Yer: Menekşe Yaylası (Yuvacık/Kocaeli)
Tarih: 30 Kasım – 1 Aralık 2024
Ekip: 64 Başlangıç Grubu ve Gelişim Grubu ile Üyeler
Çadır Grubu: Doruk Ekelik, Hazal Turan, Mehmet Engin Dal, Zeynep Serra Aydın
Yazan: Doruk Ekelik
Hava Durumu:
- 30 Kasım: Gündüz 9° – Gece -1°
- 1 Aralık: Gündüz 7° – Gece -1°
Not: En yüksek ve en düşük değerleri yazdım.
Faaliyet Öncesi:
29 Kasım’da çadır gruplarımız belli oldu. Ertesi gün, malzeme alımı ve faaliyette yiyeceğimiz şeyleri planlamak için bir WhatsApp grubu kurduk. Malzeme listesi oluşturmak ve çantalara dengeli ağırlık dağılımı yapabilmek için ortak bir çevrimiçi döküman hazırladık. Ortalama çanta ağırlığımız 10 kg olarak belirlendi.
Ben ve Hazal, çadırımızı ve çadır kazıklarını almak için Davutpaşa Kampüsü’ne gitmeye karar verdik. Kampüse gidip çadırımızı kontrol ettik ve gelişim grubundan çadır için onay aldık. Ayrıca kendi ocaklarımızı da kontrol ettirdik. Daha önceki faaliyet raporlarını okuyarak bunlar üzerine planlamalar yaptık. Çadır grubumuzla sürekli iletişim halinde kalarak her detayı hesaplayıp her şeyi netleştirmeye çalıştık.
Yiyecek Listemiz:
400gr Bulgur, Hazır Çorba x2, Domates, Kaşar, Zeytin, Ekmek, 2 Adet Makarna, Bolca Çerez ve Abur Cubur
Yemek Planımız:
Cumartesi: Hazır Çorba, Bulgur Pilavı ve Salata
Pazar: Kaşar peynir, Zeytin, Ekmek
30 Kasım 2024 Cumartesi
Sabah 6’da uyandım, güzel bir kahvaltı yaptım ve kahvemi termosuma koydum. Çantamın son kontrollerini yaptım. Faaliyet aracımız saat 8.00’de kalkacaktı ancak 15 dakika önceden orada olmamız gerekiyordu. Saat 7.15 gibi evden çıktım ve 7.40’ta Yıldız Camii’ne vardım. Ufak ve rahat bir araçla yola çıktık.
Saat 10.05’te araçtan indik. Tozluk alamadığım için çöp poşetiyle kendime tozluk yaptım. 10.30’da tek sıra halinde yürüyüşe başladık. Saat 11.10’da Veysel Dayı’nın yerine vardık 15 dakika mola verdik. Yürüyüşe hafif üşüyerek başlamak oldukça önemli. Hava ne kadar soğuk olursa olsun, bir süre sonra ısınmaya hatta terlemeye başlıyorsunuz. Bir adet protein bar yedim ve su içtim. İniş keyifliydi; hava oldukça güzeldi.

Saat 13.30’da Menekşe Yaylası kamp alanına vardık. 15 dakika mola verdik, biraz dinlendim. 13.55’te kampçılık eğitimi başladı. Gelişim grubundan arkadaşlarımız, çadır kurma tekniklerinden doğru çanta hazırlama yöntemlerine, mutfak malzemelerinin kullanımı ve organize edilmesine kadar birçok konuda eğitim verdiler.
Saat 15.55’te 1.5 saatlik çadır kurma ve yemek molası verildi. Grid sistemiyle çadırlarımızı kurduk ve gelişim üyelerinin onayını bekledik. Çadır grubumuzdan Engin, su alma görevini üstlendi. Her çadır grubundan bir kişi, gelişim ekibinin öncülüğünde su almaya gitti. Ardından hemen yemek yapmaya başladık. Ancak bir ocağımız çok güçsüz çalışıyordu. Ocaklarınızı mutlaka önceden test edin. Biz denememize rağmen bir ocak düşük güçte çalıştığı için yemeklerimizi zamanında hazırlayamadık. Aç kalmak, bu faaliyette kesinlikle yaşamak istemeyeceğiniz bir durum olacak. Havanın rüzgarlı olması, ocak rüzgarlığının önemini daha iyi anlamamızı sağladı. Kesinlikle sahip olunması gereken bir ekipman. Çorbayı yapabildik ama bulgur pilavına zamanımız kalmadı. Salata hazırlarken elimi kestim. Gelişim grubundan Yusuf Talha Tekerek hemen müdahale ederek pansuman yaptı. Yemek tam planladığımız gibi olmasa da karnımız doydu ve biraz dinlendik.

Molalar ve yemek bitiminde yeniden tek sıra olduk, ancak çok geç kaldık. Ayrıca molalarda geç kalmamız ve bireysel davranmamız nedeniyle uyarılar aldık. Yardımlaşmamız ve ekip halinde hareket etmemiz gerektiği söylendi.
Saat 17.40’ta düğüm eğitimi başladı. Matlarımızı, kafa lambalarımızı ve termoslardaki sıcak suyu yanımıza aldık. Gruplara ayrıldık. Yedi farklı düğüm öğrendik: yarım kazık, tam kazık, açık sekizli, kapalı sekizli, çift balıkçı, prusik ve perlon düğümü. Bol bol pratik yaptık. Soğuk ve yorgunluk nedeniyle odaklanmakta zorlansam da elimden geleni yaptım. Yanıma daha çok kuruyemiş almadığım için pişman olduğum bir andı.
Saat 20.20’de düğüm eğitimi sona erdi ve 15 dakikalık bir mola verildi. Ardından oyunlar başladı. Oyunlar 22.35’e kadar sürdü. Sabah 7.00’de ip toplama için tek sıra olmamız istendi. Daha sonra çadırlarımıza geçtik. Çadır grubumuzda mutlak sessizliğe uyarak kısık sesle günü değerlendirdik. Uyanma saatimizi netleştirdikten sonra uyuduk.
01 Aralık 2024 Cumartesi
Saat 7.00’de tek sıra olamamız gerektiği için alarmlarımızı 6.00’ya kurduk. Kahvaltı için “1 saat yeter” diye düşündük, ama yetmedi. Hızlı bir şekilde kahvaltımızı yaptık, sıcak suyumuzu ısıttık ve tek sıra olduk. Saat 7.02’de ip toplama eğitimi başladı. Yine gruplara ayrıldık. İp toplama eğitimi devam ederken, bir önceki gün öğrendiğimiz düğüm teknikleriyle ilgili tek tek sınava girdik. Saat 10.30’da ip toplama eğitimimiz sona erdi.
Eğitimin ardından tüm kamp yüküyle tek sıra olmamız istendi, ama geç kaldık. Bunun üzerine çadırlarımızı tekrar kurup tulumlarımızın içine girmemiz söylendi. Çadırları hızlıca kurduk, ancak tekrar tüm kamp yükünü toparlayıp tek sıra olmamız istendiğinde yine çok geç kaldık. Bunun üzerine bir kez daha çadırları kurmamız ve 7 dakika içinde kamp yüküyle tek sıra olmamız söylendi. Yine geç kaldık, ancak programın çok gerisinde olduğumuz için dönüş yoluna geçtik.
Saat 11.52’de yürüyüş başladı. Çok yorgundum ve sürekli dengemi kaybediyordum. Batonlarım olmasaydı, büyük ihtimalle birçok kez düşerdim. Saat 13.55’te Veysel Dayı’nın yerine geldik. Mola veririz diye umdum, ama molasız devam ettik ve ilk gün indiğimiz yokuşu çıkmaya başladık. Yokuş çok yorucuydu; yaklaşık bir saat boyunca durmaksızın yokuş çıktık.
Yürüyüşün ardından yarım saatlik bir mola verdik. Bu sürede oturup dinlendik, atıştırmalıklarımızı yedik ve son yokuş hakkında bolca şakalaştık. Yorgunluğumuz bir nebze olsun hafiflerken, hem komik anılarımız hem de öğrendiğimiz birçok ders oldu. Güzel bir deneyimdi. Antrenman yapmanın ne kadar önemli olduğunu bu süreçte net bir şekilde anladık. Hatta Çınarcık faaliyeti öncesinde bir antrenman grubu oluşturma çalışmalarına başladık bile. Mola sırasında faaliyet toplantısı yaptık ve ardından İstanbul’a dönüş için otobüslerimize bindik.
Bu faaliyet boyunca emeği geçen ve sabırla yanımızda olan değerli YTÜDAK ailesine teşekkür ederim.


Faaliyet Zaman Çizelgesi:
30 Kasım 2024 Cumartesi
- 08:00 – Davutpaşa’dan hareket
- 10:05 – Araçtan iniş
- 10:30 – Yürüyüş başlangıcı (64 kişi)
- 11:10 – Veysel Dayı’nın Yeri’ne varış, 15 dk mola
- 13:30 – Menekşe Yaylası kamp yerine varış, 15 dk mola
- 13:55 – Kampçılık eğitimi başlangıcı
- 15:55 – Kampçılık eğitimi bitişi, 1.5 saat mola (çadır kurma/yemek)
- 17:40 – Düğüm eğitimi başlangıcı
- 20:20 – Düğüm eğitimi bitişi, 15 dk mola
- 20:35 – Oyunlar başlangıcı
- 22:35 – Oyunlar bitişi,mutlak sessizlik
01 Aralık 2024 Pazar
- 07:02 – İp toplama eğitimi başlangıcı
- 10:30 – Eğitim ve düğüm sınavları bitişi, 30 dk içinde hazırlık
- 11:52 – Dönüş yürüyüşü başlangıcı
- 13:55 – Veysel Dayı’nın Yeri’nden geçiş
- 15:00 – Yürüyüş bitişi
- 15:35 – Faaliyet toplantısı
Notlar:
- Baton kesinlikle şart; beni birçok kez düşmekten kurtardı.
- Sıcak su oldukça önemli. Eğitimler sırasında sabit durduğunuz için üşüyebiliyorsunuz.
- Bolca kuruyemiş alın, çünkü abur cuburlar mide bulandırabiliyor.
- Eğer tecrübeniz yoksa yemek yapmakta çok zorlanabilirsiniz; kısıtlı vakitte bu oldukça zorlu oluyor.
- Daha önceki faaliyet raporlarını mutlaka okuyun.
- Ufak bir defter edinin ve sürekli yanınızda taşıyın. Saatleri yazın ve notlar alın, faaliyet raporu yazarken çok işinize yarayacak.
2024 – 2025 DÖNEMİ YUVACIK FAALİYET RAPORU
Tarih: 30.11.2024 – 01.12.2024
Ekip: 64 Başlangıç, gelişim, üye/eğitmenler
Çadır Ekibi: Ahmet Bahadır AKDENİZ, Gökdeniz GÜNER, Ömer AYAN ve Göktuğ Kayra KAYABAŞI
Yazan: Ahmet Bahadır AKDENİZ / Başlangıç
27.11.2024 – ÇARŞAMBA
Çadır grupları belirlendikten sonra bir WhatsApp grubu kurdum. Grupta yapılan konuşma neticesinde yemek planı, boş şişe ve benzeri şeyleri malzeme tesliminde yani aynı günün akşamında yüz yüze konuşmaya karar verdik.
Malzeme teslimine tüm çadır grubu olarak birlikte gitmiştik. Faaliyet için kullanacağımız çadırı Ömer teslim almıştı. Çadırın kurulumu ve kontrollerini yapıp gelişime onaylattıktan sonra tekrar topladık. Bu sırada yemek planı ve yük paylaşımı gibi konuları görüştük.
Çoğunluk kararı gereği yemek planının bireysel oldu. Yuvacık için yanımıza bir büyük ve bir orta boy kartuş ile iki adet boş 5 litrelik şişe almayı kararlaştırdık. Kamp alanına kadar olan yürüyüş sırasında çadırı Gökdeniz aldı. Ben de kamp mutfağı ile ilgili şeylerle kartuşları taşıdım.
28/29.11.2024 – PERŞEMBE/CUMA
Malzeme tesliminden sonraki iki gün boyunca faaliyet hazırlıklarımı tamamladım. Faaliyetten bir önceki gece su kaynatıp termosuma koydum. Yemek planını +1 gün ve herhangi bir öğünde yemek yapamam durumunda abur cuburla geçirebilecek şekilde ayarladım. Üst olarak; bir iç eldiven, merinos termal tişört üstüne teknik ceket ve bölgenin karlı olma ihtimaline karşı çantada duracak bir polar getirdim. Alt giyimim ise termal içlik, kar pantolonu ve tozluktan oluşuyordu.
500 Gram Makarna | Ketçap |
Koruyucu Kapta 3 Yumurta | Kuruyemiş |
Ufak Dilim Peynir | Çok Sayıda Abur cubur |
3 Dilim Ekmek | Boş 5 L Şişe |
10 Siyah Zeytin | Boş 1.5 L Şişe |
Az Tereyağ | Az dolu 1.5 L Su |
1 Büyük ve 1 Küçük Kartuş | 3 tane Hazır Çorba |
Yedek Giyim | Tam Dolu 2 L Camel Bag |
Tam Yakın 0.5 L Su | Dolu 1.3 L Termos |
Çeşitli Diğer Malzemeler | – |
30.11.2024 – CUMARTESİ
Aracımız planlanandan biraz daha geç olacak şekilde 08:00’de Davutpaşadan kalktı. Yürüyüşün başladığı noktaya 10:05’te vardık. Hazırlanmamız için 15 dakika süre verildi. Tozluklarımı yolda takmış olduğumdan patlama ihtimaline karşı yanımda tuttuğum camel bag’i çantaya koymak dışında bir şey yapmama gerek yoktu.
Hazırlıkları tamamladıktan sonra tek sıra halinde dizildik. Biz sıradayken gelişimden biri daha sonra kullanmamız için bize yardımcı ipleri dağıttı. Tüm hazırlık ve bilgilendirme işlemlerinin bitmesi ile birlikte 10:38’de yürüyüşe başladık. 11:10’da 15 dakikalık bir mola verildi. 11:28’de yürüyüş kamp yerine varacağımız 13:29 saatine kadar devam etti.

Yürüyüş sırasında herhangi bir sorunla karşılaşmadım ama daha önceki günlerden yağan kar miktar tutmuştu. Kar yürüyüşü etkileyecek derinlikte değildi ama hava sıcaklığı olması gerekenden biraz daha düşüktü. Yakın zamanda şiddetli sayılabilecek bir yağmurda yağmadığından, yollar aşırı çamurlu ve kaygan değildi.
Kamp alanına geldikten sonra eğitmenlerden Timuçin konuşmaya başladı. 13:33 itibariyle 15 dakika mola verildi. 13:50’de tekrar sıraya geçip sayım yaptık. 13:54’te sıra olduğumuz yerin birkaç metre aşağısında eğitimler başladı.
Eğitimlerin içeriği çadır kurulumu, tozluklar, kamp mutfağı ve benzeri şeylerden oluşuyordu. Gelişim tarafından verilen bu eğitimler 15:55’te bitti.

15:56’da 1.5 saat mola verildi. Bu mola sırasında her çadır grubundan bir kişi su doldurmak için az ilerideki (Tek yürüyerek 5 dakika) çeşmeye giderken diğerleri çadırları kurdu. Bizim gruptan su almaya ben gittim.

16:10 su için sıra olup gelişim önderliğinde yola çıktık.16:35’te herkesin işi bitti ve dönüşe başlayıp 16:40’te kamp alanına vardık. Sırt çantamda 2×1.5 L ve 2×5 L su vardı.
Vardığımda hemen su kaynatmaya başladık; ancak, dört kişinin farklı yemek planları ve suyun dökülmesi pişirme işlemlerini zorlaştırdı. Zemin eğimli olduğu için ocak çok dikkatli bir şekilde yerleştirilmeli. Kendi kendine kayıp devrilebiliyor.
Elimdeki 500 gramlık makarnanın yaklaşık yarısını pişirdim ama sıraya geçmek için çok az zaman kaldığından yaptığım yemeğin anca yarısını çok hızlı ve çok az çiğneyerek yiyebildim. Kalan yarısı ise kaldı. Bu süreçte termosları tam olarak dolduramadık. Faaliyetin geri kalanında bunun acısını çektim.
17:28’de tekrar sıra olup sayım yaptık. Geç gelenler yüzünden sayım, sayımız tam olana kadar tekrar etti. Sıranın devamında düğüm eğitimlerine başladık. 1-2-3-4-5-6-1-2-3-4.. şeklinde bir sayım yaparak gruplara ayrıldık.
Her grubun başında bir gelişim üyesi vardı. Bizim başımızdaki kişi Halitti. Bize Açık Sekizli, Kapalı Sekizli, Tam Kazık, Yarım Kazım, Çift Balıkçı, Pursik ve Perlon düğümlerini gösterdi. Düğümlerin simetrik atılması üstünde duruldu. Düğümlerin atılışı dışında nerede kullanıldığı da anlatıldı.

Düğüm eğitimi 20:17’de bitti. Tekrar sıra olup sayım yaptıktan sonra 20:20’de 15 dakika mola verdik. 20:35’te tekrar sıra ve sayım sonrası 20:44’de oyun oynamak üzere kamp alanının birkaç metre soluna (Kamp alanına yukarıdan bakarken) geçip çeşitli oyunlar oynadık.
22:25’te sıraya geçip mutlak sessizlik bilgilendirmesi sonrası 22:37’de serbest bırakıldık. Yarın 07:00’da sırada olmamız gerektiği söylendi. Kamp alanına varınca hemen yatmak ve su ısıtmak konusunda kararsız kalıp kabaca 2.5 – 3 litre su ısıtıp termosları doldurduk. Öğlenden kalan markana donmuş olduğu için attım. 00:00’yi geçen bir saatte uyku tulumuna girdim. Eğimli zemin yüzünden düzenli olarak aşağı kaydım ve bu uyku kalitemi çok kötü etkiledi.
01.12.2024 – PAZAR
Kaymaya karşı tulumumu ve matı daha iyi serdim. Gece boyunca neredeyse hiç bu sorunla karşılaşmadım.
06:00’da alarmla birlikte uyansam da yorgunluğun etkisiyle tulumdan çıkmam 15 – 20 dakikayı buldu. Yetişemeyeceğini düşündüğüm için yumurtaları pişirmeyip ekmek dilimleri ve peyniri yedim. Faaliyetin devamında açlığımı Gökdeniz’den aldığım iki ya da üç sandviç ve abur cuburla hallettim.
Sıra sonrası tekrardan sayma usulü ile gruplara ayrılıp ip toplama eğitimi aldık. Bir kısmımız ip toplama eğitimi alırken diğeri de önceki gün öğrendiğimiz düğümler üstüne sınav oluyordu. Sınavı biten kişi yerine ip eğitiminden bir başkası gidiyordu. İp toplama eğitimini bizim gruba Gelişimden Oğuz verdi.
Siyah ipi takip etmekte zorlandığım için açık sekizli dışında herhangi bir düğümde sorun yaşamadım ama perlon düğümü elde perlon olmadığı için çok kolay unutulabilen bir düğüm. Bu yüzden fırsat buldukça tekrarlanmalı. Düğüm sınavımı gelişimden Yusuf yaptı.
Eğitimlerin son kısmının da bitmesiyle birlikte 10:28’de sıra olduk. Bilgilendirmeler sonrasında 10:38’de 30 dakika içinde kamp yüküyle birlikte sırada olmamız istendi. 2 dakika gecikerek 11:10’da sıraya geçtik. Biz sıradayken gelişim ve üyelerin bir kısmı çadır toplamaya devam ediyordu.
Faaliyet sırasındaki gecikmelerimiz yüzünden kamp eğitmenimiz Timuçin ceza/eğitim olarak bizden 7 dakika içinde çadırları kurup mat serili bir şekilde uyku tulumu içinde olmamızı istedi. Verilen sürede bunu tamamlayamadık. Tam hatırlayamasam da, hatırladığım kadarıyla yine 7 dakika içinde çadırların yürüyüşe hazır bir şekilde toplanması istendi. Bu sırada tozluğumla uğraştığım için çadır grubumdakileri gerektiğince yardımcı olamadım. Tekrar sıra ve bilgilendirme sonrası molasız bir şekilde 11:51’de yürüyüşe başlayıp 15:00’te vardık. Dönüş yolunda çadırı Ömer taşıdı. Kamp mutfağı ve kartuşlardan büyük olan yine bendeydi. Karların erimesi ile birlikte yol çamurlanmıştı. Bu da bazı noktalarda yürüyüşü zorlaştırdı.

15:34’te faaliyet toplantısı başladı. Bu süreye kadar serbesttik. Toplantı sırasında ilk önce başlangıç üyeleri kendi düşüncelerini paylaştı. Daha sonra gelişim ve üyeler/eğitmenler kendi gözlemlerini ve eksiklerimizi bize söyledi. Bizde gördükleri eksiklikler çoğunlukla süreler riayet edilmemesi ve bir birimize yardımcı olmayışımız üzerineydi. Otobüsün kalkış saati 16’ten sonraydı ve 18:38’de önce malzeme bırakmak için malzeme odasının önünde daha sonra 18:46’da A kapısında durdu.
Tavsiyeler:
- İş yükü, yemek planı ve benzeri şeyler çadır grubu olarak ortak yapılmalı. Herhangi bir aşamada bir veya daha fazla kişinin bireysel takılması süre ve taşınan ağırlık açısından negatif etki gösteriyor.
- Yaz ve aşırı karlı olmadığı için güneş gözlüğü getirmedim ama faaliyetin tamamında olmasa bile bir kısmında güneş tam yüzüme vurduğu için biraz sıkıntı yaşadım.
- Biz gittiğimiz sırada yağmur olmadığı için zemin güzeldi ama ciddi bir yağmur sırasında veya hemen sonrasında yer aşırı çamurlu olacağından baton kullanmak bir tercihten çok zorunluluk haline gelebilir.
Faaliyet için YTÜDAK Ailesine ve ulaşım için Üsküdar Belediyesine teşekkürler.