Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2019 » Trans Aladağlar Eğitim Faaliyeti 2019

Trans Aladağlar Eğitim Faaliyeti 2019


Tarih : 28.06 – 06.07.2019

Bölge : Niğde Aladağlar

Kamp Yerleri : Çelikbuyduran, Yedigöller, Karagöl

Ekip : 13 Başlangıç , 10 gelişim, 1 eğitmen

Yazan : Eslem Sandıkçı / başlangıç

Faaliyet  Öncesi :

Katılımcı listesi açıklandıktan sonra ekip olarak toplanıp eski raporlara göre kendimizi hazırlamaya karar verdik. Herkes öncesinde gelişimlere ve eğitmenlere farklı konularda danışmış, o yüzden bu toplantı bizim için çok faydalı oldu. Sonraki günlerde de çadır grubu olarak toplandık, yemek listesi oluşturup alışverişimizi tamamladık. 4 kişi olduğumuz için 2 adet 230 gr ve 1 adet 450 gr kartuş aldık.

Genel Yiyecekler
ZeytinDomates püresi ( 3 paket)Çay, kahve
Salam (2 paket)Yeşil biber (2 adet)Ekmek (1 paket)
Tahin pekmez ( 200 gr)Eski kaşarSucuk
Tüp çokokrem ( 4 adet)Fıstık ezmesiKavurma
Yumurta ( 16 adet)Hazır bulgur ( 2*250 gr)Mantı ( 1 paket)
Makarna ( 2 paket)Hazır çorba (2 büyük ,
4 küçük)
Baharatlar , yağ
Genel Malzemeler
Mat ( 2adet)Güneş gözlüğüKafa lambası
Uyku tulumuGüneş kremiATC,HMS
BatonDudak nemlendiricisiKemer
TozlukTuvalet KağıdıPrusik
Zirve çantası 10 ltIslak mendilÇakmak
Ortak Yük
(çadıra zimmetlenen)
Perlon çantasıDürbün7 free karabina
AtelTam ip11 cam
2 çekiç5 sikke11 takoz
4 yedek pol6 Çelik kilitli karabina9 nutkey
Kişisel Yiyecekler
Elma ( 1 adet)Kavrulmuş fıstıkTuzlu bisküvi ( 2 paket)
FındıkCanga ( 5 adet)Protein bar ( 2 adet)
HurmaTatlı bisküvi ( 2 paket)1,5 lt su
Kıyafetler
Yürüyüş pantalonu(üstümde)Çorap *2 (yedek)Yağmurluk
İçlik ( üstümde)İç çamaşırı ( yedek)Kuş tüyü mont
T-shirt (üstümde)T-shirt ( yedek)Bere
Buff*2 (üstümde)MayoEldiven

28.06.2019 Cuma :

Saat 16.00’da Yıldız Kampüsü’nde çanta kontrolü ve malzeme zimmetlenmesi için toplandık. Herkes matlarının üzerine çantasını boşalttı. Eğitmenimiz Mahmut yanımıza alacağımız malzemelere bakıp gereksiz olan ve bize yük yapacak şeyleri elememize yardımcı oldu. Bireysel ve ortak malzeme teslimi yapıldı, çadırlar dağıtıldı. Çadır grubu olarak toplam yükü dörde bölüp çantalarımızı toparladık. Hep birlikte Beşiktaş’ta yemek yedikten sonra Harem’e geçtik. Birer çay içtikten sonra saat 22.00’de otobüsümüz hareket etti.

29.06.2019 Cumartesi :

20190629_125029.jpg

Şekil 1 Gelincik Kayaları , yürüyüşe başladığımız yer
08.00 civarıÜstümü değiştirdim ve şehirde giyeceğim kıyafetleri Salim Abiye
bırakacağım çantama koydum.
11.20Traktöre çantaları yükledik. Yer kalmadığı için 3 kişi Pickup’a bindik.
Yol boyu gelişimden arkadaşlar dağıtılan haritalardan etrafı tanıttı.
Faaliyete başlayacağımız alana, Gelincik Kayaları’na ilk biz ulaştık ve
traktörü bekledik. Burada şişelerimizi doldurduk.
12.20Traktör ekibi de yanımıza ulaştı ve çantaları indirdik. Yürüyüşe hazırlanmaya
başladık.
12.50Tek sıra olduk. Kendini yavaş hissedenler öne geçti ve yürüyüş başladı. İlk
15-20 dk nefesimi ayarlayamadığım için çok zorlandım.
14.20İlk molamızı Kapı’da verdik. Çadır arkadaşımız Şevval kendini pek iyi
hissetmediği için çantasındaki yüklerin bir kısmını alıp üçümüz bölüştük. Yol
için hazırladığım fındık ve hurma poşeti çantanın yan cebindeydi. 10 dk’lık bir
mola için kolay ulaşılan atıştırmalıklar iyi oldu. Biraz da su içtikten sonra
yola devam ettik.
15.30İkinci molamızı verdik. Bu sefer 15 dk’mız vardı. Cangamın yarısını yedim,
ağzıma birkaç fındık attım ve su içtim.
16.5510 dk’lık bir mola daha verdik. Canganın kalanını yedim, suyumu içtim ve
çantaları yüklenip yola koyulduk.
18.10Kamp alanımıza, Çelikbuyduran’a ulaştık. Eğimli bir arazi olduğu için çadır
kuracağımız düz bir alan bulmak zor oldu. Tuvalet ve sigara alanı belirlendi. Şişelerimize su kaynağından su doldurduk. Çadırlara geçtikten sonra gelişimden arkadaşlar durumumuzu sormak için yanımıza geldiler. Mide bulantısı ve baş
ağrısının irtifadan dolayı normal olduğunu söylediler. Tek sorunum çok acıkmış olmamdı. Hemen domatesli kaşarlı makarnamızı yaptık ve saniyesinde bitirdik. Sıcak içecek hazırlayıp termosları doldurduk. Sabah 08.00’de bazı teknik
malzemeler ve 2 sedyelik malzemeyle tek sırada olmamız gerektiği duyuruldu. Başlangıç ekibi olarak söylenen malzemeleri çadır gruplarına bölüştürdük. Çadırımız eğimli bir alanda kaldığı için bu gece biraz zor oldu.

30.06.2019 Pazar :

06.15Uyandık. İstenen malzemeleri götürmek için büyük çantamı boşalttım. Bir büyükçanta götürüp yoruldukça değiştirmeyi planladık. Menümüzde 3 yumurta, tahin pekmez ,zeytin ve ekmek vardı. Bolca kaşarımız olduğu için yumurtaya da kaşar ekledik. Atıştırmalıklarımızı ve sularımızı da hazırladıktan sonrakemerlerimizi giyip sıraya geçtik.
08.07Son anda yanımıza alacağımız bir tulum dışarıda kaldı ve kimse almak istemedi. Sıraya daha fazla geç kalmamak için bizim çantaya koyabileceğimizi söyledim.Çantamız epey ağır olmuştu. İlk ben taşıyacaktım. Sıraya geç kaldık. Eğitmenimiz geç kalma olayının bir daha yaşanmaması gerektiği konusunda uyardı. Tekrardan yavaş hissedenler öne geçerek yürüyüşe başladık.


Yürüyüş boyunca bendeki çantayla sıranın önlerinde olmama rağmen çok zorlandım. Tempocumuzdan izin alarak çantayı Nurcan’la değiştik. Tek çantayı böylesine doldurmakla büyük bir hata yaptığımızı geç fark ettik. Nurcan da fazlasıyla yoruldu ve çantayı Tarık aldı.
09.25Mola verdik. Bir şeyler atıştırıp su içtik.
09.57Karasay Zirve’ye ulaştık.(3550 mt) Zirve defteri olmadığı için isimlerimizi bir kağıda yazdık. Fotoğraf çekildikten sonra diğer bir zirve için yola çıktık.
20190630_100810.jpg
10.45Önce alçalıp sonra tekrar yükseldik ve Eznevit Zirve’ye yakın bir noktada durduk.(yaklaşık 3560 mt) Haritalardan bölgeyi tanımlamaya çalıştık.Tekrardanfotoğraf çekilip kamp alanına doğru yola koyulduk.
13.15Kampa vardık. 1 saat sonra tüm kamp yüküyle sırada olmamız istendi. Bir şeyleratıştırıp toparlandık.
14.15Yürüyüş için tek sırada hazırdık.
15.45İkinci kamp alanımız olan Yedigöller’e ulaştık. Yarım saat sonra teknik malzemelerle sırada olmamız gerektiği duyuruldu. Hemen çadırlarıkurduk, malzemeleri ayarladık ve sularımızı kaynaktan doldurduk.
16.15Tüm teknik malzemelerle sıradaydık. Eğitim alanı çadır alanına oldukça yakındı. Eğitmenimiz Mahmut malzemeleri tek tek gösterip nerelerdekullanılmasının uygun olduğunu anlattı. İlk kez geleneksel malzeme deneyecektik,bu yüzden biraz heyecanlıydım.3’erli gruplara ayrıldık. Malzemeleri de set set ayırdık. Fatih, Enes ve ben bir gruptuk. Her malzemeden birer set alıp deneyeceğimiz uygun çatlaklar bulmaya koyulduk. Denediğimiz malzemeleri başımızda duran gelişimlere kontrol ettirdik. Eksik olan yerlerimizi yaptıkları yorumlarla geliştirmeye baktık. Eğlenceli ve eğitici bir eğitimdi. 
IMG_2969.JPG

20.35Eğitim sonunda tüm malzemeleri ortaya koyduk. Toplam sayıyı öncesinden not etmiştik. Çadırlara zimmetlenen sayıları da bildiğimiz için bölüştürmeye başladık fakat bir adet alüminyum karabina kayıptı. Aradık, bulamadık.Malzemeler konusunda haklı olarak uyarıldık. Kamp alanına döndük.Saat 21.45’te prusiklerle tek sırada olmamız gerektiği duyuruldu.Bu sırada kayıp olan karabina ilkyardım çantasına takılı şekilde bulundu vetüm başlangıç olarak rahatladık. 
21.4 Çadırımıza İbrahim ve Ege geldi. Tek tek düğümleri attırıp hangi durumlarda kullandığımızı ve alternatifini sordular. Sınav bittikten sonra faaliyetin bizim için gidişatı ve sene boyunca yaşadıklarımız hakkında sohbet ettik. Sıraya geçtik. Hava çok soğuktu. Çadırlara geçip düğüm sınavı için beklememizisöylediler. Hava çok soğuk ve rüzgarlıydı. Sıcak içeceklerimizi içip rüzgardan çadırın uçmamasını temenni ederek uykuya daldık.

01.07.2019 Pazartesi :

06.15Uyandık, dünkü gibi malzemelerle hazır olmamız istenmişti. Bu sefer iki büyük çantayı ayarladık. Kahvaltı menümüzde yumurta, çokokrem, salam, zeytin, kaşar peynir ve ekmek vardı. Sıcak içeceklerimizi de içtikten sonra sıraya geçtik.
08.00Tek sırada hazırdık. Kendini yavaş hissedenler öne geçti ve yürüyüş başladı.
09.1910 dk’lık bir mola verdik. Çantaları değiştirip bir şeyler atıştırdıktan sonra yoladevam ettik.
10.25Emler Zirve’ye ulaştık.(3723 mt)Buradan etraf harika gözüküyordu. Haritalarıçıkarttık, eğitmenimiz Mahmut çevreyi tanıttı. Haritaya alışmaya çalışıyordum. Fotoğraflar çekilip 10.55 civarı zirveden ayrıldık.
11.30Zirveden indikten sonra Mahmut bize 2 telsiz verdi. Kamp alanını bizim bulmamızıİstedi. Melisa ve Tarık öncü, Şevval tempocu, Gökçe ise artçı oldu.
12.25Yolumuzu kolay bir şekilde bulup kamp alanına ulaştık. 13.45’te istasyon eğitimiiçin malzemelerle hazır olmamız istendi.
?
Havanın güzelliğini fırsat bilerek yakınlardaki göle kıyafetlerimizi yıkamaya gittik. Arkamızdan gelen birkaç kişi koşarak buz gibi göle daldı. Anlık serinlikle titreyerek gölden çıktılar. Göle girenlerin sayısı arttıkça izlemek de daha bir keyifli oldu.
Şişelerimizi kaynaktan doldurduktan sonra bir şeyler atıştırdık. Teknik malzemeleri tekrardan sayıp hazırlandık.
13.45Dünkü malzeme denediğimiz alana gittik. Eğitmenimiz Mahmut ve Ender istasyon çeşitlerini ve kurulumlarını anlattı. Teorik derslerde bu bilgiler havada kalmıştı benim için. Bu eğitim sayesinde iyice oturdu. Tekrardan 3’erli gruplara ayrıldık.Fatih, Melisa ve Göktürk abiyle malzemelerden setlerimizi ayarlayıp aldık.Hepimiz teker teker deneyip birbirimize onaylatıyorduk, en sonunda istasyonumuzu kurup gelişimden arkadaşlara gösteriyorduk. Eğer denememizeizin verirlerse hep beraber lanyardlarımızla istasyona girip istasyonun çeşidinegöre yön alıp deniyorduk. Bu eğitim de pratik ve teorik açıdan fazlasıyla öğretici oldu.
19.05Bugünkü eğitim bitti. Malzemeleri sayıp ayarlıyorduk ki bir adet takozun eksikolduğunu fark ettik. Herkes bir köşeye dağıldı ve aramaya başladık, bulamadık.Mahmut’a eksiğimizi ilettik. Kamp alanına döndük. Malzemelere özen konusunda öncesinde bir kez daha uyarılmıştık. Bizim daha iyi bir eğitim alabilmemiz  için kulüpteki tüm malzemelerin bu faaliyete getirildiğini, bizim ise gerekli özeni göstermediğimizi söylediler. Eğitimlere başlamadan önce malzemeleri setlerden ayırmadan kullanmamız gerektiğini söylemişlerdi ama buna da maalesef uymamıştık. Kayıp olan takozu eğitim sırasında yere düşürmüşüz ve onlar da bunu görüp almışlar. Bu sefer ciddi bir şekilde uyarıldık.
?
Eğitim sırasında grup halinde çalışılması gerektiği halde bireysel davranan ve yardımlaşmayan arkadaşlarımız olmuş, toplantıda buna da değinildi.21.00’de prusiklerimizle sırada olmamız istendi.
Akşam yemeğimizi; mantıyı ve çorbayı hazırladık. Yiyemeyen arkadaşlarımızı da zorlayarak tencereleri silip süpürdük.
21.00Prusiklerimizle sıradaydık. Kamp alanına yakın bir yere geldik. Burada ekip olmayı gerektiren oldukça eğlenceli bir oyun oynadık. Saat 22.45’te birkaç arkadaşımızın isteği üzerine oyunu bitirdik.
23.15İsimleri okunan arkadaşlar bivağa gitti. Bizim çadırdan Betül ve Şevval’i sıcak sıvı hazırlayarak yolculadık. Çadırda iki kişi kaldığımız için gece çok üşüdük. Nurcan’la soğuktan uyuyamadık.

02.07.2019 Salı :

06.15Bivakçıların gelmesiyle çantaları toparlamaya ve kahvaltı hazırlığına giriştik.Bivağa gidenler için de zor bir gece olmuş.
08.00Tüm kamp yüküyle hazır bir şekilde sıradaydık. Mıntıka temizliği yapıp bir sonraki kamp alanımız için yola koyulduk.
09.505 dk’lık mola verdik. Hızlıca ağzımıza bir şeyler atıp suyumuzu içip devam ettik.
11.10İkinci molamızı verdik. Burada Mahmut isteyenlerin İbrahim ve Serkan ile birlikte Adsız Tepe’ye çıkabileceğini söyledi. Çantaları bırakıp İbrahim’i takip ettik.Yine hızlıca haritaları çıkarıp etrafı çözümlemeye çalıştık. Fotoğraf çekilip mola verilen alana geri döndük.
20190702_114141.jpg
?
Eğimli iniş çıkışlar yaparak ilerliyorduk. Her gördüğümüz göl için “umarım gelmişizdir, umarım Karagöl burasıdır.” diyor fakat her seferinde hüsrana uğruyorduk. Bir noktada belki kamp alanındaki kaynak donmuştur diye şişelerimizi doldurmak için durduk
15.30Nihayet Karagöl’e, son kamp alanımıza ulaştık. Çadırlarımızı kurduk.
?
Bu uzun yürüyüşün yorgunluğunu atmak adına herkes mayolarını giyip göle koştu.Ben de mayomu giyip göle gittim fakat suyun soğukluğundan cesaret edemeyipayaklarımı sokmakla yetindim ve nine damgası yedim…
Kaynaktan su akıyordu, bu çok iyi bir haberdi. Şişeleri doldurduk, bir şeyler atıştırdık
17.00Teknik malzemelerle tek sıradaydık. Mahmut tekrardan istasyon kurmayı anlattı.Dinamik istasyonu statik olarak birleştirmeyi, aynı şekilde statik istasyonu dinamik olarak birleştirmeyi gösterdi.Gruplara ayrılıp verilen sürelerde kendi senaryolarımızla istasyon kurmayı deneyecektik. Mehmetali, Betül ve Göktürk abiyle kayada malzeme atacak bölgeler arayıp istasyon kurmaya çalıştık.Eğitmenimiz Mahmut ile birlikte süre bitince her grubu kontrol ettik. Yine eğlendik ve öğrendik.
20190702_182626.jpg
20.45Kamp alanına döndük. Bu akşam çorba ve kinoalı bulgur yedik, sıcak sıvımızı hazırladık.
22.15Çadırlarda prusik sınavı olacaktık. Bizim çadıra Serkan geldi.Şu ana kadar öğrendiğimiz düğümleri sırasıyla attık. Sonrasında Ender de gelip düğümlerin kullanım alanlarıyla alakalı bildiklerimizi yokladı.
23.30Bu akşamki bivak listesi açıklandı. Nurcan, Melisa, Mehmetali, Murat ve ben listedeydik. Serkan bizi bivak bölgesine, gölün kenarına götürdü. Bivaklara girmemiz için 5 dk süremiz olduğunu söyledi. Taşları temizleyip tulumlarla bivağa girdik fakat süremizi aştığımız için Serkan, 2 matla gelenlerin 1 matını aldı.Ben Mehmetali’yle, Nurcan Melisa’yla aynı, Murat ise tek kişilik bivaktaydı. Hepimiz gökyüzüne hayranlıkla bakarak uyuyakaldık.

03.07.2019 Çarşamba :

06.15Serkan uyandırmaya geldi. İlk defa deliksiz bir şekilde uyudum. 10 dk’mızolduğu için alelacele toparlandık. Sıcaktan dolayı ıslanan tulumları çadırın yanına kurumaya bıraktık. Kahvaltı yapıp atıştırmalıklarımızı ayarladık.
09.00Teknik malzemelerle tek sıraya geçtik. İki gruba ayrıldık. 7 kişi kendi istasyonundan iniş yapacaktı. Kalan 6 kişi ise malzeme denemek için başka bir alanda olacaktı.
IMG_20190703_110946.jpg

14.00Mola verdik. Su kaynağı donduğu için her çadırdan birer kişi su almaya gitti.
15.30Gruplar yer değiştirdi. Verilen sürede istasyon kurup iniş yapılacaktı. Tarık ile istasyonumuzu kurup süreyi aşmadan inişimizi gerçekleştirdik.
20190703_182223.jpg
19.00Her grup inişini tamamladıktan sonra kamp alanına döndük.Yemek yiyip sıcak sıvı aldık.
21.00İp toplama eğitimi için sıraya geçtik. Bundan önce öğrendiklerimize ek olarakeğitmenimiz Mahmut, 2 farklı ip toplama çeşidi gösterdi. Sırasıyla elde toplama, halka, kelebek toplamayı çanta ve sırt için olmak üzere 4 çeşit ip toplama şeklini yapacaktık. Yerde matlar üzerinde 6 ip vardı. 4 toplama şeklini tamamlayanlarkalan 2 ipte istediği toplama şeklini denedi.
23.00Eğitim bitti. Bivak listesi okundu. Çadırlara dağılıp uyuduk.

04.07.2019 Perşembe :

06.00Kalktık, kahvaltımızı yaptık.
08.00Teknik malzemelerle tek sıraya geçtik.
?
Malzeme denediğimiz ilk kayalara gittik. Eğitmenimiz Mahmut bugün sınav olacağımızı söyledi. Bu sınav 5 noktadan oluşuyordu. İlk olarak düğüm sınavıyla başlıyorduk. İp toplama, istasyondan iniş ve istasyon kurmayla devam edip son olarak Mahmut’un teorik sınavıyla bitiriyorduk.
Kendi aramızda sıralandık. Teker teker çağırıldıkça sınava başladık.
Her bir noktada teorik bilgimin yetersizliği yüzüme bir tokat gibi çarpıyordu. Ama bu yetersizlik aynı zamanda beni çalışmaya itiyordu.
13.40Sınavlar bitince malzemeleri toparlayıp kamp alanına geldik.
14.30Tüm kamp yüküyle sıraya geçtik. Mıntıka temizliğinden sonra balıkçı yoluna koyulduk.
15.35
Su için 10 dk mola verdik. Kaynak donduğu için hepimizin suyu bitmişti. Bu mola ilaç gibi geldi.
17.0010 dk’lık ikinci molamızı verdik. Sürekli inişte olduğumuz için herkesin bacakları bitik haldeydi. Tek motivasyonumuz akşam yemeğimiz olan balıktı.
18.00Balıkçıya ulaştık. Burada Salim Abiye verdiğimiz çantalarımızı aldık. Ekipçe tuvaletlere akın ettik. Ufak çaplı temizlik sonunda az da olsa kendimize geldik.Balıklarımızı sipariş ettik, büyük bir masada hep birlikte afiyetle yemeğimizintadını çıkarttık.
?
Yemekten sonra gelişimler ve eğitmenimiz Mahmut bizden ayrılıp değerlendirme için ayrı bir çardağa geçtiler.
22.00Bireysel toplantı için çağırılmaya başlandık. Başlangıç ekibi olarak çok gergindik.Toplantıdan gelenlerin suratına bakıp nasıl geçtiğini, ne sorulduğunu tahmin etmeye çalışıyorduk.
04.00Toplantılar bitti. Uykuya geçtik.

05.07.2019 Cuma :

08.00Kalktık ve herkes ne kaldıysa ortaya koydu. Hep birlikte güzel bir kahvaltı yaptık.
10.00Negatiften ip inişi için malzemelerle sıraya geçtik.

?
Yarım saatlik yürüyüşün ardından alana vardık. Kendi aramızda sıraya girip teker teker kurulu istasyondan iniş yaptık. Çok değişik ve keyifli bir deneyimdi
66495541_10215075621186319_2465282756565794816_n.jpg
Herkes inişi tamamladıktan sonra tekrar balıkçıya gittik. Tüm eşyalarımızı toparladıktan sonra gelen otobüse binip Niğde’ye gittik. Hamam ayarlanmıştı. İlk olarak erkekler girdi, biz de bu sırada yemek yedik. Ardından biz hamama geçtik. Yıkanıp temizlendik. Tekrardan otobüse bindik. Niğde Otogar’dan binecek arkadaşlarımız bizden ayrıldı. Nurcan da buradan bineceği için çantasını biz aldık. Aksaray’a geçtik.
Sabah erken saatlerde İstanbul’a vardık. Beşiktaş’a geçip bizlere zimmetlenen malzemeleri teslim ettik. Bizde çadır ve çantalar kaldı. Onları da temizleyip havalandırıp teslim edecektik.
Hep birlikte Beşiktaş’a inip güzel bir kahvaltı yaparak faaliyetimizi sonlandırdık.

Uzun ve bol eğitimli bir faaliyetti. Eğitmenimiz Mahmut’a, gelişim arkadaşlarımıza ve kulübümüz YTÜDAK’a bu faaliyet için çok teşekkür ederim.

-Faaliyet için bize çanta bulan Serkan’a ve çantasını benimle paylaşan Sumru’ya ayrıca teşekkür ederim.


Trans Aladağlar Eğitim FaaliyetiT
Yazan: Tarık Reis

Faaliyet Öncesi Hazırlık

Başlangıç eğitimlerinin en zorlu ve yorucu faaliyetlerinden biri olduğunu bildiğimiz için faaliyet öncesi fiziksel ve mental olarak kendimizi  hazırlamaya çalıştık. Güç ve dayanıklılık için haftada 3 gün boulder antrenmanları, ortama kolay ayak uydurma ve çanta sırt desteğini ve botları en uygun hale getirmek için dolu çantalarla yürüyüş antrenmanları yaptık. Bir gün de çarşakta ve iniş çıkışta zorlanmamak için Aydos ormanında uzun süreli yürüyüş yaptık. Çadır grupları açıklandıktan sonra çadır grubu olarak buluşup yemek ve diğer ihtiyaçlar için program oluşturup alışveriş yaptık.

Malzemeler

Genel Yiyecekler Miktar Ağırlık
Ton balığı (vakumlu pakette) 2 120 gr
Makarna 2 500 gr
Bulgur (sebzeli,nohutlu, kinoalı) 3 360 gr
Kavurma 3 120 gr
Tang (vişne,kayısı) 4 25 gr
Kaşar peynir 1 500 gr
Bal 1 460 gr
Zeytin 70  
Ekmek 4 480 gr
Yumurta 15  
Sucuk 1 380 gr
Çay 12  
Kahve 15  
Reçel 1 200 gr
Çikolata (tüp) 4 40 gr
Hazır çorba 9 22 gr
Tuz 1  
Baharat karışımı 1  
Genel Malzemeler Miktar Notlar
Uyku tulumu (kışlık) 1 ıslanmaya karşı poşetleyebilirsiniz
Mat 1 arazi taşlık, kalınlığına dikkat edin
Kafa lambası (yedek pilli) 1 yedek pilleri kullanmadım
Çakı 1  
Baton 1 çift  
Atc-HMS 1  
Çakmak 2  
Kişisel ilk yardım çantası 1  
Kask 1  
Emniyet kemeri 1  
Tozluk 1 çift pek kullanılmadı
Eldiven 1 çift kesinlikle şart
İçlik (alt-üst) 1  
Pantolon 1  
T-shirt 1  
Çorap 3 çift  
İç çamaşırı 2  
Mayo 1  
Mont dış katman 1  
Mont ara katman 1  
Güneş kremi 1  
Deodarant 1  
Diş fırçası-macunu 1  
Güneş gözlüğü 1  
Şapka 1  
Camelbak 1  
Çatal bıçak seti 1  
Islak mendil 2  
Pursik 1  
Bardak 1  
Kas gevşetici jel 1  
Peçete 3 Az almayın, irtifadan dolayı burun akıntısı olabiliyor.
Nemlendirici 1 Burun ve dudaklar kuruyor.
Kazma 1 çift  
Kilitli karabina 1  
Ortak Yük Miktar
Kartuş 2 (450gr)
Tencere seti 1
Hegzantrik 11
Cam 13
Takoz 12
Sikke 6
Çekiç 1
Kilitli karabina 6
Free karabina 6
Bivak torbası 1
İlk yardım çantası 1
Ocak 1
Tam ip 1
Çadır 1
Bireysel Yiyecek Miktar Notlar
Çikolata 6  
Bisküvi 5  
Fıstık 500 gr Tuz isteğine iyi geliyor
Kuru üzüm 250 gr Pek yiyemedim
Granola 750 gr Pek yiyemedim
Protein tozu 5 Kas yenilenmesi için
Vitamin-mineral toz 6  
Karbonhidrat-şeker tozu 4 Camlecab’ e karıştırılınca yürüyüş esnasında enerji veriyor

28 Haziran Cuma

16:00’da kulüp odasının önünde çanta kontrolü için buluştuk. Çantalar kontrol edildikten sonra ortak malzemeleri eşit şekilde bölüşüp çantalarımızı hazırladık. Hep beraber Beşiktaş’ta yemek yedikten sonra saat 22:00’deki otobüs için hareme geçtik.

29 Haziran Cumartesi

Aksaray otogarında bizi Çamardı’ya götürecek otobüse bindik. Otobüs Niğde’den katılacakları almak için Niğde otogarda durdu. Burada kahvaltı yaptık ve yola çıktık. Saat 11:20’de Çamardı’da traktöre geçtik. 1 saatlik traktör yolculuğundan sonra 12:20’de Gelincik kayalıklarında traktörden indik. Salim abiye bırakacağımız çantaları bırakıp yürüyüş için hazırlandık. 12:50’de yürüyüşe başladık. Faaliyet raporlarından ve duyduğumuz yorumlardan öğrendiğimiz gibi faaliyetin zorlayıcı yürüyüşlerinden biri ilk günkü yürüyüştü. Hava sıcaklığı ortalama 26°, rüzgar 15 km/sa. KD, nem %33 olduğu için sadece üst içlik ile yürümeyi seçtim. Rotamız Gelincik kayalarından Çelikbuyduran’a. 1180 metre irtifa aldığımız yürüyüş 7.5 km uzunluğunda. İlk gün olduğu için yorgun olmamış olmamız sebebiyle kondisyonlu ve yorulmadan yürüdük. Yürüyüş esnasında 3 mola verdik. Yürüyüş toplamda 5 saat sürdü.

Kamp alanının rakımı 3289 metre. Rakım arttıkça basınç azaldığı için nefes almak zorlaşıyor. Buna bağlı olarak nabızda artış oluyor. Vücudun buna alışması 1-2 gün sürüyor. Saat 18:10’da ilk kamp alanımız olan Çelikbuyduran’daydık. Burada dış basıncın 75 cm-hg civarlarına düşmüş olması sebebiyle ve ilk gün olduğundan nefes almada güçlük çektim. Kamp alanına vardığımızda eğitmenimiz Mahmut kamp alanını tanıttı ve ertesi gün sabah saat 08:00’da sırada emniyet kemerlerimiz giyilmiş bir şekilde hazır olmamızı söyledi. Yemek esnasında nasıl olduğumuz sormaya çadıra gelen Bora yarın yanımıza almamız gereken diğer malzemelerden bahsetti. Yemekten sonra ertesi günkü malzemelerden kimin ne alacağını kararlaştırmak ve çadırlardaki ortak malzemenin listesini çıkarmak için başlangıç grubu olarak 4 kişilik çadırda buluşup küçük bir toplantı yaptık. Yorgun olduğumuz için erken yattık.

30 Haziran Pazar

Yanımıza sedye yapımında kullanmak için ip, baton, tulum ve mat aldıktan sonra 2-3 dakikalık gecikmeyle sıraya girdik. Eğitmenimiz Mahmut belli bir süredir kulüp eğitimlerine katıldığımızı ve trans gibi bir faaliyette geç kalma konusuna dikkat etmemiz gerektiğini söyledi. Hava sıcaklığı 16.7°, rüzgar 15 km/sa. KD, nem %54. Dün geldiğimiz yoldan yürüyüşe başladık. Çelikbuyduran’dan 130m alçaldık. Sola – Karasay’a doğru yöneldik. 340m yükseldikten sonra saat 09:57’de Karasay zirveye vardık.

 Bölge tanıtımı ve fotoğraf çekiminden sonra Karasay’a yakın olan Eznevit’e yürümeye başladık. 25 dakikalık yürüyüşün ardından 10:45’de Eznevit zirveye vardık. Burada da resim çekildikten sonra geldiğimiz yoldan geri döndük. Toplamda 8,5 km’lik yürüyüş 4 saat 40  dakika sürdü.

Yürüyüşün yükselti grafiği:

Kamp alanına döndüğümüzde eğitmenimiz Mahmut saat 14:15’te tüm kamp yüküyle hazır olmamızı istedi. Mıntıka temizliği yaptıktan sonra saat 14:25’te yürüyüşe başladık.

Çelikbuyduran-Yedigöller 1,5 saatlik yürüyüşün ardından Yedigöller platosundaki kamp alanımıza vardık.

Yürüyüşün yükselti grafiği:

Kamp alanı tanıtımından sonra saat 16:15’te tüm teknik malzeme ile sırada olmamız gerektiği söylendi. Çadırları kurup bir şeyler atıştırdıktan sonra sıraya geçtik. Geleneksel malzeme eğitimi için kamp alanına yakın bir kaya bloğuna gittik. Eğitimin başında eğitmenimiz Mahmut malzemelerin nasıl yerleştirilmesi, hangi pozisyonda olması gerektiğini anlattı ve gösterdi. Eğitimin ardından 3’erli gruplara bölünerek malzeme denemeye başladık. 2 saat malzeme denemenin ardından toplanmaya başladık. Kamp alanına gitmeden önce toplam malzemeden bir adet karabina eksik olduğunun farkına vardık ve aramaya başladık. Bir süre sonra kamp alanına döndük. Kampta Mahmut bu sene kulübün bütün imkanlarını sağladığını ve bol malzeme olduğunu, diğer yıllara göre malzeme olanağımızın daha fazla olduğunu ve malzemeye dikkat etmemiz gerektiğini söyledi. Saat 21:45’te pursiklerimizle hazır olmamızı söyledi. Arada yemek esnasında kayıp malzeme bulundu. Akşam çadırımıza Ender ve Esin geldi. Düğüm eğitimi oldu ve genel olarak sorular sordular. Saat 23:00 mutlak sessizlik saati belirtildi. Ertesi gün saat 08:00’de sırada olmamız istendi ve yattık.

1 Temmuz Pazartesi

Saat 08:00 olmadan Emler zirve yürüyüşü için zirve çantalarımız ve gerekli malzemelerle sırada hazır olduk. Yürüyüşe başladığımızda hava sıcaklığı 15°, rüzgar 17 km/sa. KD, nem %44. 630 metre yükselirken arada bir mola vererek saat 10:25’te zirveye ulaştık.

 Zirvede bölge tanıtımı oldu. Emler 3,723 metre ile Aladağlar’ın 4. en yüksek zirvesi olmasından dolayı çevre illerdeki zirveler dahil etrafı detaylıca incelemeye olanak sağlıyor. Bir süre zirvede haritaları inceleyip zirvelere çalıştık. Zirvede telefonlar çektiği için isteyenler ailelerine mesaj gönderebildi. 10:55’te geri dönüş yoluna geçtik.

Yedigöller-Emler-Yedigöller

35 dakikalık zirve bölgesindeki zorlu etabı indikten sonra eğitmenimiz Mahmut bulunduğumuz bölgeden kamp alanına kendimizin dönebileceğine inandığını söyledi. Başlangıç grubuna 2 adet telsiz zimmetlendi ve 5 dakika içinde planımızı yapıp kimin öncü, kimin artçı, kimin tempocu olacağına karar verdik. Gideceğimiz yol sürekli kullanılan işlek bir yol olduğu için patika bariz bir şekilde anlaşılabiliyordu, bu yüzden pek zorluk çekmedik. 4 saat süren yürüyüş toplamda 9,13 km uzunluktaydı.

Yürüyüşün yükselti grafiği:

Saat 12:30’da kamp alanına vardık. Saat 13:45’te istasyon eğitimi için tüm teknik malzemelerle sırada olmamız istendi. Arada kamp alanın yanındaki göle girdik.

 Su çok soğuktu ama hava güneşli ve rüzgarsız olduğu için pek üşümedik .Eğitim için önceki gün gittiğimiz bölgeye gittik. Eğitmenimiz Mahmut ve Ender başta istasyon kurmayı, istasyon çeşitlerini, istasyon çeşitlerine göre malzeme yönleri ve çeşitlerinden bahsetti.

 İstasyonu kurmayı anlattıktan sonra kısa bir geleneksel tırmanış yapıp istasyon kurdu ve Enderi yukarı aldı. Bizde daha iyi görebilmek için arkada bir patikadan o bölgeye çıktık.

 Orada da istasyon kurup iniş yaptılar. Eğitimin ardından gruplara bölüştük ve malzemeleri paylaştık. Grup halinde istasyon kurup, dayanıklılığını test ettik. Kurduğumuz istasyonları, malzemelerin nasıl yerleştiğini, istasyonun doğru olup olmadığını her seferinde kontrol ettirdik. Defalarca istasyon kurup üstüne yük bindirince malzemeye olan güvenim de arttı.

Saat 19:10’da eğitim bitti. Eğitim sonunda bir takozun eksik olduğunu fark ettik ve eğitmenlere söyledik. Kampa döndüğümüzde takozun eğitim esnasında yere düştüğünü ve eğitmenlerin bulup aldığını öğrendik. Sırada malzemeye dikkat etmemizi ve malzemeleri kontrol ederken malzemelerin bireysel değil tüm başlangıç grubuna zimmetlendiğini unutmamamız gerektiği söylendi. Saat 21:00’de pursiklerimiz ile tek sıra olmamız istendi. Kampa yakın bir bölgede saat 22:45’e kadar eğlenceli bir oyun oynadıktan sonra kampa geri döndük. Sırada mutlak sessizlik saatini ve bu gece bivaklayacakların ismi söylendi. Bizim çadırdan İsmail bivaklayacaktı, saat 23:15’te bivakçıların hazır olması gerektiği söylendi.

2 Temmuz Salı

Saat 08:00’de Karagöl yürüyüşü için tüm kamp yüküyle hazırdık. Yürüyüşün uzun süreceğini biliyordum ve kendimi mental olarak hazırlamaya çalıştım. Havanın güzel olması iyi bir şeydi, önceki sene bu yürüyüş esnasında dolu ve yağış altında yürüdüklerini faaliyet raporundan okumuştum. Faaliyetin 4. günü olduğu için yükümüz de bir nebze hafiflemişti.

Yedigöller-Karagöl

 Hava: sıcaklık 18°, rüzgar 9 km/sa. , nem %47. Genellikle iniş yaptığımız yürüyüş rotasının başlarında Adsız Tepe’ye çıkıp Karagöl’e indik. Adsız Tepe’nin çıkışına başlamadan önce bir mola verdik. Çıkış esnasında sıra dizilimini iyi ayarlayamadığımız için tempoda problemler yaşadık. Çıkış bir anda hızlanıp uzun süre beklemeli geçti. Adsız Tepe’nin sırt tarafında mola verdik. Gelişimden İbrahim’in zirveye gideceğini ve isteyenlerin gidebileceği söylendi. 5 dakika mola verdikten sonra zirve için sıraya girdik. Çantaları mola yerinde bıraktık.

 Gidip gelmemiz toplamda 25 dakika sürdü. Gelince de 5 dakika dinlendikten sonra yürüyüşe başladık. Adsız Tepe’den küçük bir patikadan biraz dik bir iniş yaptık. Bir buçuk saat sonra bir dere kenarında mola verdik ve ayaklarımızı suya soktuk. Botum biraz küçük olduğu için iniş esnasında ayaklarım çok acıdı. Ayakları soğuk suya sokmak beni çok rahatlattı. Bir buçuk saat sonra tekrar bir göl kenarında mola verdik. Eğitmenimiz Mahmut kampın yakın olduğunu ve kampta su olmayabileceğini ve su almamız gerektiğini söyledi. Kamptaki suyun gece donup akşama doğru akmaya başladığını öğrendik. Molanın ardından 20 dakika daha yürüdük ve son kamp alanımız olan Karagöl’e ulaştık.

Yürüyüşün yükselti grafiği:

 Kamp alanına vardığımızda saat 15:30 olmuştu. Toplamda 16,6 km uzunluğundaki yürüyüş

7 saat 15 dakika sürdü. Saat 17:00’de tüm teknik malzemeler ile sırada olmamız istendi. Arada göle girenler oldu. Ben ayağıma pansuman yaptım ve bir şeyler atıştırdım. Eğitim için kamp alanına biraz uzak olan Karakule’ye yakın bir kaya bloğuna gittik. Eğitimde gruplara ayrılıp istasyon kurduk.

Süre ve senaryo veriliyor, senaryoya uygun bir şekilde istasyon kurmamız isteniyordu. İstasyonu kurduktan sonra bütün grup kurulan istasyonları inceleyip test ediyordu. 20:30’a kadar istasyon kurduktan sonra kampa döndük. Saat 22:15’te pursiklerimizle çadırda hazır olmamız istendi. Yarım saatlik sınavın ardından bivaklayacakların ismi okundu. Bu akşam bizim çadırdan Mehmet Ali bivaklayacaktı. Çadırdaki kişi sayısı azalınca ısınmak zor olduğu için bir çadır grubu diğer çadırlara dağıldı.

3 Temmuz Çarşamba

Saat 09:00’da ip inişi eğitimi için sıraya girdik. Sırada gruplara ayrıldık; ilk 7 kişi 2’şerli gruplardan ip inişi yapacak, kalan 6 kişi malzeme deneyecekti. Kamp alanına 10 dakika mesafelik bir yerde saat 14:00’a kadar malzeme deneyip istasyon kurduk. Mola için kampa döndük. Saat 15:30’da sırada olmamız istendi. İsteyenlerin bir gelişimle suya gidebileceği söylendi ve bir grup Karagöl’e gelirken su alınan yere gidip su aldı. İp inişi için aynı bölgeye gittik. Biz son grup olduğumuz için bir bölgede diğer grupların ip inişi yapmasını bekledik. İp inişinde önce malzeme yerleştirip istasyon kurduk. İstasyonda 2 adet Cam, 1 adet takoz kullandık. Dinamik bir istasyon kurduk. İpi toplayıp daha sonra aşağıya attık. Düğümleri kontrol edip iniş yaptık. Son grup biz olduğumuz için indikten sonra ipi çekip topladık ve beklediğimiz bölgeye döndük. Toplandık sonra saat 19:00’da kamp alanına döndük. Saat 21:00’de ip toplama eğitimi için iplerle beraber sırada olmamız istendi. İp toplama eğitiminde daha önce görmediğimiz 2 tip ip toplama tekniği gösterildi. Ortaya sırayla 6 ip serildi ve sırayla herkes bütün türlerde ip topladı. Saat 23:00’de eğitim bitti ve 23:15’te bivak için kalan kişilerin hazır olması istendi. İsteyenlerin tekrar bivaklayabileceği de söylendi. Ben, Gökçe ve Göktürk bivaklayacaktık. Fatih de tekrar bivaklamak istedi. Saat dolunca gelişimden Serkan bizi bivaklayacağımız bölgeye götürdü ve bivağa girmek için 5 dakikamız olduğunu söyledi. Hızlıca bivağa girdik. Serkan bir problem olmadığı sürece kamp alanına gelmemizin yasak olduğunu, bivaktan çıkmamamız gerektiğini ve sabah kendisini gelip bizi uyandıracağını söyledi. Yattığımız bölge biraz eğimli olduğu için gece biraz kaydım, onun dışında bir problem yaşamadım.

4 Temmuz Perşembe

Saat 06:00’da Serkan bizi uyandırmaya geldi. Çadıra geçtik, biraz daha uyuduktan sonra kahvaltı için kalktık ve saat 08:00’de genel sınav için sıraya girdik. Karakule’nin oradaki bölgeye gittik. Eğitmenimiz Mahmut sınav sisteminden bahsetti. 5 aşamalı bir sınav sistemi olacaktı; herkes sırayla önce düğüm sonra ip toplama daha sonra ip inişi simülasyonu, istasyon kurma ve en son teorik sınava tabi olacaktı 1. Kişi düğüm sınavını olduktan sonra ip toplamaya geçiyor ve 2. Kişi düğüm sınavına başlıyor şeklinde ilerledi. Sırasını bitirenler farklı bir bölgede bekledi. Saat 13:40’ta sınav bitti ve kampa döndük. 14:30’da tüm kamp yüküyle sırada olmamız istendi. Bir şeyler atıştırdıktan sonra toplandık ve sıraya girdik. Balıkçıya olan yürüyüşün uzun olduğunu ama genelde iniş olduğu için pek zorlanılmadığını geçmiş yılların faaliyet raporlarından okumuştum. Karagöl’den aşağıya inen geniş araç yolundan yürümeye başladık.

Karagöl-Ecemiş BalıkçısıBir saat sonra su almak ve içmek için dere kenarında durduk. Biraz serinledikten sonra inmeye devam ettik. Aşağıya indikçe hava sıcaklaşıyordu. Sıcaklık 17°’den 30°’ye çıktı. Rüzgar 13 km/sa. , nem %13. 15,2 km’lik yol toplamda 4 saat 20 dakika sürdü. 1,250 metre alçaldık.

Yürüyüşün yükselti grafiği:

 Saat 18:00’de balıkçıya vardık. Vardığımızda Salim abi bizi bekliyordu, araçtan ona bıraktığımız çantaları aldık. Salim abinin bize getirdiği 2 büyük karpuzu ve bir kova kirazı görünce herkesin gözleri açıldı. Yemeği yedikten sonra bireysel faaliyet toplantısı başladı. Saat 22:00’de başlayan toplantı 04:20’de bitti ve balıkçıda uyuduk.

5 Temmuz Cuma

Saat 08:00’da uyandık ve ortak kahvaltı yaptık. Herkes ortaya kalan kahvaltılığını koydu. Saat 10:00’da negatif ip inişi için balıkçıya 35 dakika yürüme mesafesinde bulunan bir bölgeye gittik.

Daha önceden kurulmuş istasyonda sırayla ip inişi yaptık. Herkes iniş yaptıktan sonra saat 14:30’da balıkçıya döndük. Otobüs geldiği için hızlıca toplanıp otobüse bindik. Niğde merkez için yola çıktık. Niğde’de hamama gittik, güzelce yıkandıktan sonra yemek yedik. 18:30’da otobüsün bizi indirdiği yerde buluştuk. Önce Niğde Otogar’a gittik, burada farklı şehirlere gidecekler indi. Buradan Aksaray Otogarı’na gittik, İstanbul otobüsüne bindik. Saat 20:00’de otobüsümüz kalktı.

6 Temmuz Cumartesi

Saat 06:00’da Üsküdar haremde otobüsten indik. Ben Anadolu yakasında oturduğum için malzemeleri arkadaşlarıma teslim ettim ve faaliyeti bitirdim.

Faaliyette emeği geçen bütün kulüp eğitmenlerine ve arkadaşlarıma teşekkür ederim…

Notlar

  • Daha önce yemediğiniz bir yiyeceği dağa götürmemekte fayda var.
  • Güneş kremi sürmeyi ihmal etmeyin. Özellikle eller, boyun ve yüz bölgesi yanıyor.
  • Burun ve dudak kuruluğu için nemlendiriciye çok ihtiyaç duyuluyor.
Vulnerability Scanner