Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2023 » Cımbar 101 Alpin Spor Rotası Raporu

Cımbar 101 Alpin Spor Rotası Raporu

Ekip: Yiğit Can Urlu, Tarık Aytek, Julia Alex

Tarih: 29 Haziran 2023

Bölge: Cımbar Kanyonu, Aladağlar

Konaklama: Ordos Dağ Evi

Malzeme: 2 Yarım ip (60m), 7-8’er malzemeli takoz ve yaylı takoz setleri (geneli makro), 10 Ekspres, kişisel teknik malzemeler

Yazan: Tarık Aytek

Cımbar Vadisi’ndeki Cımbar101, Fox Way ve Müezzin alpin spor rotalarını tırmandığımız faaliyetimizin Cımbar 101 raporudur.

Foxway raporu için: https://ytudak.org/2023/09/07/fox-way-alpin-spor-rotasi-raporu/

Müezzin raporu için: https://ytudak.org/2023/09/07/muezzin-alpin-spor-rotasi-raporu/

İlk iki paragraf faaliyet detayı, kişisel yorum ve tavsiyeler içeriyor. Teknik rapor aşağıda.

Geleneksel derecelerimizin üstünde karışık stilde tırmanma fikriyle planımıza dahil ettiğimiz bu rotalar alpin ortamda çok ip boylu rota deneyimlemek için, Aladağlar’ın tırmanışına bolt eşliğinde alışmak için, malzeme çalışmak için ve de kar ve yağmurun sonsuz sürtünmeye ulaştırdığı o slablara basmanın keyfi için birebir. Zor yerleri spor ayarında bol, kolay yerleri ortalama 6-8 metrede bir boltlu olduğundan açık emniyetle tırmanma mentalini geliştirmek için de uygun. Aynı sebeplerle ne spor tırmanışın zorluğunu ne de geleneksel tırmanışın mental savaşını tadamamak da mümkün tabii, tamamen kişisel.

Dağ evinde oturduğumuz akşamlarda şekillenen planlar sonucunda 1. Gün Cımbar101, 2. Gün Fox Way rotalarını tırmanıp bir gün rest verip 4. Gün ise Müezzin rotasını tırmandık. Tabii biz ana faaliyetimizin sonrası diye sallanarak takılıyorduk. Normalde ilk gün Cımbar101 ve Müezzin, bir gün rest sonrası veya duruma göre direkt ikinci gün Fox Way tırmanılarak düzgün bir faaliyet çıkartılabilir. Eğer mümkünse 3 rota için de yumuşak tabanlı yani rahat slab bastıracak ayakkabılar can kurtarır. Ayrıca rotaların geneli düz ve dik olsa da bizim ekspreslerin geneli 60’lık alpindi ve oldukça işimize yaradılar. Son olarak mevzu bahis rotaların tüm istasyonları perlonla birleştirilmiş 2 bolttan oluşuyor fakat bazı perlonlar müthiş yeni görünmediği için istasyonluk perlon ve kilitli de (hatta direkt hazır istasyon da) taşınabilir – 3 kişinin istasyondaki alanını da rahatlatır. Biz ekspres ile boltları birbirine kliplemeyi yeterli bulduk.

Rota – Cımbar 101 (6a – VI+, 120m, alpin-spor)

Zorbey Aktuyun tarafından 2019 yılında açılan rota bildiğim kadarıyla şu anki rehber kitaplarda yer almıyor. Fakat bizim site olsun, diğer kulüplerin siteleri ve tırmanıcıların blogları olsun, camiadaki laflamalar olsun oldukça popüler bir rota. Rota Cımbar girişte sağdaki patikadan 50 metre ileride yer alıyor. Öğleden sonra gölge.

Şekil 1 Cımbar 101 topo

Rota 3 ip boyundan oluşuyor: V- 40m, VI 40m, VI+ 40m.

Tüm iplerde malzeme imkânı bol.

İlk ipe zeminden veya sağ yukarıdaki ağaçlık sete 10 metre serbest yükselerek başlanılabilir. Biz 3 kişi olduğumuzdan rahat yayılabileceğimiz zeminden başlamak daha makul geldi. Ben ilk ipe son başlayan olarak çantalarımızı sete çıkararak orada bıraktım.

İniş ise zirveye ulaştıktan sonra sırttan yürüyüşle veya rota üstünde 2 ip inişiyle (3.istasyondan 2.ye, oradan ağaçlık sete) yapılıyor.

Biz 14.30’da başladığımız tırmanışı 16.30’da bitirdik ve 1 saat kadar süren ip inişinden sonra rotayı tamamladık.

1. İp V- 40m (Yiğit): 1 kum saati ve 5 bolttan oluşan ip boyuna Yiğit lider gitti ve atmış olmak için birkaç takoz ve cam attı. 10 metre kadar sağa geçiş olan bu ipte 2 artçı ile tırmanılıyorsa ip yönetimine dikkat etmekte fayda var. Sağa geçiş kısımlarında iplerden birini hiç kliplenmemiş bırakmak olası düşüşte pandüle neden olur.  Belirgin gri yüzeyin üzerindeki ağacın solunda istasyon.

Şekil 2 Yiğido ilk ip boyunda

2. İp VI 40m (Tarık): Slab sever eğlendiren, 5-6 adet bolt olan ipte hiç ekstra malzeme atmadım. Ortalarında eller ayaklar hafiften azalıyor fakat çok pozitif olduğundan çok zorlamadan geçiliyor. Sette istasyon.

3. İp VI+ 40m (Tarık): Kilidi hemen girişte yer alan kilit ip boyu. Kilit sonrası rota ikinci ip ayarında, belki bir tık daha kolay seyrediyor. 5 Bolt ve 1 kum saati emniyetlerinden oluşan ipte hiç ekstra malzeme atmadım.

Şekil 3 Ekip istasyonda

Partnerlerime, faaliyeti mümkün kılan kulübüm YTÜDAK’a, o tarihlerde Ordos’ta olan ve rotaları danıştığımız dostlarımıza teşekkürler…

Tarık Aytek – aytek.tarik1 at gmail.com

Vulnerability Scanner