Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2020 » Büyük Demirkazık Dağı Kuzey Duvarı “ Jamieson – Friend “ Rotası Tırmanış Raporu 2020

Büyük Demirkazık Dağı Kuzey Duvarı “ Jamieson – Friend “ Rotası Tırmanış Raporu 2020

Bölge: Dipsizgöl – Aladağlar
Ekip: Erkut Morkoç, Mahmut Oflaz
Kamp: Oba Yeri kamp alanı
Genel Zorluk: TD, IV-, VI- kilitte kaya tırmaşı, 600 m
Süre: Rota tabanı: 06.30 – zirve: 18.10
Yazan: Mahmut Oflaz
Tarih: 25/08/2020
Malzemeler: Kişisel emniyet ve tırmanış malzemeleri, 260m yarım ip, cam set, takoz set, 2nutkey, 15 adet ekspres, 6 adet kilitli karabina, perlonlar(4*60, 2*120, 2*180), prusikler, kişisel ilk yardım çantası, çeşitli sikkeler, 2 çekiç, bırakma perlonları, kafa lambaları ve 3 L su

Fotoğraf © Tarık Aytek, Duvarın tabandan görünümü

2016 yılında henüz Ytüdak’ta başlangıç grubu üyesi iken Demirkazık’ın kuzey duvarı tabanındaki kalıcı buzulda ilk kez kazma krampon ile yükselme eğitimini almıştım. O zamanlar duvar gözlerime tırmanılamayacak kadar dik ve uzun gibi görünüyordu. Faaliyete gelmeden önce bölge ile ilgili raporları karıştırırken kulüpten eski üyelerin kuzey duvarı çıkışlarının ve hatta kış çıkışının dahi raporlarını okumuştum. Bir yandan eğitim boyunca duvarı süzüyor ve “Acaba ben burayı ne zaman çıkabilirim?” diyordum. Duvar ile ilk o zaman tanışmış ve bir süre aklımda asıl hedef olarak kalmıştı. Benim gelişim üyesi Erkut’un kulüp başkanı olduğu dönemde ise bir süre yoğun şekilde beraber antrenmanlar ve tırmanışlar yapmıştık. Erkut ile beraber 2 sene öncesinde yapmaya başladığımız bu düzenli antrenmanlar, kaya tırmanışları ve dağ faaliyetleri sonrası için bizi sürekli yeni planlara yöneltiyordu. Yaptığımız bu verimli geçen faaliyetlerden sonra kendi aramızda bir sonraki sene için “Acaba kuzey olur mu?” demiş ve hedefi belirlemiştik. Belirlediğimiz bu hedef, bir sonraki sene Erkut’un mezun olup işe girmesi ve yeterli izninin olmaması, benim başka dağ planlarımın olması gibi sebeplerden dolayı gerçekleştiremedik. Bir yandan da bu sene duvarı tırmanırken kendimce “Abi aceleye getirip iyi ki geçen sene tırmanmaya kalkmamışız.” dediğim oldu. Bu süreçte Erkut da ben de bir hayli dağda mesai harcamış ve başarılı başarısız bir sürü faaliyet gerçekleştirmiştik. Bu sayede duvarı tırmanırken bir çok etapta mental olarak rahat ve eğlenerek tırmanabildik.
Geçtiğimiz ay Erkut da ben de başka planlar için yine Dipsiz Göl bölgesindeydik. Duvarı ikimizde yakından incelemiş ve baca-kulvarlarda ıslaklık olmaz ise asıl rota hattını takip etmek istiyorduk. Şansımıza faaliyetimizi yapacağımız zaman diliminde havalar soğumuştu ve buna bağlı olarak son ip boylarında mevcut olan kar-buz erimesi durmuştu. Kulüpte bizden önceki senelerde tırmanan arkadaşlar bu etaplar ıslak olduğu için sağa doğru yönelerek tırmanmak zorunda kalmışlardı. Biz tırmanırken çok az ıslaklık problemi ile karşılaştık ve bu sayede ana hat üzerinden sapmadan tırmanışımızı gerçekleştirebildik.
Faaliyetten bir gün önce Erkut ile çeşitli açılardan çekilmiş fotoğraflar ve topo üzerinden rota hakkında tartışarak taktik ve stratejilerimizi oluşturduk. Bize bağlı etmenlerden dolayı rotada bivaklamayı ikimizde istemiyorduk. Planımıza göre ilk 4 ip boyunu Erkut lider tırmancaktı. Sonraki 4 ip boyunu ben lider tırmanacaktım. Sonrasında gelen süper çatlak etabını ise Şükrü’nün kendi raporunda överek anlatmasından etkilenmiş olan Erkut lider tırmanmak istiyordu. Devamında gelen kulvar etabında ise duruma göre running-belay yaparak rotayı tamamlamayı düşünüyorduk. Herhangi bir yorulma ya da başka sebeplere bağlı senaryolar içinde planlar yapmıştık ancak buna gerek kalmadan yukarda anlattığım şekilde faaliyeti sorunsuz tamamladık.

Büyük Demirkazık Dağı Kuzey Duvarı “ Jamieson – Friend “ Rotası Teknik Raporu

Topo © Mahmut Oflaz , Kuzey duvarının Kdk’dan görünümü

Genel rota değerlendirmesi:
Duvar sürekli olarak tırmanış imkanı sunuyor ve son ip boylarındaki kulvar etabına kadar eğimde diklik söz konusu. Duvarın eğiminin azaldığı kulvar etabına kadar kaya oldukça sağlam, çürüklük yok denecek kadar az ancak kulvara ulaştıktan sonra adeta kayalarla jenga oynuyorsunuz çok dikkatli tırmanılmalı. Kulvarda ara ara eğimin arttığı etaplarda kaya yeniden sağlamlaşıyor. Rota boyunca çok sayıda sikke mevcut ve neredeyse her istasyon hazır durumda. Ara emniyet olarak bırakılmış sikkelerden bazıları kötü durumdaydı. İlk ip boylarındaki kaya yapısı rotanın devamındaki kaya yapısına kıyasla kayganlık söz konusu bu yüzden sabahın ilk ışıklarıyla nispeten soğuk olan kayada tırmanırken dikkatli olmakta fayda var.

Yaklaşım:

Fotoğraf © Tarık Aytek, Ekip buzulda ilerliyor.

Duvarın sağ köşesine doğru en yüksekte kalan buzul dilimdinden belirgin dihedral etaba doğru tırmanılmaya başlanır. Biz yanımızda krampon getirdiğimiz için buzulu krampon ile kolayca aştık, duvar ve buzul arasındaki yarıkta ipe girdik ve tırmanışa başladık. Tırmanırken kramponları buzulun altında bizleri izleyen Tarık, Dilruba ve Tuğçe’ye doğru fırlattım.

Fotoğraf © Mahmut Oflaz, Erkut buzul ile duvar arasındaki çatlaktan dihedral etaba doğru tırmanıyor.

1. İp boyu 50 m V+ , kilitte VI-

Fotoğraf © Mahmut Oflaz, Erkut ilk ip boyunu tırmanıyor.

Sabahın erken saatlerinde havanın ve kayanın ekstra soğuk olması, kaskatı kesilmiş vücut ile görece sert etapların geçilecek olması sebepleri ile benim açımdan rotanın en zor ip boyudur. Bu ip boyunda giriş etap harici kalan yerlerde çok sayıda sabit sikke mevcuttur. İp boyunun ilk yarısından sonra hat dikleşmeye ve hamleler zorlaşmaya başlamaktadır. Kilit olan dihedral etap tırmanıldıktan sonra sete ulaşılır ve sette istasyon için 2 adet sikke mevcuttur.

2.İp boyu 50 m V-

Fotoğraf © Mahmut Oflaz, Erkut ikinci ip boyunun ilk etaplarını tırmanıyor.

İkinci ip boyuna başlamadan önce 5 m kadar sol aşağı inerek asıl rotanın devam ettiği baca-kulvar etaplarının başladığı yere geçiş yapılır. Baca-kulvar etabı tırmanıldıktan sonra devamı oldukça negatif olan bacanın altında bir sete ulaşılır. Buradan sola doğru geçiş yapılarak devamında ki çatlak hattı tırmanılır. Dik ve boşluklu kısa etapta 1 adet takoz + ekspres ve 1 adet sikke mevcuttur. Bu etaptan sonra kulvara ulaşılır. İstasyon için 2 adet sikke mevcuttur.

3.İp boyu 45 m III

Fotoğraf © Mahmut Oflaz, Erkut 3.ip boyunda tırmanıyor

Sürekli olarak devam eden baca-kulvar etabı tırmanılmaya devam edilir. Kulvar içerisindeki rahat sette istasyon alınır. III derece kaya tırmanışı derecesi olmasına rağmen bu nasıl III’müş dedirtebilir. Rota üzerindeki tüm ip boylarının derecesi alışıldık derecelerden biraz daha sert diyebilirim.

4.İp boyu 45 m III+, V+

Fotoğraf © Mahmut Oflaz, Erkut 4.ip boyunda kısa baca etaplarını tırmanıyor.

Baca-kulvar hattı tırmanılmaya devam edilir. Kulvarda bir süre yükseldikten sonra peş peşe 2 adet kısa baca etabı tırmanılır. Sonrasında dik dihedral etabın altına ulaşılır. Dihedral aşıldıktan sonra kulvarın görece rahat yerinde istasyon kurulur.

5.İp boyu 45 m V-

Fotoğraf © Erkut Morkoç, Mahmut 5.ip boyunun başındaki baca etabında. ( Mahmut bacaya yönelmeden önce sağda kalan slabta bir adet sikke gördü. Bacada sıkışmak yerine slabtan yükselmeyi tercih etti. Ancak sonrasında o etap zorlaşmaya başladı ve mevcut sikkeye düşüş yaşadı. Sonrasında iniş yaparak bu ip boyunu bacadan çıkarak tamamladı.)

Beni en çok zorlayan ip boyudur. Kulvarın devamındaki baca-çatlak etabı tırmanılır. Burada çatlağın dışından baca tekniği ile tırmanılabilir ancak emniyet malzemesi atmak için çatlağın içine sıkışmanız gerek. Bu etap aşıldıktan sonra slab yüzeyde (sabit sikke mevcut) kızıl renkli kayalara doğru tırmanılır. Çürük olan etaptan, tahta takozun solundaki görece daha sağlam kulvara geçilir. Kulvarın içerisindeki küçük setteki sikkelerden istasyon oluşturulur.

Fotoğraf © Mahmut Oflaz, Erkut 5.ip boyunun sonlarında

6. İp boyu 55 m III

Fotoğraf © Erkut Morkoç, Mahmut 6.ip boyunun sonunda, ikinci kilidin altında.

Kulvar takip edilerek tırmanılır. Ara ara karşınıza çıkacak kısa bacaları tırmanmak yerine baca etapların hemen solundaki slab etaplardan tırmanmak daha rahat olacaktır. Bu hat takip edilerek rotanın ikinci kilidinin tabanına ulaşılır. Buradaki baba ve bolttan istasyon oluşturulur.

7. İp boyu 60 m VI-

Fotoğraf © Erkut Morkoç, Mahmut ikinci kilit ip boyunda

Çatlak hattı boyunca tırmanılır ve çatlağın kapandığı kısımda sola kısa bir yan geçiş yaparak tırmanmaya devam edilir. Yan geçiş ve sonrasındaki 1 metrelik dik ve boşluk hissinin had safhada olduğu etaptan sonra kolaylaşan yerlerden kulvara ulaşılır. Rahat kulvarda bir müddet yükselinir ve yarım ay balkonunun tabanı sayılacak yerde görece sağlam çatlaklardan istasyon kurulur. Bu ip boyunun zorlaştığı yerlerde peş peşe 4 adet sikke bulunmaktadır.

Fotoğraf © Mahmut Oflaz, Erkut rotanın ikinci kilidini geçmiş, rahat kulvardan istasyona doğru tırmanıyor.

8.İp boyu 55 m III

Fotoğraf © Erkut Morkoç, Mahmut 8.ip boyundaki kolay slab yüzeylerde tırmanıyor.

Sol yüzeyde kalan kolay slab etap tırmanılır ve yaklaşık 5 m sola geçilir. Tırmanış zorluğu içermeyen bol cepli ve sağlam ancak emniyet imkanı olmayan dik slabta bir süre tırmanılır. Süper çatlak etabının tabanındaki sete ulaşılır ve burada istasyon oluşturulur.

9. İp boyu 50 m V+

Fotoğraf © Mahmut Oflaz, Erkut rotanın son zor ip boyu olan süper çatlak etabında tırmanıyor.

Sağa doğru diyagonal yükselen çatlak boyunca tırmanılır. İp boyu üzerinde 2 adet sikke mevcuttur. Çatlak hattının bittiği yerde sağa diyagonal yükselerek bir koyu renkli pozitif bacanın altında istasyon oluşturulur.


10. İp boyu 40 m III+

Girişteki koyu renkli pozitif baca tırmanıldıktan sonra sete ulaşılır. Setten sonra bir kaç kez kısa etap sonrasında setli etaplar tırmanılırak geniş kulvara ulaşılır.

11.-12.-13. ve 14 . İp boyları 200 m III, III+

Fotoğraf © Mahmut Oflaz, Erkut çürük kulvarda dikkatlice tırmanıyor.

Kulvarın içerisindeki yatık kar-buz etabının solundaki çürük yerlerden dikkatlice tırmanılır. Bacamsı etabın sağındaki görece sağlam slab etaptan sete ulaşılır. Bu setten sonra dik şekilde tırmanmaya devam edilir. Yaklaşık 30 metrelik dik etap tırmanıldıktan sonra kulvar etabının sonuna ulaşılır. Devamında pozitif ama çürük olan 20 metre civarı etap tırmanılır ve batı-doğu zirveleri arasına ulaşılır. Sonrasında doğu zirvesine doğru yürüyerek varılabilir.

Fotoğraf © Mahmut Oflaz, Erkut rotanın bitmesine 2-3 metre kala kutlamaya başlıyor.

İniş:

Fotoğraf © Erkut Morkoç, Mahmut külahtan ilk ip inişini gerçekleştiriyor.

Zirveden külah etabının başladığı yere kadar patika takip edilerek alçalınır. Slab etapların dikleştiği yerden çok sayıda iniş istasyonları ve sikkeler mevcuttur. Tercihinize ve risk algınıza bağlı olarak serbest şekilde ya da 4-5 kez ip inişi yaparak aşağıda bulunan çarşağa ulaşabilirsiniz. Biz 3 ip inişi yaparak önce çarşağa, sonrasında doğu beline ulaştık. Sonrasında doğu çarşağı kulvarından iniş sıkıntılı olduğu için belden inişin başladığı yerde sola doğru daha az eğimli olan patikadan alçaldık. Patikada alçalırken III derece geri tırmanış gerektiren bir iki etap olsa da kulvara göre daha güvenilir olduğunu söyleyebilirim. Patika ve kulvar Mevsimlik Göl çanağının sonunda birleşmektedir. Mevsimlik Göl’e ulaşınca geniş ve rahat patika takip edilerek Oba Yeri kamp alanına ulaşılır.

Fotoğraf © Erkut Morkoç, Ekip zirvede

Bu tırmanışı gerçekleştirebilmeyi mümkün kılan tırmanış partnerim Erkut Morkoç’a çok teşekkür ederim.Bu faaliyet boyunca bize eşlik eden, yardımcı olan ve bize alt ekip olarak destek veren Tarık Aytek, N.Dilruba Titiz ve E.Tuğçe Bayır’a teşekkürlerimizi iletiyorum. Ayrıca faaliyet süresince beraber olduğumuz, bizle beraber faaliyet planlarını uygulayan Ege Kurt ve Esin Şimşek’e desteklerinden dolayı teşekkür ederim.
Bizlere tırmanmayı sevdiren, öğreten, her türlü bilgi ve malzemeyi sağlayan kulübümüz YTÜDAK’a sonsuz teşekkürler.
Tırmanışla kalın!
İletişim: oflazmhmut@gmail.com
erkutmorkoc@gmail.com

Vulnerability Scanner