamürsel Sepeti rotası

Karamürsel Sepeti rotası

 Bir grup çeşme sektördeki “karamürsel sepeti / 6 – ” rotasını , diğer grup da koru sektöründeki ” destur /6- ” rotasını çıkmayı deneyecekti. Biz grup olarak karamürsel sepetine gittik. Bana çok zor gelse de arada ipe oturup dinlensem de sonuç olarak rotayı çıkabildiğim için mutluydum.

Destur rotası

Destur rotası

Saat 19.30 ‘dan sonra kampa döndük ve serbest bırakıldık.Herkes çadır grubu ve arkadaşlarıyla yemek hazırlıklarına girişti. Sonrasında çay faslı, çekirdek, sohbet derken yine geç saatlere kadar oturmuş olduk.

Sabah 6.30’da hazır olmamız gerektiği duyurusu yapıldıktan sonra  çadır arkadaşımla saatimizi 5.30’a kurup uyku moduna geçtik.

 

05 Mayıs – Pazar

Biraz gecikmeli olarak tek sıra olduk ve hemen eğitmenlerimiz ve gelişim grubundan arkadaşlarla beraber  yine eğitimlere devam için Kral yolu sektöre geçtik.  Sefa ve Sinan’dan lider spor tırmanış bilgilerini aldık ve onlar uygulamalı olarak neler yapacağımızı gösterirken biz dikkatlice izledik.

Güvenli bir şekilde ilk lider çıkış tecrübesini yaşayabilmemiz için düşünülmüş olan çift emniyet ile tırmanış yapacaktık. Yani biri top-rope biri lider olmak üzere tırmanıcı kişinin emniyetini 2 arkadaşımız aynı anda beraberce sağlayacaktı. Lider ( + top-rope ) tırmanışlarımız için yine Kral yolu sektöründeki “sadık amca” ve “sunset yellow ” rotalarını kullanacaktık.

 

P504

Bugün dönüş günümüz olduğundan çok zamanımız olmayacaktı. O yüzden herkesin en azından bir lider tırmanış yapması bir de  önceki gün diğer grubun çıkıp kendi grubumuzun çıkmadığı rotanın çıkışının yapılması gerekiyordu.

Zamanı iyi kullanabilmek için tekrar 4 gruba ayrıldık. 2 grup , lider çıkışlarını yaparken diğer 2 grup da ” destur” ve “karamürsel sepeti” rotalarından önceki gün çıkmamış olduklarına tırmanıyordu.

 

Yine dönüşümlü olarak bütün gruplar eğitim ve çıkışlarını tamamladılar. Sonrasında uzunca bir serbest zamanımız oldu. Güzel , sıcak havanın ve kampın keyfini çıkardık. Sonrasında toparlanıp , kamp alanımızı temizleyip saat 15.20′ den biraz gecikmeli olarak hazır olabildik. Otobüsümüze yürüyüp eşyalarımızı yerleştirdik. Hareket etmeden önce de klüpçe  fotoğrafımızı çektirip Eskişehir’e doğru yola koyulduk.

 

945449_10151563169909214_1148933392_n

Eskişehir’de bir yemek molasının ardından  İstanbul’a doğru yolumuza devam ettik. Yolculuk boyunca ,   eğitmenlerimizden Burak Çağatay’ın  “powerball” u herkes tarafından büyük ilgi gördü 🙂  Çeşitli denemeler , yarışlar yapıldı. Eğlenceli bir yolculuğun ardından Anadolu yakasında oturanlar için saat 21.30 ‘da faaliyet bitmişti.

Kış faaliyetlerinden sonra,  havanın güzelliğinden ve atmosferin rahatlığından ekstra keyifli bir faaliyet geçirmiş  olduk.

Her zamanki gibi kendi tırmanışlarından ve zamanlarından fedakarlık edip bizim eğitimlerimiz için uğraşan , bize emeği geçen gelişim grubu ve eğitmen arkadaşlara  çok  teşekkür ederiz.

 

Cevapla

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Vulnerability Scanner