Geyve 600 Rotası Tırmanış Raporu – 2026
Rota: Geyve 600
Bölge: Orta Kule Sektör, Geyve, Sakarya
Rota uzunluğu: ~ 90 m.
İp boyları / Derece:
1. İp boyu = 35 m V+
2. İp boyu = 30 m. lV+
3. İp boyu = 25 m. lV+
Tırmanış Stili: Geleneksel
Tarih: 26.04.2026
Ekip: Halit Koçhan, Halit Tekinyer
Malzeme Listesi: 2×60 yarım ip + 1 set cam + 1 set takoz + 2 nutkey
15 ekspres set + kilitli karabinalar. Muhtelif sikkeler + 2 çekiç (Kullanılmadı) Yardımcı ipler + perlonlar. Kişisel koruyucu ekipmanlar + emniyet aletleri. 1 ilkyardım çantası + 1 malzeme çantası
Tırmanış Süresi: ~ 4 saat
Yazan: Halit Koçhan


1. İp boyu = 35 m V+
1.ve 2. ip boyları gün boyunca güneş almakta güneşten daha az kavrulmak için açık hava durumlarında erken saatlerde girmekte fayda var. Rota has sektörün sonuna kadar yürüdüğünüzde Orta Kule’nin sağ tarafında karşınıza çıkacak.
Patikanın sol tarafının Orta Kule tarafından sarılmaya başladığı yerde, patikanın solundaki iki ağaç arasındaki sarmaşıklı 3 metrelik tırmanış ile ufak bir sete çıkılır.
Setin sol tarafında sarılı göçüğün olduğu yerde bir sikke gözükmekte, sikkeye gitmeden setin hemen sağındaki yüzeyden yukarıdaki ağaçları hedefleyerek yükselinir.
Ağaçlara kadar olan 10 metrelik kısmında çürük kayalara dikkat ederek dikkatli yükselmekte fayda var.
1. ip boyunda bol bol 120’lik alpin ekspress kullanma ihtiyacı hissettim fakat perlonlarımı bitirmemek için zaman zaman 60’lıklar ile yetindiğim oldu.
Rotanın ilk yarısından sonra sağlı sollu ağaçlar üzerinden ara emniyet oluşturmak mümkün.
3. büyükçe ağaca ulaştıktan sonra solda büyük baba ve sağda ağaçtan iki nokta ile ilk istasyon kurulabilir. Bu istasyonda ufak bir sete oturarak konforlu artçı almak mümkün.
2. İp boyu = 30 m. lV+
2. ip boyuna girmeden önce 1 metre kadar yükselerek babanın hizasındaki daha büyük sete taşındık. Babanın biraz üzerinde sol ve sağa cam atarak artçı istasyonunu geliştirip tırmanışa başladık.
Bariz bir biçimde daha rahat ve daha az çürük bir hatta 1. ip boyu hizasında dümdüz devam ediliyor. Başlangıçta hafif balkonumsu yapıdan sonra sırasıyla solda ve sağda ağaçlardan emniyet alarak derin çatlaklı pozitif slap yüzeye ulaşılır. Bu kısım geçildikten sonra rota daha da kolaylaşır yürüyerek üstteki büyük sete çıkılır.
Dik slap duvarın önünde büyük setin başladığı yerde sağdaki ağaç ve soldaki babadan istasyon kurarak, konforlu bir biçimde artçı alınabilir.
3. İp boyu = 25 m. lV+
2. ip boyunun bittiği büyük setin sol tarafından önce 4 metrelik bir down climb yapılır. Aşağı indikten sonra yürüyerek büyük slap yüzeyin solundan arkasına dolaşılır. Burada yatık bir baca hattı görülür. 3-4 hamle ile baca geçildikten sonra duvara çakılmış 2 bolt’dan istasyon kurulabilir.
Bu ip boyunda ara emniyet atmadım, ipi çekerken yüzeyi sardığı için fazlaca sürtündü.
İniş
3. istasyonu topladıktan sonra sağ taraftan yükselerek yukarı çıktık. Sol taraftaki belirgin geçişi takip ederek orta kulenin arka sırtında bir süre patika aradıktan sonra Orta Kule sırtısının ortalarında bir konumda aşağı devam eden patikayı bulduk. Daha sonra orta kuleyi solundan takip ederek Orta Kule ve Doğu Kulesi arasındaki geçitten tekrar rota dibine döndük.




