Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2015 » Keşiştepe – Vahşi Keşiş

Keşiştepe – Vahşi Keşiş

Tarih: 08.03.2015 Pazar
Ekip: Sefa Börtücen, Yunus Emre Cengiz
Yazan: Yunus Emre Cengiz
İletişim: cengiz.yunusemre@gmail.com
Malzemeler: 2 Çift Teknik Kazma, 2 Çift Leash, 2 Çift Krampon, Takoz Set(10-12 adet), Nutkey, CAM Set(5-6 adet), Sikkeler(4 adet), T Profil(1 adet), Kilitli Karabinalar(7-8 adet), Karabinalar(6-7 adet), Expressler(8-9 adet), Perlonlar(7-8), Çift İp(50 m), Kemer,HMS, ATC, Kask
Başlangıç Kış Eğitim Faaliyeti olan 7-8 Mart tarihlerinde hava durumu mix tırmanış için elverişli gözüküyordu.Sefa’yla konuşup Vahşi Keşiş rotasını denemeye karar verdik.

 

 

Sabah hareket saatimizi her ne kadar gün doğumu olan 6.00 gibi planlasak da benim uyanamamam ve bir gün önce tırmanan ekibin (Sefa ve Yusuf-Whitesnake) malzemelerini alıp hazırlanmamın etkisiyle kamp alanından hareketimiz 7.00’yi bulmuştu.
Rotaya yaklaşırken kar durumu çok iyi değildi.Dizimize kadar batıyorduk. Rotanın başlangıcına kadar o şekilde devam ettik.8.00 sularında kar kulvarında yükseldikçe kar da sertleşmeye başladı.Hafif boşluk hissiyle bir ip boyu kadar ip açmadan yükseldik.Göbek kayaya 10 metre kala, boşluk hissinin arttığı kayalık etapta ilk istasyonumuzu kurduk.
Sefa ilk ip boyunu lider tırmanmaya başladı.Kayalık etabın sağ tarafından emniyet alıp yükselerek ”göbek kaya” diye adlandırılan kaya kütlesine ulaştı.Göbek kaya çok iyi tutuş imkanı sağlamayan, slab bir yüzeye sahip, 6-7 metrelik dik bir kaya kütlesi.Üzerinde güven vermeyen ince buz tabakasından yükselmeye çalıştık.

 

Sefa İlk ip boyunda, göbek kaya üzerinde.

Sefa İlk ip boyunda, göbek kaya üzerinde.

 

Bu etapta görünürde çok fazla ara emniyet imkanı yoktu.Sefa ara emniyet atmak için karı eşelerken biri 35-40 cm, diğeri 75-80 cm çaplarında iki kar kütlesi düşürdü.Neyse ki küçük olandan kaçabildim ve büyük olanı da ufak bir sarsılmayla atlattım.Sonunda rehber kitapta yazan sabit sikke bulundu ve bu sağlam sikkeden emniyet alıp etabın hemen bitiminde ikinci istasyon kuruldu.

 

Sefa ilk ip boyunun sonlarında,Yunus emniyet alırken

Sefa ilk ip boyunun sonlarında,Yunus emniyet alırken

 

İkinci ip boyunu ben lider tırmanmaya başladım.İkinci istasyondan birkaç metre sonra kısa dik etabın ardından, yaklaşık 20 m kolay sayılabilecek kar kulvarından sonra ikinci bir kayalık etaba geldim.

 

Yunus ikinci ip boyunda.

Yunus ikinci ip boyunda.

 

Dik ve buzlu olan yaklaşık 10-15 metrelik bu kaya etabını geçip kornişin altına kadar uzanan kar etabını takip ettim.Fakat bu bölümde izlediğim hattın doğrusal olmayışı, ara emniyet alırken kısa ekspressler kullanmam ve girintili çıkıntılı kaya etabı sebebiyle ip çok fazla sürtünüyordu.İpin bu denli sürtünmesi beni fazlasıyla yordu ve işimi zorlaştırdı.

 

yunus2

 

Kornişin hemen altına T profil yerleştirip yaklaşık 10 m yan geçiş yapıp çok rahat olmayan yumuşak kar üzerinden geçerek rotayı tamamladım.Sefa’nın da ip boyunu bitirmesiyle tırmanışı 11.30 gibi tamamlamış olduk.

 

Sefa ve Yunus Keşiştepe Zirvede.

Sefa ve Yunus Keşiştepe Zirvede.

 

kesis4 (Copy)

Cevapla

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Vulnerability Scanner