Duyurular
Home » Faaliyet Raporları » 2025 » Uludağ 2. Kış Temel Eğitim Faaliyeti 2025

Uludağ 2. Kış Temel Eğitim Faaliyeti 2025

Tarih: 14-15 Şubat 2025
Yer: Uludağ/Bursa
Çadır Grubu: Fatih Yiğitbaşı, Metehan Demirhan, Özgür Osman Taşkınsoy
Yazan: Özgür Osman Taşkınsoy

Faaliyet Öncesi
6 Şubat akşamı çadır gruplarının açıklanmasıyla birlikte mailde ek olarak gönderilen excel dosyasından çadır arkadaşlarımın telefon numaralarını bulup bir whatsapp grubu oluşturdum. Burada faaliyette daha etkin bir şekilde işbirliği yapabilmek adına malzeme ve yiyecek dağılımı yaptık. Ortak malzemeler kabaca; ocaklar, kartuşlar, tencere, kar kazıkları ve çadır şeklindeydi. Herkeste küçük boy birer termos olduğu için ayrı ayrı getirmeye karar verdik. Kartuşların birini, tencereyi ve ocağı ben üstlendim. Çantam arkadaşlarımınkine göre biraz küçük olduğu için sıkıştırabileceğim malzemeleri üstlenip çadırı Metehan’ın ve Fatih’in çantalarına bölüştürerek yüklemeye karar verdik.

Yiyecek planlamasında ise cumartesi akşamı ve pazar sabahı sıcak ve yüksek besin değerli, proteinli besinleri tüketmek için daha uygun zamanlardı, dolayısıyla bir akşam yemeği ve bir kahvaltının geri kalanında atıştırmalıklarla ve sandviçlerle besin ihtiyacımızı gidermeyi planladık. Akşam yemeği için ben ve Metehan birer paket hazır bulgur, Fatih de bir paket hazır köfte getirdi. Kahvaltı için ise ben biraz sucuk ve ekmeği, Fatih de yumurtayı üstlendik. Kar kazıkları için ise 23-26 Ocak’taki Aladağlar faaliyetine katılmış olup bu faaliyete gelmeyecek olan bir arkadaşımın kazıklarını kendisinden rica ettim. Böylelikle faaliyet için tüm malzemelerimizi paylaşmış ve çanta planlarımızı tamamlamış olduk.

Yoğun kar ve soğuk içinde kalacağımız bir bölgeye karşı hazırlıklı olmak için yanıma olabildiğince çok çorap ve birer parça yedek kıyafet aldım. Hava durumunun hep kapalı veya yağışlı gösterdiği bir haftada olmamıza rağmen güneş gözlüğümü ve kremimi kamp çantamın içine yerleştirdiğim 20 litrelik bir çantaya koydum. Vazelin veya dudak kremi gibi nemlendiricilerin de önemi büyük; böylesi soğuk bir havada bunlara dikkat etmezseniz eve güneş yanıkları, parmak eklemlerinde ve dudaklarda yaralar ile dönebilirsiniz. Faaliyet sırasında fark etmeseniz bile sonrasında acısını yaşayacağınız bir durum yaratmış olursunuz kendinize. Bu küçük çantaya ayrıca atıştırmalıkları, yedek pillerimi, çakı, çakmak gibi gereçlerimi yerleştirdim. Faaliyette sürekli bu malzemelerin arayışında olmamak büyük kolaylık sağladı. Faaliyet boyunca tüm eğitimlerde yanımızda bulunması gereken teknik malzemeler ve sedye malzemelerini de böylelikle sorunsuzca taşımış oldum. Bir de faaliyet sırasında zaman ve not tutmak için kendime küçük bir defter ve kalem ayarlayıp bunları kilitli bir poşete yerleştirdim.

14 Şubat Cuma

Cuma akşamı 21:30’da kalkacak otobüs için yarım saat öncesinde Davutpaşa Kampüsü’nün A kapısına geldim. 5 dakikalık bir gecikmeyle 21:35 gibi otobüs buradan kalkış yaptı. Yıldız Kampüsü ve Göztepe’den de yolcu alımı yapıldıktan sonra Cumartesi sabahı 01:15’te Bursa Uludağ’daki oteller bölgesinde vardık.

15 Şubat Cumartesi

 01:19’da teknik malzeme ve kazma dağıtımı ile yürüyüşe hazır bir şekilde sıra olmamız için 30 dk süre verildi. Çadır Grubu-7 olarak bize zimmetlenen malzemeler; 1 Kürek, 1 V Profil Emniyet Aleti (Deadman), 1 Çadır Tamir Kiti, 1 İlk Yardım Seti şeklindeydi. Eğitmenlerimiz yürüyüş sırasında uymamız gereken kuralları ve genel uyarıları hatırlattıktan sonra 02:05’te oteller bölgesinden çıkarak yürüyüşe başladık. 03:13’te beş dk’lık molanın ardından yürüyüşe devam ettik. 04:56’da Kayak pistinin teleferik istasyonuna vardığımızda 30 dk mola verildi ve bu sürede katmanlarımızı yeniden düzenleyip sıcak bir şeyler içtik ve atıştırmalıklarımızı paylaşarak açlığımızı giderdik. 20 dk sonra herkes hareketsizlikten üşümeye başlayınca molayı erken bitirme kararı aldık ve hızlıca hazırlanıp yürüyüşe devam ettik

06:55’te kamp alanına vardık ve burada eğitmenlerimiz kamp alanını, sigara ve tuvalet alanlarını gösterdikten sonra hava çok sisli olduğu için bu faaliyette tek başına tuvalet alanına gitmenin yasak olduğunu ve giderken mutlaka Gelişim veya Üyelere haber verilmesi gerektiğini bildirdiler. Gerçekten hava o kadar sisliydi ki tuvalet alanı denilen nokta en fazla 10 metre ileride olmasına rağmen görünmüyordu. İçinde kaybolunması bu kadar kolay olan bir bölgeye geldiğimizde önceki faaliyetlerde yapılan uyarıların ve konulan kuralların önemini kendi gözlerimizle görmüş olduk.

 Gerekli uyarılardan sonra kar duvarı yapımına geçildi. Kar tabakası çok kalın ve bulunduğumuz bölge hafif eğimli olduğu için duvarın bir kısmını direkt yamacı kazarak oluşturduk. Diğer kısımları da yüksek olan kısımları çok, alçak olan kısımları az kazarak alanı düzlemeye çalıştık. Bu sırada bir grup arkadaşımız çadır gruplarından ocaklarını, termoslarını ve kartuşlarını alarak su kaynatma görevini üstlendi. 08:30’da bititrdiğimiz kar duvarı pek başarılı olmadı, ancak en azından tüm çadırları sığdırmayı başardık. Yalnızca bazı çadırlar iyi gerilmediğinden gece yağan karın etkisiyle içeri çökmesi gibi istenmeyen durumlar yaşandı. Çadır yerleştirmemiz onay aldıktan sonra 11:00’da teknik malzemeler ile hazır bir şekilde sıra olmamız istendi. Hazırlıklar sırasında tüm eğitimlere gelmesi gereken sedye malzemelerini de (2 baton, 2 mat, 1 uyku tulumu, 1 ip) çadır grupları olarak aramızda bölüştük, 7. Grup olarak matlardan birini üstlendik.

 11:00’da gecikme ile sıra olundu ve eğitimlerimiz başladı. Öncelikle akşam yapılacak kar mağarası eğitimi için kar yığma faaliyetini gerçekleştirdik. Kar yığma faaliyetinin ardından kamp alanının etrafındaki hafif eğimli bir bölgeye geçip burada emniyet aleti eğitimine başladık. Bu aletleri denedikçe başarılı veya başarısız olduğunu nedenleriyle birlikte gözlemleme ve öğrenme fırsatım oldu. Ardından tüm başlangıç ekibi olarak bir tane büyük kar babası yaptık, organize olamayışımızdan kaynaklı olması gerekenden uzak bir kar babası yaptığımız halde karın yapısı sebebiyle epey güçlü olmuştu.

 15:15 gibi emniyet aleti eğitimleri bitti ve çığ dersine geçtik. Eğitmenlerimiz çığı tetikleyebilecek unsurlardan çığ anında yapılması gerekenlere kadar teorik derslerde de görmüş olduğumuz konuları gerçeğine daha yakın bir bölgede bize anlatmış oldular, gerçek bir çığ testinin yapım aşamalarını, gözlemleme biçimini ve çıkan sonuçlarını inceleyip hep beraber tecrübe etmiş olduk. Çığ testi eğitiminden sonra çığ sondası eğitimi yapıldı, burada yaşanan bir karışıklıktan ötürü çadır gruplarından biri eğitime getirmesi gerektiği sondayı getirmiş, ancak getiremediklerini düşündükleri için çıkarma imkanları olmadı ve eğitimimizi bir çığ sondası eksik şekilde yapmak durumunda kaldık. Eğitimin ardından çığ tatbikatı yaptık ve çığ eğitimini 16:45 gibi tamamlamış olduk. Kazma düşüşü eğitiminde poşetlenmiş biçimde sıra olmamız için 1 saat mola verildi. Bu sırada biraz dinlenip bir şeyler atıştırdık, sıcak sıvı tüketip dinlendik. Ömer’in doğum günüm için verdiği kek içinde bulunduğum soğuğu kısa süreliğine de olsa tamamen unutturdu. 17:55 gibi gecikmeli bir şekilde sıra olduk. Eğitmenlerimiz bu geç kalmaların bir geri dönüşünün olacağını hatırlatarak bizi kazma düşüşü için hazırlanan pistlere yönlendirdi. Eğitmenlerimiz tarafından tüm muhtemel düşüş pozisyonları doğru yöntemleriyle anlatıldıktan sonra eğitimimize başladık.

 19:30’da kazma düşüşü eğitimi bitti ve kar mağarası eğitimi için bir buçuk saat mola verildi. Çadır grubumla bu mola içinde akşam yemeğimizi yapıp yeme kararı aldık. Önden bir tencere su ısıtıp termoslara koyduk, sonrasında bulguru ve köfteleri ısıtıp yedik. Başta çok iyi hissettirmedi, ancak aç olduğumu bildiğim için yemeye devam ettim ve önce açlığı, sonra tokluğu hissettiğimde doğru bir karar verdiğimi anladım. 21:00’da kar mağarası eğitimine başladık. Bu faaliyette içinde kalınabilecek bir mağara yapan olmadı, ancak yine de keyifli ve öğretici bir faaliyetti. Yapım aşamasında bile mağaranın iç kısmının ne kadar sıcak olduğunu görmek, tamamlanmış bir mağaranın içinde hissedeceğim konforu daha çok merak etmemi sağladı. 23:00’da kar mağarası eğitimi de tamamlandı ve pazar sabahı 08:00’da poşetlenmiş bir şekilde tek sıra olmamız duyurulduktan sonra çadırlarımıza dağıldık.

16 Şubat Pazar

Sabah 06:30 gibi uyandım ve çadır arkadaşlarımı da uyandırarak durum kontrolü yaptık. Birbirimize soğuk, susuzluk ve açlık konusunda nasıl hissettiğimizi sorarak yokladıktan sonra kahvaltı için sucuk kızartmaya karar verdik. Karnımızı doyurduktan sonra ihtiyaçlarımızı gidermek ve poşetlenmek üzere hazırlıklara geçtik. Gün ağarırken havadaki sis de dağılmaya başladığında ne kadar güzel bir yerde olduğumuza hep beraber şahit olduk. 08:15’te gecikmeli olarak sıra olduk. Eğitmenlerimiz tarafından tekrar uyarıldıktan sonra kazma düşüşü eğitimine geçtik. 11:00’da kazma düşüşü eğitimi de sonlandı ve kamp alanına döndüğümüzde 12:00’da tüm kamp yüküyle sırada olmamız istendi. Sıraya geç girdiğimiz için 7 dakika içinde çadırların ve tulumların içinde olma antrenmanı yaptık, ancak bunu da 15 dakika içinde yapabildik. Tekrar 7 dakika içinde tüm kamp yüküyle tek sıra ol, denildikten sonra toplu fotoğraf çekimimizi yaptık, yürüyüş için kazmalarımızı çantaya asma biçimlerimiz de kontrol edildikten sonra 13:10 gibi geri dönüş yürüyüşümüze başladık.

 Fazla yorucu olmayan molasız bir yürüyüşün ardından 17:10 gibi oteller bölgesine vardık. Burada teknik malzemeleri sayımlarını yaparak gelişim üyelerine geri teslim ettikten sonra faaliyet toplantımızı gerçekleştirdik. İki taraf da birbirlerinin iyi ya da sakıncalı yönlerini tartıştı, soru işaretleri ve yanlış anlaşılmalar giderildi. Faaliyet toplantısından sonra otobüse bindik, dönüş yolunda Köfteci Yusuf’ta karnımızı bir güzel doyurup yolumuza devam ettik. Akşam 22:00 gibi Cevizlibağ metrobüs durağında otobüsten indim ve içeri girdiğim gibi ilk iş olarak tulumumu, kaskımı, tozluklarımı (ıslanmış olan tüm eşyalarımı) güvenli ve hava alacak biçimde çantadan çıkarıp yerleştirdim.

Onca imkansızlığa ve zorluğa rağmen bu faaliyeti bizim için mümkün kılan YTÜDAK’a teşekkürler.

Uludağ 2. Kış Temel Eğitim Faaliyeti 2025

Tarih :  15.02.2025-16.02.2025
Ekip : 25 Başlangıç , Gelişim ve Eğitmenler
Çadır Ekibi : Muhammed Ali KARABAL, Minel ÖZEL, Alpdeniz KEÇECİ
Hava Durumu :En yüksek:-3 en düşük: -16 C
Yazan : Muhammed Ali KARABAL / Başlangıç

Çadır gruplarının açıklanmasıyla wp grubunu kurduk. Yemek ve malzeme eksikliklerimiz hakkında konuştuk, planlamalar yaptık.

Çantamda ,

Uyku tulumu (com-7)1 lt jetboil1 çift baton ( kar paletli)Kask
1 yedek alt üst termal içlik1.2 lt vakumlu termos2 adet mat (R=0.9)230 gr sucuk
1 yedek orta katman(yarı açılır)1lt Suluk8 Kar kazığı80-100 gr zeytin
3 yedek çorap1 adet 400 ml Emaye bardak1 ilk yardım kitiAtıştırmalıklar
1 yedek pantolon430ml kartuş1 çift tozlukkaşık,çatal,bıçak
Battak boy çöp poşetiKoli bandıkafa lambasıÇanta yağmurluğu

Yemek Planı

Kahvaltı: Sucuklu yumurta , zeytin, peynir ,salam,

Akşam Yemeği: Salçalı soslu bulgur pilavı , hazır çorba

14.02.2025 – CUMA

21.25 te Davutpaşa’daki toplanma yerine geldim. 21.30 gibi harekete geçtik.22.00 gibi Yıldız’a vardık arkadaşlar eşyalarını yerleştirdikten sonra 22.15 te tekrardan harekete geçtik. Göztepe’deki toplanma alanında arkadaşları aldıktan sonra tekrardan kalkışa geçtik. Arkadaşlarla etkinlik hakkında konuştuk ufak planlamalar yaptıktan sonra iniş alanına geldik.

15.02.2025-CUMARTESİ

01.15 gibi iniş alanına vardık ardından gerekli malzeme zimmetleri yapıldı. Herkese birer yürüyüş kazması her çadır grubuna bazı teknik ve ilk yardım malzemeleri verildi. Bizim çadır grubunda V-profil, T-profil, 5 çelik karabina, 1 çığ sondası, 1 kürek verildi kendi çadır grubumuzda bunları paylaştık. İçlik ve dış katmanımla üşür pozisyonda yürüyüşü başladığımızda saat 02.05’ti. İlk defa böyle atmosferde yürüyordum görüş mesafesi yer yer 10 metreydi. Rahatsız edecek hızda rüzgar ve rüzgardan dolayı yüzüme iğne gibi batan kar bir zaman sonra keyif vermeye başladı. Sürekli irtifa kazanıyorduk. 03.13’te 5 dk bir mola tekrardan yürüyüşe devam ettik. 04.56’te telesiyejin iniş noktasına geldik. 30 dk mola verildi. Molada bir şeyler içtim ve yedim. 06.55’te kamp alanına vardık. Hava çok sisli olduğu için tuvalete ve sigaraya giderken gelişime haber vererek gittik. Böyle bir sis ve rüzgarda kaybolup panik yapmak aşırı derecede tehlikel,. Ufak bir tanıtımdan (temiz kar, tuvalet vs.) sonra 07.20 gibi Kar duvarı yapmaya başladık. Kar duvarının tamamlandıktan sonra 11.00’da eğitime hazır olmamız istenildi. Her eğitime gelirken yürüyüşten önce zimmetlenen tüm malzemelerin ek olaraktan sedye malzemelerinin getirilmesi istenildi.11.00’de emniyet aletleri eğitimi başladı. Hemen ardından çığ testini 30*90 kesitte uygulamalı olarak görmüş olduk. Hemen ardından çığ simülasyonuna geçtik. Belirli bir bölgede gömülen bir cismi bulmamız istenildi ama bulamadık. 16.45 gibi eğitimler bitti 1 saatlik mola verildi. Moladan sonra 17.55’te kazma düşüşü eğitime geçtik. Kazma düşüş eğitimde 4 farklı düşüş eğitimini sağ ve sol el olarak yaptıktan sonra eksik hissettiğimiz düşüşleri tekrarladık 19.30 kazma düşüş eğitimi bitirdik. 1.30 saat mola verildi. Molada su kaynattık yemeğimizi yaptık. 21.00’da kar mağarası yapımına geçtik. Genel bir yorgunluk olduğu için kar mağarası eğitiminde isteksizlik vardı bizim grup kar mağarasını tamamlayamadan süremiz dolmuştu. 23.00’de kar mağarası etkinliğini bitirdik mağaraların eksiklerini iyi yönleri söylendi. 08.00’da poşetlenmiş şekilde hazır olmamız istenildi.

16.02.2025-PAZAR
06.30 gibi uyandık ardından kahvaltı ve sıcak su hazırlamaya koyulduk. Kahvaltıyı hazırlayıp yedikten sonra vakit kaybetmeden poşetlenmeye geçtik. 08.15’te gecikmeli olarak kazma düşüş eğitimine geçtik. Düne göre pistin durumu daha iyi olduğu için pratik açıdan daha iyi bir eğitim oldu. 11.00’de kazma düşüş eğitimini bitirdik. 12.00 de tüm kamp yüküyle hazır olmamız istenildi. 5-6 dk gecikmeli bir şekilde yürüyüşe hazırdık fakat 5-6 dk’lık gecikmeden dolayı 7 dk çadır kurup tuluma girmemiz istenildi işte bunu hiç beklemiyordum. Hemen çadırları kurup tulumlara girmeye çalıştık ama bu işlem 15 dk sürdü, hem de kazıkları çakmadan. Daha sonra 7 dk’da tüm kamp yükü ile hazır olmamız istenildi. Toplamayı da tam verilen sürede yapamadık. Mıntıka temizliği ve fotoğraf çekimi yaptıktan ve yürüyüş için tek sıra olduktan sonra kazmaların çantaya nasıl takıldığı kontrol edildi birçok kişinin kazması yanlış takılmıştı gerek çanta durumu gerek bilgisizlikten ötürü diye düşünüyorum. Kazmaları düzeltip yürüyüşe hazır hale geldik kazmaları düzeltme işi uzun bir süremizi çalmıştı. Bunun olması için bilmiyorsak bilene bilen birinden yardım istemeliyiz çünkü yanlışı düzeltmek zaman alıyor. 13.10’da dönüş yürüyüşüne başlandık. Geliş yoluna göre bizi daha kolay ve kestirme bir yoldan gittiğimiz için (tabi ki de buna havanın açıklığı ve gündüz olması da bir etken) 15.10 da otobüsün yanına vardık. Ufak bir moladan sonra malzeme zimmeti ardından faaliyet toplantısı yapıldı. Eksikliklerimiz hala bir yürüyüş hızını tutturamamız, dur kalk çok olması tam olarak ayak izlerinin takip edilmemesi, düzlükte anlamsız duruşlar gibi sebeplerle yürüyüşü yavaşlatıyormuşuz. Malzemeye gereken önem verilmiyormuş, kazmalar eğitim sırasında kenarda bırakılıyor unutuluyor, kaskla sigara içmeye yelteleniliyor ya da kask unutuluyormuş. Eğitimler de isteksizlik oluyormuş. Bunun yanında iyi yönlerimizde söylendikten sonra biz de eleştirimizi yaptıktan sonra dönüş yoluna koyulduk.

Köfteci Yusuf’ta yemek yedikten sonra tekrardan yola koyulduk. 21.10 gibi Davutpaşa Kampüsü’nde indikten sonra bir faaliyetinde sonuna gelmiş bulundum. Raporlarda saatleri tutan başlangıç arkadaşlarıma ve de bu faaliyette emeği geçen gerek faaliyette gerek faaliyetin planlamasında yardımcı olan herkese teşekkür ederim.

NOTLAR:

  • Saatlere ekstra önem verilmelidir.
  • Pamuklu kıyafetlerden kaçınılmalıdır.
  • En az 4-5 yıllık raporlar okunmalı.
  • Malzemelerin yakınında kesinlikle sigara içilmemeli.
  • Vakumlu termos kesinlikle olmalı.
  • Kar kazıkları sökerken çadırlara dikkat edilmeli.
  • Mümkün olduğunca ıslak çorap değiştirilmeli.
  • Gidiş ve dönüş yolarında su, yiyecekleri kolayda bir yerde olmalı.
  • Yürüyüşte önündekini bastığı yerler takip edilmeli yürüyüşün dinamiği açısından önemli.
  • Malzemeler karda kaybolması çok kolay olduğu için sürekli temkinli olunmalı.
Vulnerability Scanner