Rota: Cassin, 75 metre , VI+ ,V
Tarih: 05.05.2019
Ekip: Mahmut Oflaz, Serkan Turğay
Malzemeler: Cam Set, Takoz Set, 2x60m Yarım İp, İlk Yardım Çantası, 12 adet Ekspres, 6 Kilitli Karabina, Çeşitli Boylarda Kapalı Perlon (3*60,1*90,1*120), Kişisel Tırmanış Malzemeleri
Yazan : Mahmut Oflaz
Başlangıç grubu eğitim faaliyeti için Geyve’ye gidecektik. Başlangıç grubu eğitim planlamasını hazırlarken kendime de rotalara girebilecek zamanlar ayırmaya çalıştım. Serkan’a Cassin rotasına girmek istediğimi ve isterse beraber girebileceğimizi söyledim. Serkan’ın da kabul etmesi ile bu rotayı planlarıma dahil ettim. Aksilik olmaz Cumartesi öğleden sonra Cansu ve Esin ile Geyve 600 rotasına, Pazar günü ise Cassin rotasına girecektik.Diğer eğitmen arkadaşların yardımı ile aksilik olmadı, rotalara girebildim.
1. İP BOYU – 50 metre – VI+
Yusuf’tan rotanın girişi ile ilgili bilgileri alırken bize ağacın sağından girmemizi söyledi ancak biz rota dibinde soldan gitmenin daha iyi olacağını düşündük. Malzemeleri hazırlayıp hızlıca istasyon kurup Serkanla birbirimizi son kez kontrol edip ilk ip boyu için tırmanışa başladım. Ilk 5 metrede malzeme atacak yer bulamadım ancak rotanın devamında çok fazla malzeme atacak çatlak ve kum saati mevcut. Rota bir süre tatlı bir sertlikte devam ediyor. Yer yer çürük kayalarda var ama ilk boyu görece sağlam denilebilir. Yükselirken çok fazla malzeme attığım için kilide geldiğimde emniyet kemerimde 2-3 ekspresim ve bir kaç cam kalmıştı. Kilitde sabit sikkenin olmasının verdiği güvenle buradaki seri bir kaç hamleyi takılmadan yapıp kilidi geçiyorum.( Ben burda sikkenin üzerinden sağa geçiş yaptım Yusuflar ise altından geçiş yapmışlar.) İp sürtünmesinden kaynaklı devamında yükselmekte biraz sıkıntı yaşadım.Sağa geçtiğim yerde ki bacamsı yapıda atacak uygun malzemem yoktu. (Olan 2 no caminde teli kopmuştu.)Bu yüzden bu etapta psikolojik açıdan rahatlamak adına malzeme attım diyebilirim. Bu etabın üstünde, istasyon kuracak görece rahat set denebilecek bir yerde istasyonu kurdum ve Serkan’a hazırlanmasını söyleyip onun emniyetini almaya başladım. Artçı olarak geldiği kısmı Serkan’ın yorumu ile de okuyabilirsiniz
“ İpleri ve malzemeleri hazırladıktan sonra Mahmut, rotanın girişinde bulunan ağacın solundan yukarı çekerli takoz atarak rotaya başladı. İlk ip boyu çürük olduğu için kayaya yakın bir yerden emniyet alıyordum. Mahmut, sabit sikkeye ulaşıp solundan devam etti. Fakat çok çürük olduğu için sağ taraftan devam etmeye karar verdi. Solda attığı cam, Mahmut sağa geçince ipin sürtünmesine ve rotanın zor bir yerinde zor anlar yaşamasına neden oldu. Rotada malzeme atacak bol yer olması ve Çatlağa uygun cam’in bozulması nedeniyle istasyon kurmakta zorlansa da 2 cam ile istasyon kurdu. 2 kişinin zor durabileceği bir sette “İstasyondayım!” diyerek hazırlanmamı istedi. Hazırlanıp artçı olarak tırmanmaya başladım. Rotanın 1. İp boyunun çürük olması nedeniyle çok dikkatli tırmanıyordum. Buna rağmen çokca taş düşürdüm. Sabit sikkenin üstünde bitkilerin olduğu yerde ipim takıldı. Kurtarabilmek için aşağı tırmanmak zorunda kaldım. İstasyona vardığımda küçük bir yerde oturarak soluklandım. Çok zaman kaybetmiştik. Kaya tırmanış ayakkabımın önü patlak olması nedeniyle ayak parmak uçlarım kanıyordu. Daha hızlı olmak için Mahmut’un devam etmesini istedim.”
2.İP BOYU – 25 metre – V
Son ip boyu “ V derece ” derecelendirmeye sahipti. Bu ip boyu oldukça kolaydı.(V derecelik hamlesi olduğunu düşünmüyorum.) İstasyondan yükselirken bir kaç hamle yaptıktan sonra devamı kulvardı ve oldukça pozitifti. Etraftaki ağaçlara perlon atarak Orta kulenin üzerine çıkıp bir babadan istasyon alıp Serkan’la rüzgar sebebiyle zor da olsa iletişim kurup yükselmesini söyledim. Oda hızlıca ip boyunu tamamladı.
Hızlıca malzemeleri düzenleyip, ipi toplayıp , bir şeyler içip ve biraz da zirve fotoğrafı çekindikten sonra iniş patikasından inerek başladığımız noktaya, kampa döndük. İlk ip boyunda ne kadar gerilsemde çok keyif aldığım bir tırmanış oldu. Bu faaliyette bana partnerlik yapan Serkan’a ve kulübüm YTÜDAK’a teşekkürlerimi sunarım.
TIRMANIŞLA KALIN!