Duyurular
Anasayfa » Genel » 14 x 8000’liklerde Bayanlar

14 x 8000’liklerde Bayanlar

Derleyen: Bora Akaydin

Güney Koreli bayan dağcı Oh Eun-Sun 8091m’lik Annapurna çıkışını da yaparak, dünyada 14 sekizbinlikleri tamamlayan ilk bayan dağcı oldu. Her ne kadar kendisinin mayıs 2009’da Kangçenjunga tırmanışında zirvede çektiğini söylediği resim tartışmalı olarak kabul edilse de, tartışmanın destekleyicilerinden birinin de ispanyol bayan dağcı Edurne Pasaban olması düşündürücü. Edurne Pasaban 13 sekizbinlikle Oh Eun-Sun’un en yakın rakibiydi.

Oh Eun-Sun’un yaptığı tırmanışlarda aklimatizasyonunu kaybetmeden bir anakamptan diğer anakampa ulaşmak için helikopter kullanması nedeniyle eleştirilmekteydi. Bu sayede haftalar süren dönüş ve diğer anakampa yürüyüş zamanlarını harcamadan bir sezonda birden fazla zirve yapabiliyordu. 14 sekizbinlik çıkışlarını mümkün olan en kısa zamanda yarışa dönüştürerek yapmaya çalışması eleştirilmesine neden oldu. Ayrıca Oh Eun-Sun’un hamalları sadece malzeme taşımak için değil ayrıca derin karda iz açtırmak ve sabit hat döşetmek için kullanması da tepki çekmişti.

Oh Eun-Sun ‘un yaptığı 14 çıkışın tümü dağların klasik rotalarından ve Everest ile K2 çıkışları oksijen desteğiyle gerçekleşti.

27 nisan 2010 itibariyle bayan yüksek irtifa dağcılarının zirve istatistikleri şu şekilde:

– Oh Eun-Sun (Güney Kore) : 14×8000
– Edurne Pasaban (İspanya) : 13 zirve (Şişapangma)
– Gerlinde Kaltenbrunner (Avusturya) : 12 zirve (Everest ve K2)
– Nives Meroi* (italya) : 11 zirve (Anapurna, Makalu, Kançengjunga)
– Go Mi-Sun (Güney Kore) : 11 zirve (13.07.2009’da Nanga parbat’taki düşüşten sonra hayatını kaybetti)

* Nives Meroi’nin yaptığı tüm tırmanışlar küçük kafilelerle ve minimum yükle yapılmış tırmanışlardır. Nives Meroi tırmanışlarını alpin stilde ve oksijen desteği olmadan gerçekleştirmiş ve tırmanışlarında hamal, sabit hat ve önceden hazırlanmış kamp alanlarını kullanmamıştır.

Kişisel Not: bu bakımdan kendisi Oh Eun-Sun gibi zirve yapma odaklı dağcılık değil estetik odaklı dağcılık yapmaktadır.

Kaynaklar:

Cevapla

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Vulnerability Scanner