Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2024 » Çınarcık Eğitim Faaliyeti 2024

Çınarcık Eğitim Faaliyeti 2024

Yer: Delmece Yaylası (Çınarcık/Yalova)
Tarih: 14-15 Aralık 2024
Ekip: 47 Başlangıç Grubu ve Gelişim Grubu ile Üyeler
Çadır Grubu: Güney Can Şar, İbrahim Ak, Bilal Savcı, Engin Dal
Yazan: Bilal Savcı

Hava Durumu:
14 Aralık: Gündüz 9° – Gece 3°
15 Aralık: Gündüz 9° – Gece 6°

Faaliyet öncesi:
10 Aralık günü çadır gruplarının belirlenmesinden sonra hızlıca whatsapp grubu kurduk. Gerekli olan malzemeleri belirlemek ve kamp süresince yemek planlaması yapmak için bir tablo oluşturduk. Kamp yiyeceğini 2 öğün ve bir kahvaltı ve atıştırmalıklar olacak şekilde planladık. Ayrıca herkesin kendi malzemelerini çantasına göre planlaması ve bir şeylerin unutulmasının önüne geçmek bireysel malzemeleri de yazdığımız bir tablo daha yaptık.

Yiyecek Listesi:
Genel: yağ, elektrolit toz, tuz, karabiber, pul biber
Öğün 1: 1 paket kuru mantı, yoğurt, napoliten sos
Öğün 2: 1 paket makarna, 4*80gr ton balığı, 200ml portakal suyu, 6 adet aç-bitir
mayonez (Bu öğün yapılamadı)
Kahvaltı: 4 adet paketli ekmek (50gr), 8 yumurta, 400gr kaşar peyniri

Çadır Malzeme Listesi:
2 kamp ocağı, 1 adet büyük ve 1 adet küçük az kullanılmış kartuş, 2 adet boş 5 lt pet şişe, tencere, kamp mutfağı seti(tava, demlik, tahta kaşık), katlanır tırtıklı bıçak, çöp poşeti, çakmak, ıslak mendil, 5-6 adet lateks eldiven, çadır lambası, çadır

Bireysel Malzeme Listesi (Bilal):
meyve bar, kuruyemiş, çikolata, kahve, 50 lt sırt çantası, 3lt camelbak, uyku tulumu, köpük mat, şişme yastık(kullanılmadı), 0.7 lt termos, 1 adet baton, tozluk, kafa lambası, yedek kıyafet (1 pantalon, 1 tişört, 1 alt-üst içlik, 2 termal çorap, 1 iç çamaşırı, 1 adet boyunluk), pusula(kullanılmadı)

14 Aralık:
21:50 gibi Hamidiye Cami önüne geldim. Hava hafif yağışlıydı bu nedenle çantaya yağmurluğu geçirdim.

Nacizane 1: Çanta nisbeten az hacimli olduğu için mat gibi dışarı asılan malzemelerde eklenince kendi yağmurluğu çantayı bütünüyle kaplamaya yetmedi. Bu nedenle çantanın litresinden daha büyük bir yağmurluk ile kullanılması daha mantıklı olabilir.

Tam saati tutamadım ancak büyük bir gecikme olmadan otobüs geldi ve hareket etti. Keyifli bir otobüs yolculuğuydu fakat önceki dönemlerdeki Çınarcık Faaliyet Raporlarını okuduğum için aslında uymak isterdim. Ama uykum gelmedi. Yolculuğun ortalarında bir dinlenme tesisinde ara verildi. Bu arada şehirde hiçbir markette bulamadığım aç-bitir mayonezleri Köfteci Yusuf’tan aldım. 00.40’ta diğer otobüslerin bulunduğu buluşma noktasına geldik (Pideci). 20 dk sonra tek sıra olmamız gerektiği duyuruldu. Çadır grubumla buluşup son çanta ağırlığı. dengelemesini yaptık. Tozlukları giyip, baton ve kafa lambalarımızı ayarladık. Yürüyüşe hafif üşür başlayabilmek için montumun iç dolgusunu çıkarıp sadece yağmurlukla sıraya geçtim. 01:12’de yürüyüşe başladık. Yaklaşık 45dklık asfalt yoldan kolay bir yürüyüşün sonunda bir dere kenarında 10 dk mola verildi. 02:14’te tekrar yürüyüşe başlandı. Yürüyüş roatasının bundan sonraki etapları dar ve yağmurdan ıslanmış kaygan zeminli bir yağmur yatağı patikasından devam etti.

Nacizane 2: Bu gibi eğimli ve kaygan yollardan geçerken batonumun olması daha rahat ve güvenli hareket etmeme yardımcı oldu. Ben 1 adet götürmüştüm yine de büyük yardımları oldu.

04:55’te orman içinde bir alanda 10 dk mola verildi. Hızlıca içerisinde hazır sıcak su bulunan termosumda kahve yaptım. Üşür başladığım yürüyüşe daha üşür olarak devam ettiğim için montumun iç dolgusunu giydim.

Nacizane 3: Dağcılık faaliyetlerinde yürüyüşün temel prensiplerinden olan “üşür başlama”, bazı kişiler için istisnai olabilir. Yürüyüş gecesindeki hava durumunu da dikkate alarak, benim gibi zor terleyen ve çabuk üşüyen kişilerin kıyafet seçimlerini biraz daha dikkatli yapmasını öneriyorum.
Kısa bir molaydı ve faaliyet raporunu okumamış olan arkadaşlar mental olarak hazırlıksız oldukları için zorlu etabın sonunda yorgun ve tükenmiş haldeydiler.
Nacizane 4: Bu duruma şahit olduktan sonra faaliyet raporlarının önemini bir kez daha fark ettim. Faaliyet öncesinde mutlaka raporları okuyunuz.

Molanın ardından 2 buçuk saat kadar sürecek olan bir sonraki etaba geçildi. Bu etapta dik eğimli noktalarda aşırı kaygan çamur nedeniyle bazı noktalarda gelişim ekibinden eğitmenlerin yardımıyla tek tek geçtik. Bu durum beklemeli ve bu nedenle üşütücü bir yürüyüşe neden oldu. 07:35’te terk edilmiş gibi duran bir tesisin bahçesinde 35 dk mola verildi. Bu molada sıcak çoraba, kahve atıştırmalıklar yiyerek dinlendik. Sonrasında arada çok kısa bir molanın verildiği son etaba çekildi.

10:43’te kamp alanına geldik. 15 dk içerisinde ilk dersler için sıraya geçmemiz istendi. Matları ve atıştırmalıklarımızı alıp sıraya geçtik. Yaylanın aşırı keskin bir rüzgarı olduğu için ders boyunca rüzgar nedeniyle aşırı derecede üşüdüm. 12:43’te ders bitti ve 3.5 saatlik bir mola verildi. Bu molada çadır grubu olarak bir kısmımız yemek hazırlarken diğer yarısı çadırların hep birlikte grid sistemde kurulmasına yardıma gittiler. İşler bittikten sonra uyuyabilenler kısa bir öğle uykusu uyurken benim gibi bir başlangıç üyesi ise kalan molayı yalnızca dinlenerek geçirdi.
15:43’te ip toplama eğitimi için tek sıra olduk. Gruplara ayrılarak ip toplama eğitimine başladık.

Nacizane 5: Bu faaliyetlerde çadır alanı yakında olmasına karşın, dağ ortamında böyle bir lüks genelde olmadığı için, prensip olarak çadırlara gelişim üyesi izni olmadan gidilmemesi söylendi. Bu eğitim için yanımıza aldığımız sıcak su bittikten sonra yeniden su kaynatmak için ocakları almaya çadırlara gidemedik. Eğitimlere gitmeden önce içerisinde atıştırmalıklar ve ocak gibi temel ekipmanların olduğu bir çanta hazırlamanın oldukça mantıklı olduğunu düşünüyorum.
Nacizane 6: İlk yürüyüş başlamadan çadırlara zimmetlenen ilk yardım çantalarından biri bu eğitim sonunda alanda unutulmuş ve uzun süre geri alınmadığı için eğitmenler tarafında kayboldu olarak kabul edildi. Bu nedenle tüm başlangıç grubu olarak bir uyarı aldık. Her ne kadar ilk yardım çantaları ve diğer ortak ekipmanlar çadırlara zimmetleniyor olsa da bütün grubun bu ekipmanlar konusunda dikkatli olması gerekiyor.

18:16’da ip eğitimi bitti ve 14dk mola verildi. Bir sonraki eğitim olan düğüm eğitimi çadırlarda devam etti. 20:28’de düğüm eğitimi bitti. 22:00’da mutlak sessizlik ilan edildi. Sabah 08:00’da tek sıra halinde hazır olmamız söylenerek çadırlara dağılındı

15 Aralık.
08:00’da tek sıraya geçtik. 08:20’de gruplara yarılıp çadırların içerisinde düğüm sınavları yapıldı.10:00’da “çadır dahil tüm kamp yüküyle” 45 dk içinde tek sıra olmamız istendi. 10:47’de tek sıraya geç kaldığımız için 15 dk içerisinde çadırları tekrar kurup tulumlara girmemiz istendi. Çadırlar kontrol edildikten sonra tekrardan “çadır dahil tüm kamp yüküyle” 8 dk içinde tek sıra olmamız istendi. 11:45’te geri dönüş yürüyüşüne başladık. 15:20’de yol kapalı olduğu için 5 dklık kısa bir mola verildi.

Nacizane 7: Bu geri dönüş yürüyüşünde hem sürelere uymadığımız ve ilk yardım çantasını kaybettiğimiz hem de yaklaşan sağanak yağış nedeniyle molasız bir şekilde dönmeye karar verilmişti. Ancak tuvalet gibi ihtiyaç molası gereken durumlarda direkt olarak gelişime söylemenin mantıklı olduğunu düşünüyorum. Çünkü verilen bu 5dk ara dar bir patikada verildiği için pek çok kişi tuvalet ihtiyacını karşılayamadan yürüyüşüne devam etmek durumda kaldı.

17:02’de pideciye vardık. 15 dklık molanın ardından faaliyet toplantısına başlandı. Faaliyet toplantısı 17:53’te bitti. Sonrasında pide yedik. Güzeldi ve o yorgunluk ve açlığın üzerine çok iyi geldi. 2 pideyi ısmarlayan Ufuk Öztürk’e çok teşekkür ederim 🙂 19:30 gibi otobüslere binilerek geri dönüş yolculuğuna
başlandı. Saati tutamadım ve bulamadım ama sağ salim Beşiktaş’a döndük.

Kaynaklar:

  • https://www.accuweather.com/tr/tr/cinarcik/6871/december-weather/6871
  • Titiz bir şekilde bütün faaliyet boyunca süreleri tutan ve sonrasında bizimle paylaşan Sude Gügercinoğlu’na ve son yürüyüşte Sude’nin ıslandığı için okunmayan notlarını toparlamasına yardımcı olan Yunus Emre Çivi’ye teşekkürlerimle.
  • Gelişim Grubunun çektiği ve paylaştığı fotoğraflar için teşekkürler

Çınarcık Eğitim Faaliyeti 2024

Tarih: 14 Aralık – 15 Aralık 2024
Ekip: 47 Başlangıç grubu, Gelişim grubu ve Eğitmenler
Çadır Ekibi: Mehmet Engin Dal, Bilal Savcı, İbrahim Ak, Güney Can Şar
Hava Durumu: 30 Kasım, Çok bulutu; 1 Aralık, Çok bulutlu
Yazan: Mehmet Engin Dal/ Başlangıç

Faaliyet Öncesi:

Çadır grubumuz belli olduktan sonra çadırımızdan 2 kişi hasta olduğu için gelemeyeceğini bildirdi. Bu yüzden 3 kişilik başka bir çadır grubuna geçiş yaptım. Yeni girdiğim grupta bir çadır vardı ama 3 kişilikti o yüzden benim kulüpten aldığım 4 kişilik çadırı götürdüm. Daha önce kurulan Whatsapp Grubuna girdim. Getirelecek yiyecek, içecek ve ortak malzemeleri kararlaştırmak için drive üzerinden klasör açtık. Yemek için mantı ve makarna düşündük.

13 Aralık Cuma :

22.00 da Yıldız Camii önünden servise bindik.Servisin içinde geçen faaliyette olmayanlar
için yardımcı ipleri dağıtıldı. 00.40 Teşvikiyede indik .

14 Aralık Cumartesi :

Araçtan indiğimizde 20 dakika içinde hazırlanıp tek sıra halinde olmamız istendi. Bizim grubumuza mavi sağlık çantası zimmetlendi. Tozluklarımı faaliyet öncesinde giymiştim. Üzerimdeki katmanları yürüyüşe hafif üşür vaziyette başlamak için çıkardım. Tek sıraya geçtiğimizde biraz geç kalmıştık bunun uyarısı yapıldı. 01.12 de tek sıra halinde mutlak sessizlikte yürüyüşümüze başladık, daha önceden raporları okuduğumuz için yürüyüşün uzun süreceğini sabaha karşı son bulacağını biliyorduk. Bu yüzden önceki
günden iyi dinlenmek çok önemli. Yürüyüş yavaş geçeceği için uykunuzun gelme olasılığı çok yüksek. Yürüyüş boyunca bazı dikkat etmemiz gereken haricinde kafa lambalarımız hep kapalı şekilde yürüdük. Zorlu etaplarda gelişim ve üyeler bize kafa lambamızı açmamızı söylüyorlardı. Zorlu kısmı geçince tekrar kapatmamız gerekiyor. Genel olarak gece de olsa görmekte sorun yaşamadım.

01.57 de 10 dakikalık bir mola verdik. Bu molaya kadar asfaltta yürüyorduk. Sert tabanlı bir ayakkabınız varsa asfaltta uzun süre yürümek ayakları oldukça acıtıyor. 02.14’te tekrar yürüyüşe devam etmeye başladık. yürüyüşün bu kısmında asfalttan çıkıp patikaya girdik. genel olarak eğimli bir yürüyüştü. Bazı kısımlarında sadece iki ayağın yan yana durabileceği genişlikler vardı. Yürüyüşümde baton oldukça yardımcı oldu. Saatler ilerledikçe çok yavaş yürümemizin de etkisiyle uykum gelmeye başladı.

04.55 te Erikli Şelalesinin o taraflarda 10 dakika mola verdik. sıcak bir şeyler içtikten sonra yürümeye devam ettik. 07.35te 35 dakika mola verdik. Molanın sonuna doğru artık hava iyice aydınlanmıştı. yürüyüş sırasında 5 dakikalık küçük bir mola ardından 10.43 gibi kamp alanına vardık. Grubumuz kalabalık olduğu için daha önceki raporlarda okuduğumdan daha uzun sürmüştü yürüyüş. Çantamı düzgün taktığımı düşünmeme rağmen bir müddet sonra antrenmansızsanız oldukça yorulabiliyorsunuz.

15 dakika mola verdikten sonra eğitimler için matlarımızla birlikte alanda bir yarım daire oluşturduk. burada gelişim grubu arkadaşlarımız bize çadır, tulum, çanta, tozluk, ocak gibi kampçılık ve yürüyüş malzemelerini tanıtıp eğitimini verdi. 12.43 de bu eğitimi bitirdik ve 3 saat çadırlarımız kurmamız yemek yememiz ve dinlenmemiz için mola verildi.

Mantımızı bu mola sırasında yaptık ve yedik.Termoslarımız için sıcak su yaptık. 15.43’te tam zamanında sıraya geçmiştik.

Burada gruplara ayrılıp ip toplama eğitimine başladık. 2 çeşit ip toplama yöntemi öğrendik ve herkes 2 yöntemi de denedi. Eğitim sırasında yanımızdaki çerezleri yedik. Yürüyüş halinde olmadığımız için oturduğumuzda oldukça üşüyorduk bu yüzden ısınmak için ayakta ısınma hareketleri yaptık. 18.16 da ip toplama eğitimi bitti.

15 dakika sonra gruplarımızla birlikte bir çadırda düğüm eğitimi almaya başladık. Düğüm eğitimi 20.28 de bitti. 22.00 de mutlak sessizlik vardı. Bu zamana kadar yine su ısıtıp çorba içtik. Sabah 8’de tek sırada hazır olmamız istendi ve tulumlarımıza girip uyuduk.

15 Aralık Pazar
Sabah uyandığımızda dışarıda yağmur vardı. Çadırın içinde ocak yakmamamız gerektiği için çadırın içinde ekmek ve peynir yedik. Saat 08.00 da tek sıra halindeydik. 6 kişilik gruplar halinde tekrar çadırlara dağıldık. Burada eğitmenler dün öğrendiğimiz düğümlerin sınavını yaptı.

10.00 gibi eğitim bitti ve çadıları toplayıp hazır olmamız için 45 dakika verildi. Sabah bir şeyler atıştırdığımız için yemek yerine sıcak su yapmaya karar verdik. Süre yine de yetmedi ve herkesin tek sıraya geçmesi 10.47’yi buldu bu yüzden tekrar çadırları kurup tulumun içinde olmamız istendi. Sırılsıklam tulumun içine girdiğimiz için tulumlar biraz ıslandı. Sonra tekrar kısa bir sürede çadırlarımızı toplamaya başladık. 11.45 de geri dönüş yolculuğuna başladık. Dönüş yolunda mola vermeyeceğimiz söylendi. yürüyüşün ilk kısmı biraz daha farklı bir rotadan gittik. Açlıktan dolayı oldukça yorulmuştum. Yürüyüş
esnasında biraz kuruyemiş ve benzeri atıştırmalıklar paylaştık. Daha sonra bunun olmaması gereken bir şey olduğu yönünde uyarı aldık. Biraz olsun enerji verdiği için kendimi daha iyi hissettim. Gelişimden Yusuf arkadaşımızın “1 saat daha az uyuyun ama yemek yiyin daha iyi hissedersiniz” lafının ne kadar haklı olduğunu farkettim. Küçük bir atıştırmalık bile yürüyüşümü oldukça iyi yönde etkiledi. Dönüş yolunda yağmur yağdığı için yol biraz daha zorlu geçti. Eğitmenler ne kadar herkeste baton olmasını istemelerine rağmen baton kullanmayanlar vardı. Ayağı kayıp hafif hafif düşen insanlarda oldu. 17.02 gibi yürüyüşümüz bitti ve Faaliyet toplantısından da sonra Elif Pide de yemek yedik. Çok iyi hissettirdi. Bundan sonra tekrar servislerle İstanbul’a dönüş yoluna başladık.

Ytüdak ailesine bize kattıkları değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.

Vulnerability Scanner