Tarih: 1–2 Mart 2025
Katılanlar: 18 Başlangıç, Gelişim ve Eğitmenler
Çadır Grubu: Metehan Çaylak, Hilmi Oğuz Yıldırım
Yazan: Işın Akın (Başlangıç)
Faaliyet Öncesi
Çadır grupları belirlendikten sonra iletişim için WhatsApp grubu kurduk ve hemen malzemeler konusunda bilgi alışverişi yapmaya başladık. Hilmi’nin ilk kış faaliyeti ve benim de ilk Uludağ faaliyetim olacağı için Metehan ve ilk başta 4.müz olan fakat ne yazık ki faaliyete katılamayan arkadaşımıza sorularımızı yönelttik. 26 Şubat Çarşamba akşamı malzeme teslimi sonrası malzeme planına yüzyüze devam etme kararı aldık. Raporlardan ve geçmiş faaliyetten mola sürelerinin çok kısıtlı olduğunu bildiğimiz için akşam yemeği için önceden hazırlanmış, yalnızca ısıtmamız gereken paketli sebzeli bulgur pilavlarından ve yanına da kavurma almaya karar verdik. Kahvaltıyı da iki kere yapacak şekilde malzemelerimizi planladık. (Kahvaltıyı bir kere yapabildik, diğer molalarda atıştırmalık tükettik ama iki kere yapılması mümkün ve faydalı idi.) Ayrıca kar suyu kaynatmak çok uzun sürdüğü ve faaliyet iki günlük olduğundan çantamızda yer olduğu için çantamıza abartmamak şartıyla içmelik ve kaynatmalık su da aldık.
Hilmi: Tencere demlik seti, 1 ocak, 1.5 litre su, 1 büyük kartuş
Metehan: Çadır, hindi füme x2, tuz, kavurma, lavaş, 1.5 litre su
Işın: 1 ocak, 1 büyük 1 küçük tam dolu kartuş, Kar kazıkları, tahin pekmez (yemedik), kaşar, baharat, 2 paket hazır bulgur pilavı, 0.5 litre su
Herkes bireysel: Atıştırmalık, çay, kahve, oralet, hazır çorba, sıcak su dolu termoslar
Kulüpten ocak alırken kullanılacak kartuşların hepsinin denenmesi önemli çünkü Hilmi’nin kartuş getireceği diğer arkadaşın gelememesi ile son anda kararlaştırıldı ve kartuş yeni olmasına rağmen bir sebeple çalışmadı. Dağda sıcak sıvısız ve yemeksiz kalmak istemezsiniz.
Faaliyet Günü
28 Şubat 2025 Cuma ve 1 Mart 2025 Cumartesi
Göztepe köprüsünden 22.15’te kalması planlanan otobüs için 22.00’de köprüye vardım. Başlangıçtan bir arkadaş otobüsün canlı konumunu paylaştığı için takip edebildik. Otobüs 22.36’da vardı ve çantaları yükledikten sonra 22.38’de hareket etti. Otobüste uyumaya çalışsam da uyuyamadım fakat uyumanız kesinlikle faydalı olacaktır. Ayrıca otobüs varmaya yakın tozluklarınızı giymeniz, kaskınız ve kafa lambanızı takmanız, kısacası yürüyüşe hazırlanabileceğiniz kadar hazırlanmanız gerekiyor. Otobüsten indikten sonra verilen süre kısıtlı olduğundan süreleri verimli kullanmak gerekiyor. Gelişim grubunun ne yaptığını izleyerek onlara uyabilirsiniz.
Otobüs oteller bölgesine 1.12 gibi vardı. Yürüyüşe hazır olmamız için 20 dk verildi. Bu sırada herkesin bireysel kazmalarını ve çadırına zimmetlenen malzemeleri de alması ve çantalarına yerleştirmesi gerekiyordu. Bizim çadır gurubumuza 1 çığ sondası, 1 kürek, 1 V profil/deadman, 2x çadır tamir kiti, duct tape, 1 kırmızı ip zimmetlendi. 1.40ta 8 dk gecikerek sıraya girdik fakat bir arkadaşımızın anladığım kadarı ile kaskında yaşadığı bir problemi çözmeye çalışması devam etti ve bu nedenle tam olarak hazır olmamız yaklaşık 20 dk gecikti. Bu nedenle evde ve otobüste her şeyi denemek ve otobüs indiğinde olabildiğince hazır olmanın önemi hatırlatıldı. Ayrıca yürüyüş başlamadan önce eğitmenimiz herkesin hafif üşür pozisyonda yürüyüşe başlaması gerektiğini ve bu beklediğimiz sürede kimsenin üşür gibi gözükmediğini söyledi. Katman çıkartmamız için de 3 dk verildi. Hava oteller bölgesinde soğuk ve rüzgarlı değildi fakat gece boyu yürüyüş yapacağımız bölge rüzgarlı olacağı için ben çok üşümememe rağmen yürüyüşe içlik, polar ve yağmurlukla başlama kararı aldım.
1.50’de yürüyüşe başladık. Beklediğimden çok daha yavaş yürüdüğümüz için kıyafet seçimimin doğru olduğuna kanaat getirdim. Rüzgar estikçe üşüyordum. Öndeki arkadaşımın kar izlerini takip ederek yürüdüm, fakat bazı yerlerde o batmamasına rağmen ben batabiliyordum, bu nedenle dengeyi sağlamak için odaklanmak şart. Karda yürümek pratik isteyen, yaptıkça daha iyi olacağın bir eylem. 4.46’da 20 dk’lık bir mola verdik. Molada yağmurluğumu çıkarıp montumu giydim ve yürüyüşe de böyle devam etme kararı aldım. Sıcak sıvı ve atıştırmalık tükettim. Yürüyüşe devam edip 6.18’de kamp alanına vardık.
Eğitmenimizin açıklamalarından sonra (tuvalet, sigara, kamp alanı vb.) 06:22’de kar duvarı yapıp grid düzende çadırları kurmamız ve kar mağaraları için üç yere kar yığmamız söylendi. Başlangıçtan Sude Gügercinoğlu arkadaşımız faaliyetten birkaç gün önce gruplar açıklandığında ve çadır sayıları belli olduğunda kar duvarının boyutlarını ve grid düzenin nasıl olacağına dair bir çalışma yapıp bunu gelişime onaylatarak bizlerle paylaşmıştı. Faaliyete de gelirken mezura getirdiği için kar duvarı konusunda hızlıca organize olabildik. Kürek sayısı kısıtlı olduğu için içerdeki karı boşaltmak zaman aldı. Kazmalarla kar kütlelerini ayırıp elle de taşımak faydalı oluyor. Ayrıca süre tükendikçe bazı kürekler kar mağarası için kar yığmak için kullanıldı ve bu kadar planlı başlamamıza rağmen sürelere zor yetiştik ve 8.07’de bitirdik. Eğitmenimiz tarafından her eğitime getirilmesi gereken malzemeler paylaşıldı (sedye malz., ilkyardım, atel, çığ sondaları ve kürekler, ayrıca ocak, kartuş, tencere, termos, atıştırmalık) ve 8.55’te kazma düşüş eğitimi için poşetli bir biçimde hazır olmamız söylendi. Biz çadır grubumla bu molada çadır kurmayı bitirip, atıştırmalık ve sıcak sıvı tüketip, ihtiyaçlarımızı giderdik ve poşetlendik. Gerekli malzemeleri de iki tane zirve çantamıza paylaştırdık. Tek başına poşetlenme pek mümkün olmadığı ve arkadaşlarına yardım edip alman gerektiği için poşetlenmeye en az 20 dk ayırmak gerekiyor. 5 dk geç kalarak sıraya girdik ve kazma düşüş eğitimi için kampın hemen üstündeki yamaca çıktık. Uludağ’daki buzlanmış kar bu eğitim için çok uygundu. Verilen eğitim sonrası gruplara ayrılıp her pozisyondan birer kez ve farklı ellerle denedikten sonra zayıf olduğumuzu düşündüğümüz pozisyonları tekrar ettik. Benim zorlandığım ve pratik yaptığım konu baş yukarı sırtüstü pozisyonunda kazmayı saplayıp organik olarak dönmeye çalışmaktı. İstemsiz olarak önce vücudumu döndürmeye çalışıp öyle kazmayı saplıyordum. Bu eğitimi daha önce Aladağlar’da aldığım için bu gibi zayıf noktalarımı düzeltmeye çalıştım. Ayrıca baş aşağı sırtüstü pozisyonda da nereye gideceğimi göremediğim için yaparken bir korku duyuyordum, onu da deneyerek bunu aşmaya çalıştım.

11.35’te kazma düşüş eğitimi bitti ve 45 dk mola verildi. Bu molada poşetlerimizden kurtulup, ihtiyaçlarımızı giderdik, atıştırmalık ve sıcak sıvı tükettik. Güneş açtığı için kremlenip arkadaşlarıma da önerdim. 12.20’de emniyet aletleri eğitimi başladı. Bu eğitimi dinlerken karnıma ağrı girmeye başladı ve faaliyet boyunca sürecek bağırsaklarımdaki sorun başlamış oldu. Eğitimi daha önce almış olsam da bilgilerimi tazeledim ve yeni bilgiler edindim. 14.05’ten sonra hepimiz tek tek denemeye başladık. Kar yapısı bazı emniyet aletlerinin işe yaraması için uygun değildi. Hepsini deneyerek önce kendimiz sonra da gelişim eğitmenlerini çağırarak onlar ile sağlamlığını kontrol ettik. Daha sonra 15:40’ta üç tane çalışan kar babası yapmamız istendi ve 15 dk veridi. Fakat benim de içinde olduğum gruplardan biri kar babası yapmaya biraz geç başlayabildi. Bunun sebebi çadır gruplarından birinin kürek getirmeyi unuttuğunun ortaya çıkması idi. Aslında kamp alanına çok yakındık ve kürek kamp alanından getirildi. Fakat hatamızın sonucu olarak kar babası yapımında kullanmamıza izin verilmedi, çünkü olası bir senaryoda faaliyet/eğitim alanı kamp alanından çok daha uzakta olabilirdi ve bu durumda kamp alanında unutulan malzemelerin geri alınması mümkün değildi. Bunu bize özümsetmek için bu küreği kullanamayacağımızı söylediler. 5 dk daha ek süre verilerek 16.00 gibi kar babalarını bitirdik. Öncelikle kendi grupları, sonra diğer herkesin katılımı ile babaları test ettik. 16.21’de tekrar sıraya geçtik ve çığ testi eğitimi başladı. Bundan sonra karın ağrım daha da şiddetlendi ama bir şekilde dayandım. Çığ testi eğitimi sonrası eğitmenimiz bölge hakkında da çok faydalı bilgiler verdi.

16.48’de 15 dk mola verdik ve bir eğitimin yürüyüşü için yine gerekli malzemeler ile tek sıra haline geçtik. Batonlarımızı da almamız istendi. 17.05’te başlayan bu yürüyüş çok dik bir eğimde devam etti ve batonlar gerçekten çok gerekliydi. Hatta kazmalarımızı bile getirmemiz istense mantıklı olurdu. Bir yerde ayağım kaydı ve arkamdaki arkadaşım sayesinde yerimde durabildim. Tekrar ayağa kalkmam ve batonlarımı elime almam zaman aldı ve diğer arkadaşlar geçsin diye kenara çekildim. Daha sonra devam ettiğimde yukarda bekleyen eğitmenimiz son kısımda dümdüz çıkmayıp çapraz yürüyeceğimizi ve öndeki arkadaşımızı biraz bekleyip öyle çıkmamızı söyledi. Çok dik olduğu için dikkat etmek gerekti. Sıraya geçtiğimizde tam içimden geldiğimiz yoldan inersek kesin düşüp aşağı yuvarlanırım diye geçirirken eğitmenimiz burada Dülfer inişi yapacağımızı açıkladı.
Biz vardığımızda büyük bir kayaya istasyon kurulmuştu ve eğitmenimiz Dülfer inişinin ne olduğunu ve hangi durumlarda kullanılabileceğini anlattı. Aşağıda da bizi bekleyen bir gelişim eğitmeni vardı. Çok yorgun hissettiğim için taşıdığım zirve çantamızı çadır arkadaşım Hilmi almayı kabul etti. İniş yapmak genel olarak güzel bir deneyimdi. Özellikle kaya faaliyetleri başlamadan böyle basit bir inişle malzemeye güvenmeyi öğrenmek güzeldi. Dülfer inişinde vücudunuz direkt iple temas edip inerken sürtünmenin etkisiyle biraz canınız acıyabiliyor. Öğrendiğimize göre bu eğitimi son 5 yıldır ilk kez
veriyorlardı, bu nedenle ayrıca şanslı hissettim.

Ben sıranın başlarında olduğum için iniş sonrası aşağıda uzunca bir süre bekleyenlerdendim. Bir arkadaşımın matına oturarak sıcak sıvı ve atıştırmalık tükettim. Ayrıca önümüzdeki eğitimleri ve yürüyüşleri düşündükçe, halihazırda çok bitkin hissettiğimden, bu faaliyetin nasıl biteceğini kara kara düşünmeye başladım. Bu aşamada bu kaygıyı arkadaşlarınla paylaşıp birbirini motive etmen, sevdiğin atıştırmalıkları tüketmen moral oluyor. Ve oradayken içinden olumsuz düşüneceğine bütün eğitimlere odaklanıp öğrenebileceklerini öğrenmen gerekiyor. Ben bunları düşünürken iniş yapanlardan biri iki tane termosu inerken düşürdü ve yalnızca biri bulunabildi. Çantalar takılı olduğu için buna da dikkat etmekte fayda var. Herkesin inişleri bittikten sonra 20.00 gibi kampa dönüş yürüyüşü başladı ve 20:15 gibi kampa vardık ve 22.00’ye kadar mola verildi.
Bu molada çadır grubumla hızla yemeğimizi ısıttık ve karnımızı doyurduk. Hazır yemek almanın müthiş bir fikir olduğunu görmüş olduk. Ayrıca getirdiğimiz sular da hala durduğu için hızlıca onları kaynattık ve hepimizin termosunu doldurduk. Daha toplanmamıza çok varken her işimizi halletmemiz ve midemizi güzel bir sıcak yemekle doldurmamız benim tekrar moralimi yükseltti ve yenilenmiş gibi oldum. 22.00’de vaktinde sıraya girdik ve kar mağarası yapımı için gruplara ayrıldık. Zaten kar yığıldıktan sonra küçük bir mağara olacağı belliydi. Yine de mağaraları bitirmemiz için verilen süre yeterli olmadı. Benim grubumun karşılaştığı zorluk mağara kapısının solunda kalan karların buz tutmuş olması nedeniyle çok zor oyulmasıydı. Tek kişi çok yavaş ilerlediğinden iki kişiye geçince hızlanırız diye düşünmüştük fakat iki kişinin rahatlıkla çalışabileceği bir alan bile açamadan süremiz bitmiş oldu. Aladağlar’da içinde kalınabilecek geniş bir mağara yapmaya yardım edip mümkün olduğuna şahit olduktan sonra son faaliyette bu şekilde sonuçlanması kötü oldu ama elimizden geleni yaptığımızı biliyorum. 23.58’de kar mağarası yapımı bitti ve 5.00’te zirve simülasyonu için hazır olmamız istendi. Kesinlikle öncesinde kahvaltı yapmamız gerektiği hatırlatıldı.
2 Mart 2025 Pazar
Başlangıç grubu olarak ortak bir saatte uyanmaya karar verdik. 3.30’a alarm kurdum. Tuluma önceden girmeme rağmen uyumak için dışarda ihtiyaçlarını gideren diğer arkadaşımın çadıra dönmesini bekledim. Ortada yatmama ve tulumumun iyi olmasına rağmen gece boyu titreyerek uyandığım anlar oldu. Çadırda üç kişi olduğumuz için yeterince sıcak kalamadık fakat bir şekilde bu üç saat bitti ve alarmım çaldı. Güzel bir kahvaltı sonrası yaklaşık 1 dk’lık çok az bir gecikme ile sıraya geçtik. Hatırlatmalar sonrasında 5.10 gibi yürüyüşe başladık. Ben sıranın önlerindeydim. Yine dik bir yürüyüş olmasına rağmen güzel bir yürüyüş geçiriyordum. Batonsuz, yalnızca kazma ile yürümeye alışmak kendime güvenmemi sağladı. 5 dk’lık bir mola verdik, bu molada öndeki arkadaşıma sıcak sıvı ikram ettim. 3 dk geç kalarak tekrar yürüyüşe başladık. Eğimli yamacın son tarafında çıkarken kazmamızı öne alarak iki elimizle destek almamız söylendi. Düzlük bir alana vardık. Bu alanda henüz mola verilmemişken bazı arkadaşlar yere oturdu/uzandı ve eğitmenlerimiz tarafından uyarıldık. Ardından yürüyüşümüze çok az daha devam ederek 7.25’te Küçük Zirve’ye ulaştık. Burada 20 dk mola verildi. Gün doğumunda manzara gerçekten müthişti ve başarmış olmanın mutluluğu ile bir şeyler atıştırdım ve sıvı tükettim. Fotoğraf çekmemize de izin verildi, ben telefonumu çadırda çantamda bıraktığım için arkadaşlarımın telefonu ile çekildim ve hoş bir anı kalmış oldu. Ayrıca zirvede bir grup arkadaşın sigara içtiğini anlamayıp manzaraya bakmaya doğru giderken “Sakın ekipmanlarla gelme, sigara içiyoruz!!!” demeleri de artık grupça bu hassasiyeti nasıl özümsediğimizi tekrar görmeme sebep oldu. 7.47 gibi kampa yürüyüş tekrar başladı.

İniş yaparak yürüdüğümüz için topuklarımıza basarak adım atmamız gerekiyordu ve bu nedenle yürüyüş sırasında dizlerim zorlandı ve ağrımaya başladı. Fakat siz kayarsanız izler kayboluyor ve arkanızdaki arkadaşlarınız daha çok zorlanıyor. Bu nedenle yürüyüş esnasında eğitmenlerin söylediği şekilde yürümeniz çok önemli. 9.10 gibi kamp alanına vardık ve son kazma düşüş pratiğimiz için poşetlenmemiz için 20 dk süre verildi. 9.35 gibi kazma düşüş için sıraya geçip pratiğe başladık. Yine her pozisyonu tek tek yaptıktan sonra zayıf olduğumuz pozisyonları, eğitmenimizin seçtiği veya direkt itilerek rastgele pozisyonları denedik. Eğitmenimiz Halit ayrıca bize tam düşme esnasında nasıl kazmayı konumlandırıp kaymayı engelleyebileceğimizi anlattı. Kendi açımdan çok verimli bir eğitim oldu. Bir noktada benim kaskım sürekli kafamdan çıktığı ve daha fazla sıkıştıramadığım için Timuçin eğitmenimiz kaskını bana ödünç verdi. Kaskı kulüpten teslim alırken deneyerek almama rağmen bu faaliyette yanlış kask seçimi yapmışım. Bu nedenle teslim alırken iyice deneyip emin olmak gerekiyor. Bu pratiğin sonlarında artık enerjim tükenmesine rağmen son eğitim olduğu için kendimi zorladım. Eğitim 11.30 gibi bittiğinde 12.30’da tüm kamp yükü ile hazır olmamız istendi. Hızlıca hazırlanıp gecikmeden sıraya girdik. Grup fotoğrafı ve mıntıka temizliği sonrası 12.40’ta dönüş yürüyüşü başladı.

Dizlerim ağrıdığı için önde başladım fakat başka bir arkadaşım da yavaş olduğu için yürüyüş boyunca bir o bir ben en öne geçtik. Yürüyüşün ortasında dizlerim tutmamaya başladı ve benim için bu faaliyetin en zor anları başlamış oldu. Önde yürüyen gelişim üyesi yürüyemeyecek durumda değilsem dayanmamı ve az kaldığını söylediği andan itibaren bitik bir vaziyette çok yavaş yürüyebildim. Bu sırada susuzluktan ağzım kupkuru oldu ve çok halsizleştim. Gideceğimiz noktayı görüyor olmak ve bir türlü varamamak da yürüyüşüme odaklanmak yerine sürekli ne zaman varacağımızı düşünmeme sebep oldu ve bu da daha çok zorlanmama yol açtı. Ayrıca montumla yürüdüğüm için çantamın bel perlonunu iyi sıkıştıramamışım ve tüm yükü omuzlarımda hissetmeye başladım derken bu yürüyüşten bir sürü ders çıkarmış oldum. 14.45 gibi otobüse vardık. Zimmetlenen malzemeleri teslim ettik ve çantaları otobüse yerleştirdik. Kendime gelmek için sıcak sıvı ve atıştırmalık tükettim. Burada gelişim ve eğitmenler jandarma ile izin konusunda yaşanan bir karışıklığı çözmeye çalıştılar.
Faaliyet toplantısını otobüs hareket ettiğinde yapabildik. Bu toplantıda bazı arkadaşlarımızın eğitimler sırasında isteksiz olduğu ve gelişim eğitmenlerinin kibarlıktan rica ederek söylediği ama aslında yapılması gereken şeyleri yapmadığı söylendi. Sürelere özellikte ilk toplandığımızda çok geciktiğimiz, daha iyi organize olmamız gerektiği söylendi. Ayrıca malzemeler konusunda daha hassas olmamız gerektiğinden bahsedildi. Bazılarımızın kondisyonunun yetersiz olduğu, bundan sonra yaza kadar uzun yürüyüşlü bir faaliyet olmayacağı için düzenli antrenman yapıp kulübe konu hakkında danışmamız gerektiği söylendi, kulüp kondisyonumuzu yetersiz bulursa yazın gerçekleşecek faaliyetlere gidememe ihtimalimiz olduğu hatırlatıldı.
Köfteci Yusuf’ta mola verip yemek yedikten sonra 17.40’ta tekrar yola çıkarak 19.09’da Göztepe’ye vardık.
Önemli Notlar
- Kulüpten aldığınız kask, ocak gibi malzemeleri deneyip size uyduğuna ve çalıştığına emin olup teslim almalısınız.
- Yiyecekleri hazır almak ve biraz su götürmek çok zaman kazandırıyor.
- Mental hazırlık çok önemli, birden fazla faaliyet raporu okunmalı ve kafanızdaki soru işaretleri giderilmeli.
- Ekipmanının yeterli olup olmadığından emin değilsen kesinlikle sor ve önce başlangıç ile daha sonra gelişim ile eksik malzemelerini tamamla. Örneğin, kötü bir eldivenle gidip dayanırım diye düşünme.
- Kar duvarı ölçülerinin ve grid düzenin faaliyet öncesi çalışılıp onaylanması çok zaman kazandırır.
- Botlar ve tozluklardaki karı temizlemek için küçük bir fırça kullanılabilir, çadırın dışında hiçbir malzeme bırakılmamalı.
- Sürelere geç kalmamak için önce kendiniz, sonra çadır grubunuz ve daha sonra tüm başlangıç grubunun çok iyi organize olması gerekiyor. Herkesi kontrol edip yardımlaşmak önemli.
- Başlangıç grubundan bir malzemeci seçilip eğitimler öncesi her çadır grubunun malzemeleri aldığına emin olunabilir.
- Mola süreleri verimli kullanılmalı ve yemeksiz sıvısız uzun süre geçirilmemeli, çadır arkadaşlarını da kontrol etmelisin.
- Tuvalete gitmeden çadır arkadaşına haber vermelisin.
- Kazmalar ve batonlar yatay olarak kara konulmamalı, dik olarak saplanmalı. Karabina, perlon gibi hiçbir malzeme karda bırakılmamalı, hepsi matın üzerine konulmalı ve herkes üzerindeki malzemelerin ne olduğunu ve miktarlarını bilip takip etmeli.
- Zimmetlenecek teknik malzemeler için çantada boşluk olması önemli. Dönüş yolculuğunda kazma düşüşte kullanılmış hacimli poşetleri de çantana sığdırmaya çalışacaksın, ona göre boşluk bırak.
- Güneş kremi götürülüp sık sık sürülmeli.
- Kafa lambası istisnasız her eğitimde yanında götürülmeli, eğitim sabah başlasa bile gün battıktan sonra bitebilir.
Bu faaliyet için tüm YTÜDAK ailesine teşekkür ederim.
Uludağ 3. Kış Temel Eğitim Faaliyeti 2025
Tarih: 1-2.03.2025
Yer: Uludağ/Bursa
Çadır Grubu: Özgür Osman Taşkınsoy, Burak Ay
Yazan: Metehan Demirhan
Faaliyet Öncesi:
Çadır grupları belirli olduktan sonra Özgür hemen bir whatsap grubu kurdu. Grupta
yiyecekleri ve alınacak malzemeleri kimin nasıl taşıyacağını belirledik. Çadırı Özgür ve Burak
çadırı bölüştüler. Yemek konusunda akşam makarna ve önceden pişirilmiş köftede karar
verdik bu sayede eğer dağda zamanımız olmazsa köfteyi pişirmekle uğraşmadan yiyebilelim.
Makarnayı Burak aldı, ben de köfteyi aldım. Özgür’de kahvaltı için yumurta haşlayabileceğini
söyledi, ben de lavaş getirdim. Ayrıca orada karı eritip ısıtmak zor ve uğraştırıcı olduğundan
yanımıza hazır su alalım dedik hem de minarelli suyumuz olmuş olacaktı. Burak 0,5L’lik 2
tane ben de 1,5L su yanıma aldım. Tencere, ocak, kartuş gibi malzemeleri de Özgür aldı.
28.02.2025 Cuma Günü:
21.30 gibi kalkması planlanan aracımız bazı sebeplerden dolayı 10 dk gecikme ile 21.40 gibi
aracımız Davutpaşa’dan kalktı. 22.14’te Yıldız’a vardık ve 22.16 da aracımız tekrar kalktı. Bu
sırada yolculuk boyunca uyumaya çalıştım ama ne yazık ki uyuyamadım gece boyunca
yürüdüğümüz için gitmeden önce uyuyabilmek çok önemli. 22.36 da Göztepe’ye vardık ve
22.38’de tekrar yola koyulduk.
01.03.2025 Cumartesi Günü:
1.13’te Uludağ oteller bölgesine vardık ve 20 dk hazırlanma süresi verildi. Bizlere kazma ve
her çadır grubuna malzemeler zimmetlendi. Tam koordine olamadığımızdan olsa gerek 20 dk
geciktik ve 1.50’de yürüyüşe başladık. 4.46’da teleferik istasyonuna geldiğimizde 20 dk mola
verdik. Sıcak su içip bir şeyler atıştırdıktan sonra hazır hale geldim bu sırada da gelişim
üyeleri bizim durumumuzu kontrol etti. 6.18’de kamp alanına vardık ve bizden hemen kar
duvarı yapıp çadırlarımızı kurmamızı ardından belirledikleri alana 3 tane kar yığını
oluşturmamız istendi. Sude arkadaşımızın önceden çizmiş ve ölçümlerini ayarlamıştı.
Yanında getirmiş olduğu metre ile hemen sınırları belirleyip kazmaya başladık. Her çadır
grubunda 1 kürek olup 5 tane küreğimiz olduğu için kürekleri sırayla değişerek kazdık. Birkaç
kişide bu sırada sıcak su kaynatıyorlardı. Belirlenen plandan biraz farklı olsa da kar
duvarımızı yapabilmiştik. 8.55’te poşetlenmiş bir şekilde hazır olmamız istendi.

5 dk gecikme sonucunda hazır olduk ve kazma düşüş eğitimimize başladık. Kayıp durduktan
sonra geri yukarı çıkarken yorulsak da sürekli kaymaya çalıştık. Bu sırada güneş artık
yakmaya başladığı için güneş kremi sürmek çok önemliydi (İkinci gün sürmediğim için yüzüm
fazlasıyla yandı). 11.35’te eğitimimiz bitti ve 45dk mola verildi. Bir şeyler atıştırdıktan sonra
mola sırasında artık bir şeylerle uğraşmak istemediğimiz için grubun çoğunluğu sigara
alanında oturmayı tercih ettik. Ayrıca bu molada dışarda kalan 0,5L’lik su yerde normal bir
şekilde dururken Özgür’ün eline almasıyla donmaya başladığı ilginç bir olaya şahitlik ettik.
Tabi 0,5L’lik su kaynağımız gitmiş oldu.12.19 gibi tek sıra halinde olduktan sonra eğitim
aletlerinin anlatılacağı yere geçtik. 12.23’te eğitmenimiz Timuçin aletlerin nasıl kullanılacağını
ve mantığını anlattı. uykusuz ve yorgun olmanın sonuçları eğitimi dinlerken uyuya kalmamıza
sebep oluyordu bundan dolayı uyuyamamak için eğitimi ayakta dinlemeye başladık. 14.07’de
anlatım bitmişti ve bizden tüm aletleri denemimizi istediler. Metehan Çaylak ile beraber çift
kazmayı deneyip tek seferde başarılı bir şekilde yapmayı başardık.


Ardından deadman’ i defalarca denemiş olmama rağmen karın yapısından dolayı başarılı bir şekilde yapamadım. T profilinin de tutması çok zordu ama birkaç kişinin uzun uğraşları sayesinde sağlam bir şekilde tutturmuşlardı. 15.40 civarı kar babası yapmamız için 15 dk dendi. 3 grup şeklinde 3 tane kar babası yapıldı ama 3’ ü de 18 kişiyi tutmada başarılı olamadı. 16.22’de eğitmenimizin hem bölgede çığ testi yapıp hem de bizlere çığ testinin nasıl yapıldığını anlattı. Kar yapısını az da olsa katman katman görebilmiştik.16.48’ de bitti ve 15 dk mola verildi. Dülfer inişi yapılacağını ve herkes sırayla tek tek indiği için uzun bir süre bekleyebileceğimizi onun için bu sırada da su kaynatabilmemiz için su kaynatabileceğimizi söylediler. Bunun için yanımıza ocaklarımızı da getirdik ayrıca yürürken batonlarımızı kullanmamızı önerdiler. Tabii ki tüm eğitimlerimize sedye malzemelerini de götürdük. 17.05’te yürüyüşe başladık ve 17.32’de bölgeye vardık ve eğitim başladı. 20.15’te iniş eğitimimiz bitti ve kampa döndük ve 22.00’a kadar mola dendi.


Molada getirmiş olduğumuz yemekleri hazırlamaya başladık gün boyu atıştırmalıklar ile geçirdiğimiz için fazlasıyla acıkmıştık. Makarnayı benim getirmiş olduğum suyu kullanarak ve diğer ocağımızda da kalan suyu ısıtmaya başladık. Isıtırken kartuşlardan birisi az dolu olduğu için fazla ısı veremiyordu bu yüzden suyu kaynatmamız uzun sürmüştü. Dolu kartuş kullanmaya dikkat edilmesi gerek. köfteyi ısıtmak ile uğraşmadık ve sıcak makarna ile birlikte yedik. Sıcak yemek yiyebilmek çok iyi gelmişti tüm enerjim geri gelmişti sadece çok fazla uykum vardı. Faaliyette sıcak yemek kesinlikle yapılması gereken şeylerden birisi. 22.00’da kar mağarası eğitimine başladık önceden 3 gruba ayrılacak şekilde hazırlanmıştık. Kar mağarası yaparken de sıcak su kaynatabileceğimiz söylenmişti bir yandan mağarayı kazarken bir yandan da sıcak su içiyorduk. 3 grupta kar mağarasını düzgün yapamadı bu yüzden kimse mağarada kalamadı. Mağarada kalma deneyimini yaşamayı çok istiyordum merak ettiğim şeylerden birisi. 23.58’de kar mağarası bitmişti ve sabah saat 5’te zirve simülasyonu için hazır olmamızı istediler.
02.01.2025 Pazar günü
12.30 gibi yatabildikten sonra 3.30’ da Özgür’ün uyandırması ile kalkabildim. Kahvaltı için lavaş, salam ve dilim peynir getirmiştim. Özgür’ün de hazırlamış olduğu yumurtaları da yedik. Bu sırada çadırımızın içini ısıtabilmek için ve su elde edebilmek için kar erittik. Saf su olduğundan dolayı suyun içine aromalı çay attık. Zirve için de çantamızı hazırladıktan sonra 5.02’de sırada hazır bir şekildeydik. 5.10’da yürüyüşe başladık. 6.16’da 5dk mola verdik sıcak su içip dinlendim. 3dk geç kaldık ve yürüyüşe tekrar başladık. Zirveye çıkarken bazı yerlerin donması ve yolun dikliğinden dolayı zorlandık ama 7.25’te zirveye varabildik ve tüm bu yorgunluğa değmişti.

7.47’de kampa dönmek için yürüyüşe başladık yürüyüş sırasında dik buzlu yerden inmeye çalışırken ayağım kaydı ve yüzüstü baş yukarı olacak şekilde düştüm ve hemen kendimi temel pozisyonda durdurdum. İstemsiz kayıp ve gerçek kazma düşüşü yapabilmek güzel bir deneyim olmuştu. 9.10’da kamp alanına vardık ve 20 dk poşetlenme süresi verdiler. 9.35’te kazma düşüşüne başladık ve kazma düşüşü için son deneyebilme şansımız olduğu için mümkün olduğunca denedik. Eğitim esnasında kar eritip kaynatmaya çalıştım ama rüzgar yüzünden ocaklar sürekli sönüyordu bundan dolayı suyu ısıtamadım. 11.30’da eğitim bitti ve 12.30’da tüm çadır yükü ile hazır olmamız istendi. Zamanında sıraya geçebildik ardından mıntıka temizliği ve toplu fotoğraf çekindikten sonra 12.40’ta yürüyüşe başladık. 14.45’te servise vardık ve bize verilen malzemeleri de sayıp verdikten sonra dönmek için yola koyulduk yol esnasında da faaliyet toplantımızı yapıp bizlere eksiklerimizi ve iyi yanlarımız söylendi. Dönüş yolunda Köfteci Yusuf’a uğrayıp beraber yemek yedik 19.50 gibi Davutpaşa kampüsüne geldik.

YTÜDAK’a faaliyet için teşekkürler.