Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2013 » Vahşi Keşiş Tırmanışı
Rotanın çanaktan görünüşü ve raporda tarif ettiğim farklı renklerle çizdiğim ip boyları. Kırmızı k harfi “kilit noktalar” … Sarı s harfi ise “ sikkelerin olduğu noktalar”

Vahşi Keşiş Tırmanışı

Uludağ Vahşi Keşiş Rotası Faaliyet Raporu

Faaliyet: Vahşi Keşiş ( 4+,5 ) Bursa Uludağ-Keşiştepe

Tarih: 21 Temmuz 2013

Ekip: Ali Kayaturan –  Selçuk Demren

Malzeme: Kask, kata, 60m 8mmØ dinamik ip, ilk yardım çantası, pursik, kilitli karabinalar, HMS, emniyet kemeri, ATC, takoz set, çeşitli sikkeler, Friend set , açık/kapalı perlonlar,, ekspres set

YazanAli KAYATURAN

 

Rotanın çanaktan görünüşü ve raporda tarif ettiğim farklı renklerle çizdiğim ip boyları.  Kırmızı k harfi “kilit noktalar” … Sarı s harfi ise “ sikkelerin olduğu noktalar”

Rotanın çanaktan görünüşü ve raporda tarif ettiğim farklı renklerle çizdiğim ip boyları.
Kırmızı k harfi “kilit noktalar” … Sarı s harfi ise “ sikkelerin olduğu noktalar”

 

10.00: Çanaktan yükselip rotanın dibine çok yaklaştığımızda tam rotanın ortasından çok büyük bir kaya kütlesi koptu ve büyük bir gürültü ile üzerimize doğru geldi. Rotanın hemen dibinde olan buz/kar kütlesinin üzerinde patlayıp duran taş o kütle olmasaydı bizi bir bowling kukası gibi devirebilirdi. Rotada bol taş düşeceğini sinyalini aldığımız halde yolumuza devam ettik.

10.30: Resimde kırmızı ile çizdiğim ilk ip boyunu ben lider çıktım. Tam 50-55 metre kadar çıktıktan sonra istasyon kurdum. İlk ip boyu 4 derecelik zorlukta olan bol bol malzeme atılabilecek yer olan lakin büyük bir kısmını neredeyse yüründüğü için çok malzeme atmaya gerek olmayan kolay bir yer. Sadece en başında biraz zor bir kısım var diyebiliriz.  Burada büyük veya küçük her çeşit çatlak bulmak mümkün.

11.00 Resimde turuncu ile çizdiğim kısmı Selçuk lider tırmandı. Burası da 4 derece zorlukta olan bir yer yaklaşık 20 metre kadar yükseldikten sonra Selçuk istasyon kurup beni çekti. Çünkü rotanın kilit notası burasıydı ve kilidi ben çıkmak istiyordum. Bu arada turuncunun bittiği yerde ( kilit etaptan hemen önce ) yani bizim ikinci istasyonu kurduğumuz noktada bir adet sikke var. Çok eski ve kötü durumda olan bu sikke tekrar iyi bir şekilde çakılarak kullanılabilir. Yeri ise çıkarken sağınızdaki duvarda kalıyor.

 

 

İlk istasyonda Ali ve hemen arkasında yeşillik olan yer kilit nokta.

İlk istasyonda Ali ve hemen arkasında yeşillik olan yer kilit nokta.

 

11.45 Resimde açık yeşille gösterdiğim 20 metrelik kısmın ilk 10 metresi rotanın kilit noktasıdır. Burası 5 veya 5+ diyebileceğimiz bir zorlukta olan ve maalesef ara emniyet atacak tek bir nokta dahi bulamadığım bir yerdi. Evet durdum çok bakındım arandım, yosunları kazıdım, toprakların altına baktım ama aşırı çürük olan çatlaklarda tek bir sağlam malzeme atabilecek nokta dahi bulamadım. En son artık denemekten yorulduğumda burayı kopup giderek daha güvenli çıkacağımı düşündüm ve öyle de yaptım. Zaten kilit biter bitmez malzeme 4 numaralık bir cami çok sağlam oturttum ve rahatladım. Sonra sağınızda eski ama çok sağlam bir sikke var. Bu sikke eski olduğu halde perlonu yeni ve çok güvenilir. Hatta ucunda bir karabina bile var. Aslında hiç gerek olmadığı halde bu onu da ara emniyet noktası olarak kullandım. Biraz daha yükseldikten sonra etrafımda çok güzel ara emniyet noktaları gördüğüm için 5 numaralık cam ile çok son emniyeti atıp 10 metrelik  basit yeri 3 ara emniyet ile çıkmış ve 10 metrelik çok zor yeri emniyetsiz çıkmış oldum ne yazık ki.

İstasyon attığım nokta rahatça ayakta durulabilen bir yer. Sağda iki adet yan yana çok güzel kum saati buldum. Bunların içindeki taşları temizlerken, o çatlaklardan çıkan iki adet kocaman arı suratıma yapıştı ve sokmadıkları için şanslıyım. Bunları kum saatlerini bulun ve kullanın derim ama arılara dikkat edin.

12.15 Rotanın ikinci kilit noktası resimde mor ile gösterdiğim noktanın ilk 10 metresidir. Burayı Selçuk lider çıktı ve 7 metre çıktıktan sonra 5 yada 6 numara bir cam ile güzel bir ara emniyet attı. 3 metre çıktıktan sonra bir sağlam ara emniyet daha attıktan sonra devam etti.  Bu ikinci kilit noktada 4+ veya 5 derecelik bir nokta. Sonra zaten rotanın bitimine doğru  bir 20 metre daha  4 derecelik güzel tırmanış var.

 

 

 Selçuk ikinci kilitde ilk ara emniyeti attıktan sonra

Selçuk ikinci kilitde ilk ara emniyeti attıktan sonra

 

13.00 Rotanın bittiği yerde istasyon kurabilecek ve emniyet atılabilecek çok güzel yerler var.  Selçuk ve ben zirveye ulaştıktan sonra “ Berg Heil” diye bağırıp birbirimize sarıldıktan sonra bir şeyler yiyip içerek zirvenin keyfini çıkarttık.

 

 

Selçuk ve ben zirvedeyiz

Selçuk ve ben zirvedeyiz

 

 

Rotanın farklı açıdan görüntüsü

Rotanın farklı açıdan görüntüsü

 

Not:  1-)Yazın ortası olmasına güvenerek şort ve tshirt ile çıktığım rotada neredeyse parmaklarımı donduruyordum. Rota hiç güneş almıyor sürekli olarak keskin ve derin bir çatlaktan ilerlediğiniz için güneşi unutun. Bu yüzden kalın giyinin.

2-) Elimde daha fazla video ve detaylı fotoğraf mevcut. Bilgi almak isteyen ali_kayaturan@yahoo.com adresinden mail ile benden bunları isteyebilir.

Keyifli tırmanışlar dilerim.

 

Cevapla

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Vulnerability Scanner