Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2023 » Trans Aladağlar Eğitim Faaliyeti 2023

Trans Aladağlar Eğitim Faaliyeti 2023

Tarih: 07/07/2023-15/07/2023

Bölge: Niğde Aladağlar

Kamp Yerleri: Çelikbuyduran, Yedigöller, Karagöl

Ekip: 13 Başlangıç, 6 Gelişim ve 2 Eğitmen

Yazan: Ayşenur Arslan / Başlangıç

Çadır Grubu: Ege Özkan, İpek Can, Mümin Can Öztürk

Faaliyet Öncesi:

Çadır grubumla beraber faaliyet boyunca yaşayacaklarımızı önceki raporları okuyarak değerlendirdik. Aynı zamanda tüm başlangıç ekibi olarak uzun sürecek olan bu faaliyet için fiziksel antreman yapıp kendimizi elimizden geldiğince hazırlamaya çalıştık. Faaliyetten önce Antalya’ya dönüp hava değişikliği sebebiyle biraz rahatsızlandığım için moralim bozulsa da kendimi toparlamayı başardım. Ayrıca tüm başlangıç grubu olarak da bir zoom düzenledik. Tüm başlangıç bir ekip olmamız gerektiğini ve yanımıza alacağımız malzemeleri konuştuk. Çadır gruplarına zimmetlenen malzemelerin sayımından ve not edilmesinden sorumlu olacak her çadır grubundan bir kişiyi seçip diğer çadır gruplarıyla iletişime geçmesi gerektiğini kararlaştırdık. Ayrıca eğitim süresince bize tanınan süreden daha erken sıraya geçmemizin daha pratik olmamıza etkisi olacağını kararlaştırdık.

Çadır grubumla faaliyet boyunca kahvaltı ve akşam yemeğini ortak yapıp, öğlen yemeği için besin değeri yüksek olan yemesi kolay atıştırmalıklar almayı tercih ettik. Aşağıdaki tabloya göre ilk 4 gün kahvaltıda yumurta yiyip sonraki günler yulaf yemeye karar verdik. Akşam yemeklerini de kavurma bulgur, makarna ton balığı, mantı olacak şekilde planladık.

Ortak Yemek;

15 YumurtaKavurma 3*150gr
4 BiberMantı 1 Paket
2 Paket Makarna Sosu3 Günlük Bulgur 2*500gr
Sucuk2 Günlük Makarna 2*500gr
3 Tam Tahıllı Ekmek4 Küçük Çorba
Yulaf (ince) 2*200grBaharat, Yağ
Kaşar 200grTon Balığı 240gr
2 Protein Tozu 

Genel Malzemeler;

1 Ocak, 1 ÇakmakUyku TulumuNot Defteri
1 Tane 430gr KartuşMatKask
2 Litre Camel Bag1 Çift BatonKafa Lambası, Yedek Pil
2 Litre Pet Şişe Su1 Çift TozlukEmniyet Kemeri
0.6 Litre TermosZirve Çantası (20lt)Prusik
Güneş KremiDudak NemlendiriciDiş Fırçası, Rolon
Islak MendilPeçeteKişisel İlkyardım Çantası

Kişisel Kıyafet;

1 yürüyüş içliği(üzerimde)1 üst ve 1 alt içlik (yedek)1 dış katman yağmurluk
1 yürüyüş pantolonu1 tane t-shirt1 orta katman polar
(üzerimde)  
1 bot (üzerimde)1 sandalet3 tane çorap(yedek)
1 mayo1 bere, 1 boyunluk2 tane buff
3 parça iç çamaşırı1 çid iç eldiven 

Kişisel Atıştırmalıklar;

1 paket kuruyemiş2 tane x 35 gr Lifalif Yulaf40gr ve 45 gr Züber Protein
 BarBar
1 tüp 40 gr çokokrem1 tüp 40 gr tahin pekmez1 tüp 40 gr ballı fndık
  ezmesi
20 gr ve 40 gr meyve bar30 gr x 3 tane Çikolatalı tahıl1 tane 25 gr meyveli enerji
 barbar
2 tane 60 ml ProjelMulhvitamin Efervesan 
(delektrolitli spor gıdası)  

Çadır Grubuna Zimmetlenen Ortak Yük;

2 NutkeyDürbün 
5 Macro cam2 Çadır tamir kiti
13 TakozTuruncu İlk Yardım
4 Çelik kitli1 tane tam İp 
6 Micro cam8 Free carabina
4 Sikke1 Tricam 
11 Hexa7 Perlon 
Çadır  

07/07/2023 Cuma

Başlangıçtan faaliyete İstanbul’dan katılacaklar saat 14.00’da Davutpaşa Kampüsü kulüp odası önünde malzeme zimmeti ve çanta kontrolü için toplandılar. Faaliyete diğer illerden katılacaklardan da aynı saatte çantamızdaki malzemelerin tek tek görüleceği fotoğrafları istedikleri için faaliyet sorumlusuna malzemelerimin fotoğrafını gönderdim. Saat 22.00’da otobüsüm Antalya otogardan Niğde otogara doğru yola çıktı.

08/07/2023 Cumartesi

Saat 07.05’te Niğde Otogar’a vardım. Elif’le birlikte 07.20’de İstanbul’dan gelen arkadaşların aracına geçtik. 08.11’de Çamardı’ya vardık. 08.18’de uygun bir kahvaltıcı görüp kahvaltı için mola verdik. Kahvaltı süresince bazılarımız üzerini değiştirdi. Bende çadır arkadaşlarımdan, malzeme alacağım için bu sürede üzerimi değiştirmeyi tercih ettim. 09.00’da servise binip yola devam ettik. 09.22’de Çukurbağ tabelasının oradan traktöre geçtik. 10.05’te Gelincik Kayalarına (2040 m) vardık. Yürüyüşe hazır olmamız için süre verildi. Bende çadır arkadaşlarımdan almam gerekenleri aldım. Bana verecekleri çadır yükünü ve yiyecekleri gelmeden ayarladıkları için hızlı bir şekilde çantamı toparladım. 10.40’ta Gelincik Kayalarından yürüyüşümüz başladı. 11.20’de mola verildi. Ardından hava aşırı sıcak olduğu için 3 dk mola verildi. 14.13’ de aşırı soğuk olduğu için tekrar 3 dk mola verildi. Bu süre zarfında üzerimizden bir katman çıkarmamız veya giymemiz bekleniyordu. İrtifa aldıkça havanın ne kadar hızlı değişebildiğini deneyimlemiş olduk. Yürüyüşümüz toplamda 5 saat 34 dk sürdü. Molalardan birinde çantam bana ağır geldiği için çadır arkadaşlarım bende ki tırmanış ipini alıp, çantam görece daha hafif olacak şekilde teknik malzeme verdiler. Yürüyüş boyunca 1014 m irtifa aldık. Aslında Çelikbuyduran ‘da kamp yapacaktık fakat hava çok kötü olmaya başladığı için eğitmenler tarafından biraz aşağısındaki kamp alanında kamp yapmamıza karar verildi. Sıraya geçtik ve sabah 7’de tüm teknik malzeme ile sırada olmamız istendi. Ardından hemen çadırları kurmaya başladık. Çadırımızın polünde ufak bir çatlak vardı onu sağlama alıp çadırı kurmak istedik ve o anda dolu başladı. Bir önceki faaliyetlerde çadırı tekrar tekrar kurmamız sayesinde çok hızlı bir şekilde çadırı kurduk. İç tenteyi ıslatmadan kurmayı başardığımız çadıra bütün kıyafetlerimiz ıslak bir şekilde girdik.

09/07/2023 Pazar

Sabah 07.00’da tüm teknik malzeme ile sıradaydık. Yapılması planlanan zirveler eğitmenler tarafından hava durumu kötü olduğu için iptal edildi. 30 dk içinde tüm kamp yükü ile sırada olmamız istendi. 07.44’te sırada sıraya geç kalmamız, yanlış çanta giymemiz ve dün gece ki mutlak sessizlik süresince olan gürültüden dolayı uyarıldık. 07.50’de Çelikbuyduran geçidi üzerinden Yedigöller’e doğru yürüyüşe başladık.

Çelikbuyduran Geçidi üzerinden Yedigöller’e doğru olan yürüyüş

Yürüyüş toplam 3 saat sürdü. Yedigöller’e geldikten sonra 45 dk içinde tüm teknik malzeme ile sırada olmamız istendi. 11.44’te kamp alanına çok yakın olan duvara geldik. Tüm malzemeleri matın üzerine serdik. Malzemelerin tam sayıda olduğunu gelişimden arkadaşlar kontrol ettikten sonra 11.49’da Geleneksel Malzeme Eğitimi başladı. Eğitim boyunca eğitmenlerimiz Tarık ve Taşkın ara istasyonların öneminden, geleneksel tırmanışta neden iki ip kullanıldığından, emniyet malzemelerinden (takoz, cam, sikke, hexa ve nutkey) ve fermuar etkisi gibi kavramlardan bahsedildi. 12.34’te teorik eğitim bitti. Ardından anlatılan malzemeleri denememiz için gruplara ayrıldık.

Geleneksel Malzeme Eğitimi

Saat 15.20 ‘de kamp alanına geri döndük. Bir buçuk saat yemek molası verildikten sonra teknik malzeme ile sırada olmamız istendi. 16.50’de sıraya geçtik. Eğitim bittikten sonra kamp alanına döndük saat 9’da pursiklerle oyun için sırada olmamız istendi. Hava koşulları kötü olduğu için oyun iptal edildi onun yerine çadırda düğüm sınavı olduk. Ayrıca saat 10.30’da bivak için seçilenlerden biri oldum. Bivak süresince havanın soğuk ve yağışlı olmasına ek olarak bivağa sığamamız yüzünden yaşadığım sıkışıklık hissi sebebiyle uyuyamadım. Matları düzgün seremediğimiz için altımda mat yoktu ve bivak’ın içinde hareket etmek imkansızdı. Çadıra dönerken tulumumu soğuktan dolayı tamamen ıslak zanettim. Neyse ki sadece baş ve ayak kısmı ıslanmıştı. Gece çadırlara geri döndük. Çadır arkadaşlarımın arasında, açtıkları ilkyardım battaniyesine sarılıp, ısınıp uyuyabildim. Soğuğun ve hareket edememenin etkisi ile zorlandığım bir gece oldu.

10/07/2023 Pazartesi

Sabah 8’de sırada olduk. Emler zirve yürüyüşüne başladık. Saat tam 10.50’de Emler zirveye ulaştık. Hava sisli olduğu için kısa bir mola verip fotoğraf çekindikten sonra kamp alanına geri döndük. Zirvede sis olduğu için etrafı göremesek de güzel bir deneyimdi. Şu ana kadar yaşadıklarımıza yağmurun etkisi kıyafetlerimizin tamamıyla ıslanmış olması oldu. Dolu yağarken ıslandığından beri dış katmanım kurumamıştı. Soğukta yürüdükçe sırtıma iğne batar gibi bir his oluşmaya başlamıştı. Bazen de yürümeye devam ettikçe ısındığımı hissediyordum. Hem iyi hem kötü hissetmeye devam ediyordum. Islak kıyafetlerimiz yağmur yağmaya devam ettiği sürece kurumayacağından dolayı sadece güneşin açmasını umuyordum.

Emler Zirve Yürüyüşü

Kamp alanına döndükten sonra 45 dk içinde tüm teknik malzemelerle sırada olmamız istendi. 13.40’da sırada olduk fakat yağmur olduğu için ikinci duyuruya kadar çadırlarda kalacağımızı belirttiler. Bu süre zarfında biraz dinlendik. Dün gecenin üzerine uyuyabilmek çok iyi gelmişti. 16.50’de 10 dk sonra çadırlarda harita eğitimi alacağımızın duyurusu yapıldı. Harita eğitimi boyunca farklı senaryolarda yönümüzü nasıl bulacağımız anlatıldı. 18.40’da pusula eğitimi bitti. Tekrar bir sonraki duyuruya kadar çadırlarda kalacağımızın duyurusu yapıldı. Daha sonra tekrar eğitim aldığımız duvara gidip geleneksel istasyon kurulup ip inişi nasıl yapılacağının eğitimi aldık. Yine eğitmenlerimiz Taşkın ve Tarık eğitim süresince geleneksel tırmanışta dikkat edilmesi gerekenlerden(2 ip kullanımı, fall faktör, emniyetçi ve lider arasındaki iletişim ve ip inişi) anlatıldı. Ardından kamp alanına döndük ve taş oyunu oynamak için prusiklerimizle kamp alanına yakın başka bir alana gittik. Eğlendiğimiz taş oyunu süresince yine ekip olmak ve soğuk gündemimizde oldu. 23.20’de kamp alanına geri döndük. Sabah 9’da tüm kamp yükü ile hazır olmamız istendi.

Geleneksel Tırmanışta İp İnişi Eğitimi

11/07/2023 Salı

Sabah kahvaltı için uyandığımızda havanın güneşli olduğunu gördüğümüz için moralimiz çok yükseldi. Hemen kıyafetlerimizi dışarı serdik. 702 hPa ve 3078 m irtifada güneşli havada çantalarımızı toparladık ve kuru kıyafetlerimizi giydik. Saat 09.00’da tüm kamp yükü ile Yedigöller’den Karagöl’e doğru yürüyüşümüz başladı. MTA zirveye yakın bir alanda kamp yükünü bırakıp zirveye çıktık. Zirve de mola verildi. Gruplara ayrılıp etrafımızda gördüğümüz zirvelerin harita üzerinden uygulamalı anlatımı yapıldı. İsimlerimizi yazıp zirve fotoğrafı çektik.

MTA Zirve

Ardından kamp yükümüzü geri alıp Yıldız gölünün etrafından yürüyüşümüze devam ettik. 17.53’de 15 dk ihtiyaç molası verildi. Yürüyüş sırasında iki farklı zamanda 2 arkadaşımızın çantasını tüm başlangıç olarak paylaştık. 19.30’da tekrar göl kenarında mola verildi. Kaynak olan yerde mola verdiğimizde 1,5 litre kadar su aldık. Daha sonradan tekrar su alacağımız için fazla almamıza gerek olmadığını söylediler. 20.18’de Karagöl’e vardık. Karagöl’e vardığımızda 2868 m irtifada bulunuyorduk. Karagöl’e ulaştığımızda yürüyüşümüzün çok uzun sürdüğünü bu sebeple bazı eğitimlerimizin iptal olduğunun uyarısı yapıldı. Saat 10.30’da bivağa gideceklerin isimleri söylendi. Ayrıca sabah 06.30’da su kaynağına gitmek için her çadır grubundan bir kişinin seçilmesini istediler ama sonradan su almaya gece 10 gibi gidildi. Sabah 8’de tüm teknik malzemeler ile sırada olmamız istenildi.

Yedigöller’den Karagöl’e yapılan yürüyüş

12/07/2023 Çarşamba

Sabah 8’de tüm teknik malzeme ile sıradaydık. Gruplara ayrılıp bütün gün istasyon denedik. İstasyon kurup eğer onaylarlarsa kurduğumuz istasyona oturuyorduk. İstasyon denemesi yaparken sırayla ip inişi için çağırılıyorduk. Saat 18.00’de sıra bana geldi. Merve ile ikimiz yukarı çıkıp belirli bir bölgede istasyon kurup ip inişi yaptık. İp inişinden sonra tekrar arkadaşlarımızın yanına gidip karışık gruplarda istasyon denemeye devam ettik.

Grup olarak yaptığımız istasyonlardan bazıları

Bütün gün istasyon denediğimiz için kamp alanına hiç dönmedik. Yanınıza aldığınız çantaya yeterli sıvı ve sevdiğiniz atıştırmalıkları almanız gün içinde motivasyonunuzu arttıracaktır. 22.00 gibi kamp alanına geri döndük. Kamp alanındaki duyuruda eğitmenler tarafından yeterli istasyon yapamadığımız yarınki eğitimlerin son şanslarımız olduğu uyarısı yapıldı. Sabah 7’de sıra olmamız istendi.

13/07/2023 Perşembe

Sabah 7’de tüm teknik malzeme ile sıradaydık. Kamp alanına yakın olan bölgede ip toplama eğitimi aldık. Elle toplama ve Alpin toplama olmak üzere 2 yeni ip toplama eğitimi aldık.

08.42’de ip toplama eğitimi bitti ve bulunduğumuz konumdan daha ileri giderek yeniden istasyon denemeye devam ettik. Yine farklı gruplara ayrılıp verilen sürede istenilen özellikleri karşılayan istasyonlar kurmaya çalıştık(Örneğin aşağı yukarı çekeri olan veya 1 tane doğal emniyet noktası olan gibi). Ardından sırayla sınav olacağımızın duyurusu yapıldı. Bekleme bölgesinde bize bir telsiz verdiler. Çağırdıkları sıra ile sınav alanına geçtik 2. Kişi olarak çağırıldım. Sınavım bittiğinde saat 12.12’di. Sınavda pratik ve teorik sorular sordular ve sanırım hepsini yaparken süre tuttular. 14.20’de kamp alanına geri döndük. 25 dk içerisinde tüm kamp yükü ile yürüyüşe hazır olmamız istendi. 2-2,5 dk kadar geç kaldıktan sonra sıradaydık ve yürüyüşe başladık. 5.20 km yürüdükten sonra karşımızda traktörü gördük. Malzemelerimizi yükledikten sonra Balıkçıya gittik. Balıkçıda bulunan göle girdik. Göl de yüzdüğüm için kendime geldim. 18.55’de balıkçıda lezzetli bir balık yedik. Ardından balıkçının park alanında kiraz yedik, müzik dinledik ve sohbet ettik. 23.00’de hep birlikte camekan alana geçtik. Sıra ile bireysel toplantılar başladı. Sabaha kadar bireysel toplantılar devam etti. Sabah 9’da sıra olmamız istendi.

Yürüyüşten fotoğraflar

14/07/2023 Cuma

Sabah 9’da tüm teknik malzeme ile sıradaydık. Sırayla negatif ip inişi yapacağımız alana kısa bir yürüyüş yaptık. 10’da ip inişi yapacağımız alandaydık. 12.10’da ip inişi bitti. Balıkçıya geri dönüp tekrar göle girdik ve yüzdük. Teknik malzemeler sayıldı ve çadır grupları olarak aldığımız malzemeleri paylaştık. 14.30’da tüm kamp yükümüzü ve malzemelerimizi servise yükleyip otogara doğru yola çıktık. Eşyalarımızı otogara bıraktıktan sonra şehir merkezine gidip hamama girdik. Saat 17 gibi hamamdan çıkıp 17.50’de kavurmacıda akşam yemeği yedik. Ardından otogara geri döndük. İstanbul otobüsü 21’de kalkacaktı fakat yoldaki kazadan dolayı biraz daha geç kalktılar, servislerini beklerlerken sohbet ettik. Saat 22 gibi de benim otobüsüm yola çıktı. Ertesi gün saat 07.35’de Antalya Otogara vardım.

Negatif İp inişi

Tavsiyeler

-Yüksek irtifada hava durumu çok değişken olabiliyor. Bu sebeple beklenmeyen yağmur ihtimaline karşı bile yedek kıyafet ihtiyacınız olabileceğini kesinlikle unutmayın. Yeterince yedeğiniz olmadığında yaşayacağınız moral kaybını yaşamamanızı dilerim.

  • Yürüyüşler uzun süreli olduğu için eğer camelbag alabiliyorsanız tavsiye ederim. Yürürken su içebildiğiniz için konfor sağlıyor.

-Faaliyet boyunca gerek sınavlar gerek bireysel toplantılar olacağı için faaliyetten önce kendinizi geliştirmek istediğiniz herhangi bir alanda eksiklerinizi gidermeye çalışabilirsiniz (Düğümler, ip toplama ve teorik bilgiler gibi).

-Gerçekten yoğun yürüyüşün olduğu bu faaliyetten önce kendiniz için ne kadar fiziksel antrenman yaparsanız o kadar iyi hissedeceğinizi göz önünde bulundurup, antrenman yapmış olarak faaliyete katılmanızı öneririm.

-Hepimizin isteyerek faaliyete geldiğimizi ve bütün başlangıç ekibi olarak her zaman birbirinize destek olduğumuzda her şeyin çözüldüğünü ve yoluna girdiğini unutmayın.

Faaliyet sonu fotoğrafı

Trans Aladağlar eğitim faaliyeti boyunca bizimle bilgilerini paylaşan eğitmenlerimize ve gelişim arkadaşlarımıza, her şey için çok teşekkür ederim. Ayrıca bütün başlangıç ekibine, faaliyetimizin bu kadar keyifli ve verimli geçmesini sağladıkları için teşekkür ederim. İyi ki varsınız,

Teşekkürler YTÜDAK,

Ayşenur Arslan

TARİH                : 07.07.2023 – 15.07.2023

ÜKATILIM           : 13 başlangıç, 6 gelişim, 2 eğitmen

ÇADIR GRUBU     : Alper Dağlaroğlu, Alihan Koçak, Tuğba Kaya

YAZAN                : Tuğba Kaya

Faaliyetin yaklaşık 1 ay öncesinden itibaren antrenman yaparak hazırlanmayı planlamıştım. Planladığım kadar düzenli ve yoğun bir hazırlık yapamasam da fırsat buldukça koşuya çıktım ve ağırlıklı yürüyüş yaptım ve bence çok faydası oldu. Faaliyet öncesinde tüm başlangıç grubunda heyecan ve hazır olup olmadığımıza ilişkin tereddütler dönüp dolaşırken sayılı gün çabucak geçti ve faaliyet tarihleri geldi. Çadır grupları açıklanır açıklanmaz WhatsApp grubumuzu kurduk ve iletişime geçmeye başladık. Çadır grubumuzla bir online toplantı yaptık. Kimin hangi malzemeleri getireceğini, yemek planımızı ve daha pek çok konuyu gözden geçirdik. Başlangıç grubunun tamamı olarak da bir online toplantı gerçekleştirdik. Böylece herkes kafasındaki soruları sorma ve birbirine danışma fırsatı buldu.

ÇADIR GRUBU ORTAK YİYECEKLER
Kavurma – 3×150 gr*Ton Balığı (poşette) – 6×80 gr
Yumurta – 10 adetMakarna – 2×500 gr
Bulgur – 3×400 grPaketli Ekmek – 400 gr
Lavaş – 10 adetTaze Kaşar – 750 gr
Zeytin – 400 grPaketli Çorba – 4×72 gr
Yeşil Biber – 5 adetSalça – 200 gr
Haşlanmış mercimek – 200 grGranola – 200gr
Yulaf – 350 grHurma – 300 gr
Ceviz – 200 grTuz ve Baharatlar
BİREYSEL YİYECEKLER
Karışık Kuruyemiş – 400 grTuzlu Yer Fıstığı – 200 gr
Protein Bar – 2 adetÇikolata Bar – 5 adet
Tatlı Bisküvi – 3 paketTuzlu Bisküvi – 2 paket
Protein Tozu ve Elektrolit – 4 paketJelibon – 2 paket
Kurutulmuş Meyve – 200 grTablet çikolata – 80 gr
Tüp krem çikolata – 2 adetÇabuk çorba – 5 adet
ÇADIR GRUBUNA ZİMMETLENEN MALZEMELER
11 Cam10 Takoz
2 Nutkey2 Çekiç
4 SikkeBivak
Mavi İlk Yardım Çantası4 Çelik Kitli Karabina
2 Alüminyum KarabinaMavi Yarım İp
7 Free Karabina 
KİŞİSEL KULLANIMIM İÇİN ZİMMETLENEN MALZEMELER
KemerKask
LanyardÇelik kitli karabina (2 adet)
ATC, HMSUyku tulumu
BİREYSEL MALZEMELER
UV korumalı uzun kollu üstKısa kollu tişört – 2 adetÜst içlik 2 adet
Alt içlik 1 adetPantolon 1 adetÇorap 3 adet
İç çamaşırı 3 adetBotEldiven
BereBalaklavaBuff
Kuş tüyü montYağmurlukTermos 1 lt**
Güneş gözlüğüGüneş kremiDiş fırçası ve macunu***
Islak mendilTuvalet kağıdı rulosuMayo
SaatPedİlaçlar
Yüz ve dudak nemlendiricisiDezenfektanZirve çantası
Kafa lambasıÇakmakBatonlar
MatPrusikÇatal-Bıçak-Tabak
Şapka  

* Vakumlu halde aldığımız kavurmayı 3 gün akşam yemeğinde yemeyi planlamıştık. Ancak ikinci günde kavurmanın hafiften bozulmaya başladığını sezince üçüncü gün için olan kavurmayı yemedik.

** Küçük termos varsa herkesin bir tane getirmesi taşıma kolaylığı açısından daha ideal olurdu. Bizde olmadığı için 2 adet 1 litrelik termos getirdik.

***Efervesan diş macunu başlangıç grubu olarak ortak alındı ve bu tabletler herkese dağıtıldı.

07.07.2023 Cuma

14.00’da malzeme teslimi için Davutpaşa’daki kulüp odasında toplandık. Matlarımızın üzerine hazırladığımız çantaların içeriklerini boşalttık ve eğitmenler götürülecekleri inceledi. Benim için tuzlu bisküvi, kraker tipi ürünlerin ezilip parçalanacağını bu yüzden tuzlu atıştırmalık olarak daha çok kuruyemiş almamı önerdiler. Bu esnada Aladağlar bölgesinde olan eğitmenler Tarık ve Taşkın’dan bölgenin soğuk olduğu haberi gelmişti. Ben önceki seneki raporlardan da gördüğüm üzere sadece kuş tüyü mont ve yağmurluk almıştım. Ancak yanıma herhangi bir orta katman almamıştım.  Bunların yeterli olup olmayacağı konusunda tereddüte düştüm ve faaliyete şehir dışından katılacak olan Ayşenur’la iletişime geçerek benim için kıyafet getirmesini istedim.

4. çadır grubu olarak bize zimmetlenecek malzemeleri aldık. Bize zimmetlenecek malzemelerin bir kısmı İstanbul’da, bir kısmı ise Niğde’de verilecekti.

Çantalarımızı yerleştirdik. Lahmacun yedik ve 21.00’da araca binip yolculuğumuza başladık.

08.07.2023 Cumartesi

Niğde’ye beklediğimizden daha erken bir saat olan 7.15’te vardık. Niğde Otogarı’ndan İstanbul dışı şehirlerden katılım sağlayacak olan Ayşenur ve Elif’i aldık. Saat 8.11’de Çamardı ilçesine ulaşarak kahvaltı ettik ve üstümüzü değiştirdik. Herkes heyecanlı ve biraz da gergindi. Tekrar araca binerek traktörün yakınına gittik. Traktöre çantalarımızı yükledik ve biz de bindik. Traktör yolculuğumuz 10.05’te Gelincik Kayalarına ulaşmamızla sona erdi. Burada bize zimmetlenen kalan malzemeleri de alıp çantalarımıza yerleştirdik ve 10.40 gibi yürüyüşe başladık. Kış Aladağlar faaliyetine gelmediğim için bu benim ilk Aladağlar deneyimim olacaktı. Aladağlar’ın korkunç ve heybetli bir güzelliği vardı. 11.20’de 5 dakika mola verildi. Yürüyüşe devam ettik, bir arkadaşımız zorlandığı için 25 dk mola verdik. 14.13’te 3 dakikalık bir mola verdik. Yürüyüşün kalanı boyunca 1 adet daha 3 dakikalık mola verildi. Yürüyüşümüz tempomuz sonlara doğru son derece yavaşlamıştı. Çadırların olduğu alanı görebiliyorduk ancak bir türlü ulaşamıyorduk. Nihayetinde 16.14’te kamp yerine ulaştık. Sonradan öğrendik ki Çelikbuyduran’da kamp yapacağımız asıl alan daha yukarıda imiş. Ancak yağmur yağmaya başladığı için yukarıya çıkmamız mümkün olmamıştı. Bize sabah 7.00’da zirve faaliyeti için hazır şekilde sırada olmamız söylendi.

Hemen çadırımızı kuracak yer bulmaya çalıştık, zemin orta büyüklükteki kaya parçalarından oluşuyordu. Etrafımızda başka grupların da çok sayıda çadırı vardı. Bu esnada yağmur oldukça hızlandı. Burada bir hata yaparak zaten nasıl olsa ıslandık diyerek yağmur altında çadırımızı tamamen kurmaya uğraştık. Oysaki sadece dış tenteyi atarak çadırın içinde yağmurun dinmesini beklememiz daha sağlıklı olacaktı. Nitekim ben ve Alihan yağmur altında çadır kurmaya çalışırken tepeden tırnağa ıslandık ve üşüdük. Islak kıyafetlerimizi kurutmamız da oldukça zor oldu. Akşam yemeğimiz olan yeşil mercimekli, kavurmalı bulgur pilavını yedik. Bivak grupları açıklanmıştı, ilk gece bizim çadırdan Alper bivağa gidecekti. Ben ve Alihan, çadırda bizim gibi iki kişi kalmış olan Elif ve Feyza’nın daveti üzerine geceyi onların çadırında geçirdik.

Sabah öğrendik ki bivaklayanlar gece yağmur yağması nedeniyle kamp alanına dönmüşler ve geceyi bizim terk ettiğimiz boş çadırda geçirmişlerdi.

09.07.2023 Pazar

7.00’da sıradaydık. Ancak ne yazık ki Karasay ve Eznevit zirve faaliyetlerinim kötü hava koşulları nedeniyle iptal edildiğini öğrendik. Bu hepimiz için hayal kırıklığı oldu. 30 dk sonra ikinci kamp yerimiz Yedigöl’e yürüyüş için tüm kamp yüküyle hazır olmamız gerekiyordu. Hemen çadırları toplayıp hazırlandık. 7.50’de yürüyüşe başladık ve 3 saatlik bir yürüyüş sonrasında Yedigöl kamp alanına ulaştık.

Kamp alanına yürüyüş

45 dk sonra tüm teknik malzemeler ile sırada olmamız gerekiyordu. Yedigöl kamp alanı, Çelikbuyduran’daki taşlık kamp alanımıza göre çok daha sevimli ve davetkâr gözüküyordu. Çadırlarımızı kurduk, 11.37’de eğitim için sıradaydık ve kamp alanına 5 dk uzaklıktaki eğitim alanına geçtik. Burada önce Taşkın bize geleneksel tırmanış emniyet aletlerini ve kullanım prensiplerini açıklayarak anlattı. Daha sonrasında gruplara ayrılarak arkadaki kaya bloğunda bu malzemeleri denemeye başladık. En çok merak ettiğim eğitimlerden biri gelmişti. Eğitimde gördüm ki emniyet aletlerini yerleştirmek deneyim, sabır ve özen istiyordu. Özen göstermeden rastgele yerleştirmeye çalıştığım aletlerden hiçbiri düzgün oturmadı. Eğitim 15.20 gibi bitti ve kamp alanına dönüp yemek yedik. Hava şartları kötü olduğundan dışarıda eğitim yapılmadı, çadırlarda düğüm sınavı olduk ve Aladağlar haritasını inceledik.

10.07.2023 Pazartesi

Emler zirve yürüyüşünden

Sabah saat 8.00’da Emler zirve faaliyeti için sıraya geçtik ve yürümeye başladık. Hava kapalı ve soğuktu, yer yer çiseleyen yağmur yolculuğumuz ilerledikçe yerini sağanak yağmura bıraktı. Yürüdüğümüz esnada ısınabiliyorduk. Ancak yavaşladığımızda ve/veya durduğumuzda üşüyorduk. 10.50’de zirveye ulaştık.

Ne yazık ki zirve güneşli bir gündekinden daha az şey vaat ediyordu. Yoğun sis nedeniyle etrafımızdaki hiçbir şeyi göremiyorduk. Ama yine de çoğumuzun ilk zirve etkinliğiydi ve çanak gibi bir düzlük olan Emler zirvede olmaktan mutluyduk. Fotoğraf çekindik ve iniş yoluna başladık. Bir süre indikten sonra durduk ve kendi aramızdan öncü, tempocu ve artçı belirleyerek kendi başımıza kamp alanına dönmemiz istendi. Öncüler Mümin ve Ege öncü; Merve tempocu; Berke artçı oldu. Yürüyüşümüz esnasında ayakkabısına taş giren Enes, Berke ile geride kalmıştı. Bunun özellikle siste yürürken sakıncalı olduğu, birinin durması gerekiyorsa tüm grubun beklemesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Kamp alanına döndüğümüzde büyük bir sıkıntı baş göstermişti. Zirve yürüyüşü boyunca yağan yağmur nedeniyle tüm kıyafetlerim ıpıslaktı. Ve yağmur tekrardan yağmaya başlamıştı. Bize aslında eğitim için 45 dk sonra sırada olmamız gerektiği söylenmişti. Ancak yağmur kesilmeden tüm hiddetiyle yağmaya devam ettiği için bu eğitimin yapılması mümkün gözükmüyordu. Daha sonrasında ise yeni bir duyuruya kadar çadırlarda kalacağımız söylendi. Yedek kıyafetim yoktu zaten çantamda yedek kıyafet koyacak yerim de yoktu. Yağmur tüm şiddetiyle gürül gürül yağmaya devam ediyordu ve kesileceğe de benzemiyordu. Ben de bu fırsatı değerlendirerek ıslak kıyafetlerimi tulum içinde kurutmayı planladım. Bir süre boyunca yağmur sesinin mayıştırıcı etkisi nedeniyle çadırda uyuduk. Bir YTÜDAK faaliyeti esnasında çadırda şekerleme yapmak ilk defa deneyimlediğimiz bir lükstü. Daha sonrasında kötü hava şartlarında eğitimin devam edebilmesi adına normalde faaliyet eğitimlerimiz arasında olmayan pusula eğitimi verilmesine karar verildi. Pusula eğitimi sona ererken yağmur dindi ve eğitim için sırada olmamız gerektiği duyruldu. Tekrar eğitim alanına gittik ve burada Tarık ve Taşkın geleneksel bir tırmanışta lider ve artçının tırmanmasını ve sonra ip inişi ile inmesi prosedürünü gösterdiler. Buradan sonra başka bir alana geçerek prusiklerle oynanan bir oyuna başladık. Nasıl olduğunu anlayamadan, bir şekilde dış katmanlarımızı kaybettik. Pek başarılı olduğumuz söylenemeyecek bu oyunu 23.20’de bitirdik ve kamp alanına döndük. Bu gece bizim çadırdan Alihan bivakta kalacaktı. Alper’le biz diğer çadırlara misafir olmamayı tercih ettik. Ancak gece soğuktan doğru düzgün uyuyamadım, üşümekten sürekli uyandım ve kötü bir gece geçirdim.

11.07.2023 Salı

Sabah uyandığımızda dünkü havadan eser yoktu. Güneş hepimizi ısıtıyordu. Tüm kamp yüküyle 9.00’da sıradaydık. Bugün faaliyetin en uzun ve zorlu yürüyüşü bizi bekliyordu. İlk önce MTA zirve faaliyeti yapılacak, daha sonra ise üçüncü kamp alanımız olan Karagöl’e varılacaktı. MTA zirve yolculuğumuz esnasında Feyza rahatsızlandı ve çantasını taşımakta zorlandı. Mola verilerek arkadaşımızın çantasındaki yük başlangıç grubu arasında paylaştırıldı. 14.00’da MTA zirveye vardığımızda son derece mutluyduk. Hiçbir şey göremediğimiz Emler’den sonra buradaki zirvede etrafı incelebiliyorduk. Burada harita üzerinden ve etrafımıza bakarak ikili olarak çevremizdeki dağlar ve göller tanıtıldı. Fotoğraf çekindik ve inişe geçtik. Ayaklarımı bekleyen çileyi bilmeden mutlu mutlu yürüyordum. Ancak yürüyüşün geri kalanında mütemadiyen iniş yaptığımız için yürüyüşümüzün sonlarına doğru ayak başparmaklarımın sürekli olarak botumun ön kısmına çarpması nedeniyle parmaklarımın etrafı su topladı ve her adım bana acı vermeye başladı. Ayrıca uzun süreler mola yapmadan yürüdüğümüz ve su şişem kolay erişilebilir bir yerde olmadığı için son derece susamıştım. Şuna karar verdim ki bana o kadar da elzem gelmeyen camelbag aslında son derece gerekliymiş. Susuz bir şekilde yürürken bunu düşünüyordum.

Nihayet 17.53’te mola verdik, hemen bol su içip bir şeyler atıştırdım. Önceki raporlardan okuduğum kadarıyla 18.00 civarında Karagöl’e ulaşıldığını biliyordum. Ancak Alper’in saatine göre henüz daha 9,2 km yürümüştük ve yürüyüşümüz toplamda 16,6 km sürecekti. Yani daha varmamıza çok vardı. Yürümeye devam ettik ve nihayet geçmemiz gereken gölleri geçtik. Daha sonra arkadaşlarımla konuşurken de herkesin bu yürüyüşte gerek mental gerek de fiziksel olarak – benim gibi – zorlandığını öğrendim. 19.30’da göl kenarında mola verdik. 20.18’de üçüncü kamp alanımız olan Karagöl’e ulaşmayı başardık.

İnişi yaparken

Buradaki kaynakta su olmadığından her çadırdan bir kişi 22.00’da mola verdiğimiz alandan su getirecekti. Bizim çadırdan Alper su almaya gidecekti. Açıklanan bivak listesine göre de ben bivaklayacaktım, 22.30’da hazır olmam gerekiyordu. En çok yorulduğum ve gece güzelce dinlenmeyi iple çektiğim günde bivaklayacak olmam bivak heyecanıma bir miktar gölge düşürdü. 22.30’da bivaklayacak diğer üç kişi olan Ege, Elif ve İpek’le hazırdık. İki ayrı bivakta ikişer kişi kalacağımızı düşünüyorduk. Ancak Halit üşümememiz için 3 kişilik bivakta 4 kişi kalmamızı tavsiye etti. Tavsiyesini dinleyerek 4 kişi aynı bivağa girdik. Ancak gece çok sıcakladım ve hiç boş alan olmadığından ve ben de dönerek uyuyan biri olduğumdan uyumakta zorlandım. Ama yıldızları izleyerek uyumak yine de çok güzel bir deneyimdi.

12.07.2023 Çarşamba

Sabah 8.00’da tüm teknik malzeme ile sıradaydık. Gruplara ayrılarak istasyon kuracaktık. Bir süre uğraştıktan sonra bir baba ve iki takozdan oluşan istasyonumuzu hazırladık ve tüm grup olarak lanyardlarımızla “master point”e girerek istasyona oturduk. İstasyona oturmak ve istasyonumuzun patlamaması bize güven ve mutluluk verdi. Öğleden sonra ip inişi eğitimleri için gruplar halinde çağrılmaya başlandık. Ben, Berke ve Ege ilk gruptaydık. İstasyonumuzu bir cam ve 3 takoz ile oluşturduktan sonra biz inişe hazırlandık. Ancak bu esnada eğitmenimiz Tarık, Berke’nin kemerini yanlış giydiğini fark ederek onun yukarı çıkmasını istedi. Faaliyetin daha önceki bir zamanında sırada iken de kemerini yanlış giyen kişiler olduğu fark edilmiş ve başlangıç grubu olarak sene sonuna bu kadar yaklaşmış iken bu tip temel hataların yapılmasının kabul edilemez olduğu vurgulanmıştı. Bu nedenle Berke ip inişi yapamadı. Ege ile biz devam ettik. Önceki gece Tarık ve Taşkın’ın performe ettiği adımları tamamladık. İpleri yere attık ve ilk ben indim. İplerimiz zemine yakın bir yerde takılmışlardı. Onları da düzelterek aşağı attım ve inişi tamamladım. Daha yeni istasyon kurmayı öğrenmiş iken kendi istasyonumuz ile ip inişi yapmak son derece heyecanlı bir olaydı. Ege ile adrenalin dolu bir şekilde diğer arkadaşlarımızın yanına gittik.

Günün geri kalanında istasyon kurmaya devam ettik. Bizlerden belirli özelliklere sahip istasyonlar kurmamız istendi ve gruplar olarak bunları yerine getirmeye çalıştık. Sonra tek tek diğer grupların istasyonlarına giderek istasyonları değerlendirdik. Saat 22.00’de kamp alanına döndük.

13.07.2023 Perşembe

Sabah 7.00’da sırada idik. Kamp alanının hemen yanındaki düzlüğe geçerek ip toplama eğitimi aldık. Bildiğimiz çanta stil toplama ve sırtta toplamanın yanında iki yeni ip toplama stili daha öğrendik. Sonra da gruplara ayrılarak hepimiz bu 4 stili de denedik. 8.42’de ip toplama eğitimi bitti.

Ardından istasyon kurmayı denemeye devam ettik. Sonrasında sınav olacağımız duyuruldu ve gölge bir alana geçerek tek tek sınav olmak için çağrılmayı bekledik. Sınav pratik ve teorik bölümlerden oluşan toplam 4 basamaklı bir sınavdı. Herkesin sınavı bittikten sonra 14.20’de kamp alanına döndük, tüm kamp yüküyle dönüş yolculuğuna geçmemiz için 25 dk verildi. Faaliyet boyunca yavaş yürümüştük ve bu da eğitim faaliyetlerinin aksamasına sebep olmuştu. Sıraya 2,5 dk gecikmeli olarak geçebildik. Dönüş yolunda hem yokuş aşağı yürüdüğümüz için hem de herhalde balıkçıya bir an önce varabilmek umuduyla oldukça hızlı yürüyorduk. 5,20 km yürüdükten sonra bu noktada bizi traktörün beklediğini gördük. Ama gözlerimizle görsek de bizi götürmek için beklediğine inanamadık. Faaliyet raporlarından bildiğimiz kadarıyla önümüzde daha çok yolumuz vardı. Bu yüzden traktörün orada bizi yanıltma amaçlı durduğunu düşündük. Ancak gerçekten de traktöre bindik ve balıkçıya doğru tıngır mıngır gitmeye koyulduk. Dönüş yolunda herkes son derece neşeliydi. Zor olan kısmı geride bırakmıştık.

Balıkçıya geldik, herkes çok huzurlu gözüküyordu. Balıkçıdaki derenin buz gibi sularına ayaklarımızı soktuk, yüzmeye girenler de oldu. Sonrasında masaya geçerek balıkları beklemeye başladık. Yediğimiz ekmek, salata, limon, balık, kola her şey çok lezzetliydi. İpek vejetaryen olduğu için salata yedi. Yemekten sonra oturup sohbet ettik. 23.30 civarında bireysel toplantılar başladı. İlk çağrılan arkadaşımız döndüğünde yüzünün kireç gibi olduğunu gördük. Bizi uzun saatler sürecek gergin ve heyecanlı bir bekleyiş bekliyordu. Ben çağrıldığımda saat 02.53’tü. Toplantımdan sonra az da olsa dinlenebilmek için yatıp uyudum. Sabah öğrendim ki toplantılar 5.00’a kadar sürmüş.

14.07.2023 Cuma

Sabah elimizde kalan atıştırmalıklarla kahvaltı yaptık ve 9.00’da sıraya geçtik. Negatif ip inişi yapacağımız alana 10.00’da ulaştık. Zaten iniş yapılacak istasyon kurulmuş olduğu için hemen başlayabildik. Negatif yüzeyde ip inişi yapmak çok keyifli bir deneyimdi. 12.10’da ip inişi eğitimi bitti ve balıkçıya geri döndük. Bu boşlukta yine isteyenler balıkçıdaki derede suya girdiler. Ben çantamı hazırlamakla uğraştığım için vaktim olmadı. Karışıklık yaşanmaması için her çadır grubuna faaliyet başında zimmetlenen teknik malzemeler aynı olacak şekilde dağıtıldı. 14.30’da araca bindik, Niğde Otogarındaki bir odaya çantalarımızı yerleştirdik ve buradan Niğde şehir merkezine gittik. Hamamın önünde faaliyet toplantısı yaptık. Tarık kemer giyme, çanta giyme gibi en temel hususlarda halen sıkıntılar yaşanmasına şaşırdıklarını, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Ayrıca mutlak sessizliğe uyma konusunda başarısız olmuştuk. Ancak saatler konusunda, ekip olma ve teknik malzemelerin sayımı ve sorumluluğu konularında başarılı olduğumuzu söyledi. Bir arkadaşımız bireysel malzemesini bir yerde unuttuğu için uyarı aldı. Sonrasında ilk önce erkekler, sonrasında kadınlar olmak üzere hamama girdik. Erkekleri beklerken dondurma yiyip Niğde çarşısını gezdik. Hamamdan beklediğimiz gibi hafiflemiş, rahatlamış ve güzel kokar bir şekilde çıkıp yemek yemeye gittik. Sonrasında çay bahçesinde oturduk ve otobüs saatimiz yaklaşınca otogara geçtik. Ancak 21.00’da bineceğimiz otobüsümüz yolda kaza yapması nedeniyle geciktiğinden 22.00’da otobüse bindik.

15.07.2023 Cumartesi

Sabah 8.20’de Alibeyköy Cep Otogarında otobüsten indim. Yolda yorgunluk nedeniyle bol bol uyuyabilmiştim. Hemen eve gittim ve biraz daha uyudum.

Notlar:

-Ayak parmaklarımın su topladığını söyleyince gelişimden Mücella inişlerde ayağımın topuğu botun arkasına iyice yaslayarak bilek kısmındaki bağcıkları sıkıca bağlamamı böylece ayak parmaklarının ön kısma çarpmasını önleyebileceğime ilişkin tavsiye verdi.

-Suyunuza kolayca erişiminiz yoksa camelbag almak yukarıda anlattığım üzere mantıklı olabilir.

Gerek eğitim içeriği gerekse de uzunluğu göz önüne alındığında zorlayıcı anları ile de birlikte bu senenin en güzel ve keyifli faaliyetiydi. Büyük emek vererek bu etkinliğin düzenlenmesinde rol oynayan herkese, tüm arkadaşlarıma ve tüm YTÜDAK ailesine teşekkür ederim.

Sonraki faaliyetlerde görüşmek üzere,

Tuğba Kaya

Vulnerability Scanner