Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2002 » Bolu Köroğlu Kış Eğitim Faaliyeti
14 Aralık Cumartesi sabahı YDK´lıların da katılımıyla Bolu´ya doğru hareket ettik. Son iki yıldır yapılmayan Bolu-Köroğlu faaliyetini, kulübümüzün eğitim programı içerisine bu sene yeniden dahil ettik. Hem değişik yerler görülmesi açısından oldukça faydalı olacaktı, hem de Uludağ ve Aladağlar gibi zorlu kış faaliyetleri öncesinde iyi bir geçiş kampı yapacaktık.

Bolu Köroğlu Kış Eğitim Faaliyeti

Ekip: Başlangıç Grubu
Bölge: Bolu Köroğlu Dağları
Yazan: Ökçün Gülmez
Tarih: 14.12.2002

14 Aralık Cumartesi sabahı YDK´lıların da katılımıyla Bolu´ya doğru hareket ettik. Son iki yıldır yapılmayan Bolu-Köroğlu faaliyetini, kulübümüzün eğitim programı içerisine bu sene yeniden dahil ettik. Hem değişik yerler görülmesi açısından oldukça faydalı olacaktı, hem de Uludağ ve Aladağlar gibi zorlu kış faaliyetleri öncesinde iyi bir geçiş kampı yapacaktık.

Eski eğitmenlerimiz Yankı Tansuğ, Hikmet Başkır, Muzaffer Bilge, Onur Günaydın, Deniz Sağıroğlu´nun yol boyunca güzel muhabbetleri ve eski anıları anlatmaları bu faaliyetin ne kadar güzel geçeceğine işaretti. YDK´lı büyüklerimiz bizlerle hem tecrübelerini hem de bilgilerini paylaştılar. Sonsuz teşekkürler.

Otobüsümüz karlı yollardan yukarı çıkıp yürüyüşe başlanacak yere geldiğinde, hızla çantalar sırtlandı ve tek sıraya geçildi. Ben bu faaliyette kamp başkanıydım. Bu faaliyette neler yapacağımızı kısa bir şekilde anlattıktan sonra Yankı gerekli eklemeleri yaptı. 32 kişilik başlangıç grubunu sekizerli dört gruba bölerek, üst yaylaya kadar karda iz açma eğitimi verildi. İz açarken dikkat edilecekler, neden tek sıra yüründüğü, derin karda iz açmanın önemi vurgulandıktan sonra, pratik uygulamada öncü değişimi ve tempo ayarlanması konusunda tekniklere değinildi. Baton kullananlar için baton kullanmanın tekniği ve önemi tekrarlandı.

Yaklaşık iki buçuk saatlik hızlı bir yürüyüşün ardından üst yaylada kamp kuruldu. Çadır kapı yönleri, tuvalet ve su bölgeleri belirlendi. Başlangıç grubundaki arkadaşlarımızı kış faaliyetlerinde, durma anında giyinmeleri ve sıcak sıvı alımı konusunda uyardım. Çadırlar kurulduktan sonra herkes adam başı 2 litre kar eriterek su yaptı. Bu faaliyetten sonraki tüm kış faaliyetlerinde akar su kaynağımız olmayacağı için, tüm sıvı ihtiyacımızı kardan karşılayacağız, bu yüzden iyi bir alıştırma oldu.

Çadırlar kurulup, yemekler yendikten ve bol sıvı alındıktan sonra saat 05.00′ da zirve yürüyüşü için tek sırada hazır olunması gerektiği söylendi. Zirve yürüyüşünde neler alınması gerektiği belirtildi.

Gelişim grubu ise bu geceyi bivakta geçirecekti.

Sabah erken saatte Bolu-Köroğlu zirvesine doğru hareket edildi. Yükseldikçe kötüleşen hava koşulları ve sırta çıkıldığında üzerimize doğru esen sert rüzgar yüzünden çok fazla mola verilmemesini istedim. Yaklaşık iki saat içinde zirveye varıldı ve fotoğraflar çekildi.

İniş esnasında korunaklı ve geniş bir alanda durarak bivak konusunda bir anlatım yapıldı. Gelişim grubundan Fatih ve Rauf bivağın içine nasıl girilmesi gerektiğini gösterdi. Bivak malzemesinin önemi ve bivak yaparken nelere dikkat edilmesi konusunda kısa bir anlatımdan sonra tüm zirve faaliyetlerinde çantada taşınması gerekenler ve hiçbir zaman hiçbir Yıldızlı dağcının bivaksız zirveye gitmeyeceği söylendi.

Kamp yerine geri geldiğimizde bir saatlik bir dinlenme ve yemek molasından sonra pusula kullanımı eğitimine geçildi. Pusulanın temel kullanım alanları, haritalar ile ilgili bir anlatımın ardından küçük gruplara bölünülerek kerteriz alma, kerteriz bulma, geri kerteriz ve pratikte haritaların kullanımıyla ilgili pratik eğitim verildi. Bunun ardından eğitici ve öğretici bir navigasyon yarışması yapıldı.

Saat 13.00´a kadar çadırların toplanması ve iniş için hazırlıkların tamamlanması istendi. Son olarak faaliyet sonu konuşması ve bundan sonraki faaliyetlerde kullanılması gereken kar plakaları gösterildi ve nasıl kullanılması gerektiği anlatıldı. Sanırım temel ihtiyaçlarla ilgilenilen son faaliyetimiz buydu. Bundan sonra başlangıç grubunu biraz daha zorlu faaliyetler ve kazma eğitimi bekliyor.

Yaklaşık bir saat içinde mola vermeden otobüsten ayrıldığımız yere geri döndük. Eğitici ve eğlenceli bir faaliyet bitmiş oldu. Bolu-Köroğlu’nun güzel çam ağaçlarıyla kaplı coğrafyasının görüntülerini izleyerek, İstanbula geri döndük.

Cevapla

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Vulnerability Scanner