Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2020 » Parmakkaya Güney Yüzü 1971 Rotası Tırmanış Raporu 2020

Parmakkaya Güney Yüzü 1971 Rotası Tırmanış Raporu 2020

Tarih: 01.08.2020

Ekip: Ali Ağçal, Alper Kılıçalp, Bahadır Tortop

Yazan: Alper Kılıçalp

Malzemeler: Sikkeler, Çekiç, Takoz set, Cam set, Bir çift yarım ip, Perlonlar, Ekspres

31 Temmuz akşam saat 18.00 civarı Sarımehmet’in Yurdu’ndan hareket ederek teknik malzemenin tamamını Kocadölek kamp alanına bırakarak tekrar Sarımehmet’in Yurdu’ndaki kamp alanımıza geri döndük. 

1 Ağustos sabah 05.00’te uyanıp 06.00’da yürüyüşe başlayarak 07.15’te Raufların kamp attığı Akşampınarı’na ulaştık. 09.15’te rota altına vardık. Özellikle Akşampınarı sonrası yaklaşım gayet çileli bir hale dönüştüğü için ağırlık konusunda daha tasarruflu davranmadığımız için biraz pişman olduk.

Yaklaşım

1. İp Boyu: 35 metre, V+

İlk ip boyunu saat 09.45 civarı Ali tırmanmaya başladı. İlk ip boyu kolay ve malzeme alan 20 metrelik sollu ilerleyen bir etap ile başlıyor (en az 2 sikke mevcut). Ali kovuğun hemen altına geldiğinde soldaki sikkeleri fark ederek biraz daha soldan yükselerek kovuğa ulaştı. Yaklaşık 5 metrelik tedirgin edici ama basit bir yan geçiş ile (2 sikke mevcut) ilk istasyon olan kum saatine ulaştı. Bahadır ve ben hızlıca artçı olarak Ali’nin yanına tırmandık. İlk ipi bitirdiğimiz esnada Rauf, Ege ve Filiz de rotaya girmek üzere rota altına ulaştılar.

2. İp Boyu: 45 metre, V+

2. ip boyunu tırmanan biz (Bahadır ve Alper) ve ilk ip boyunun istasyonuna varmak üzere olan Ege

Ali istasyondan yukarı doğru malzeme olanağı az etapta 10-15 metre dümdüz yükseldikten sonra guideda sağlam ama malzeme az aldığı belirtilen soldaki çatlaktan yükselip sonrasında yine görece emniyet imkanı veren ve sikkeli hattı (sağda) takip ederek ikinci istasyon olan büyük babaya ulaştı. Bizim 1 ip boyu arkamızda tırmanan Ege’ye bir ara düşürdüğüm bir küçük taş sebebiyle küçük bir gerilim yaşattığım için fazlasıyla tedbirli tırmanarak Ali’nin yanına ulaştık. 

Büyük babadan hemen sağda kovuğun üstünde kalan kısma istasyonu taşıyarak ip sürtünmesini azaltmaya karar verdik. 15 metrelik etabı ip açarak geçip istasyonu kovuğun bulunduğu büyük bloğa taşıdık. Burada su içip bir şeyler yedikten sonra Ali son ip boyuna tırmanmaya başladı.

3. İp Boyu: 50 metre, VI-, Kilit hamle VI

Son ip boyunda kilit yan geçişi yapan Bahadır

Hemen istasyonun önündeki sola yan geçişli kovuklu kısmın kilit olduğu söylenmişti. Tam kovuğun sol üstünde 2 adet sikke mevcut. Ali bu etabı geçtikten sonra hemen birkaç metre üstündeki büyük kırmızı perlonlu kum saatinin orada diz takarak uzun bir rest verdi. Bu etap ve sonrası fazlasıyla şişirdiği için bu resti kullanmak çok yararlı oluyor çünkü söylenenin aksine kilit etap olarak belirtilen baştaki kovuktan yan geçişten çok sonrasındaki bacamsı yapı bizi çok daha fazla zorladı. Çatlak boyunda birkaç metrede bir sikke mevcut. Aynı zamanda emniyet imkanı da veriyor. 

Son ip boyunun istasyonundan 2. ip boyunun sonundaki babanın olduğu setin görünüşü

Ali bu ip boyunu tamamladıktan ve Egeler kilit ip boyunda bizim bolca fotomuzu çektikten sonra istasyonu free etap olarak belirtilen kısımdan en üstteki babaya taşıdık ve diğer ekibin gelmesini beklemeye başladık. 

Diğer ekibin gelmesi ve drone ile bolca görüntü çekmemizin ardından 2 çift yarım ip olmasının avantajı ile hızlıca önce babadan son ip boyunun sonundaki istasyona sonrasında da büyük babaya iniş yaptık. İkinci ip boyunun sonundaki babadan 60 metrelik ip ile tek seferde inilebiliyor. Perlon ile bir iniş halkası ipin takılmaması için uzatılmış. İniş halkasının seviyesine kadar bir miktar inmek gerekiyor ama ip takılması ihtimalini elemek için fazlasıyla değer. 

Son ip inişinde perlon ile uzatılan iniş halkasından iniş
Son ip inişi

İki ekibin de yere ulaşması ile (18.11) toparlanıp bir şeyler atıştırarak önce Egelerin ekibini Akşampınarı’ndaki kamp alanına bırakıp Sarımehmet’in Yurdu’ndaki kamp alanına döndük. 

Ek: Kamp olarak Akşampınarı’nı tercih etmek en iyisi olacaktır. Yaklaşımı Sarımehmet’in Yurdu’ndan çanta ile yapmak fazlasıyla yorucu olacaktır. 

Ekip!

Tırmanış boyunca bolca goygoy yapmamıza imkan sağlayan ve tırmanışı çok daha keyifli hale getiren eküri ekibimiz Rauf, Ege ve Filiz’e teşekkür ederiz.

Ayrıca kulübüm YTÜDAK’a bu tırmanışı mümkün kıldığı için teşekkür ederim.

Vulnerability Scanner