2025EğitimFaaliyet RaporlarıGenel

Geyve Kaya Tırmanış Eğitim Faaliyeti 2025

Başlangıç Tarihi: 2 Mayıs 2025
Bitiş Tarihi: 4 Mayıs 2025
Kamp Yeri: Geyve/Sakarya
Çadır Grubu: Isabela dos Santos Silva, Işın Akın, Ömer Ayan, Çağrı Arslantürk
Yazan: Isabela dos Santos Silva

Faaliyet Öncesi

Çadır gruplarımız açıklandıktan hemen sonra bir whatsapp grubu kurdum. Üç başlangıç ile aynı grupta yer aldığım için çok şanslıydım. Deneyimli olduklarından organizasyon hızlı ilerledi ve iletişimimiz oldukça kolay oldu. Yemek planımızı tartıştık. Akşam yemeği olarak 1 paket makarna ve 6 adet 50 gramlık ton balığı konservesi getirdim. Ayrıca atıştırmalıklar (protein bar, yulaf smoothie, M&M vb.) ve 3 adet 1.5 litrelik su şişesi taşıdım (fazla su tüketmediğim için bir şişeyi geri götürdüm).

Havanın gece ve sabah saatlerinde oldukça soğuk, öğleden sonra ise sıcak olacağı ön görüldüğünden kıyafet hazırlığımı buna göre yaptım. Çarşamba günü kulüpten tulum ve mat ödünç aldım.

3 Mayıs Cumartesi

00:42’de Göztepe Köprüsü’nden otobüse bindim. 00:50’de hareket ettik ve 03:07’de Geyve’ye vardık. Eşyalarımızı indirdikten sonra 03:25’te kamp alanına kısa bir yürüyüşe başladık. 03:47’de kamp alanına ulaştık, tuvalet ve sigara alanı belirlendikten sonra grid bir sekilde çadırlarımızı kurarak uyumaya geçtik. Yaklaşık bir saat (04:30–05:30) uyudum. 

Saat 06:00’da kahvaltımı çadır grubumla birlikte çadırın içinde yaptım ve hazırlanmaya başladım. Köpeklerin çadırlara yaklaşmamasını ve zarar vermemesi için tüm yiyecekleri ve çöpleri çanta ve tulumlarımızın içine sakladık. Tırmanış bitene kadar kamp alanına dönülemeyeceği için yanıma küçük bir sırt çantası aldım. İçine su, küçük mat, atıştırmalıklar, tuvalet kiti vb. eşyalarımı koydum.

07:00’de sıradaydık. Gruplara ayrıldıktan sonra tırmanış ekipmanlarımızı aldık ve Halk Ekmek sektörüne yöneldik. 07:25’te top rope eğitimi yapıldı ve 07:39’da tırmanışa başladık. Halk Ekmek sektöründe 6 rota açıldı. Grubum şu iki rotayı tırmandı: Oat Flakes (V+, 5b) ve Hard Slope (V, 5a).

12:30’da lider tırmanış eğitimi verildi. 13:17’de lider simülasyon ile tekrar tırmanmaya başladık. Bu kez Sakarya Dağcılık (V+, 5b) rotasını çıktık.

19:15’te tırmanışı bitirip kamp alanına döndük. 19:22’de kamptaydık. Akşam yemeği ve dinlenme için iki saatlik serbest zamanımız oldu. 

21:00’de sıraya geçtik. 21:30’da gruplara ayrılarak ip toplama eğitimi yapıldı ve bu eğitim 23:00’te sona erdi. Ardından düğüm sınavı için yeni gruplar oluşturduk. 23:18’de sınav başladı ve 23:45’te tamamlandı. 00:30’da uyumak üzere çadırıma döndüm.

4 Mayıs Pazar

Pazar günü, bir önceki günle aynı rutini takip ettik. 05:50’de alarm çaldı ve hazırlıklarımızı tamamlayarak 07:00’de sıraya geçtik. Yeni gruplar oluşturuldu ve bu sefer üç farklı sektör açıldı, her biri için ikişer rota belirlendi. Grubumla yine Halk Ekmek sektöründe tırmandım. Bir gün önce top rope olarak çıktığım Oat Flakes (V+, 5b) rotasını bu kez lider simülasyon olarak tırmandım.

Aynı rotayı farklı şekilde tırmanmak çok öğreticiydi. Top rope ve lider arasında ciddi farklar olduğunu deneyimledim. Aynı zamanda, ikinci gün lider için emniyetçi olmak daha kolaydı.

13:04’te kamp alanına geri döndük ve toparlanmaya başladık. Her şey toplandıktan sonra çevre temizliği yaptık ve çöp bırakmadık. 14:00’te 50 dakikalık bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Grup fotoğraflarının ardından kısa bir mola verdik. 15:17’de sıraya geçip otobüse yöneldik. 15:43’te İstanbul’a dönüş için yola çıktık.

Notlar:

  • Çadır kurmayı bilmiyorsanız, malzeme teslim gününde diğerlerinden öğrenmeye çalışın. Faaliyet günü geldiğinde katkı sağlayabilirsiniz.
  • Sıranızı beklerken düğüm pratiği yapabilir veya diğerlerini izleyebilirsiniz. İzlemek, öğrenmenin etkili yollarından biridir.
  • Kulüp malzemelerine ekstra özen gösterin. Son gün 2 adet kask kayboldu. Sektörde başka gruplar da olabileceğinden dolayı kalabalık olabilir; bu nedenle verilen malzemeleri düzenli olarak kontrol etmek önemlidir, özellikle sektör değiştirildiğinde.
  • Kulak tıkacı getirmek uyku kalitenizi artırabilir (hayvan sesleri, horlayanlar vb.).
  • Soğuk hava koşullarına uygun olmayan tulum alırsanız, yanınıza ek sıcak giysiler alın.
  • Güneş kremi getirmeyi unutmayın.

Çok güzel bir hafta sonuydu. Bu fırsat için YTDAK’a çok teşekkür ederim. Tüm eğitmenlere, gelişimlere ve başlangıçlara vakit ayırdıkları ve bizlere destek oldukları için minnettarım.

GEYVE KAYA TIRMANIŞ EĞİTİM FAALİYETİ 2025

Başlangıç Tarihi: 3 Mayıs 2025 Cumartesi
Bitiş Tarihi: 4 Mayıs 2025 Pazar
Kamp Yeri: Geyve/Sakarya
Hava Durumu:
3 Mayıs 21° ile 3° arası, açık ve güneşli
4 Mayıs 25° ile 0° arası, açık ve güneşli

Ekip: 49 Başlangıç, Gelişim Grubu, EğitmenleR

Çadır Grubu: Ahmet Bilgen, Muhammed Ali KarabaL
Yazan: Taner Dinç

Faaliyet Öncesi

30 Nisan günü çadır grubumuzun açıklanmasından sonra Muhammed planlamalarımızı yapmak için WhatsApp grubumuzu kurdu. Yemek planımızı 2 kahvaltı ve 1 akşam yemeği olacak şekilde yaptık. Kahvaltı için sucuklu yumurta, akşam yemeğimiz için hazır makarna ve ayrıca faaliyet boyunca tüketmek için atıştırmalıklar aldık. Malzeme teslimine Ahmet ve Muhammed giderek çadırımızı teslim aldılar.

Ortak malzeme dağılımımız

TanerAhmetMuhammed
1 adet orta boy kartuş1 adet orta boy kartuş1 adet büyük boy kartuş
OcakÇadırJetboil
5 litre su5 litre su6 litre su
TavaTencereKahvaltılık
6 adet yumurta (kullanmadık)6 adet yumurta 
 2 adet ekmek 

Kişisel ekipmanım

HMSEmniyet Kemeri1 yedek pantolon
ATC2 çift yedek çorap2 adet yedek iç çamaşırı
Kask1 adet polarYardımcı ip
Uyku tulumu2 adet yedek tişörtMat
50 litrelik sırt çantasıKaya tırmanış ayakkabısıAtıştırmalık
Güneş kremiAğrı kesiciHazır makarna
600ml sulukIslak mendilPeçete

3 Mayıs Cumartesi

Otobüsten indiğimizde yürüyeceğimiz mesafe kısa olduğu için elimizde malzeme taşıyabilecektik ancak ben tüm malzemelerimi çantama koymaya tercih ettim. Yaklaşık 16kg olan çantam ile evden çıkıp otobüse bineceğim Göztepe Köprüsüne gittim. Saat 00.30 da otobüsü beklemeye başladım. 00.42’de otobüsümüz geldi ve çantalarımızı yükledik. Herkes hazır olduktan sonra 00.50’de yola çıktık. Otobüste uyumaya çalıştım ancak yorgun olmama rağmen uyuyamadım. Saat 03.07’da Geyve’ye vardık ve otobüsten indik. 03.10’da 10 dakikada sıraya geçmemiz için duyuru yapıldı ve hazırlanmaya başladık. Yürüyüşümüz kısa süreceği ve hava da soğuk olduğu için orta katmanımı çıkarmamaya karar verdim. 03.19’da sıraya geçtik ve 03.25’te yürüyüşe başladık. 03.47’de yürüyüşümüz bitti ve kamp alanına vardık. Sıraya geçtik ve sabah saat 7’de hazır olmamız söylendi. Mutlak sessizlik olduğu için sessizce çadırlarımızı kurmaya geçtik. Çadır arkadaşlarımla sabah vakit kaybetmemek için kahvaltımızı şimdi yapmaya karar verdik, sucuklu yumurta hazırladık ve uyumak için çadırımıza geçtik. 06.30’a alarm kurduk ve uyuduk.

Ben yalnızca 1 saat gözlerimi dinlendirebildim ve kalktım. Saat 06.58’de sıraya geçtik, gruplara bölündük ve tırmanışta kullanacağımız malzemelerin zimmetleri yapıldı.  Malzeme tesliminden sonra Halk Ekmek sektöründe doğru yürüyüşümüze başladık. 07.14’te sektöre vardık ve 07.25’te top rope eğitimimiz başladı. 07.39’da eğitim bitti ve tırmanışlara başladık.

Grubumla beraber ilk olarak Sakarya Dağcılık (V+, 5b) ve Mild Slope (V+, 5b) rotalarını top rope olarak tırmandık. Bu arada güneş iyice yükselmiş ve sabah serin olan havayı iyiden iyiye ısıtmıştı. Halk Ekmek sektörü öğle saatlerinden itibaren güneş alan bir sektör olduğundan cildimin zarar görmemesi için sık sık güneş kremi kullandım.

12.30’da top rope tırmanışlarımız bitti ve lider simülasyonu eğitimine başladık. Bu eğitimlerin en önemli noktası olan emniyet almayı öğrenmek için çok dikkatli bir şekilde dinledik. Emniyetçinin lidere hangi durumlarda ip vermesi, boşunu alması ve yardımcı olması gerektiğini öğrendik. Aynı zamanda lider tırmanırken ekspresslerin boltlara ve ipimizin ekspresslere nasıl takılması gerektiğini ve rotayı nasıl takip etmemiz gerektiğini öğrendik. 13.17’de lider emniyet dersi bitti ve lider simülasyonu tırmanışlara başladık.

Bu sefer grubumla beraber Oat Flakes (V+, 5b) ve Hard Slope (V, 5a) rotalarını lider simülasyonu olarak tırmandık. Güvenliğimiz için destek olarak top rope olmasına rağmen lider tırmanışın nasıl olduğunu hissetmek çok keyifliydi. Top ropeunuz gergin olmadığı için sizi yukarıya çekmiyor ve gerçekten tırmandığınızı hissediyorsunuz.

19.15’te lider simülasyonu tırmanışlarımız bitti ve kampa dönmek üzere hazırlandık. 19.22’de kamp alanına vardık ve 1.5 saatlik bir mola verildi. Uzun süre güneş altında kaldığım ve susadığım için ciddi bir baş ağrım oldu. Hemen çadır arkadaşlarımla yemek hazırlayıp karnımızı doyurduk. Hazır makarna aldığımız için hızlıca yemeğimizi yedik ve baş ağrımın dinmesi için yanımda getirdiğim ağrı kesiciden alıp biraz dinlenmek üzere çadıra geçtim.

Saat 21.00’da ip toplama eğitimi için sıraya geçtik. Kamp alanımızda diğer kulüpler olduğu için kalabalıktı bu yüzden ip toplama eğitimimiz için kısa bir mesafe yürüyerek insanları rahatsız etmeyeceğimiz bir alana geldik. Gruplara ayrıldıktan sonra saat 21.30’da ip toplama eğitimimize başladık. İp çantasında ve sırtta taşımak için 2 farklı ip toplama yöntemini tekrardan gördük. Hava oldukça soğuk olduğu için bütün katmanlarımı giymiştim ancak yine de üşüyordum. Sıcak kalmak için eğitime odaklandım ve hareket ettim. Başlangıç üyelerin ip toplama pratiği olduğundan gelişim tarafından hızlıca ipi toplayabilmemiz için süre tutuldu. Hızlıca ipi toplamaya çalışmak hem eğlenceliydi hem de ısınmak için birebirdi. Saat 23.00’da ip toplama eğitimi bitti ve düğüm sınavı olmak üzere sıraya geçtik.

Gruplara ayrıldıktan sonra düğüm sınavımız için kamp alanına geri döndük. Saat 23.18’de düğüm sınavımız başladı ve şimdiye kadar öğrendiğimiz açık sekizli, kapalı sekizli, tam kazık, yarım kazık, çift balıkçı, perlon düğümü ve prusik düğümlerini atmamız istendi ve bu düğümleri nerede ve ne koşullarda kullanacağımız soruldu. Bu sırada mutlak sessizlik saat 22.00’da başladığı ve kamp alanımızda başka insanlar da olduğu için çok sessiz olmaya özen gösterdik. 23.45’te düğüm sınavımız bitti. Eğitmenler sabah 07.00’de sıra olacağımız söyledi ve çadırımıza döndük. Çadır arkadaşlarımla bir şeyler atıştırıp yarın sabah tekrar 06.30 a alarm kurmaya karar verdik ve yattık.

4 Mayıs Pazar

Çok uzun süre uyuyamamıştım ancak kendimi iyi hissediyordum. Kalkıp hazırlandık ve saat 07.00’da sıraya geçtik. Tekrar gruplara ayrıldık ve grubumla başka bir sektör olan Has Sektör’e gitmek üzere yola çıktık. Has Sektör, Halk Ekmek sektörünün aksine çok güneş almayan bir yerdeydi ve hava ılık olmasına rağmen burada oldukça serindi. Bu sektörde de Arguvan (VI, 5c+) adlı rotayı lider simülasyonu olarak tırmanacaktık. Benim sıram geldiğinde 3. Bolta kadar tırmanmıştım ancak rotanın devamındaki bölümü tırmanamadım ve aşağı inmeye karar verdim. Denge ve ayaklara güvenmeyi gerektiren benim için zorlu bir rotaydı. Bugün sadece 1 rota tırmanma fırsatım oldu.

Tırmanışlarımız bittikten sonra kampa dönmek üzere sıraya geçtik ve saat 13.04’te kampa vardık. 45 dakika içerisinde tüm kamp yüküyle hazır olmamız söylendi. Çadır arkadaşlarımla çadırımızı topladık ve yardıma ihtiyacı olanlara yardım ettik. 13.47’de sıraya geçtik ve mıntıka temizliği için hazır olduk. Kamp, sigara ve tuvalet alanımızı gezip çöpleri topladık.

14.00’da faaliyet toplantısı için bir araya geldik. Emniyet alırken yaptığımız hatalar, kasksız bir şekilde rotanın yakınında bulunmamak gerektiği, ipe girerken attığımız açık sekizli düğümünü hızlı atmamız gerektiği ve ekipmanların yere düşürülmesi hakkında konuşuldu. Genel olarak başlangıç grubu içerisindeki dayanışma ve yardımlaşmanın öneminden bahsedildi, birbirimizi nasıl motive edebileceğimiz hakkında konuştuk.

14.50’de faaliyet toplantımız bitti ve otobüsü beklemeye başladık. 15.17’de sıraya geçtik ve dönüş yürüyüşümüz başladı. 15.43’te otobüs alanına vardık. Eşyalarımızı otobüslere yükleyip yerlerimize geçtik ve İstanbul’a dönüş yolculuğuna başladık. 18.50’de Göztepe’ye vardık.

Öneriler

  • Çok güneş alan sektörler için güneş kremi kullanmak çok önemli. Özellikle Halk Ekmek sektöründe güneşten korunacak alanlar da pek bulunmuyor.
  • Faaliyete gelirken yanınıza ufak bir çanta almanızda çok fayda var, sektöre giderken eşyalarınızı taşımayı çok kolaylaştırıyor.
  • Açık sekizli düğümünü sık sık pratik edip iyice öğrenmek çok önemli, vakit kazanmanıza ve daha çok tırmanış yapmanızı sağlar.
  • Bu faaliyetin esas odağının emniyet almayı öğrenmek olduğu çok önemli. Tırmanmaktan ziyade emniyet almaya odaklanılmalı.

Faaliyet sırasında bizimle zamanlarını, bilgilerini ve tecrübelerini paylaşan eğitmenlere ve gelişim grubu üyelerine; çadır arkadaşlarıma, başlangıç ve kaya grubu arkadaşlarımıza ve bize bu faaliyeti yapma fırsatı sunan YTÜDAK ailesine teşekkür ederim.

İlgili Makaleler

Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu