Ekip: Ali Ağçal, Tarık Aytek
Tarih: 30 Ağustos 2023
Bölge: Kayacık Kulesi (Narpuz Gözcü Kulesi), Karayalak Boğazı girişi, Aladağlar
Konaklama: Ordos Dağ Evi
Malzeme: 2 Yarım ip (60m), 7-8’er malzemeli takoz ve yaylı takoz set, 15 ekspres, çeşitli uzunluklarda birkaç dynema, kişisel teknik malzemeler
Yazan: Tarık Aytek
Bu rotanın hemen sağında yer alan ve aynı faaliyette tırmandığımız “Pamuk Prenses” rotasının raporu için:
https://ytudak.org/2023/09/17/pamuk-prenses-alpin-spor-rotasi/
Rota
Turkish Delight – Türk Lokumu, Kayacık Kulesi
7a maks. (6a+, A0) – 6a Obl. (Zorunlu) – 245 mt. – Alpin spor
Zeynep İnce Tantekin, Recep İnce 2013
5 ip boyu: I. 5c II. 6a III. 6a+ IV. 5c V. 7a (6a+, A0)
Sık boltlanmasıyla, keyifli slab ve lay-back tırmanışlarıyla, çok kolay ulaşımıyla ve zorlayan kilidiyle tavsiye edilebilecek bir rota. Öğleden önce gölge.
7a olan kilidi eksprese asılarak yani A0 geçilirse 6a+ olarak derecelendiriliyor. 6a obligatory – zorunlu ise rotayı A0/1 yapay tırmanıldığındaki dereceyi temsil ediyor. Rotayı öyle ya da böyle tamamlayabilmek için tırmanabiliyor olmanız gereken derece kısacası.
Rotanın sağında solunda rehber kitapta yer almayan başka rotalar bulunduğundan rotanın girişinden emin olmak önemli. Topo’da(Şekil 1-2) rotanın birkaç metre sağında bariz belirgin olan negatif göbek kesilerek bulunabilir. Bu göbeğin tam üzerinde başka bir rota (Pamuk Prenses) yer alıyor.
İniş rotanın üstünden ip ile yapılıyor.
Sabah ORDOS’tan çıkıp bizim genelde Gelincik Kayaları diye bildiğimiz Kayacık Kamp Alanı’na kadar arabayla 15 – 20 dakikada ulaşıyor, ardından 15 dakikalık bir yaklaşım ile kaya dibine varıyoruz. Rotayı bulmamız, daha doğrusu doğru rota olduğundan emin olmamız biraz sürüyor ve 08.15’te ilk ipe giriyoruz. 11.50’de tırmanışı bitiriyor ve kısa bir oyalanmanın ardından inişe başlıyoruz. Güneş altında eziyete dönüşen 2 saatlik bir ip inişiyle 13.50’de yere ulaşıyor ve kaçarak yuvamıza dönüyoruz.
1. İp 5c – Ali
Diğer iplere nazaran boltu bir tık az kolay ip boyu. 2 adet orta boy cam kullanıldı. Sette istasyon.
2. İp 6a – Tarık
Kalın su olukları ve bol bol ayaklar ile güzel tırmanışlı ip boyu. Bolt aralıkları 8-10 metreyi buluyor fakat ekstra malzeme kullanmadım. Sette istasyon.
3. İp 6a+ – Ali
Oldukça keyifli birkaç slab hamlesiyle derecesini alan ip boyu. Boltlar özelikle kilitlerde oldukça sıktı. Boltarın açıldığı birkaç yerde güzel çatlaklar var oralarda cam kullanıldı. Sette istasyon.
4. İp 5c – Tarık
Nereden gidileceği kolayca anlaşılamayan ip boyu. İlk başta bolt göremeyip neyse dik yükseleyim biraz görürüm illa diyerek yanlış yere gitmiş oldum ve 1 büyük takoz 2 cam 1 de baba kullanarak IV+, V- bir geleneksel tırmanış ile istasyona ulaştım. Doğru gidiş ise sağ taraftaki slab yüzeye (Şekil 4’te ipin olduğu yüzey) geçilerek yapılması gerekiyor. İstasyondan yüzeye bakıldığında sağ 5 metre yukarıda bolt gözüküyor. Slabın bitiminde sola kıvrılan yerde sette istasyon.
5. İp 7a – Ali
Girişte bir sağ bir sol yapan ilginç tarzıyla hafif ürküten bir tırmanış sonrası keyifli birkaç metrelik kilit ve final. Kilitte de aşağıda da boltlar gayet sık ve güvenli hissettirecek konumlarda. 1 adet orta boy cam kullanıldı. Ağacın 10 metre kadar üzerinde istasyon. Yan geçişlerden dolayı uzun dynamalı eksperssler kullanmanız tavsiye edilir.
Tanıştırıp imkan tanıyan kulübümüz YTÜDAK’a, buluşturup misafir eden ORDOS’a teşekkürler.