Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2024 » Aladağlar 1. Kış Temel Eğitim Faaliyeti 2024

Aladağlar 1. Kış Temel Eğitim Faaliyeti 2024

Tarih: 3-7 Şubat 2024

Yer: Aladağlar- Niğde- Kocadölek kamp alanı

Çadır grubu:  Mert Karaosmanoğlu , Pınar Yağcılar, Celal Yılmaz 

Yazan: Minel Özer ( başlangıç grubu)

Faaliyet öncesi

     29 Ocakta çadır gruplarının belirlenmesinin ardından hızlıca bir whatsapp grubu kurarak iletişime geçtik. Çadır grubumuzdan Mert kar kazıklarını yaptırabileceğini söyleyerek bu görevi üstlendi. Yine wp grubu üzerinden yemek planlamamızı ve getireceğimiz malzemeleri kararlaştırdık. 3 akşam yemeği ( biz bir akşam kavurmalı bulgur pilavı, bir akşam tonbalıklı kuskus, bir akşam ton balıklı makarna şeklinde düşündük), üç kahvaltı ve öğlen yemekleri için atıştırmalıklar şeklinde planladık. Sıcak sıvı ve yemek pişirmek için 3 adet 450 gr, 1 adet 230 gr kartuş aldık ( üç büyük kartuşu kullandık ve hiçbirini tam bitiremedik ama yine de tedbirli olarak 4 kartuş almakta fayda var). Malzeme teslimini benim adıma çadır arkadaşlarım gerçekleştirdi.

02.02.2024 CUMA

     Otobüsümüz saat 21.16da Esenler Otogardan çıkış yaptı. 21.30’da Alibeyköy, 23 sıralarında Dudullu otogara uğrayarak buradan binecek arkadaşlarımızı aldık. Otobüste her birimize Aladağlar haritası dağıtıldı.

03.02.2024 CUMARTESİ

     Sabah 8.30 sıraları Niğde Otogara vardık. Burada çadır arkadaşımdan uyku tulumumu ve kaskımı teslim aldım. Çamardı servisine bineceğimiz zaman kadar 20 dklık bir ara verildi. Ben bu sürede malzemelerimi çantama yerleştirmeye ve üzerimi değiştirmeye karar verdim. (Siz bu sürede termoslarınıza sıcak su alabilir, küçük alışverişlerinizi yapabilirsiniz; ben termosumu önceden sıcak suyla doldurduğumdan gerek duymadım.) Uyku tulumum hacimce planladığımdan büyük olduğu için bazı malzemelerimi çantama sığrıramadım ve bu malzemeleri çadır arkadaşlarıma vermek durumunda kaldım. Çamardı servisine binerek traktöre geçeceğimiz yere yola çıktık. Bu yolculuk da yaklaşık 45 dk sürdü. 

Çantaları traktöre ve pikaba yükledik kalan yerlere kendimiz yerleştik. Traktör yolculuğu sırasında görüş alanımızdaki zirveler ve rotalar hakkında bilgi aldık. 11 sıraları Sarı Memed’in Yeri’ne vardığımızda traktör yolculuğumuz tamamlandı. Bazı eşyalarımı emanet olarak pikaba bıraktım. Burada herkese birer adet kar kazması seçti. Her çadır grubuna belirli teknik ekipmanlar zimmetlendi. Kazmalar bireysel olarak zimmetleniyor ve faaliyetin sonuna kadar aynı kazmayı bireysel kullanıyorsunuz. Ancak bir arkadaşımız bu sırada kar kazmasını teslim almamış. Üstelik bunu kar kazması kulanacağımız ilk eğitime kadar fark etmemişti. Bu gibi durumları önlemek için eğitmenlerin anlattıkları, verdiği talimatlar dikkatli dinlenmeli; çadır arkadaşlarının tüm malzemeleri aldığından emin olunmalı.20 dklık bir hazırlık molası verildi. Ekipmanları çantalara yerleştirdik. Yürüyüşe başlamadan önce kar kazmalarının çantalara nasıl sabitleneceği, yürüyüş sırasında elde nasıl taşınacağı anlatıldı. Kıyafetlerimizde katman azaltıp yürüyüş düzeni alarak yürüyüşe başladık.

     Yürüyüşe ilk olarak var olan patika üzerinden başladık. Yürüyüşe başladığımızda çantama eklediğim dış katman kıyafetlerimi yanlış yerleştirdiğimi fark ettim. Yürüyüşüm çok konforsuz devam ediyordu ilk molada hızlıca bunu düzelttim. İlk molanın ardından iz açarak yürümeye başladık. Genel olarak zaten yorucu olan bu işlem sırtınızdaki çanta ve karın derinliğiyle bazı yerlerde iyice zor oluyor. Hızlıca sıvı ve atıstırmalık tüketmemize yetecek birkaç mola verdik. Son molada Emli  Vadisi, çevremizdeki zirveler ve rotalar hakkında ufak bir anlatımdan sonra – bunları anlatıldığı sırada akılda tutmak biraz zor- kısa bir yürüyüşle Kocadölek kamp alanına ulaştık. 

     Kamp alanında çadır alanları, temiz kara alanı, tuvalet alanı ve sigara alanı gösterildi. Bizden kar duvarı yapmamız ve çadırları grid düzende kurmamız istendi. Yürüyüşün yorgunluğunun etkisiyle ekibimiz organize olmakta zorlandı ilk anda az sayıda kişi çalışmaya başlayıp grubun geri kalanları sıcak sıvı hazırlama- tüketme ya da sigara molası gibi ihtiyaçlarını gidermeye koyuldu. Yine de bir süre sona toparlanıp hep beraber çalışmaya başladık. 5 çadıra grid düzen için gerekli alanı kararlaştırıp duvarı yaptık ancak biraz büyük yapmışız. Yine de çadırları kurup onay aldıktan sonra çadırları sabitledik. Ardından çadır grubumla çadıra geçip sıcak su hazırlama ve yemek işine koyulduk. Eğitim için sıraya geçtiğimizde biraz geç kalmıştık. Hızlıca eğitimin olacağı alana geçip gruplara ayrıldık ve aslında yarın yapacağımız kar mağaraları için kar yığmaya koyulduk. Eğitim bittiğinde hızlıca çadırlara geçtik. Yarın 8 de kazma düşüş eğitimi olacağından uyanacağımız saati kararlaştırıp, hepimizin termosunda yeterli sıcak sıvı bulunduğundan emin olup 22 olarak belirlenen mutlak sessizlik sıralarında biz de yattık.

04.02.2024 PAZAR     

6.45 sıralarında uyandık kahvaltı için geceden kalan sıcak sıvılarımız ve getirdiğimiz kahvaltılıklarla kahvaltımızı yaptık. Eğitim sırasında ocak kullanmamıza izin verildiğinden ekstra sıcak su hazırlamadık. Bunun yerine çadır grubu olarak yanımıza bir ocak ve kartuş- ve atıştırmalık- aldık. Ardından hızlıca poşetlenmeye geçtik. Eğer iyi poşetlenirseniz muhtemelen ıslanmazsınız. bunun için yeterli çöp poşetiniz ve çok fazla koli bandına ihtiyacınız oluyor. İlk gün yağmurluğumu giymeden poşetlenmiştim -bence iyi poşetlendiğinizden emin değilseniz bunu yapmayın- poşet kadar uygun yerleri yeterince bantlamak da çok önemli ;bunun önemini henüz bilmediğimden ve yağmurluk da giymediğimden baya ıslandım.Eğitmenimiz ilk olarak pozisyonları kendi gösterip açıkladı.Ardından 4 farklı düşüş pozisyonunda da bol bol tekrar imkanımız oldu. Bazen pistlerde sıkıntı yaşasak da keyifli -ve yorucu- bir eğitimdi.

12.10 da kamp alanına döndüğümüzde 13.00de kar emniyet aletleri eğitimi için hazır olmamız istendi. Bu molada ıslanan kıyafetlerimizi değiştirip, hızlıca bir şeyler atıştırıp biraz dinlendik. Eğitime geçtiğimizde başlamadan hızlıca ekipmanları sayıp kontrol ettik. Bu eğitimde önce kar emniyet malzemeleri “ deadman, t profil, tek ve çift kazma” ile emniyet alma yöntemleri ve kar babası yapma anlatıldı. Ardından oluşturulan gruplarda herkes bunları tek tek denedi. Her birimiz her emniyet malzemesini denedik sağlam olduğunu düşündüğümüzde eğitmenler bunu kemerle de test ettiler. Bu kısım emniyet malzemelerinin mantığını ve doğru kurgulanmalarının önemini anlamakta gerçekten çok faydalıydı. 

Son olarak her gruptan 15dklık sürede 3m çaplı birer kar babası yapması istendi. Kar babalarını önce grup üyeleri sonra hep beraber deneyerek test ettik. kar babası yapma işlemini iki kez tekrar ettik. Eğitim bittiğinde yine malzemeleri kontrol ettik. Kamp alanına döndüğümüzde kar duvarını düzeltmemiz istendi. Çünkü gerekenden büyük yaptığımız kar duvarımız rüzgrı kesmekte işlevsiz kalıyordu. Eğitmenlerin de önerisiyle yeni bir giriş ve ölçü belirleyip eski kar duvarını kullanarak kar duvarının kapısını ve işlevsiz iki kenarını yeniden yaptık.  1.5 saatlik molanın ardından kar mağarası eğitimi için hazır olmamız istendi. Hızlıca yemek yapmaya koyulduk, bir yandan da termoslarımıza doldurmak için su kaynattık. Bu sırada ben karın ağrımdan dolayı hiç iyi hissetmiyordum eğitimde dayanamayacağımı anlayınca eğitmenlerden müsaade istedim ve bu günkü kar mağarası eğitimine katılamadım. Hızlıca ilaç aldım, sürekli sıcak sıvı tüketerek eğitimin bitmesini çadırda bekledim. Eğitim bittiğinde ertesi gün 8de poşetlenmiş bir şekilde kazma düşüş eğitimine hazır olmamız istendi. Mutlak sessizlik yine 22.00 idi. Termoslarımızda sular azaldığından hızlıca su kaynatıp 22yi biraz geçtikten sonra yattık.

05.02.2024 PAZARTESİ

     Gece 1.30da gece yürüyüşü için kaldırıldık. Hazırlanmamız için 20 dk verildi. Ben daha fazla eğitimi kaçırmak istemediğimden yürüyüşe katılmaya karar verdim. Hızlıca giyinip kazmalarımızı yanımıza alarak yürüyüş düzenine geçtik. Hava açıktı ve ekstrem bir soğuk yoktu. 1.50 gibi yürüyüşe başladık. Kafa lambalarımızı kullanmadan yaptığımız çok da uzun olmayan bir saatlik yürüyüşün ardından Akşam Pınarı yakınlarında durduk. Yakındaki bölgeler, zirveler hakkında – haritalar üzerinden de gösterilerek – bir tanıtım yapıldı ve geri dönüşe geçtik yine yorucu olmayan ve geldiğimizden daha kısa süren bir yürüyüşün ardından kamp alanına vardık. Eğitim saati 9 olarak güncellendi. Sıcak bir şeyler içip yeterince dinlenebilmek için hemen uyumaya çalıştım.     Sabah 7.15 civarı uyandık kahvaltı için menemen yemeye karar verdik. Bizi keyiflendiren kahvaltının ardından hızlıca poşetlenmeye geçtik. Poşetlenme kısmında belirlenen saate kadar tam yetişemedik. Çünkü poşetlerimiz, özellikle de koli bandımız oldukça azalmıştı. Biz çadır grubu olarak malzeme konusunda zorluk çeksek de yine de iyi bir seviyede poşetlenebildik, ancak bazı arkadaşlarımızın malzemeleri oldukça yetersiz kalmıştı. Bu arkadaşlarımızda elimizde kalan malzemelerle yardım ettik – normalde izin verilmese de poşetlenmenin bir kısmına eğitim alanında devam etmek durumunda kaldık-. Bu günkü eğitimde malzememiz az kalsa da nerelerin daha iyi poşetlenip bantlanması gerektiğini tecrübe ettiğimden daha efektif bir şekilde poşetlenebildim. Ve gerçekten çok az ıslandım. Sürekli tekrar yapmanız hareketlerinizi olumlu yönde etkiliyor ve daha az üşüyorsunuz. Üstelik hareket ettiğinizde ıslak kıyafetleriniz de hızla kuruyor. O yüzden bol bol tekrar yapmaya çalıştım. Bu günkü eğitim de 12.30 civarı bitti ve emniyet malzemeleri eğitimi için 13.25de hazır olmamız istendi. Emniyet malzemelerini tekrar tekrar deneme fırsatımız oldu ve dün olduğundan çok daha iyi şekilde yapabildiğimizi fark ettim. Kar babasını da yine gruplara ayrılıp ikişer kez tekrar ettik ve tüm başlangıç olarak test ettik. Kar babalarındaki hatalar hakkında konuşup, bilgi aldık. Ardından çığ testi ve çığ sondasının kullanımı hakkında bilgilendirildik. Biz bu eğitimi alırken gelişim üyeleri bir çanta saklamıştı. Bizim de görevimiz bu çantayı bulmaktı. İlk denemede tam organize olamadık ve doğru bir arama gerçekleştiremedik. İkinci sefer çantayı aramaya gerek kalmadan hızlıca bulduk. Ancak aramanın doğru anlaşılması için aramayı yine de tekrar ettik. Eğitim bittiğinde gece 3.30da yapılacak zirve simülasyonu için yanımızda taşımamız gereken malzemeler konusunda bilgilendirildik. 21.30 sıralarında çadırlarımızda gerçekleşecek düğüm sınavı için hazır olmamız istendi. Çadırlarımıza geçip hızlıca yemek yaptık. Düğüm sınavı ve faaliyet hakkında yapılan kısa bir sohbetin ardından zirve simülasyonunda yeterince dinlenmiş olmak için hızlıca uyuduk. 

06.02.2024 SALI

Biraz erken kalkıp yürüyüş sırasında yanımıza almak için su kaynattık. Bir şeyler atıştırdık. Ve hazırlanmaya başladık. Burada bir zirve çantası taşımıyor olmanın eksikliğini yaşadık. Çantamız olmadığı için benim kamp çantamı almaya karar verdik. Gerekli malzemeleri ve kazmalarımızı çantaya koyduk. Yanımıza yeterince atıştırmalık aldık. Ve hızlıca sıraya geçmeye çalıştık. Biraz gecikerek sıraya geçtik. Yürüyüş düzeni aldık ve yola koyulduk. Yürüyüşte kazmalarımızı yanımıza almıştık ama bence baton daha kullanışlıydı. Ben batonla yürüdüm. Kafa lambalarımız kapalıydı -kafa lambalarımızı kullandığımız bazı geçişler oldu -.  Çıkış yönünde çantayı ben taşıdım. Yaklaşık üç saatlik bir yürüyüşün ardından Vali Konağı mevkiine vardık. Bir yandan sıcak sıvı alıp atıştırmalıklarımızı yerken bir yandan da görüş alanımızdaki zirveler ve rotalar hakkında bilgi aldık. Burada fotoğraf çekinip geri dönüş yoluna geçtik. Geri dönüş yolunda da çantayı çadır arkadaşım Pınar taşıdı. 8 civarı yürüyüşümüz tamamlandı. Hızlıca kahvaltı yapıp eşyalarımızı ve çadırı toplamaya koyulduk. Çantamı zirve simülasyonunda kullanmak için tamamen boşalttığımdan yerleştirmem tahmin ettiğimden uzun sürdü. Bu sırada çadır arkadaşlarım ve diğer başlangıç üyeleri çadırları topluyordu. Eşyalarımızı toplayıp sıraya hazır halde geçtiğimizde 9dk gecikmiştik. Hızlıca bir mıntıka temizliği ve fotoğraf çekiminin ardından yürüyüş düzeni aldık. Faaliyet sırasında gerçekleşen tüm gecikmelerimizin de cezası olarak dönüş yolunda da iz açarak -önceki faaliyetlerde bu ceza çadırların yeniden kurulup toplanması olsa da çadırlar yırtılmaya yüz tuttuğundan bununla değiştirildi- yürüyeceğimiz söylendi. Dönüş yolunda tek mola vererek hızlıca yürüyüşü tamamlayıp  Sarı Memed’in Yurdu’na vardık. Burada kazmalar ve çadır gruplarına zimmetlenen ekipmanları teslim edip bir faaliyet toplantısı yaptık. Faaliyetin simgelerinden olan elmalarımızı yedik. Ve eşyalarımızı traktör ve pikaba yükleyip dönüş yoluna geçtik.

NOTLAR

  1. Her şeyi bireysel olarak doğru yapmanız yeterli değil her aşamada çadır arkadaşlarınız -hatta faliyete katıldığınız tüm ekibi- kontrol etmelisiniz. Baştan dikkatli olabilseydik bir arkadışımızın kazma almayı unutmasını engelleyebilirdik.
  2. Çadır ekiplerine zimmetlenen teknik ekipmanların tamamını not etmek eğitim başlangicinda ve sonunda kontrolü kolaylaştırıyor.
  3. Ayakkabı ve tozluklar mutlaka karlarından temizlenip çadır içine alınmalı, bagajda herhangi bir ıslak kıyafet bırakılmamalı ne kadar hızlı donduğuna şaşırırsınız.
  4. Benim ayakkabılarım iyi değildi bu yüzden daha yürüyüş aşamasında ıslandılar ve bir daha kurumadılar. Faaliyet boyunca da en çok üşüyen yerim ayaklarım oldu. Ancak yanımda oldukça fazla çorap getirmiştim. Her fırsatta mutlaka çoraplarımı kurularıyla değiştirdim. Bu yüzden yeteri kadar yedek çorap getirmek çok önemli.
  5. Yanınıza bir zirve çantası -ya da küçük bir sırt çantası- getirmek bu faaliyet için bence önemli bir ihtiyaç . Çünkü eğitimlere katılırken yanınızdaki ocak, kartuş, termos atıştırmalık gibi malzemeleri, ya da teknik ekipmanı elinizde taşıyamıyorsunuz ve bir çantaya muhakkak ihtiyacınız oluyor.
  6. Bol bol çöp poşeti ve bol miktarda koli bandı almalısınız. Özellikle bel ve üst bacak kısımlarınızı boyun omuz kısmınızı iyi bantlamalısınız. 
  7. Kendinize küçük bir ilk yardım çantası hazırlamayı ihmal etmeyin ya da ilk aşamada yanınıza ağrı kesici, aspirin, alerji ilaçları gibi şeyleri alabilirsiniz.
  8. Traktöre emanet eşya bırakabiliyorsunuz. Şehirde yapılan hamam etkinliğinin ardından temiz kıyafetler çok iyi hisettiriyor.

Bize bu güzel eğitimi veren YTÜDAK ekibine çok teşekkür ediyorum.

Aladağlar 1. Kış Temel Eğitim Faaliyeti 2024

Ekip: 17 Başlangıç, Gelişim ekibi, Eğitmenler

Çadır Ekibi: Mert Karaosmanoğlu, Minel Özer, Pınar Yağcılar, Celal Yılmaz

Yazan: Pınar Yağcılar

29 Ocak Pazartesi:

Mert öncesinden çadır ekibi olmak için ulaşmıştı ve çadır ekibi kesinleşmesiyle de hepimizin olduğu bir whatsapp grubu ayarladı.

30 Ocak Salı:

Ben galatada çalıştığım için Mert ile birlikte alüminyumcuya giderek istenen boyutlarda L profil denen alüminyum malzemeleri kestirdik, malesef onlar delik açmadıkları için deliklerini Mert matkapla muntazam açmış şekilde faaliyete getirdi. Akşamında da whatsapp konuşması ile neler almamız gerektiğini konuştuk fakat bu konuşmanın o kadar etkili olmadığını düşünüyorum. Mert’in hazırladığı excel tablosu gerekecek her malzemeyi içerdiği için neleri almamız konusunda işleri kolaylaştırdı.

31 Ocak Çarşamba:

19.30 gibi Mert ile malzeme teslimine gittik. Mert’in çantası 85, benim 60, Celal’in 55 ve Minel’in 50L olduğu için buna göre ayarlamalar yaptık. Çadır, arkadaşlarımızın kask ve tulumlarını Mert aldı. Bende görece küçük decathlon ocağı vardı ve kulüpten de 2 tane daha ocak istedik. Her birimizde dolu 430 g kartuşlar vardı. Ayrıca bir ekstradan dış katman ve mat aldım, bunları almak faaliyette çok kurtarıcı oldu.

1 Şubat Perşembe:

Artık malzeme teslimi yapıldığı için market alışverişi ile eksiklerimi tamamlamaya geçtim. Arkadaşlarla koordine olabilmek için online excel tablosu oluşturdum ve çok işlevsel oldu. Buna göre 1. ve 3.akşam yemeklerinde ton balıklı makarna, 2.akşam ise kavurmalı bulgur yemeğine karar verdik. Kahvaltı içinse yeterli miktarda lavaş, zeytin ezmesi, dilimlenmiş kaşar ve salam getirmiştik. Ayriyeten Mert iyi paketlenmiş bıldırcın yumurtası ve menemen sosu getirdi ve bunlarla iki sabah kahvaltımızı yaptık. Sık sık sıcak su kaynatarak içerisine bir şeyler karıştırıp içmemiz gerektiği için bol bol çay, hazır çorba, kahve gibi ürünler aldım. Fakat çoğunu tüketmedim, bu yüzden bu hazırlığımın gerçekçi olmadığını düşünüyorum. Diğer arkadaşlarım çikolata barları getirmişlerdi snickers gibi, bu besinler faaliyet sırasında harika gidiyor bunları tercih etmeliymişim. Yanıma tüp halinde çikolata ve bal almıştım fakat bal donduğu için sırf gereksiz ağırlık oldu, çikolata ise vücut ısımla akışkan hale gelsin diye cebime koyduğum için cebime akmıştı. Faaliyete gitmeden önceki akşam evde poşeti üstüme sabitlemek için de ön deneme yapmayı ihmal etmedim.

2 Şubat Cuma:

Hazırlıklarımızı bitirdikten sonra başlangıç ekibi arkadaşım Halit’ten otobüsün Dudullu’ya 22.30’da geleceğini öğrenerek ona göre hareket ettim. Fakat google maps’te gördüğüm konumun yanlış yerde olduğunu Seran’ın konum paylaşmasıyla öğrendim ve oldukça erken çıktığım için hemen doğru yere geçtim. Otobüste bizlere Aladağlar izohips haritası dağıtıldı. Otobüs yolculuğunu genel olarak uykuyla geçirdim.

3 Şubat Cumartesi:Sabah 8:00 gibi Niğde otogara varmıştık. Burada çantalarımızı ayarlama, kahvaltı, tuvalet kullanma ve kıyafet değişimi gibi işlerimizi halletmek için 9:10’a kadar süre verdiler. 9:20’de Çamardı servisi hareket etti ve 10:08’de yol ayrımına geldik. Burada son ayarlamaları da yapıp traktöre geçtik ve yaklaşık yarım saatlik yolculuğun ardından 10:55’te Sarı mehmedin yurduna vardık. Yolculuk esnasında Tarık bizlere araziyi ve zirveleri tanıttı. Sarı mehmedin yurdunda kazmalarımızı, kar emniyet malzemelerimizi ve ilk yardım çantalarımızı ekiplere göre aldık ve çantalarımıza sabitledik. Hazır olduktan sonra kısa bir bilgilendirme toplantısı yaptık ve hava güneşli ve sıcak olduğu için kıyafet değişimi tavsiye edildi ve buna göre tekrar düzenleme yaptık. 12:00 gibi kamp alanına doğru Emli vadisinde yürüyüşümüze başladık. Faaliyette benim en zorlandığım kısım bu oldu çünkü çantam çok ağırdı ve batonlarım yoktu. Zorlandığımı gördükleri için Ege bana batonlarını verdi ve daha sonrasında da Berke çantamın iyi ayarlanmadığını görerek ayarlamam için destek oldu. 13:33’te 10 dakikalık, 14:55’te 7 dakikalık iki mola vererek yolumuza devam ettik. Kamp alanına çok yakın bir yerde Yiğit bizlere alanı ve zirveleri kısaca tanıttı ve kısa bir yürüyüşün ardından Kocadölek kamp alanına vardık. Tuvalet, sigara ve temiz kar alanları tarif edildi ve kar duvarı örmemiz için yaklaşık 1,5 saat süre tanındı. Bu sırada bütün başlangıç grubunda bazılarının su ısıtmaya bazılarının da kar duvarı örmeye katkı vermesi tavsiye edildi. Fakat herkes buna tam olarak uymadı ve su ısıtmaya daha fazla insan beklediği için kar duvarı yavaş ilerlemiş oldu ve bununla ilgili geri dönüş de aldık. Yeteri kadar duvar seviyesine çıkıldıktan sonra eğitmenlerimiz süreyi de gözeterek bize onay verdi ve çadırlarımızı 3+2 şekilde grid düzende kurmaya geçtik. Daha sonrasında yemeklerimizi yaptık ve sıraya geçmek için bize verilen süreyi yine biraz aşarak sıra olduk. Sonrasında kar mağarası yapmak için uygun bir alana geçtik. Tüm ekip 4 gruba ayrıldık. Eğitmenlerimiz de kendilerinde bulunan kürekleri bize verdiler ve toplam 7 küreği 4 grup paylaşacak şekilde kar yığmaya başladık. Bizden istenen en az 3 m çapında ve aynı çadır yüksekliklerine ulaşan (yaklaşık 1,5 m) kubbe şekilli bir yığın hazırlamaktı. İlk başta küreği herkes eşit süreli kullanacak şekilde iş bölümü yaptık. Devamında da kubbe şeklini düzeltmeye uğraştık. Bir yandan da beklemelerde üşümemek için sık sık hepimiz sıcak içeceklerimizi paylaştık. Bize verilen sürenin sonunda da eğitmenlerimiz kar yığınlarımızı yorumladılar ve mutlak sessizlik saatinin içinde olduğumuzu hatırlattılar. Ertesi sabah 8:00’de düşüş eğitimi için hazır şekilde sıra olmamız gerektiğini söylediler. Sıcak sıvı tüketmemiz gerektiği hatırlatıldı ve ayrıca geç kalmamızla ilgili de uyarı yaptılar.  Çadır ekibi olarak uyumadan su kaynatıp ve içine çeşitli aroma verici şeyler ekleyerek termoslarımızı hazırladık ve uykuya geçtik.

4 Şubat Pazar:

Çadır ekibi olarak 06:15’e alarm kurduk ve tulumdan çıkmak zor olduğu için 06:30 gibi kalktık ve çadır içerisinde kahvaltımızı yaptık. Sonrasında çadırdan çıkarak kalın jumbo poşetlerle birbirimizi sarmaya yardım ettik. Olabildiğince dış katmanların içine kar girişini engelleyecek şekilde kargo pakedi gibi sarındık. Bunun da şahsen çok faydasını gördüm. Hızlı davranmaya çalışsak da sıraya geç kaldık. Sonra tüm ekip hemen yakında bulunan ve bir gün öncesinde gelişim ekibi tarafından bizim için hazırlanmış düşüş pistlerine geçtik. Denemelere başlamadan önce Tarık pratik olarak düşüşte gövdemiz, kol ve bacaklarımızı nasıl tutmamız gerektiğini anlattı. Özellikle krampon olduğu durumda bacaklarımız zemine değerse takla atmaya ve ciddi durumlara sebep olacağı için havada tutmamız gerektiği anlatıldı. Sonrasında 4 gruba ayrıldık ve her grup sıra sıra 4 farklı pozisyonu her birini en az 3 tekrarlı şekilde deneyerek düzgün düşmeye çalıştık. Aynı rotada kaydıkça kar tabakası inceldi ve ben dizimi ufak bir kayaya çarptım, aynı durum bazı arkadaşlara da oldu. Bu yüzden mümkün oldukça yeni pistler açtılar. Bu eğitim 12:10’a kadar sürdü ve 13:00’e kadar mola verildi. Mola kısa olduğu için yemek hazırlamadık ve sadece getirdiğimiz börek vs. atıştırmalıkları yedik. 13:00’te kar emniyet malzemeleri yerleştirme eğitimi için toplandık fakat yine biraz geç kalmıştık. Sıraya yanımızda getirdiğimiz teknik malzemelerle geçmiştik. Bu esnada bir arkadaşımızın yürüyüş kazmasını almamış olduğu ortaya çıktı. Malzeme atma alanına geçtikten sonra bir mat üzerine yanımızda getirdiğimiz deadman, T profil, perlon çantası, karabinaları ve ipleri koyduk ve başlangıç ve bitişte her birinin sayılarını takip ettik. Karda herhangi bir malzemenin gözden kaybolması çok olası olduğu için yatay şekilde öylece bırakılmaması gerektiği de tekrar tekrar uyarıldı. Denemelere başlamadan önce Tarık bizlere nasıl yerleştirilmesi gerektiğini anlattı ve yine 4 gruba ayrıldık ve her grup teknik malzemelerden birer tane alarak her kişi sıra sıra hepsini karın içine yerleştirerek sağlamlığını denedik. Kendimiz şok kuvveti uygulamaya çalışarak sağlam olduğunu düşününce tırmanma kemeri olan bir eğitmeni çağırarak tırmanış kemeriyle kendini sabitlemesini ve ağırlık vererek denemesini rica ettik. Bazıları o koşullarda da sağlamlığını kanıtladı. Burdaki problem çok fazla toz karın bulunmasından kaynaklanıyordu. Eğitimin bu kısmını tamamladıktan sonra kar babası yapmaya geçtik. Her grupta en az 1’er kürek olmak üzere kazmalarımızı da kullanarak en az 3 m genişlikte at nalı şekline benzeyecek şekilde kar kütlesi oluşturmaya çalıştık. Burada toz karın altındaki bozuşumunu tamamlamış altta kalan buz katmana ulaşmak kar babasının sağlamlığı için önemliydi. Ayrıca özellikle kürek yardımıyla alta doğru daha eğimli şekilde kazmak perlonun atmasını engellemek için dikkat edilmesi gereken başka bir noktaydı. Kar babası yapmak için ilk seferde 15 ve ikinci seferde 10 dakika kadar süreler verildi. Sürelerin ardından ilk önce hazırlayan grup üyeleri, eğer sağlam kaldıysa tüm başlangıç ekibi olarak perlondan çekerek kuvvet uyguladık. Hiçbirinde maalesef dayanan kar babası olmadı fakat bazıları eğitmen tarafından geliştirilebilir bulundu. Eğitim bittikten sonra 1,5 saat kadar mola verildi ve kamp alanına döndüğümüzde dün çok iyi olmayan kar duvarını tekrar yapmamız istendi. Bir önceki gün fazla geniş yaptığımız için şeklinde bir değişiklik yaparak ve uçta kalan çadırın da çevresini kapatarak düzeltmeye gittik. Fakat etraf toz karla dolu olduğu için duvar yüksekliğini ideal seviyeye ulaştıramadık. Sonrasında akşam yemeğimizi hazırladık. Bir yandan da birden fazla kartuş, ocak ve tenceremiz bulunduğu için su kaynatmaya devam ettik. Ocağı çadır içinde yakmaya izin veriliyordu fakat tüm ekibin bu esnada son derece dikkatli olması gerekiyor çünkü ufak çarpmalarımız diğer arkadaşlar dikkatli olmasaydı kötü şekilde sonuçlanacaktı. Mola aralarında sık sık gelişim ekibi yanımıza gelerek üşüme ve ıslaklık durumlarımızı kontrol ettiler, bu yüzden de kendilerine tekrar teşekkür ediyorum. Mola bittikten sonra yine ufak bir geç kalmayla sıraya geçtik. Kar mağarasının içini hazırlamak üzere bir önceki gündeki aynı gruplarımızla kar yığınlarımızla çalışmaya başladık. Öncelikle kapısını kazmaya başladık ve sonra ilerledikçe içini oyduk. Özellikle tavan kısımlarını kazarken üstümüze yoğun kar dökülüyordu. Ayrıca içerdeki çalışan arkadaşın kafa lambasının ışığı eğer dışardan görülebiliyorsa bunun problem olduğu söylenmişti. O yüzden hafifçe ışık görünmeye başlayınca birbirimizi uyardık ve başka bölgeleri kazmaya devam ettik. Süremiz dolduktan sonra gelişim ekibi arkadaşlarımız kar mağaralarımızın içine girip kalınabilirliğini değerlendirdiler. Sonrasında toparlandık, sıra olduk ve yine bir şeyler yiyip içme konusunda tavsiyelerde bulunduktan sonra kamp alanına dönerek dinlenmeye geçtik.

5 Şubat Pazartesi:

01:28’de gece yürüyüşü duyurusu ile uyandık. 20 dakika içinde hazır olmamız istendi. 4 dakikalık bir geç kalma ile gece yürüyüşüne hazır halde sıraya girdik. Yine iyi olup olmadığımız soruldu ve sonra yürüyüşe geçtik. 2:30 civarına kadar akşam pınarına doğru yürüdük. Burada parmakkaya ve yakındaki diğer bölgelerin tanıtımı yapıldı ve 50 m mesafede başka bir dağcılık kulübü bulunduğu için mutlak sessizliğe çok dikkat ederek konuşmaları gerçekleştirdik. Sonrasında geri dönüş başladı. Kamp alanına geri dönünce sabah 09:00’da düşüş eğitimi için hazır olmamız bildirildikten sonra çadırlarımıza geçtik, tekrar sıcak bir şeyler içip uyuduk. Sabah 7:00 gibi yağışlı bir güne uyandık ve kahvaltımızı yaptık. Bu sefer tüm başlangıç ekibi olarak artık uyarıları dikkate alarak kendimizi tam saatine göre değil 10 dakika öncesine göre ayarlamaya karar verdik ve bu ve sonraki eğitimlere yetişmemiz konusunda çok işe yaradı. Bu düşüş eğitiminde çantam çok küçük olduğu için yanıma koli bandı alamadım ve bu yüzden malesef iyi bantlanamamış arkadaşlarıma yardımcı olamadım. İkinci kez aynı eğitimi aldığımız için hem kendimiz hem de eğitmenlerimiz bu denemelerde düşüşü düzelttiğimizi düşündük. 12:25’te düşüş eğitimini bitirdik ve 1 saatlik mola verildi. 13:30 gibi kar emniyet aletleri eğitimi için sırada hazır hale geldik. Tüm başlangıç ekibi olarak her malzemenin olup olmadığını kontrol ettik. Yine 4 gruba ayrılarak öncelikle bir önceki gün olduğu gibi kar emniyet aletlerini doğru yerleştirme ve yük bindirerek sağlamlıklarını kontrol ettik. Ardından tekrar kar babası yapmak üzere 4 gruba ayrıldık. Verilen yaklaşık 10 ve 15 dakikalık sürelerde iki kez kar babalarını yapıp denemelerini gerçekleştirdik. Eğitmenlerimiz nasıl olmaları gerektiğiyle ilgili yorumlarını yaptılar. Bu eğitimin ardından çığ eğitimi başladı. Çığ eğitiminde sözel olarak da anlatımlar yapıldığı için 15-20 dakikalık hareketsizlik faaliyet boyunca en üşüdüğümü hatırladığım süreç oldu. Anlatımların ardından öncelikle her birimiz 30×30 cm’lik kar bloğunu ana kütleden ayırdık, bu ayırma işlemi kürek olmazsa çok zor yapılabiliyor. Sonrasında düz bir kesit alıp üzerinde yağan karın süreçlerini, alt katmanlarda bozuşuma uğramış ve buz kütlesi haline gelmiş olan katmanları inceledik. İncelemenin ardından kürek vasıtasıyla çığ testi yaptık. Bu testi imkan bulabildiğimiz ve üşümemek için hepimiz en az 2 kere yaptık. Sonrasında çığ sonrası arama kurtarma simülasyonu yapmak amacıyla gelişim ekibinin sakladığı perlon çantasını belirli bir alanda aramak üzere organize olduk.  Fakat hem bize tarif edilen alanı yanlış anlayıp farklı yerlerde arayışa geçtik hem de bundan dolayı aramızdaki mesafeyi ayarlamak konusunda tam koordine olamadık. Sonrasında bizi uyardıkları için tekrar doğru alanda aramaya başladık ve başlar başlamaz çantayı bulduk. Bu eğitimi de geride bıraktıktan sonra 1,5 saatlik mola verildi ve düğüm sınavı için çadırlarımıza geleceklerini söylediler. Ayrıca 03:30’da zirve simülasyonu için hazır olmamızı isteyerek zirve çantasını ve içinde neler olması gerektiğini anlattılar. Çadır ekibi olarak yemeğimizi yedikten sonra gelişim Alper çadırımıza geldi ve sırasıyla hepimiz 7 düğümün hepsini yapıp gösterdik. Sınav bittikten sonra da dağcılık ve kulüple alakalı konuştuk ve 21:30 gibi bitirdik ve ısıttığımız sıcak sularla termoslarımızı doldurarak uykuya geçtik. 

6 Şubat Salı:

02:30’da uyandık ve bu sefer hiç oyalanmadan kalkıp bir şeyler yiyip içerek hazırlandık. 03:30’da simülasyon için sıraya geçtik. Hepimize iyi olup olmadığımız ve bir şeyler yiyip yemediğimiz soruldu. Sezen iyi olmadığı için katılamayınca onun batonlarını ben rica ettim ve çok faydasını gördüm. Zirve çantası için bendeki 10 L’lik küçük çantayı saymazsak çadır arkadaşım Minel 50 L’lik çantasını aldı ve gereken malzemelerin çoğunu onun içinde taşıdı. Dönüşte de destek olmak için çantalarımızı değiştik. Yaklaşık 3,5 saatlik bir yürüyüşün ardından vali konağına geldik ve bir şeyler tüketip hatıra fotoğrafı çekildikten sonra kamp alanına 08:10’da geri döndük. 09:30’da tüm kamp toplanmış şekilde hazır olmamızı söylediler. Çadır ekibi olarak önce kahvaltı yaptık ve sonrasında tüm yükü toplamaya geçtik fakat yetişmekte çok zorlandık. Zorlandığımız için yan çadır ekibinden arkadaşlarımız bize destek oldular ve tam 09:30’da sıraya geçebildik. Fakat herkes çantasını düzgün şekilde yüklenmediği için tekrar bir yerleştirme yapıldı ve bunun sonucunda 9 dakika geç kaldığımız bildirildi. Dönüş için geç kaldığımızdan dolayı tekrar çadır kurmamız istenmedi ve hızlıca mıntıka temizliği yaptık. Aladağların manzarasını arkamıza alarak toplu fotoğraf çekildik ve ardından yürüyüşe başladık. Kondisyonumun kötü olduğunu düşündüğüm için öne geçtim ve iz açmaya ilk ben başladım. 3-5 dakika kadar yürüdükten sonra en arkaya geçtim ve bu şekilde yürüyüşümüzü Emli vadisinden Sarı mehmedin yurduna kadar gerçekleştirdik. Döndükten sonra aldığımız gibi aynı şekilde kazma, emniyet malzemeleri ve ilk yardım çantası gibi ekipmanları teslim ettik ve faaliyet toplantısı gerçekleştirdik. Toplantıda genel olarak gözlemlenen hatalarımızı ama temelde hepsinin sebebinin ekip olabilmeyi başaramamaktan geçtiğini anlattılar. Sonrasında traktör ve pikaba geçerek Çamardı yol ayrımına geldik ve oradan servisle otogara geçtik. Niğde VİP yazıhanesine ağır çantalarımızı bıraktıktan sonra servisle şehir merkezine geçip geleneksel hamam etkinliğimizi de yaptık. Sonrasında sağlam bir yemek ve çay içme faslından sonra belediye otobüsüyle otogara döndük ve İstanbul’a dönüş başladı.  Otobüs 21:00’de hareket etti ve 06:00 gibi Dudullu’da inip evlere dağıldık. Bu güzel eğitim için YTÜDAK ailesine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

  1. Baton karlı arazide çok kurtarıcı oluyor o yüzden mutlaka alınmalı.
  2. Düşüş eğitimi için poşetle sararken kalın poşet kullanmak ve özellikle bel bölgesini sarmak çok önemli.
  3. Ağırlık taşımamak için ambalajları küçültmek, örneğin tam bir paket makarna değil onun yenecek kadarını taşımak gibi hafifletici şeyler yapmak yürüyüşteki yükü azaltmak için çok faydalı oluyor.
  4. Zirve çantası olarak ortalama 30 L bir çanta olursa hem malzeme yerleştirme eğitimi, zirve simülasyonu vb. durumlarda termos, atıştırmalık, ilk yardım, teknik malzeme vs. eşyaları taşımada işleri kolaylaştıracaktır ve böylece tek bir arkadaşımızın büyük kamp çantası almasına gerek kalmayacaktır.

Vulnerability Scanner