Duyurular
Anasayfa » Ders Notu » 2005 Yıl Sonu Gelişim Grubuna Geçiş Sınavı
Ders Adı: 2005 Yili Sonu Gelisim Grubuna Geçis Sinavi Yazan: Rauf Osman Pınarbaşı Tarih: 10/20/2005

2005 Yıl Sonu Gelişim Grubuna Geçiş Sınavı

Ders Adı: 2005 Yili Sonu Gelisim Grubuna Geçis Sinavi
Yazan: Rauf Osman Pınarbaşı
Tarih: 10/20/2005

YTÜDAK YILSONU GELISIM GRUBUNA GEÇIS SINAVI – 2005

1- Iki kisilik bir ekip tirmanisa basladiktan sonra, lider tirmanici 4. metrede güvenilirligi çok iyi olan birinci emniyet aletini yerlestiriyor. Lider, ilerleyen mesafelerde ara emniyet sikintisi çekmeye basliyor ve tirmanisin 8. metresinde buldugu çürük sette sikke çakmaya çalisirken yukaridan taslar düsmeye basliyor. Yaralanan fakat bilincini yitirmeyen lider tirmanici, tam çakamadigi ve güvenilirligi hiç olmayan sikkeye ekspresini takip ipini geçiriyor. Emniyetçi, ip inisi yapamayacak ancak dügüm atabilecek durumda olan, lider tirmaniciyi nasil bir metodla indirmeli? Yukaridaki sikkenin çikma durumuna karsi, lider tirmanicinin yere çakilmasini önlemek için nasil bir önlem aldirmali?

Not: Emniyetçinin durumu iyi, lider tirmanici baska bir emniyet aleti yerlestirebilecek durumda degil!!! Ekpreslerde 40 cm’lik endless perlonlar var.

2- Aladaglara, Demirkazika klasik rotasindan tirmanisa gidiyorsunuz, faaliyet planlamasini ve yaniniza aldiginiz HERSEYI mantikli bir sekilde yaziniz. ( 3 kisilik çadirli bir ekip için, kendi tasidiklarinizi ve ortak kullanim malzemelerinizi yaziniz. )

3- Dagcilikta kullanilan kazma çesitlerini ve kullanildigi yerleri ayrintili bir biçimde yaziniz.

4- a.Glisemik indeks nedir?

b.Findik ve kuru üzümü neden beraber yeriz?

5- a.Agri kis tirmanisina gitmek için 2 ay süreniz var, nasil bir antrenman programi düzenlersiniz? B.Besparmak kuzeybati duvarina gitmeyi planliyorsunuz, nasil bir antrenmanla hazirlanirsiniz. (Besparmak Kuzeybati Duvari +IV, -V ve rotaya erisim zor)

6- Kaldi kis tirmanisi için Aladaglara giden 3 kisilik bir ekip, güzel bir havada ve 3-4 gün önce yagmis olan 10-15 cm lik kar üzerinde ilerleyerek Aksampinarina kamp atiyorlar. Gece gelen bulutlar ertesi iki gün boyunca tipi seklinde 60 cm üzerinde yagis birakiyor. Yagisin bittigi günün ertesi gün hava açiyor ve ekip tirmanisa baslama karari aliyor. Bu karari degerlendiriniz ve ekibin almasi gereken malzemeleri listeleyiniz.

7- Türkiye’de siradaglar üzerinde bulunan 3700 metreden yüksek 5 zirve yaziniz.

8- Malzemeden kaynaklanan kazalarin nedenlerini yaziniz.

9-Asagidaki terimlerin anlamlarini kisaca açiklayiniz?

# Sirrüs(Cirrus) :
# Stratüs(Stratus) :
# Kleimheist :
# Bachman :
# Jumar :
# Engram:
# Drytooling :
# Hipertermia :
# Abalakov :
# Frozbit :

10-Ilk yardimin ABC si nedir?Hayat üçgenlerini çizerek gösteriniz?

11-Gelisim grubu adayi arkadasimiz Rasta ALPER 30 metrelik bir spor rotanin 10. metresindeki bolta klip yaptiktan sonra bir üsteki boltu göremediginden 9 metre daha tirmaniyor;

a)Bu noktadan düserse düsüs faktörünü hesaplayiniz?

b)Gerçekte olabilecek durumlari yaziniz?

12-Donan bir bölgeye yapilacak ve yapilmayacak müdahaleler nelerdir?(Maddeler halinde yaziniz)

13-Lahitkaya Kuzey Duvarini hizli bir sekilde tirmanmayi planlayan Aykut ve Mustafa için ideal bir tirmanis malzeme listesi nasil olmalidir? Maddeler halinde,sayi ve büyüklükleri ile yaziniz?(Lahitkaya Kuzey Duvari : IV,IV+ 300m)

14-Cig türlerini yaziniz? Nasil durumlarda,ne tür çiglar olusur?

15-Bir ekip, Antalya Sivridagda uzun duvar tirmanmaktadir. Lider tirmanisçi ipin sonuna geldigini fark ettiginde, hemen bir aski istasyon kurar. Önlerinde tirmanilacak daha yüzlerce metre vardir ve bir sonraki ip boyunda emniyet aleti atacak çok fazla yer yoktur, yani ara emniyet noktalarinin arasi belli ki mecburen açik olacaktir.

a) Aski istasyon ve ara emniyet noktasi nedir?

b) Bu istasyon çeker yönü bakimindan nasil kurulmalidir?

c) Bir sonraki ip boyunda, lider tirmanisçi ilk emniyet aletini nereye atmalidir?

d) Bir sonraki ip boyunda, lider tirmanisçi ilk emniyet aletini takamadan istasyondan 3 metre yükseldikten sonra düserse neler olabilecegini yaziniz.

(Emniyetçinin üzerine düsmedigini, yanindan geçip gittigini varsayiniz.)

“Içi bos çuval ayakta duramaz”

BASARILAR DILERIZ,
YÖNETIM KURULU

Cevapla

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Vulnerability Scanner