Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2022 » Karakayalar Kaya Tırmanışı Eğitim Faaliyeti 2022

Karakayalar Kaya Tırmanışı Eğitim Faaliyeti 2022

Tarih: 28-29 Mayıs 2022 

Kamp Alanı: Karakayalar/ Eskişehir

Ekip: Başlangıç Grubu (35 kişi), Gelişim Grubu, Eğitmenler

Kullanılan Malzemeler: Dinamik tırmanış ipleri, emniyet kemeri, kata, HMS, ATC, kask

Çadır Grubu: Emrullah Kaya, Mücahit Kaya

Yazan: Esra Karabağ/ Başlangıç

Hazırlık

Faaliyet günündeki tahmini hava durumunu inceleyip, daha önceki faaliyet raporlarını okudum.

Çadır arkadaşlarımla iletişime geçerek faaliyetle ilgili olarak yeme içme planımızı yaptık. Planlamaya göre dağ faaliyetine hazırlık yapmak amacıyla yanımıza hazır yemek almayacaktık. Yemek dağılımı yaparken kahvaltılıklar bana düştü. Mücahit vegan olduğu için vegan ağırlıklı kahvaltılıklar aldım. Bunun yanı sıra alanda temiz su kaynağı bulunmadığından yanımıza bolca su da aldık. 

27.05.2022 Cuma

22.00’da Beşiktaş’tan yola çıktık. 3.10’da kamp alanına vardık. Daha önceden okuduğumuz gibi yürüyüş yapmadan doğrudan kamp alanına vardık. Alana vardığımızda tek sıra olduk ve eğitmenimiz bizi bilgilendirdikten sonra 6.45te hazır olmamız gerektiği söyledi ve çadırları kurmak üzere dağıldık. Çadır grubumla birlikte hızlıca çadırımızı kurduk. 

28.05.2022 Cumartesi

Sabah 5.30’da uyandık. Kahvaltımızı yapıp 6:45’te sıra olduk. Sıra olduktan sonra kemer ve kaskı olmayanlar, malzemelerini aldı. Gruplar için Atc, Hms, ipler, ilk yardım çantaları, karabina ve ekspressler dağıtıldı.

7:10’da Kral Yolu sektörüne yürüdük. Burada eğitmenimiz Tarık, lider simülasyonunun yapılacağını söyledi ve lider tırmanış hakkında bilgiler verdi. Sonrasında gruplara dağılarak rotalara gittik. Benim grubum öncelikle Rock Doctor sektöründe Mahalle Baskısı rotasını tırmandı. Rota UIAA 5+ zorluk derecesine sahip 14 metre uzunluğunda bir rotaydı. Tırmanış hem lider iple hem de top-rope iple olacak şekilde 2 ipe aynı anda bağlanarak yapıldı. Böylelikle bir yandan lider çıkışı deneyimlerken bir yandan da top-rope emniyetli olarak tırmanışı gerçekleştirdik. Boltları takip etmek ve ekspresleri deneyimlemek oldukça keyifliydi. Öğlene kadar ancak bu rotayı tamamlayabildik. Bazı gruplar 2 rota çıkmıştı ancak bizim tırmanışımız hem rotanın geç açılmasından hem de rotanın görece daha uzun oluşundan kaynaklı olarak uzun sürdü. 13.15’te 45 dakikalık mola verildi. Bu 45 dakikayı yemek yiyerek ve dinlenerek değerlendirdik. 

Saat 2 de sıra olduk ve yine gruplar rotalara dağıldı. Grubumla Kral yolu sektöründe UIAA 5 zorluk derecesine sahip 7 metre uzunluğundaki Sunset yellow rotasında tırmanışa başladık. Bu rotayı tamamladıktan sonra da hemen yanındaki UIAA 5 zorluk derecesine sahip 7 metre uzunluğundaki Sadık amca rotasını tırmandık. 6.20’de buradaki 2 rotayı bitirdik ve Çeşme sektörün Kuzey-batı yönündeki Karakan rotasına ulaştık. Rota UIAA 6- zorluk derecesine sahip 30 metre uzunluğunda bir rotaydı. Zamanımız oldukça az kaldığından ötürü, burada grubumuzun başında duran üye bize, 5 dakika hazırlanma 15 dakika tırmanma süresi olacak şekilde 20şer dakika süre tuttu. Saat 20.00’de kamp alanına döndük. 21.30’da prusik iplerimizle düğüm eğitimi için hazır olmamız istendi. Bu molayı da yemek ve dinlenmek için kullandık. Eğitimde kapalı ve açık sisteme tek elle yarım kazık ve tam kazık düğümlerinin nasıl atılacağı gösterildi. Düğüm eğitimi 23.30 gibi bitti ve sabah 6.45’te hazır olmamız söylendi. 

29.05.2022 Pazar

Sabah gruplar yine aynı şekilde rotalara dağıldı. Grubum öncelikle Çeşme Sektördeki Kuzey-doğu yüzündeki UIAA 6+ zorluk derecesine sahip 10 metre uzunluğundaki ihtiyar heyeti rotasını top-rope ile tırmandı. Sonrasında kral yolundaki 2 rotayı (Sunset Yellow ve Sadık Amca) lider tırmandık. Bu rotaları daha önce tırmanmış olmanın rahatlığı olsa da lider tırmanış deneyimi oldukça farklıydı. 12.10’da Çeşme Sektördeki UIAA 6- zorluk derecesine sahip 9 metre uzunluğundaki Karamürsel sepeti rotasını top-rope ile tırmandık. 14.10’da bu rotayı da tamamladık ve istasyon toplandı. 15.15’te gidiş için hazır olmamız istendi. Çadırları toplayıp sıraya geçtik. Sıraya geçtikten sonra faaliyet toplantısı yaptık. Toplantıda genel olarak düğümlerdeki eksikliğimizden bahsedildi. Toplantı sonrasında ise mıntıka temizliği yaptık ve toplu fotoğraf çekimi ile faaliyeti bitirdik. Dönüş yolunca bir klasik olan Köfteci Yusuf’a da uğrandı.

Tavsiyeler

– Faaliyet boyunca saatler takip edilmeli, vaktinde sıraya geçmek faaliyetin devamlılığı ve plana uygun ilerleyebilmek adına önemli. 

– Tırmanış esnasında grup arkadaşlarınızı izleyin ve sırayı takip edin. Sıranız geldiğinde sıra aksamadan hemen emniyet kemerinizle emniyet almaya/tırmanışa hazır olmalısınız.

– Düğümleri özellikle açık sekizliyi pratik edin. Düğümün simetrik ve pratik şekilde atılması faaliyetin verimi arttıracaktır. Kaybedilen vaktin büyük bir çoğunluğu bu zamanda oluyor.

Raporu yazarken kullandığım saatleri paylaşan başlangıç arkadaşlarımıza, faaliyet sırasında çok değerli bilgi ve tecrübelerini paylaşan eğitmen, üye ve gelişim arkadaşlarımıza ve bizlere bu imkanları sunan YTÜDAK ailesine çok teşekkür ederim.

İyi ki varsın YTÜDAK,

Saygılarımla.

Başlangıç Tarihi: 28 Mayıs 2022

Bitiş Tarihi: 29 Mayıs 2022

Katılımcı Sayısı: 35 Başlangıç/Kaya Dönemi, 5 Gelişim, Gelişim Üstü ve Eğitmen

Kamp Alanı: Karakayalar/Eskişehir 

Malzemeler: Dinamik tırmanış ipleri, kask, emniyet kemeri, kaya tırmanış ayakkabısı, ATC, HMS

Çadır Grubu: Ahmet Bahadır AKDENİZ, Mert TUNA

Yazan: Mert TUNA – Başlangıç

21:48 Davutpaşa hareket edildi. 21:54’te Cevizlibağ’da benzin istasyonunda market alışverişi için küçük bir mola verildi. 22:32’de Göztepe’den binenlerin alınmasıyla 03:13’te kamp bölgesine varıldı.03:18’de tek sıra olunarak bilgilendirme yapıldı. 03:23’te çadır arkadaşım ile çadır kurmaya başladık. 04:04’te uyuduk.

Karakayalar Tırmanış Bahçesi ve kamp alanı (Kaynak: Karakakayalar Tırmanış Rehberi, Maurits Van Der Bosch Kaag)

28 Mayıs / 1. Gün: Grup 3 – 7 kişi

Sabah 06:00’da uyanıp kahvaltı yaptık. 06:45’te tek sıra olundu, sayım ve bilgilendirme yapıldı. Ardından tırmanış için malzeme dağıtımı yapıldı ve gruplara dağıldık. 07:58’te tırmanış bilgilendirmesinin tamamlanmasıyla 08:31’de Çeşme sektörde lider simülasyon tırmanışa geçildi. Grup olarak Karakan (VI-) rotasını tırmandım. Rotanın tamamlanmasının ardından 13:17-14:00 arasında mola verildi. 

Çeşme sektör, Karakan (IV-)

Mola bitişiyle tekrar tek sıra olundu ve yeni sektöre doğru yola çıkıldı. Kral yolu sektörde Sadık Amca (V) rotası lider simülasyon çıkışını yaptık. 15:46’da üçüncü tırmanışımızı Göbekte sektörde Şef Ömer (VI) rotasını deneyimledik. Önceki faaliyetlerin aksine ilk kez tırmanış denemem bu rotada başarısız oldu. 19:50’de tırmanışı bitirerek kampa döndük, bilgilendirmenin ardından 20:10-21:30 arası mola verildi. Molanın ardından ip eğitimi verildi. Bu eğitim öncekilerden farklı olarak yarım kazık ve tam kazık düğümlerinin tek elle karabinaya geçirilmesi üzerineydi. Hem sağ hem sol el için gösterildikten sonra alpin kelebek düğümü gösterildi. Gösterimin ardından merak ettiğimiz düğümler soruldu. Sorulan orta sekizli düğümü de grubumuza gösterildikten sonra eğitim 22:23’te tamamlandı.

29 Mayıs / 2. Gün: Grup 1 – 7 kişi

06:00’da uyanıp yemek yedik. 06:45’t tek sıra olmamız istendiği saatte sıradaydık. Sayımın ardından 06:55’te Çeşme sektörde İhtiyar Heyeti (IV+)  top-rope tırmanışa başlandı. Önceki günkü son rotadaki başarısızlığım bu rotada da devam etti. Tırmanış bitiminde Kral yolu sektör Sadık Amca (V) ve ardından Sunset Yellow (V+) lider tırmanışları gerçekleştirildi (lider simülasyonu ilk kez yapılmadı, ikinci emniyetçi bulunmuyordu). Bu rotalarda. Sadık Amca’da da başarısızlığın ardından sonraki iki rota (Sunset Yellow ve Karamürsel Sepeti) çıkışlarım başarılı oldu. 

Kral Yolu Sektör, sağda Sadık Amca (V), solda Sunset Yellow (V+) rotaları

12:10’da son tırmanışımız olan Çeşme sektörde Karamürsel sepeti (IV-) top-rope olarak tırmanışa başladık. 14:00’da tırmanış bitirilmek istendiği için grubumuzdan bir kişi zaman yetmediği için bu rotada tırmanış gerçekleştiremedi. 14:10’da son tırmanıcı istasyonu topladıktan sonra tırmanış sonlandırıldı.

Çeşme sektör, Karamürsel Sepeti (VI-). Fotoğraftada görüldüğü üzere bu rotada tırmanış sırasında sırtı kayaya yaslanarak yükselmek gerekmekte

Tırmanış bitimiyle 15:15’e kadar mola verildi, mola bitiminde 15:22’de değerlendirme toplantısı, sonrasında mıntıka temizliği ve ardından fotoğraf çekimi tamamlanmasıyla 16:02’de yola çıkıldı. Dönüş yolunda Köfteci Yusuf’ta yemeğin ardından okula doğru yola çıktık. 21:33’te Göztepe’de, 22:20’de de Davutpaşa Kampüsü A kapısına ulaşarak faaliyeti tamamladık. 

Çıktığım Sektör/Rotalar Hakkında Bilgiler

Rota AdıSektörZorlukBolt SayısıUzunlukRotayı Açan, Tarih
KarakanÇeşmeVI-818mÖztürk KAYIKÇI, 2005
Sadık AmcaKral YoluV47mGüneş ERGÜDEN, 2005
Şef ÖmerGöbeteVI610mMaurits v.d. Bosch KAAG, 2007
İhtiyar HeyetiÇeşmeVI+510mÖztürk KAYIKÇI, 2005
Sunset Yellow Kral YoluV+47mGüneş ERGÜDEN, 2005
Karamürsel Sepeti ÇeşmeVI-59mMurat ÇİLLİ, 2007

(Kaynak: Karakakayalar Tırmanış Rehberi, Maurits Van Der Bosch Kaag)

Tavsiyeler:

  • Emniyetçi tırmanıcıyı göremez durumdaysa seni göremiyorum diyerek bilgilendirmelidir.
  • Back-up emniyetçi, lider emniyetçinin arkasında durmalıdır, yanında durduğu takdirde alacağı emniyetin anlamı bulunmamakta.
  • Bacaklar ipe dolanık iken klip yapmaya çalışmak çok riskli, en tehlikeli pozisyonlardan birisi.
  • Rotada emniyet alırken süreci kolaylaştırmak adına ileri-geri gidilerek ipin sıkılığı ve gevşekliği kontrol edilebilir.
  • Lider emniyetçisi için ideal loop hafif bombelidir.
  • Tırmanış sırasında z klip olayına dikkat edilmeli, z klip yaşanmaması için ip kemerin yakınından alınmalı.
  • Tırmanış bölgesinde kask çıkarılmamalı, yerde bırakılmamalı.
  • İlk bolt hizasında klip atmak için bel hizası beklenmemeli, uzanılabilen ilk yerden klip atılmalı.
  • Emniyetçi ve tırmanıcı arasında kilo farkı varsa emniyetçi kayaya yakın durarak ayaklarını duvara dayayabilir.

Faaliyet sırasında, bilgi ve tecrübelerini paylaşan eğitmen ve gelişim arkadaşlarımıza, gerek malzeme, gerek toparlanma sırasındaki yardımlarıyla başlangıç ve kaya dönemi arkadaşlarıma ve bizlere bu imkanları sunan YTÜDAK ailesine teşekkür ederim.

Vulnerability Scanner