Bölge: Cımbar Boğazı – Aladağlar
Ekip: Mahmut Oflaz, Ayberk Sözer
Genel Zorluk: V,VI+ derece kaya tırmanışı, 250 m
Yazan: Mahmut Oflaz
Tarih: 26/07/2020
Malzemeler: Kişisel emniyet ve tırmanış malzemeleri, 2*70m yarım ip, cam set, takoz set, 2*nutkey, 15 adet ekspres, 6 adet kilitli karabina, perlonlar(4*60, 2*120, 1*180), prusikler, kişisel ilk yardım çantası, bırakma perlonları, kafa lambası
Rota tanımı:
Simyacı rotası tabanına Cımbar kanyonu girişinden sonra yaklaşık 30 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşılabilir. Rota Cımbar kanyonu girişte sol taraftaki Müezzin sektörde yer alır. Slab giriş etabından sonra belirgin çatlak hattı boyunca sırta kadar tırmanılır. Rotanın kolay yerleri çürük olmasına karşın hamle gerektirecek yerler oldukça sağlamdır. Rota genelinde bol emniyet imkanı olsa da kilit etapta bir süre emniyetsiz gitmeniz gerekmektedir. Son ip boyunda ise rotanın aslına bağlı kalarak III derecelik kulvardan tırmanarak tırmanışınızı sonlandırabilirsiniz. Biz son ip boyunda kulvarı tırmanmak yerine önümüzde bulunan sağlam kayada 40 m civarı bir zevkli ve boşluklu tırmanış etabını tırmanmayı tercih ettik. Yaptığımız bu tercih ile ulaştığımız kulemsi yapının üzerinde 1 adet iniş boltu bulduk. Bu boltu kullanarak kulenin arkasına ip inişi gerçekleştirerek bir kulvara iniş yaptık. Bu indiğimiz kulvar boyunca alçalarak vadi tabanına hızlıca ulaştık.
1.ip boyu (IV+,50 m)
Pozitif yüzeyden tırmanışa başlanılır. İlk 20 m emniyet imkanı pek yoktur ve yüzeyde sağa yönelerek tırmanılır. Yüzey tırmanıldıktan sonra sol taraftaki rampa etap tırmanılır. Dik çatlak hattı tırmanılınca minik sete varılır ve istasyon kurulur. Dik çatlak hattında sabit takoz mevcuttur.
2.ip boyu (VI-, 50 m)
Setli yerlerden bir miktar tırmanarak dik bir çatlağa varılır. Bu çatlak hattının sağında kalan görece daha sağlam olan yüzeyden tırmanılır. (Çürük bloklara dikkat!) Ağacın olduğu sete ulaştıktan setin sonunda geniş baca vardır. Ancak sol yüzeyde bulunan sağlam çatlak hattı keyifli piyaz hamleleri ile tırmanış imkanı vermektedir. Çatlağın üzerine çıktıktan sonra denge hamleleri yaparak geniş bacanın bittiği yere ulaşılır. (Ayrık bloklara dikkat) Eğimli setimsi yüzeyde büyük ağaçtan istasyon alınır.
3.ip boyu (VI+, 60 m)
Setimsi yüzeyin sonunda bulunan hafif negatif dihedral hattı tırmanılır. Bu etap oldukça bol emniyet imkanı sunmaktadır ve kaya yapası sağlamdır. Dihedralin üzerine çıktıktan sonra çürük sette dikkatle sağ taraftaki sabit sikkeye yönelinerek tırmanışa devam edilir. Hafif negatif kaya etapları geçildikten sonra küçük bir sete ulaşılır. Burada dikey çatlağa çakılmış bir bıçak sikke mevcuttur. Burası bizce rotanın kilit hamlelerinin olduğu etaptır. Sağlam slab yüzeyde emniyetsiz bir şekilde sağa doğru 20 m diagonel tırmanarak küçük kızıl bir kovukta istasyon kurulur.
4.ip boyu (VI-, 60 m)
Kızıl kovuğun üzerine çıkılır ve devamındaki emniyetli çatlak hattı tırmanılır. Çatlağın negatif yaptığı yerin solundan geçilerek bu etabın üzerindeki sete ulaşılır. Sete çıkınca sağ tarafta tabanında büyükçe bir kaya bulunan turuncu renkli duvardaki çatlaktan tırmanılır. Ufak bir sete ulaşınca solda kalan geniş ve çürük baca hedeflenir. Bacanın sol yüzeyinde ki çatlaktan tırmanarak rahat bir sete ulaşılır.
5. İp boyu (V-, 40 m)
Setin hemen önünden başlayan ve kulvarın sağında kalan dik kaya kulesi tırmanılır. Genel olarak kayası sağlamdır ve emniyet imkanı boldur. Keyifli ve boşluklu tırmanış imkanı sunmaktadır. Kulenin üzerine ulaşınca yerde 1 adet iniş boltu mevcuttur. Buradan kulenin arka tarafına ip inişi yaparak bir kulvara inilir. Kulvar boyunca çarşaklardan dikkatlice inilerek vadi tabanına ulaşılır.
Sete ulaştıktan sonra solda kalan rahat (III) kulvar etabı tırmanılarak da rota sonlandırılabilir. Buradan da sırt boyunca yükselerek zirveye ulaşılır sonrasında cımbar girişe doğru yönelerek patikadan inilir.
Tarih: 29.07.2020
Ekip: Ayberk Sözer,Mahmut Oflaz
Yazan: Mahmut Oflaz
Gelişim senemde iken bu rotayı Ender ile tırmanmıştım. İlk tırmanışımdaki o heyecan maalesef bu tırmanışta yoktu. Sanırsam bu rotanın kendimce keşfini o zaman yapmıştım ve bu tırmanışımda daha önce izlediğim bir filmi tekrar izlemek gibi bir hisse kapıldım. Rotayı bildiğim için yanımıza çok fazla malzeme almadık. (takoz set ve orta boy camler) Tekepınarı kamp mevkiinden yaklaşık 5 dakikalık yürüyüş ile rota tabanına ulaştık. Capra İbex rotasının sağında kalan slab etaptan giden rotanın ilk etapları setli ve rahat olduğu için serbest şekilde bir miktar yükseldik. Son setli yapıda ipi ve malzemeleri ayarladıktan sonra Ayberk ilk ip boyunu lider tırmanmaya başladı. Bu ip boyunda 3 adet bolt mevcut. Ayberk ilk istasyona
(boltlu) ulaştı ve peşi sıra ben yükselmeye başladım. Sonraki ip boyunu lider gideceğim için malzemeleri üzerime aldım ve tırmanmaya başladım. Tüm ipi kullanarak set sisteminin ortasına kadar ulaştım ve burada istasyon oluşturdum. Ayberk’in de ip boyunu tamamlamasıyla son ip
boyunu tırmanmak için hazırlandım. Kilit ip boyu olan bu ip boyunda hat üzerindeki boltlar dışında herhangi bir malzeme kullanmadım. Tırmanış ipimiz 70 m oldugu için kilit etabın üzerinde ki boltlu istasyona klip yaparak kalan 20 m etabı da bu ip boyuna dahil ettim ve son
etaptaki rahat yerlerden hattı tamamladım. Hattın sonunda bir adet bolt mevcut. Sonrasında ise Tekepınarı geçidine doğru kolay etaplardan inerek önce geçide oradan da kampa 15 dk civarı bir sürede ulaştık.
1.ip boyu (50 m, V)
Setli yerlerden son sete kadar yükselinir. İlk bolt son setin yaklaşık 5 m üzerindedir. Slab üzerinde aralıklı boltlar takip edilerek istasyona ulaşılır. Bu ip boyunda mevcut olan kaya üzerindeki siyah noktalar oldukça sağlamdır.
2.ip boyu (70 m, VI-)
İlk istasyondan ilk bolta kadar olan etap biraz tedirgin edici olabilir. Devamında nispeten düz giderek tırmanış rahatlar. Bu etaplarda ipin sonuna kadar giderek uygun yerde istasyon alınır.
3.ip boyu (70 m, VI)
İlk başları biraz rahat olan etaplar tırmanılır ve ilk bolttan sonra rota zorlaşmaya başlamaktadır. Kilidin olduğu etap sık aralıklarla boltlanmıştır. Kilitten sonra hemen istasyon mevcuttur ancak buraya klip yapılıp sonrasındaki IV+’lık 20 m’lik etabı da tırmanarak rotayı sonlandırmak daha pratik olacaktır. Kulenin sonundaki slab yüzeyde 1 adet bolt ve bolca çatlak bulunmaktadır.
İniş:
Tekepınarı kuleden kapıya doğru rahat yerlerden inilir ve sonrasında kapıdan geçilerek Tekepınarı kamp alanına 15 dakikalık süreyle ulaşılabilir.
Bu faaliyetimiz boyunca bana eşlik eden tırmanış partnerim Ayberk Sözer’e çok teşekkür ederim.
Bizlere tırmanmayı sevdiren, öğreten, her türlü bilgi ve malzemeyi sağlayan kulübümüz YTÜDAK’a sonsuz teşekkürler.
Tırmanışla kalın!
İletişim: oflazmhmut@gmail.com