Ekip: Erkut Morkoç, Mahmut Oflaz
Rota:Lahitkaya Batı Yüzü ‘Z’ Rotası
Malzemeler: Çift ip, cam set, takoz set, çeşitli sikkeler(7 adet), 2 çekiç, perlonlar (4*60,1*90,2*120), 14 uzun ekspres, 8 kilitli karabina, kişisel malzemeler, bivak ve ilk yardım çantası
8 Temmuz günü Erkut ile beraber İstanbul’dan, Aladağlar’da 10 günlük bir faaliyet yapmak için yola çıktık. 9 Temmuz’da Niğde’den alışveriş yapıp Çukurbağ Köyü’ne, Salim Abinin evine gittik. Salim Abi tatlı ve meyve ikramının ardından bizi Sarımemetler’e bıraktı. Faaliyet planımıza göre Sarımemetler’e çadır kurmayı seçtik. Burada 3 tırmanış planımız vardı ve rest günlerinde Kazıklı Ali’ye rahat gidebilmek adına daha yakın olduğu için buraya kampı kurduk. Çadırımızı suya yakın yere kurup bir şeyler atıştırdıktan sonra Kazıklı Ali Kanyonu’na tırmanmaya gittik. 4’er rota girip, sonraki gün Lahitkaya yapacağımız için yorulmak istemedik, dönüp yemek yedik ve rota hakkında konuşmaya başlayıp malzemeleri hazırlayıp saat 4’te uyanmak üzere uyuduk.
Biz Erkut ile Lahitkaya Kuzeybatı Sırtı düşünüyorduk ve bu rotaya Yusuf’un önerisi ile girdik.
10 Temmuz, saat 5’te yola koyulduk. Rotaya arada molalar vererek 9 gibi vardık. Rota Sıyırmalık Vadisi’nden itibaren net görünmeye başlıyor.
Rotaya yaklaşımda son yer biraz yorabiliyor. Rotanın dibindeki kalıcı kar anlatılanlardan daha azdı. Bir şeyler yiyip içtikten sonra tırmanmaya başladık. İlk ipi Erkut lider gidecekti. Malzemeleri hazırladık ve Erkut ipe girdi.
1. İp boyu : Slab üzerinde yaklaşık 30 metre yan geçişin ardından biraz dik tırmanıp ipin bittiği yerde istasyon kurduk. Ara emniyet olarak bir takoz ve bir bıçak sikke kullanıldı. Kata giyseydik rahatlıkla free geçebilirdik. (III derece)
2. İp boyu: Ara emniyet imkanı bol, dik çatlak boyunca tam ip boyu tırmandım ve son metrelerde tedirgin ettiren birkaç hamlenin ardından yarı askı istasyon kurdum. (III+ derece)
3. İp boyu: Bu ip boyunda da lider devam ettim. Çatlakta biraz daha devam edip sonra sola geçerek suyun aşındırdığı pürüzsüz yüzeye ulaştım. Burda sabit iki kötü durumda sikke vardı. ( Erkut ikisini de söktü, şu an bizde) 20 metre pozitif slab yüzeyin ardından bıçak sikkeden istasyon kurdum. (60 metre, III+)
4. İp boyu: Erkut bu ip boyunda rehberde yazdığı gibi sağa 30 metre yan geçmek yerine 30 metre direkt 5. ip boyundaki(rehbere göre) bacanın altına doğru yükseldi. Bacanın altına istasyon kurdu. (III+)
5. İp boyu: Erkut dik baca hattı boyunca yükseldi. Emniyet imkanı boldu ve rotanın, nispeten zor olan yerinde, sabit sikke bulunuyor. Sikkeden sonra sabit takoz ve cam de bulunmaktadır. Tüm bir yaylı takoz setini alan bir çatlakta tırmandık.(V, 50 metre)
6. İp boyu: Malzemeleri değişip hızlıca bacayı andıran pozitif kulvarda sapmadan ilerledim. Kulvar çürüktü ama emniyet imkanı vardı. Kulvarın bitiminde çürük under cepleri tutarak(yüzeyin pozitif olmasına güvenerek) çarşaklı sete çıktım. (Burada artçıya taş düşme ihtimali çok fazla ⚠) İp bittigi için Erkut ile konuşup istasyonu toplayıp ilk ara emniyete yükselmesini söyledim, 10m daha ip kazanarak çarşaklı setin sonundaki paralel çatlaklara istasyon kurdum. (70 metre, III)
7. İp boyu: Erkut rehberde yazanın aksine, düz şekilde 40 metre yükseldi ve küçük bir sette istasyon kurdu.(30 metre, III+)
8. İp boyu: Erkut 10 metre sağa yan geçişin ardından dihedral bir çatlak boyunca 30 metre tırmandı ve geniş bir çatlağın içinde istasyon kurup, beni yanına aldı. Buradan sonra çürük olan sırtta yürümek yerine istasyonun solundan 5 metre daha iple devam edip zirveye ulaştık. (40 metre, III+)
Partnerim Erkut’a ve bana katmış olduğu öğretilerden ve yapmış olduğu desteklerden dolayı Ytüdak’a sonsuz teşekkürler.