Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2017 » Tekepınarı Kulesi- “Capra Ipex”- “Asla Durma”- “Tek Taş”

Tekepınarı Kulesi- “Capra Ipex”- “Asla Durma”- “Tek Taş”

Ekip: Tamer Ergin – Sumru Tamer

Yazan: Sumru Tamer

Malzeme: Telsiz, 60 m iki yarım ip, 5 sikke, 14 ekspres, 5-6 dikişli perlon ve bırakma perlonu, takoz set, Cam set, iki çekiç, iki nutkey, 6-7 kilitli karabina, ilk yardım çantası, kişisel emniyet malzemeleri (kask, kemer, Hms, Reverso).

 

Dipsiz’deki başlangıç eğitimi sonrası yine hastalık yorgunluk derken Tamer’le kendimizi  aşağıya Tekepınarı’nın Geyikbayırımsı havasına attık. Başlangıç grubundan arkadaşlar sağolsunlar kilo kilo yemek bırakmışlardı bize. O kadar fazla sucuk enflasyonumuz vardı ki, bir kangal sucuğumuzu Adem’in bir somun ekmeğiyle takas ettik. O yemekleri hala kullanıyoruz bu arada, selamlarımızı sevgilerimizi iletelim başlangıç grubuna.

 

“Capra Ibex”

Tırmanış Süresi: 3 saat

İp boyu: 3

  1. ip Boyu (II-III+ )) Tamer lider gitti. Otlu, pozitif yüzeyde rahat ve görece bol emniyetli tırmanış. Tamer sette istasyon kurup beni yanına aldı.

  1. ip boyu (IV+) Tamer lider gitti. Sağlam yüzey ve çatlakları olan, arada güzel teknikimsi hamleleri olan, rotanın en beğendiğimiz ip boyu. Çatlak hattından devam ediyor. Tamer rahat sete ulaşıp 3. ip boyu olan bacanın hemen altında istasyon aldı.

  1. ip boyu (V+) Sumru lider gitti. Tekepınarı kulesinin hemen sol tarafında görülen kırmızı-kahverengi çürük görünen baca hattından çıkan bir ip boyu. Sol yüzü tekinsiz basınca düşebilecekmiş hissi veren kayalar, sağ yüzü ise tutuş imkanı da veren slabdan oluşuyor. Soldaki kayalara olabildiğince az ağırlık vererek kolay tırmanışla çıkılıyor. Yukarıdaki sette istasyon.

 

“Asla Durma” 

Çıkış Süresi: 3 saat

İp boyu: Normalde rota rehberde 4 ip boylu, fakat biz 60 m. ip ile 3 ip boyuna bölerek bitirdik.

 

  1. ip: İlk ip boyunu (55-60m., V) Sumru lider gitti. Yukarıdaki balkonumsu çıkıntının solunu hedefleyerek gittim. Rota duvardaki çatlak hattansa çatlağın sağındaki slab yüzeyden gidiyor. Bu slab yüzeyde aralıklı bir iki bolt görülebilir. İp bitmeye yakınken, yaklaşık 4-5 metre sola geçilerek slab yüzeydeki istasyon bulunabilir. Ben boltların sağında kaldığım için göremedim, kendim istasyon kurdum.

  1. ip (tam 60 m., V+) = Tamer lider gitti. Boltlu istasyonun hemen üstünden başlayan slablı yüzeyde emniyet imkanı yok, fakat 6-7 metre ara ile bolt var. Yaklaşık 25 metre yükselince üzerinde iniş halkası olan bir bolt bulunuyor. Tamer henüz 25 metre yükselmiş olduğu için burada istasyon almayıp devam etmeye karar verdik ve boltu ara emniyet olarak kullandık. Tamer bu bolt sonrasında sağa doğru geçti. Su oluklarının bulunduğu yüzeyde baya keyifli tırmanış ile sete çıkıp istasyon kurdu. İp ucu ucuna yetti ve oldukça sürtünme yarattı. Bu yüzden uzun ekspres kullanmak baya önemli.

Görece rahat sette Tamer’in kurduğu istasyondan, 3. ip boyunun altındaki iki boltlu istasyona taşındık.

  1. ip (VI+, 60m. ) Sumru lider gitti. Slab yüzeyde 6-7 metre ara ile bolt var, emniyet imkanı da var. Slab yüzeyde yükseliyor. Yukarıda küçük negatif kırmızı bir kaya kütlesi var. Bu kütlenin altındayken tamamen sağa geçince bu kütlenin sağ arkasında boltu görüyorsunuz. Hemen yukarı bakınca da rotanın kilidini ve kilidin tam ortasında duran boltu görüyorsunuz. Rotanın kilidi en fazla 3 metrelik iki üç hamlelik bir diklik.  Kilitten sonra pozitifleşen rotada biraz sola doğru gidilince yukarıda solda istasyon için tek bolt görülür, back-up için emniyet imkanı da var.

 

“Tek Taş” 

Çıkış süresi: 3 saat

İp Boyu: 3

 

  1. ip (45m., V+) Sumru lider gitti. Yukarıdaki 3-4 metre uzunluğundaki biraz çıkıntılı balkon hedeflenir. Altında istasyon için iki bolt var.

  1. ip (45, VI-) Tamer lider. Balkonun hemen üstünden yukarı gidilir. Su oluklarının üstünde istasyon.

İstasyonu, ipin sürtmemesi için biraz daha yukarıya 3. ip boyu boltlarının altına taşıdık

Boltlu istasyonun hemen üstündeki balkondan tam yukarı

  1. ip (60m., VI+) Sumru lider. Oldukça slab bir yüzey, bolt var ama başka emniyet imkanı yok. Slab kısımlarda sağdan mı soldan mı gitsem emin olamadığım için birkaç kere çıkıp geri inmek, yan geçmek, alakasız bir yere takoz atıp oturmak gibi hareketler yapmam gerekti, bu da ipin zigzag yapmasına neden olabiliyor, uzun perlon kullanılmalı. Ben boltların solundan denedim fakat zor geldi, tutuşu olmayan slablar vardı.

Bir iki boltta da klip yapıp sağa geçmek oradan tekrar sola geçip tekrar klip yapıp yine sağa kaçmak gibi şeyler yaptım. Sağda en azından biraz daha tutuşu olan şeyler buldum. Tamer ise artçı gelirken boltların direkt altından geldi. Rotanın bitiminden önce küçücük bacamsı bir çatlak var, birkaç zorlu hamlesi var. Sonrasında sette tek bolt ve friendden istasyon.

Asla Durma’ya kıyasla daha zordu. Birkaç bolt boyunca süren kilit hamleleri vardı. Tamamen geleneksel tırmanmış olsaydım nasıl olurdu diye beni düşündürten, şimdilik geleneksele dair yapabileceklerimin sınırlarını gösteren bir ip boyu oldu.

Tamer’e ve YTÜDAK’a teşekkür ederim.

Tırmanışla kalın…

Sumru Tamer

Vulnerability Scanner