Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2015 » Keşiştepe Diamond Varyant Rotası
Ekip zirvede
Ekip zirvede

Keşiştepe Diamond Varyant Rotası

Rota: Keşiştepe DiamondVaryant rotası

Zorluk: II, M2

Ekip: Yunus Emre Cengiz, Ali Kayaturan

Kullanılan Malzemeler:  Teknik kazmalar, Kramponlar, 70m tek ip, cam set, takoz set, çeşitli sikkeler

Yazan: Ali Kayaturan

 

Rotaya ulaşım:

Terminalden, Teleferik durağına sürekli otobüs bulunmaktadır (Terminal-Teleferik 30dk). Ayrıca BUDO-IDO deniz otobüs duraklarından da deniz otobüsü iniş saatine uygun olarak şehir içi otobüsleri hareket etmektedir. Deniz Otobüsünden inerken acele etmenizi ve yer kapmanızı öneririm. Yolculuk en az 40 dakika sürüyor.

* Bursa’da şehir otobüsüne binebilmek için BUKART çıkartmalı ya da tek kullanımlık biletlerden almalısınız.

  • Bursa Teleferik ( başlangıç saati 08:00) – Son durak oteller 2 bölgesi (30 dk)
  • Teleferik 08:00’da başlamasına rağmen bilet kuyruğu 07:30’da oluşuyor. Eğer Bukartınızda yeterli para olmasına dikkat edin ve bilet kuyruğuna girmeden direk teleferiğe atlayıp gidin. Gidiş Dönüş / Öğrenci 20TL, Tam:30TL dir.
  • Teleferikten telesiyeje yürüyüş (15 dk)
  • Wolfram bölgesine giden Telesiyej (10 dk)
  • Telesiyej 10TL. Bu noktada Jandarma veya Telesiyej görevlisi size engel olmaya çalışabilir. Detaylar “notlar” kısmında.
  • Çanağa doğru yürüyüş (1,5 saat)
  • Toplam 2,5 saat ( gidiş )
  • Dönüş konusunda çok dikkatli olun. Özellikle günübirlikçi ve Arap turist akınına acımasızca maruz kalan Uludağ’dan dönüşte çok uzun teleferik kuyrukları beklemeniz gayet doğal. Teleferik 20:00dan sonra çalışmıyormuş.

 

Kısaca belirtmeliyim ki, yeni teleferik hattının da tamamlanması ile günübirlik tırmanışın daha da kolay hale geldiği Uludağ bence artık bölgedeki dağcılar için paha biçilemez bir antrenman noktası. Gece sıcak yatağından uyanıp yola çıkan bir dağcı, güzel bir tırmanışın ardından akşam yine sıcak yatağında uyuyabilir.

11:30

Rotanın hemen girişinde 2,5 metrelik bir kaya etabı var. Karı eşip çıkarın kazma sokacak güzel çatlaklar var.

 

Rotanın Uzaktan Görünüşü

Rotanın Uzaktan Görünüşü

 

Sonrasında yukarı doğru sert kar kulvarı devam ediyor ama sağ tarafta istasyon kurulabilecek ufak kayalar var. (gerekirse)

Diamond rotası bu kar kulvarının sonunda kornişin solundan çıkarak bitiyor ama Diamond Varyant rotası ilk kaya etabından sonra sert kar kulvarının ortasından sola doğru dar kaya bacasına doğru gidiyor.

 

Yunus sert kar kulvarından sonra soldaki bacaya doğru ilerlerken

Yunus sert kar kulvarından sonra soldaki bacaya doğru ilerlerken

 

Kaya etabına geldiğiniz zaman güzel istasyon kurulacak noktalar var. Kayadan alınacak sağlam bir istasyona oturarak kaslarınızı dinlendirebilirsiniz. Bu nokta 50 metrelik iple bile zirve öncesi son istasyon noktası olacaktır.

 

Bacaya doğru kaya etaplı dar kulvar

Bacaya doğru kaya etaplı dar kulvar

 

Zirve öncesi dar baca

Zirve öncesi dar baca

 

Bacadan sonra zirveye kadar kar etabı var ancak biraz eşeleyince ara emniyet alacak kaya bulabilirsiniz.  Zirve öncesi yumuşak kornişi çıkmak her zamanki gibi sinir bozucuydu.

 

Ekip zirvede

Ekip zirvede

 

 

Not: 

  • Hava güzel olduğu zamanlar rotalar dolu oluyor. İstediğiniz rotaya tırmanmak için sabah erkenden rotaya girin. Özellikle geceyi dağda geçiren arkadaşlar sabah 07:00 gibi tırmanıp inerlerse, Teleferik ile gelen arkadaşlar saat 11:00 gibi rotaya girebilirler. Ne mutlu ki rotalarda kuyruk olmaya başladı bile.Hatta önce kim çıkacak diye kavga çıkmaya bile başlar yakında, bu tip davranışlar biz dağcılara yakışmaz. Bu yüzden tek bir rotaya göre plan yapmamanızı öneririm.

 

  • Jandarma bölgede çok sık kaybolma olayı olduğu için çok sıkı denetleme yapabiliyor. Sizi gördüğü gibi çevirebilir. Ceza kesebilir. Geri gönderebilir. Söylediklerine göre Bursa Valiliğinden izin alınması gerekiyormuş ancak Valiliğin bir arkadaşıma söylediğine göre Uludağ tırmanış yasak bir dağ olmadığı için böyle bir belge almaya gerek yokmuş. Jandarmanın yasal olarak ceza kesme yetkisi var mı bilmiyorum ama bu konuda kesin yasal bir çözüme gitmek için Hukukçu arkadaşlar ile gerekli başvuruları yapabiliriz. Bu konuda gönüllü olan Hukuçu arkadaşlar lütfen benimle iletişime geçin.

 

İletişim: ali_kayaturan[at]yahoo.com / 00905555615707 (Lütfen önce sms atın )

 

 

Cevapla

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Vulnerability Scanner