Ekip: Yiğit Can Urlu, Tarık Aytek, Julia Alex
Tarih: 2 Temmuz 2023
Bölge: Cımbar Kanyonu, Aladağlar
Konaklama: Ordos Dağ Evi
Malzeme: 2 Yarım ip (60m), 7-8’er malzemeli takoz ve yaylı takoz setleri (geneli makro), 10 Ekspres, 1-2 kilitli karabina, kişisel teknik malzeme
Yazan: Tarık Aytek
Cımbar Vadisi’ndeki Cımbar101, Fox Way ve Müezzin alpin spor rotalarını tırmandığımız faaliyetimizin Müezzin raporudur.
Cımbar 101 raporu için: https://ytudak.org/2023/09/07/cimbar-101-alpin-spor-rotasi-raporu/
Fox Way raporu için: https://ytudak.org/2023/09/07/fox-way-alpin-spor-rotasi-raporu/
İlk iki paragraf faaliyet detayı, kişisel yorum ve tavsiyeler içeriyor. Teknik rapor aşağıda.
Geleneksel derecelerimizin üstünde karışık stilde tırmanma fikriyle planımıza dahil ettiğimiz bu rotalar alpin ortamda çok ip boylu rota deneyimlemek için, Aladağlar’ın tırmanışına bolt eşliğinde alışmak için, malzeme çalışmak için ve de kar ve yağmurun sonsuz sürtünmeye ulaştırdığı o slablara basmanın keyfi için birebir. Zor yerleri spor ayarında bol, kolay yerleri ortalama 6-8 metrede bir boltlu olduğundan açık emniyetle tırmanma mentalini geliştirmek için de uygun. Aynı sebeplerle ne spor tırmanışın zorluğunu ne de geleneksel tırmanışın mental savaşını tadamamak da mümkün tabii, tamamen kişisel.
Dağ evinde oturduğumuz akşamlarda şekillenen planlar sonucunda 1. Gün Cımbar101, 2. Gün Fox Way rotalarını tırmanıp bir gün rest verip 4. Gün ise Müezzin rotasını tırmandık. Tabii biz ana faaliyetimizin sonrası diye sallanarak takılıyorduk. Normalde ilk gün Cımbar101 ve Müezzin, bir gün rest sonrası veya duruma göre direkt ikinci gün Fox Way tırmanılarak düzgün bir faaliyet çıkartılabilir. Eğer mümkünse 3 rota için de yumuşak tabanlı yani rahat slab bastıracak ayakkabılar can kurtarır. Ayrıca rotaların geneli düz ve dik olsa da bizim ekspreslerin geneli 60’lık alpindi ve oldukça işimize yaradılar. Son olarak mevzu bahis rotaların tüm istasyonları perlonla birleştirilmiş 2 bolttan oluşuyor fakat bazı perlonlar müthiş yeni görünmediği için istasyonluk perlon ve kilitli de (hatta direkt hazır istasyon da) taşınabilir – 3 kişinin istasyondaki alanını da rahatlatır. Biz ekspres ile boltları birbirine kliplemeyi yeterli bulduk.
Rota – Müezzin (6a – VI+, 150m, alpin-spor)
Bu kez sıra sökülüp takılan boltlarıyla meşhur Müezzin (belki de Le Chant De Muezzin, emin değilim) rotasında. Bu boltlar toplamda 12 tane olup açık emniyetle tırmanmanın tadına gerçekten vardırıyor. Vadi girişinden 20-25 dk. yaklaşımı olan rota soldaki ilk bloğun sağ kenarındaki sırt hattında yer alıyor. Bazı topolar yanıltıcı görünüyor diye rotanın girişiyle alakalı detay vereyim: Rota sağındaki belirgin çarşağın tam bittiği, sırtın yere ulaştığı noktadan başlıyor; sağ yüzeyden değil. Direkt olarak bu sırtın çarşak bitimine denk gelen kısmına yaklaşılarak rota kolayca bulunabilir. Aşağıda çizdiğim topoda koyu kırmızı kısım rotanın girişini ve sağa doğru geçilen kısmını gösterirken açık kırmızı kısım ise o yüzün arka tarafında devam eden rotanın kalanını temsil ediyor. Ayrıca kimi yerde rotanın boşluklu hissettirdiği yazıyor ama bizim açımızdan pek öyle hissettirdiğini söyleyemem.
Geç öğleden sonra gölge.
3 İp boyundan oluşuyor: VI+ 60m. VI 60m. V+ 60m.
Çok sık boltlu değil fakat malzeme imkânı bol.
İniş ise 3. İstasyondan 2 metre yukarıya sırtın tam üzerine çıkıp ileriye doğru bakıldığında 10-12 metre ötede kolayca görülebilen boltlu istasyondan yapılıyor. Oraya kadar serbest gidilip o istasyondan tam 60 metre kadar aşağıda olan ve rotanın girişinin sağındaki çarşağın başladığı noktada bulunan büyük ağaca iniş yapılır. Oradan aşağıya çarşağın kenarından yürünür.
Sabah 6.45 gibi Ordos’tan ayrıldık ve yukarıdaki detaylı rota girişi açıklamama neden olan bir yol karıştırmasından sonra 8’de rota dibinde başlamaya hazırdık. Güneşin beni kilitte yakalamaması için alelacele başladığım tırmanışı 11.30’da hep birlikte tamamladık. 12.30’da inişi tamamladık ve 13.00’te de Ordos’a vardık.
1. İp 60m VI+ (Tarık): Sağlı yükselen kolay girişten sonra küçük su olukları olan slabda bolt eşliğinde birkaç geçiş hamlesi yapılıyor. Bu terleten ve hatta bazılarını vazgeçirdiğini duyduğum nefis slab etaptan sonra hafif bir negatif aşılarak ilk kilit tamamlanıyor. Bir süre kolay gittikten sonra tekrar bir göbek geçişi sonrası ipin sonlarına yaklaşmışken sette istasyon alınıyor.
Bu kilitler sonrası ipe 7- olmasa da sıkı bir 6+ diyebilirim. Bolt sık değil ama kilitlerde olduğu için ekstra malzeme atmadım. Bu güzel iple iyice doyduğumdan güneş altındaki ikinci ipi itelemek için Yiğido’yu kesiyorum fakat söylene söylene geldiğini görünce ona bir miktar bulaştıktan sonra Julia’ya teklif ediyor ve malzemeyi ona veriyorum.
2. İp 60m VI (Julia):
Yine zor ve zevkli slabı olan bir ip. Kitapta bahsedilen, sağa kaçılmaması gereken, sikkelerin bulunduğu kısım şekil 2’de Julia’nın bulunduğu yerin sağ üstü oluyor. O noktadan sol yukarıdaki negatif gözüken balkonumsu yere gidilip üste çıkılıp aşağıdan gözükmeyen istasyona ulaşılır. İpin bitmiş hali ve doğru yön için şekil 3’e bakılabilir. Bir adet büyük takoz atıldı.
3. İp 60m V+ (Tarık): 2. İstasyondan bakıldığında bir anlığına nereye gidileceği kolayca kestirilemiyor fakat sağdan soldan kolay yerlerden 5-6 metre yükseldikten sonra sol ileride varılması gereken sırtın tepesi gözüküyor. Ben ilk başta 3-5 metre sağlı yükselip sonra tekrar sola geçtim. Sonrasında kaya blokları üstünde düz yükselerek kolayca istasyona ulaşılıyor. Sanırım başta sağa giderek yanlış gitmiş olacağım ki hiç bolt görmüyorum ve bir kum saatiyle bir babayı perlonlayarak ipi tamamlıyorum.
Partnerlerime, faaliyeti mümkün kılan kulübüm YTÜDAK’a, o tarihlerde Ordos’ta olan ve rotaları danıştığımız dostlarımıza teşekkürler…
Tarık Aytek – aytek.tarik1 at gmail.com