SİVRİDAĞ GELENEKSEL TIRMANIŞ EĞİTİM FAALİYETİ
Tarih : 23 Kasım – 27 Kasım 2018
Yer : Antalya, Sivridağ, Geyikbayırı
Ekip : 10 Gelişim, Eğitmenler
Yazan : Serkan ÇELİK /Gelişim
Meteoroloji :
24 Kasım Cumartesi günü güneşli
25 Kasım Pazar günü parçalı bulutlu, yağış yok,
26 Kasım Pazartesi günü, akşama doğru hafif yağışlı
27 Kasım Salı günü, sağanak yağışlı,
Hazırlık:
Faaliyete gidiş zamanı gelmeden bir gün önce malzeme dağılımı yapıldı. Malzeme dağılımı daha öncesinde ve daha planlı bir şekilde yapılabilirdi. 11 kişilik gelişim grubu olarak 3+3+3+2 olacak şekilde 4 çadır grubu oluşturduk. Son gün bir arkadaşımız gelemeyeceğini belirtti ve bir çadır grubu daha 2 kişilik olarak organize edildi. Her bir çadır grubu birer set; cam, takoz, perlon, kilitli, ekspress, 1 çift yarım ip, bivak, ilk yardım çantası… malzeme aldı. Çadır grubumuz ben, Ayberk ve Yusuf olarak planladık. Malzemeleri aramızda olabildiğince eşit ağırlıkla böldük. Uçak bagaj hakkı 15 kg olduğu için buna yakın bir şekilde dağılımı yapmaya çalıştık. Yemek planlamamızı daha öncesinde oluşturmuştuk uçağa binmeden önce bu alışverişi de tamamladık.
23 Kasım Cuma Günü
Yaklaşık 3 saat öncesinde havalimanında buluşarak çantalarımızdaki kilo ayarlamalarını yaptık. 22 kg olan çantamın ağırlığını 18 kg’a kadar düşürmüştüm. Birçok hacimli şeyi kabin çantama aldım.
İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan saat 20.50 kalkış ve 1 saat yolculukla Antalya Havalimanı’na ulaştık. Hızlıca çantalarımızı alarak burada bize katılacak arkadaşlarımızı da alarak önceden organize edilmiş olan servis aracına bindik. Yol üzerinde bir yerde yemek yenildi ve küçük bir marketten su vb. alışverişlerimizi tamamladık. Yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuk sonrasında kamp alanına hareket edeceğimiz Gedeler Köyü’ne ulaştık. Araçtan indik, 30 dakikalık bir yürüyüş sonrasında kamp alanına vardık. Çadırlarımızı kurup tulumlarımıza girdiğimizde saat 02.00’yi gösteriyordu.
24 Kasım Cumartesi / Faaliyet 1. Günü
08.00’de malzemelerle birlikte hazırdık. Eğitmenlerle birlikte 10 dk yürüyüşle, Kalebodur Sektör’e geçtik. Kalebodur’da 2 rotadan top rope lider simülasyonu yapılacaktı. 3’erli 2 grup bu rotalara geçti. Kalan 4 kişi ise hemen sektörün solundaki ağaçtan ip inişi yapacaktık. Ben ip inişi yapan gruptaydım. İp inişini tamamlayan sonrasında rotalara giriyordu. Bu şekilde döngü oluşturuldu. Sektörün orta rotasından ilk lider simülasyon tırmanışımı gerçekleştirdim. Sonra artçı oldum. Sonra ağırlıkla (sırtta çanta ile) ip inişi yaptık. Zaman oldukça hızlı geçti akşam 18.00 civarı eğitim sona erdi ve kamp alanına yollandık. Yemeklerimizi yedik ve ertesi gün için malzemeleri organize etmeye çalıştık. Akşam bir sonraki günün programı netleştirildi. Eğitmenimiz Ali, ben ve Ayberk Ehli Keyf Sektör’ünde Çekiç Kafa rotasını çıkacaktık.
25 Kasım Pazar / Faaliyet 2.Günü
Ertesi sabah kahvaltı sonrasında malzemelerle birlikte Ali’yi takip ederek sektöre geldik. Yan rotamız Otoban idi. Burada da kulübün eğitmenlerinden Anıl ile birlikte Ceren ve Özcan tırmanış yapacaktı. Biz ekip olarak önce planlamayı yaptık, Ali lider gidecekti sonra Ayberk, peşinden de ben artçı olarak ara istasyon noktasına çıkacak, ikinci etabı Ayberk tırmanacak son etabıysa ben tamamlayacaktım. Rota 2009 yılında Yılmaz Sevgül tarafından açılmıştı. 85 mt’lik rotanın zorluk derecesi V-5-/R1 idi. Sevgül rotayı ikiye bölmüştü, ilk bölüm 40 mt. Sonra ara istasyon devamı ise 45 mt tırmanış sonrasında ağaçlık bir sette sonlanıyordu. Rotayı nasıl takip edeceğimizi aramızda konuşup planladıktan sonra Ali kemerine malzemeleri dizdi ve kendisinin genel olarak malzemeleri nasıl dizip kullandığını anlattı. İki yarım iple birlikte yükselmeye başladı. Arada bize malzemeleri nasıl attığını anlatmaya çalışıyordu. Yükseldi ve bir ara gözden kayboldu. Bu arada Ayberk emniyetini alıyordu. İstasyonu kurduktan sonra önce Ayberk’i sonra beni yanına aldı. Güzel bir sette güzel bir istasyonla karşıladı bizi. Sonra malzemeleri Ayberk’e devretti. Ayberk bu etabı lider gitti, ben de emniyetini aldım. Ayberk de istasyon noktasına ulaşmış ve önce Ali (hem malzemeleri hem de istasyonu kontrol etmek için) artçı olarak yükseldi. Ali İstasyona vardıktan sonra ben peşi sıra yükselerek ve malzemeleri toplayarak ara istasyon noktasına vardım. Malzemeleri teslim aldım ve yükselmeye başladım. Aşağıdan bakmakla yukarıdan bakmak farklıymış. Aşağıdan görülenle yukarıda yerinde gördüğümde farklılaşmaya başlamıştı. Aşağıdan belirlediğimiz nirengi noktalarını yanlış yorumlamış ve bir süre sonra gideceğim ip boyunun ortalarından sonra Otoban Rotası’na girmiştim. Anıl uyardı ancak ben doğru gittiğimi düşünüyordum ve devam ettim. Kum saatleri, cam ve takozlarla ara emniyet noktaları oluşturmuş ve istasyon noktasına varmıştım. Önümde orta boylu bir ağaç duruyordu. Ağacı yokladım, sağlam gözüküyordu. İlk emniyet noktamı ağaçtan oluşturdum ve bu noktaya girdim. Sonra yukarı, aşağı, sağa, sola baktım ancak istediğim ve güven duyabileceğim sağlamlıkta bir nokta bulamadım. Solda geç de olsa bir kum saati buldum. Oradan bir nokta oluşturdum. Kum saatinin biraz sağında kurumuş bir bitki vardı ve kökünde güzel paralel bir çatlak vardı. Kurumuş bitkiyi yerinden söktüm ve cam attım. En sağ tarafta ve biraz yukarıda da güzel bir takoz noktası buldum ve istasyonun yönünü belirleyerek grup istasyon oluşturdum. Tüm bunları yapmak yarım saatten fazla sürdü sanırım. Arada Ali yoklamak için sesleniyordu. En sonunda istasyonu tekrar kontrol ettikten sonra Ali ve Ayberk’i yanıma aldım. Ali yerleştirdiğim malzemeleri ve istasyonu değerlendirdi. Eksiklerimi söyledi ve sonra 50 mt. ileride yer alan ağaçtan ip inişi yaparak aşağıya indik.
Kamp alanına geldiğimizde saat 16.00’ya gelmişti. Bir tırmanış daha yapabileceğimizi düşünüyorduk, eğitmenlerden izin alarak Özcan’la birlikte Ali gözetiminde Kalebodur sektörde bir tırmanış daha yaptık. Özcan lider tırmandı, ben de artçı olarak tırmanıp istasyon noktasına ulaştığımda saat 18.00 civarı olmuş ve hava kararmıştı. Kamp alanına hep beraber döndük. Kampa Aykut Türem ve Mustafa Yeşildal gelmişti. Yemek sonrasında eskileri anlattılar, biz de dinledik. Sonrasında ertesi günün programı oluşturuldu ve herkes çadırlarına geçerek uyudu.
27 Kasım Pazartesi / Faaliyet 3.Günü
Sabah kahvaltı sonrasına bu sefer 08.30’da toplanıldı. Eğitmenler kendi içlerinde değerlendirme yapmış ve programı değiştirmişlerdi. Bu sefer eğitmenimiz Mahmut, ben ve Erdem Ehli Keyf Sektörü’nde, Ne Be Rotası’nı çıkacaktık. Malzemelerimizi alarak tırmanacağımız noktaya doğru yollandık. Rotayı iki ip boyuna ayırdık ve ben lider gittim. Keyifli bir rotaydı, kum saatleri, cam ve takozla ara emniyet noktaları oluşturdum. Belirlediğimiz ağacın üzerine ulaşmıştım. Burada ara istasyon noktası oluşturdum. 2 baba, 1 cam ve 1 takoz kullandım. Peşimden Mahmut ile Erdem tırmanmaya başladı. İki ipi birden yöneterek emniyet almak zordu. Mahmut bir süre sonra geldi. Ara emniyetleri ve istasyonu değerlendirdi. Eksiklerimi söyledi. Sonra Erdem geldi. Erdem’e malzemeleri teslim ettim. İpin kalanını Erdem lider gitti. İstasyonu kurunca peşinden Mahmut ve beni yanına aldı. İstasyon noktasının hemen yanında ip inişi yaptığımız ağaç vardı. Buradan ip inişi yaparak aşağıya indik. Daha sonra malzeme denemek üzere belirlenen noktaya giderek burada malzeme deneme çalışması yaptık. Ali’nin tırmanış yaptığı grup Ayberk ve Cansu bizim rotayı tırmanacaktı ancak daha sonra çıktığımız rotanın “Ne Be” değil de Edilwess Sektör’de “Slab” rotası ile karışık bir rota olduğunu anlamıştık. Kaya yapıları çok benzeşiyordu. Tırmanış yapmadan önce sektörü ve rotaları iyi analiz etmemiz gerektiğini anlamış olduk. Akşama doğru Ali’nin yönlendirmesiyle 18.00 civarı kampa doğru grup olarak yollandık. Tırmanışta olan grupların gelmesi yaklaşık 19.00’u buldu. Yemekler yapıldı, ancak tam yenilemeden faaliyet toplantısı yapıldı. Hafif yağmur altında yaklaşık iki saat süren bir faaliyet toplantısı oldu. Burada eğitmenlerin gözlemlediği bazı ciddi hatalar olduğu belirtildi ve bu hatalarla ilgili herkesin dikkatli olması gerektiği yönünde uyarıldık. Herkes fikirlerini söyledi. Toplantı sonrası ertesi günün de yağışlı olacağı değerlendirilerek eğitimin Geyikbayırı’nda spor rotalarda tırmanışla devam etmesi yönünde hemfikir olundu.
28 Kasım Salı / Faaliyet 4.Günü
Sabah kahvaltı sonrasında kamp yüküyle hazırdık, servisimize ulaştık ve Geyikbayırı’na doğru yola çıktık. Yaklaşık yarım saat sonra Geyikbayırı’na varılmıştı. Burada yağışın olacağı öngörülerek bir mağaranın içindeki rotaların olduğu alana gidildi. Geyikbayırı oldukça geniş bir tırmanış bahçesiydi ve rotalardaki yabancılardan global bir bahçe olduğu anlaşılıyordu. Bulunduğumuz mağarada önce V- rotayı denedim ve tırmandım. Sonra yanındaki Muhtar adlı sanırım VI+ rotayı denedim.
Son eksprese kadar gelip istasyona varamadan geri geldim. Son noktadaki negatif yüzeyi birkaç defa denemiş ancak kol kaslarımın şişmesiyle geri inmek durumunda kalmıştım. Bu deneme beni oldukça yormuştu. Katalarımında tırmanış için yetersiz olduğunu burada bir kez daha test etmiş olmuştum. Yaklaşık bir saat sonra sanırım Wild Girl adlı VI dereceli rotayı denedim. Aşağıdan bakıldığında oldukça kolay gözükmekteydi. Ancak kaya yapısı resmen rende gibiydi, ikinci bolta gelemeden parmaklarım harap olmuştu. Birkaç denemeden sonra biraz dinlenip denemeye karar verdim. Bu arada yabancı tırmanıcılar mağarayı doldurmuştu ve oldukça zor rotaları deniyorlardı. Wild Girl rotasını tekrar denedim. Güzel gidişat katanın kilit noktada kayması ve ipe oturmamla moralimi bozulmuştu. Ancak zorlayarak istasyona varmayı başarmıştım. Hafif atıştıran yağmur dolayısıyla istasyondan malzemelerimizi toplayarak iniş yaptım. Saat 16.00 gibi servis gelecekti o yüzden toparlanıp yola doğru yürüdük. 16.40 civarı şehir merkezine hareket edildi. Merkezde birşeyler yenildi ve saat 21.00 civarı havalimanına geldik. Uçağımız gecikmeyle 23.15’te havalandı ve sanırım 01.30 civarı eve varabilmiştim.
Güzel, birçok şey öğrendiğim keyifli bir faaliyetti, emeği geçen eğitmenlerimize zaman ayırdıkları için teşekkürler…
Serkan ÇELİK / Gelişim