Duyurular
Anasayfa » Faaliyet Raporları » 2022 » Trans Aladağlar Eğitim Faaliyeti 2022

Trans Aladağlar Eğitim Faaliyeti 2022

Tarih: 01.07-09.07.2022

Bölge: Niğde Aladağlar

Kamp Yerleri: Çelikbuyduran, Yedigöller, Karagöl

Ekip: 21 Başlangıç, 5 Gelişim, Eğitmenler ve Üyeler

Yazan: Esra Karacabey / Başlangıç

Çadır Grubu: Özlem Gökşen, Emrullah Kaya, Mücahit Kaya

Faaliyet Öncesi:

Katılımcı listesi açıklandıktan sonra hemen çadır grubumuzla iletişime geçerek malzeme/yiyecek planlaması ve genel faaliyet hakkında sürekli iletişim kurduk. Faaliyetten önceki hafta her ne kadar dinlenme ve uyku düzenime dikkat etmek istesem de çok yoğun geçen bir iş haftası olması sebebiyle başarılı olamadım. Bu durum hazırlık aşamasına konsantre olmamı da etkiledi. Ancak hem çadır grubumuz hem de tüm başlangıç ekibi olarak zoom toplantıları yapmamız bu aşamada bizim için çok faydalı oldu. Geçmiş senelerdeki faaliyet raporlarını da göz önünde bulundurarak hep beraber en uygun şekilde faaliyet planımızı yapmaya çalıştık.

GENEL MALZEMELER
MatBazı araziler taşlık olduğu için kalınlığına dikkat edilmeli
Uyku tulumu (kaz tüyü)Geceleri soğuk oluyor, derecesi önemli Islanmaması için poşetlenebilir
Baton*bir çiftKesinlikle olmalı
TozlukKullanmadım, bilekli sağlam bir bot varsa gerek olmayabilir
Çakmakİrtifadan dolayı taşlı olanlar tercih edilmeli
Güneş kremiGüneş gözlüğüTuvalet kağıdıIslak mendil
Kişisel ilkyardım çantasıYedek pilKafa lambasıPrusik
KemerATC, HMSKaskZirve çantası
Dudak nemlendiricisiKüçük deodorant/kolonyaDiş fırçası/macunuTabak, çatal/kaşık/bıçak
GENEL YİYECEKLER
Bulgur (1 paket) – bir miktar arttıHellim peyniri (*250 g) Eski kaşar (*300 g)Yeşil biber (4-5 adet)1 paket dilimli ekmek (*400 g)
Makarna (2*500 g)Siyah zeytin (*300 g)Küçük tamek salçacık (2*135 g)Yeşil mercimek
Fırınlanmış Mantı (*500 g)Sucuk (*380 g)1 paket 12’li lavaş – çok az arttıYumurta (16 adet)
BİREYSEL YİYECEKLER
Tüp çokokrem*2Tuzlu bisküvi (4 paket)Çikolata (3 adet)Fındık (*250 g) – bitiremedim
Tüp balKarışık kuruyemiş (*180 g)MultivitaminÇabuk çorba (2*22 g)
Tatlı bisküvi (2 paket)Karışık meyve kurusu (1 paket)Granola + Protein tozu 
KIYAFETLER
Uzun kollu içlikBir adet ince, teri dışarı atan, UV korumalı, faaliyet boyunca gündüz giydim
SandaletKararsız kalmıştım, ancak giydiğim zamanlar rahat oldu
Alt/üst termal içlikGeceleri soğuk oluyor
Yürüyüş pantolonuTişört*2YağmurlukKuş tüyü mont
Buff*2ŞapkaÇorap*3Bere
İç eldivenİç çamaşırıMayo 
ORTAK YÜK
ÇadırTencere*2
Kartuş*2 (450 g+230 g)Ocak*2
Stanley termos*2 (0,75 L+ 0,4 L) -Birini bivağa giden kişinin kullanması için 
ORTAK YÜK (ÇADIRA ZİMMETLENEN)
6 adet çelik kilitli karabina
3 adet free karabina
1 adet pembe yarım ip
1 adet 6 metre kordalet (mavi)
12 adet takoz
6 adet cam
2 adet nutkey
1 adet ilkyardım çantası (mavi)

Yemek Planı

Çadır grubumuzdan Mücahit vegan beslendiği için ortak planladığımız akşam yemeklerinde bunu göz önünde bulundurduk. Sabah kahvaltılarını sucuklu/ peynirli yumurta, tercihe göre bireysel granola/yulaf ve küçük atıştırmalıklar şeklinde planladık. Öğlen atıştırmalıkları da yine bireysel planlandı.

Akşam yemeklerini aşağıda belirttiğimiz şekilde planladık. Faaliyet sırasında pratiklik açısından ve hangisini istediğimize göre gün olarak değişiklik gösterse de genel olarak hazırladığımız yemekler listedeki gibiyidi.

2 Temmuz Cumartesi: Yeşil biberli hellimli bulgur

3 Temmuz Pazar: Salçalı siyah zeytinli makarna

4 Temmuz Pazartesi: Mercimekli bulgur pilavı

5 Temmuz Salı: Maş fasulyeli bulgur planı

6 Temmuz Çarşamba: Salçalı fırınlamış mantı

7 Temmuz Perşembe: Ecemiş balıkçısı

01.07.2022 Cuma

Saat 14.00’da Davutpaşa Kampüsü kulüp odası önünde malzeme zimmeti ve çanta kontrolü için toplandık. Herkes matlarının üzerine çantasını boşalttı. Eğitmenlerimiz Alper ve Sefa yanımıza gelerek alacağımız malzeme ve yiyecekleri kontrol ettiler. Tuzlu atıştırmalık yeterli miktarda almamıştık; bir miktar daha artırabileceğimizi, dağda özellikle tuzlu atıştırmalık isteyebileceğimizi söylediler. Kampüste bulunan marketten bu eksiklerimizi tamamladık bireysel ve ortak malzeme zimmeti yapıldı, zimmetlenen malzemeleri not aldık, çadırlar dağıtıldı. Ayrıca herkese faaliyet boyunca kullanmak üzere bir adet Aladağlar bölgesini kapsayan harita dağıtıldı. Çadır grubu olarak toplam yükü dörde bölüp çantalarımızı toparladık. Hep birlikte kampüste yemek yedikten sonra otogara geçtik. Saat 22.00’de otobüsümüz hareket etti.

02.07.2022 Cumartesi

Saat 09: 30 civarı araç Niğde otogara vardı. 10:00’da otogardan Demirkazık köyüne gitmek üzere araca bindik. 10: 40’ta traktöre bineceğimiz alana gelmiştik. Burada üstümü değiştirdim ve faaliyet sonrası şehirde giyeceğim kıyafetleri Ulvi Abiye bırakacağımız çantama koydum. Bazı arkadaşlar öncesinde hızlı davranarak otogarda üstünü değiştirmişti. 10:50’de traktöre çantaları yükledik ve yola çıktık. Yol boyunca gelişimden Tarık dağıtılan haritalardan bize bölgeyi tanıttı.

12:00 civarı faaliyete başlayacağımız alana, Gelincik Kayaları’na ulaştık ve yürüyüşe hazırlanmaya başladık. 12:45’te tek sıra olduk. Kendini yavaş hissedenler öne geçti ve yürüyüş başladı. Daha önceki raporlardan, eğitmenler ve üyelerden öğrendiğimiz kadarıyla ilk gün yürüyüş irtifaya da adaptasyondan kaynaklı muhtemelen en zorlandığımız yürüyüş olacaktı. Yürüyüş öncesi kendimi mental olarak buna hazırlamaya ve yürüyüş anında nefes kontrolüme daha çok dikkat etmeye çalıştım. 13:15’te 5 dakikalık ilk molamızı verdik. Hemen suyumu içtim ve yol için hazırladığım çantamın yan gözündeki bisküviden atıştırdım.  Ancak grubumuzdan gecikenler oldu ve zamanında tek sıra olamadığımız için eğitmenimiz Serkan tarafından uyarıldık. Henüz ilk dağ faaliyetimizdi ve daha ilk moladan gecikmiştik. 15:32 civarı 15 dakika olmak üzere Kapı’da ikinci molamızı verdik. Daha önce başlamış olduğum bisküviyi bitirdim ve yine kolay ulaşılabilir bir yere koyduğum kuruyemişlerden yemek iyi geldi. 15:47’de bu defa gecikmeden tek sıra halinde yürüyüşe hazırdık. 17:18’de 20 dakikalık bir mola daha verdik. Kalan kuruyemişlerden atıştırıp yine bolca su içmeye dikkat ettim. 17:38’de çantaları yüklenip yola devam ettik. 19:33’te birinci kamp alanımız olan Çelikbuyduran’a ulaştık.

Tuvalet ve sigara alanı belirlendi. Eğimli ve taşlık bir araziydi, çadır kuracağımız bir alan bulmak zor oldu. Çadırlarımızı kurup, şişelerimize su kaynağından su doldurduk. Bu esnada eğitmen ve gelişimden arkadaşlar durumumuzu sormak için çadırlara uğradılar. Ben yürüyüş esnasında herhangi bir sıkıntı yaşamamıştım. Sadece kamp alanına gelip çadırımızı kurduktan sonra bir anlık mide bulantısı hissetmiştim. İrtifadan kaynaklı baş ağrısı, mide bulantısı yaşayabileceğimizi, normal olduğunu söylediler. Hemen akşam yemeğimizi hazırladık ve yemek yiyince bulantı hissim de geçti. Sıcak içecek hazırlayıp termosları doldurduk. Sabah 08.00’de 3 sedyelik malzemeyle tek sırada olmamız gerektiği duyuruldu. Başlangıç ekibi olarak istenen malzemeleri çadır gruplarına bölüştürdük. İlk günü sorunsuz atlattığım için rahatlamıştım ve hemen uykuya daldım.

Yaklaşık 15 dk sonra Özlem’in seslenmesiyle uyandım. Hava çok rüzgarlıydı, çadırın pollerinden biri kırılmıştı ve çadırın dış tentesinde büyük bir yırtık oluşmuştu, çadır neredeyse tamamen üzerimize yıkılıyordu. Emrullah hemen gelişimden Taşkın’a haber vermeye gitti ve çadır grubu olarak üçer kişilik olan diğer iki çadır gruplarına dağılmamız kararlaştırıldı. Bizim çadırımızı kurduğumuz alan diğer çadırlara kıyasla daha yüksekte ve biraz daha uzaktı. Hızlı bir şekilde çadırı ve eşyalarımızı tekrar topladık. Özlem ile ben 3 kişilik çadır ekiplerinden birine dahil olduk, 5 kişi biraz sıkışmış olsak da, en köşede olmama rağmen üşümeden geceyi geçirdim.

03.07.2022 Pazar

Çadır grubumuz dağıldığı için sabah kahvaltıda yeni ekibe dahil olduk. Yaşadığımız bu sorundan dolayı gece moralimiz epey bozulmuştu ancak dahil olduğumuz yeni ekip arkadaşlarımız bize çok yardımcı oldular ve bu bizi çok rahatlattı. Dağda ekip olabilmenin ne kadar önemli olduğunu gerçekten anlamış olduk. Bizimle çadırlarını ve kahvaltılarını paylaştıkları için tekrar teşekkür ediyorum. Özlem’le beraber protein tozlu ballı granola hazırladık ayrıca dahil olduğumuz ekip de sucuklu yumurta yapmıştı. Hep beraber kahvaltıyı bitirdikten sonra hızlıca zirve çantamızı ve götüreceğimiz malzemeleri hazırlamaya koyulduk.

Sabah 08:00’da 3 sedyelik malzeme ve zimmetlenen bivaklar ile yürüyüşe hazır halde tek sıraya geçtik. 10:10’da beş dakikalık bir mola verildi. Yürüyüşün bir sonraki kısmında eğim daha çok dikleşti ve zaman zaman nefes problemi yaşayanlar oldu. 10:40’ta ilk zirvemiz olan Karasay’a ulaşmıştık (3550 mt). 20 dakika mola vereceğimiz söylendi ve eğitmenlerden Sefa bize bu sırada bölgeyi tanıttı. Süremiz dolduktan sonra ikinci zirvemiz olan Eznevit için yola çıktık. Önce alçalıp sonra tekrar yükseldik fakat Eznevit’e varmadan geri dönmeye karar verdik. 15 dk mola verildi ve gruplar halinde haritadan bölgeyi inceledik. Eğitmenimiz Serkan dönüş yolunu bizim bulacağımızı söyledi. Kendi aramızda üç kişi öncü, bir kişi tempocu ve bir kişi de artçı olacak şekilde organize olduk ve yola koyulduk.

14:04’te kamp alanına varmıştık. Bir buçuk saat sonra tüm kamp yüküyle tek sıra halinde hazır olmamız söylendi. Özlemle beraber getirdiğimiz çabuk çorbalardan içtik. Hızlıca eşyalarımızı ve çadırı topladık. 15:34’te tek sıra halinde yürüyüşe başladık. 17:51’de ikinci kamp alanımız olan Yedigöller’e ulaştık. Tuvalet, sigara alanları belirlendi, su kaynağı gösterildi. Bir saat molamız olduğu söylendi. Bu esnada gelişimden Taşkın ve Tarık duct tape ile çadırımızı tamir etmeye çalıştığı için biraz gecikmeli olarak hazırlanmaya başladık, bu sebeple eğitmenimiz Serkan bir şeyler atıştırabilmemiz için tüm ekibe 20 dk daha süre verdi.

18:11’de tüm teknik malzemeler ile eğitim alanına geçtik. Eğitim alanı çadır bölgesine yakındı. Serkan bize geleneksel tırmanışta kullanılan tüm teknik malzemeleri ve kullanım şekillerini tek tek gösterdi. Eğitim sonunda bizim de malzemeleri deniyor olmamız gerektiğini, ancak ekipçe yavaş yürümemizden kaynaklı kamp alanına geç varmamız sebebiyle yeterli süremizin kalmadığını ve eğitimden yediğimizi söyledi. Hızlıca teknik malzemeleri toplayıp kamp alanına dönmemiz gerekiyordu. Ancak malzemeleri toplarken çok yavaştık ve verilen sürede toparlanamadığımız için daha hızlı olmamız gerektiği konusunda tüm ekip olarak uyarıldık. 21:10’da kamp alanına döndük ve bivak listesi açıklandı. Sabah 08:00’da zirve faaliyeti için tek sırada hazır olmamız söylendi ve çadırlara dağıldık.

04.07.2022 Pazartesi

Kahvaltımızı yaparken, Serkan dün yürüyüşte irtifa ve başka sebeplerden zorlananların yanına giderek bugün zirve yürüyüşüne katılmayıp kampta kalabileceklerini söyledi. Yarınki yürüyüş uzun ve zor olacağından bugün dinlenmek iyi olabilirmiş. Hızlıca kahvaltımızı yapıp, çanta ve gerekli malzemeleri hazırladıktan sonra 08:00’da tek sıra olduk ancak eğitmenlerimiz akşam mutlak sessizlik kuralına uyulmadığını söyledi ve maalesef ekip olarak uyarı aldık. Kendini yavaş hissedenler öne geçti ve 08:02’de yürüyüşe başladık.

09:31’de 5 dakikalık bir mola verdik. 10:50’de Emler Zirve’ye ulaştık (3723 mt). 20 dakika mola verildi. Bu esnada yine bölge tanıtıldı ve harita inceledik. 11:30’da inişe başladık. Bir süre sonra Serkan yine dönüş yolunu bizim bulacağımızı söyledi. Yine 3 kişilik öncü ekip, bir tempocu ve bir artçı belirleyerek yola koyulduk. Ancak bir ara öncü ekipten bir arkadaşımızın planlamadığımız halde ekibi kestirme olduğunu düşündüğü başka bir yoldan götürmek istemesi sebebiyle asıl patikadan çıktı. Başta telsiz problemi yaşadık ve bir süre iletişim kuramadık. Sesimizi duyuracağımız bir mesafeye geldiğimizde de hangi yoldan gitmemiz gerektiği konusunda o arkadaşımız ve ekip arasında bir anlaşmazlık yaşandı. Bu esnada Serkan ve Sefa uzaktan bir problem olduğunu fark etmiş olacaklar ki hızlıca yanımıza gelerek sorunun ne olduğunu sordular. Geldiğimiz patikadan geri dönmemiz gerektiğini belirttiler ve 13:36’da kamp alanına vardık. Tek sıradayken yine dönüş yolundaki problemle ilgili olarak eğitmenler dağda bir rotaya karar verilirken ekip olarak karar verilmesi gerektiği, öncü bile olunsa ekiple beraber planlamadan hareket etmenin yanlış olduğu ve bireysel davranmanın dağcılık için uygun olmadığı hakkında konuşma yaptılar. Ardından 30 dakika molamız olduğu söylendi.

14:06’da bir önceki gün gittiğimiz eğitim alanına gittik. Alper bize istasyon çeşitlerini ve bu istasyonları kurmayı uygulamalı olarak gösterdi. Ardından Sefa ile beraber kısa bir geleneksel tırmanış simülasyonu yaptılar. Daha sonra gruplara ayrıldık ve bu gruplara böldüğümüz malzemeleri denemeye başladık. Eğitmen ve gelişim arkadaşlar da bu malzemeleri kontrol ederek doğru ve yanlışlarımız hakkında bize bilgi verdiler. Malzeme deneme bittikten sonra istasyon kurma pratiğine başladık. İlk istasyonumuzu kurup lanyard ile deneme fırsatı bulduk ancak ikinci istasyonumuzu kuracağımız sırada hava karardığı için 19:50’de eğitim sona erdi ve malzemeleri toplamaya başladık. Bu defa önceki günden daha hızlı olmaya çalışsak da yine de çok seri davranamadık ve 20:36’da kamp alanına vardık. Bivak listesi açıklandı. Bizim çadırımızdan Emrullah gidecekti. Sıcak içeceklerimizi hazırlayıp hızlıca uykuya daldık.

05.07.2022 Salı

Bivakçıların da gelmesiyle hızlıca kahvaltımızı yaptık. 08:30’da tüm kamp yüküyle tek sıraya geçtik. Mıntıka temizliğinin ardından 08:46’da üçüncü kamp alanımız olan Karagöl’e doğru yürüyüşe başladık. Bugün tüm faaliyet başından itibaren yürüdüğümüz toplam mesafe kadar yolumuz vardı. Raporlardan da hatırladığımız kadarıyla zorlu bir yürüyüş olacaktı. 10:47’de 10 dakikalık bir molanın ardından 12:17’de Adsız Tepe’ye vardık. Burada çantalarımızı bıraktık ve isteyenlerle MTA zirveye yürüdük. 12:40’ta dördüncü zirvemize vardık. Yine haritalarla bölgeyi inceledikten sonra 13:15’te geri döndük ve çantaları sırtlanarak yürüyüşe devam ettik.

Önceki faaliyet raporlarından okuduğum kadarıyla yürüyüşün özellikle bundan sonrasının iniş ağırlıklı olduğunu ve uzun bir yürüyüş de olduğundan zorlanabileceğimi düşünerek yine kendimi mental olarak hazırlamaya çalıştım. Ancak manzaraların güzelliğinin de etkisiyle yürüyüş benim için beklediğimden daha rahat geçti. Yol boyunca göller, çiçekler ve dağ manzaraları hepimizi çok etkiledi. 16:04’te 15 dakikalık bir mola verdik. Birçok kişi ilk başta Karagöl’e vardığımızı sanmıştı ancak eğitmenler daha 2 saat kadar yolumuz olduğunu söyledi. Burada su içip yavru keçileri sevdik ve biraz atıştırmalık yiyip dinlenmek için vaktimiz oldu. Uzun bir yürüyüştü ancak hala kondisyon olarak iyi hissettiğim için mutluydum. Bu molanın ardından 17:35’te 5 dakikalık bir mola daha verdik ve 18:00’de kamp alanına vardık. Burada çadırlar kurulurken her çadırdan bir kişinin gelişimden bir kişiyle su kaynağına giderek su alabileceği ve kaynağın yerini öğrenmesi gerektiği söylendi. Gruptakiler çadırımızı kurarken ben de su doldurmaya gittim. Eğitmenler suyun geceleri donduğunu ve ertesi gün öğlene kadar akmama ihtimali olduğu konusunda bizi uyardılar; uyumadan önce yeterli miktarda su mutlaka alınması gerekiyor.

20:30’da prusik iplerimiz ile tek sıra olduk. Yanımıza bize zimmetlenen ipleri de alarak kamp alanına yakın bir yerde ip toplama eğitimini tekrarladık ve yeni bir ip toplama yöntemi daha öğrendik. Herkes sırayla bu yöntemleri pratik ettikten sonra 22:25’te eğitim bitti ve bivak listeleri hazırlandı. Bizim çadır grubundan Özlem gidecekti. Hızlıca sıcak suları hazırlayarak Özlem’i bivak için gönderdik ve uyuduk.

06.07.2022 Çarşamba

Ekip olarak yavaş yürümemizden kaynaklı aksayan eğitimlerimiz sebebiyle sabah 06:30’da tek sırada hazır olmamız istendi. Kamp alanına yakın bir bölgeye giderek gruplara ayrıldık ve teknik malzemeleri de gruplara bölüştürdük. Gün boyunca sürekli malzeme denedik, belirtilen sürelerde istasyonlar kurmaya ve denemeye çalıştık. Bir önceki gün yürüyüşte fiziksel olarak çok yorgunluk hissetmesem de, fark etmeden ayak parmaklarım su toplamaya başlamış ve yara olmuştu; yürüyüşün acısı benim için bugün çıkıyordu. Eğitim alanı epey kayalık ve taşlıktı. Bu sebeple yürümeyi geçtim, ayakta durmakta bile zorlanıyordum ve sonlara doğru garip bir şekilde faaliyetin benim için en zor ve yorucu günü bugün olmuştu. Yine de kendi aramızda kurduğumuz istasyon ve malzemeleri deneyip yorumlarken, sonrasında eğitmenlerden de benzer yorumları duyabilmek ve pratik yapmak beni motive ediyordu. Bir yandan üçerli gruplar olarak ip inişi yapmak için sırayla çağrılıyorduk.

Sıra bizim grubumuza geldiğinde ilk olarak 15 dakika içinde bir istasyon kurmamız gerektiği ve sonrasında çift ip kullanarak kurduğumuz istasyondan iniş yapacağımız söylendi. Belirtilen sürede istasyonumuzu kurduk ve inişimizi yaptık. Gün boyu süren eğitimler keyifli olsa da sonlara doğru açlık ve susuzluk birçok kişiyi olumsuz etkiledi. 20:30’da eğitim bitti ve hızlıca malzemeleri sayarak kamp alanına döndük. Bivak listesi açıklandı bu defa bizim çadırdan hem Mücahit hem ben gidecektik. Hızlıca sıcak içecekleri hazırladık ve belirtilen saatte tek sıraya geçtik. Gelişimden arkadaşlar bizi bivak yapılacak alana götürdüler. Hızlıca bize verilen sürede bivaklara yerleşmeye çalıştık. Gökyüzünü hayranlıkla seyrederken uyuyakaldım.

07.07.2022 Perşembe

Sabah Ata bivak ekibimizi uyandırmaya geldi ve hızlıca toparlandık. Kamp alanı henüz sessizdi, birçok kişi uyanmamıştı. Ben de göle giderek elimi yüzümü yıkadım ve bu esnada manzaranın tadını çıkardım. Hızlıca kahvaltımızı yaptık ve 07:00’de eğitim için tek sıra olduk. Bu defa yine kamp alanına yakın ancak farklı bir bölgeye gittik. Öncesinde Serkan ve Sefa çarşak arazide ayrıntılı bir geleneksel tırmanış simülasyonu yaptılar. Önceki gün yaptığımız ip inişi bugün daha da net bir şekilde kafamızda oturdu. Sonrasında istasyon kurmak ve malzeme denemek için yine yakın bir alana geçtik. Tekrar gruplara ayrıldık ve teknik malzemeleri gruplara bölüştürdük. Her grup verilen sürede hızlıca istasyon kurmaya çalışıyor, süre bitince eğitmen ve gelişimler sırayla her grubun istasyonunu değerlendiriyor ve uygun olan gruplar istasyonunu deneme fırsatı buluyordu. Enerjimizin de yerinde olması sebebiyle, bugün daha da keyifli geçen bir eğitim oldu. 13:00’de eğitim bitti ve kamp alanına döndük.

30 dakika içinde tüm kamp yüküyle beraber tek sıra yürüyüş için hazır olmamız istendi. Mıntıka temizliği yaptıktan ve fotoğraf çekildikten sonra 13:45’te tek sıra halinde yürüyüşe başladık. Yine ayaklarımdaki yaralar, havanın çok sıcak olması ve hiç rüzgar esmemesi sebebiyle benim en zorlandığım yürüyüş oldu diyebilirim. 15:00 ve 16:45’te beşer dakikalık molalar sonrası 17:55’te balıkçıya ulaştık. Burada Ulvi Abi’ye verdiğimiz çantalarımızı aldık ve herkes tuvaletlere akın etti. Az da olsa temizlenmeye çalışmak iyi hissettirdi ve kendimize geldik. Balıklarımızı sipariş ettik, normal hayatımda asla balık yiyemeyen ben, o açlıkla tüm balığı afiyetle bitirdim ve hala şaşkınım. Yemekten sonra gelişim ve eğitmenler ayrı bir çardağa geçerek, bireysel toplantı için bizi sırayla çağıracaklarını söylediler. O vakte kadar tüm başlangıç beraber oturup muhabbet etmek çok eğlenceliydi.

23:00’de bireysel toplantı için çağırmaya başladılar. Ekip genel olarak gergindi, çok yorgun ve uykusuz olduğumuz halde bir türlü uyuyamıyorduk. Toplantıdan gelenlerin toplantılarının nasıl geçtiğini tahmin etmeye çalışıyor, kendi toplantımız için bekledikçe daha çok heyecanlanıyorduk. Tahmini 04:30-05:00 gibi toplantılar bitti, uykuya geçildi.

08.07.2022 Cuma

Sabah kahvaltısını kalabalık bir grup olarak yaptık ve negatiften ip inişi için malzemelerle sıraya geçtik. Kısa sayılabilecek bir yürüyüşün ardından alana vardık. Sırayla kurulu olan istasyondan iniş yaptık. Çok keyifli bir deneyimdi. Herkes inişi tamamladıktan sonra balıkçıya döndük ve 14:00’de hazır olacak şekilde tüm eşyalarımızı toparlamaya başladık.

Bazı arkadaşlarımız faaliyet sonrası Kazıklı bölgesinde spor tırmanış yapmak için kalacaktı. Onlarla vedalaştık ve kalan ekip gelen otobüse binerek Niğde’ye gittik. Faaliyet sonrası hamam ayarlanmıştı ve bunu iple çekiyordum. Önce erkekler sonra da kızlar girdikten sonra temizlenmiş ve rahatlamış olarak hep beraber yemek yemeye gittik. Ben faaliyet sonrası başka bir planım olduğu için İstanbul’a dönmeyecektim, benim ve bu şekilde birçok kişinin otobüs saatleri farklıydı. Yemek sonrası herkes otobüs saatine göre dağılmaya başladı ve faaliyet sona erdi. İstanbul’a dönen ve tüm ekip adına zimmetli malzemeleri teslim eden arkadaşlarıma tekrar buradan teşekkür ediyorum.

İlgi, emek ve sabırları için tüm eğitmen ve gelişim arkadaşlarımıza; bize böylesine büyük ve güzel bir faaliyete katılma imkanı sağladığı için de YTÜDAK’a çok çok teşekkür ederim.

Faaliyet için çantasını benimle paylaşan Betül’e de ayrıca teşekkür ediyorum.

2022 Trans Aladağlar Eğitim Faaliyeti

Bölge : Niğde Aladağlar

Kamp Yerleri : Çelikbuyduran, Yedigöller, Karagöl

Ekip : 21 Başlangıç, 5 Gelişim, Eğitmenler ve Üyeler

Yazan : Yaren Özbey / Başlangıç

Ortak Yük: 1 yarım ip, 13 takoz, 8 cam, 4 tane 3 m kordalet, Telsiz çantası: 5 telsiz 5 anten 10 batarya, 3 çelik kitli, 3 tricam, 2 nutkey, 5 free karabina, 2 tencere, 2 kartuş, 2 ocak

Ortak Yiyecekler: Domates püresi 200 x 4, Yumurta x 20, Biber 1, Kavurma 150 x 6, Hazır çorba 22 x 8, Bulgur 1000 gr, Yeşil mercimek 600 gr, Makarna 1000 gr, Mantı 500 gr, Yulaf 500 gr, Peynir 1000 gr, Lavaş x 20

Kişisel yiyecekler: Kuru üzüm, Fındık, Tuzlu fıstık, Hurma, Tuzlu bisküvi x 2, Canga x 1, Meyveli bar x 6, Çubuk kraker x 2

Kişisel eşyalar: 1 pantolon, 1 üst içlik, 1 alt içlik, 4 çorap, 2 tshirt, 2 buff, Bere, Eldiven, Tozluk, Baton, Çakı, Güneş kremi, Kafa lambası, Plastik çatal-kaşık-tabak, Mont, Yağmurluk, İlk yardım çantası, İç çamaşırı, Mayo

Faaliyet Öncesi

Çadır grupları açıklandıktan sonra tüm ekip olarak toplantı yaptık. Faaliyet sırasında daha kolay organize olabilmek adına lider ve yardımcısını belirledik . Yanımıza alacağımız yiyecekler ve eşyalar hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Cuma günü malzemeler zimmetlendikten sonra her çadır grubu kendisine zimmetlenen malzemeleri saydı ve not etti. Çantalar boşaltıldı ve eğitmenler tarafından kontrol edildi.  Herkese Aladağlar haritası dağıtıldı. Son olarak toplu fotoğraf çekindik ve esenler otogara doğru yola çıktık. 10.30’da Esenlerden otobüse bindik.

Cumartesi

09.30’da Niğde otogara vardık. Buradaki büfeden ve Poğaçacıdan bir şeyler alıp kahvaltı ettik. 10.30’da Çamardı otobüsüne bindik ve yola çıktık. Çamardı’da traktöre bindik ve 12.00’de Gelincik Kayalarına vardık. Burada kıyafetlerimizi değiştirmemiz ve hazırlanmamız için yarım saat süre verildi. İçlik ve tshirt ile yürümeye karar verdim. Şehirde kullanacağımız eşyaları traktörde bıraktık. 12.30’da tek sıra olduk. Yürüyüşe başlamadan önce gerekli hatırlatmalar ve uyarılar yapıldıktan sonra 12.45’de yürüyüşe başladık. 13.15’de su kaynağının yanında 5 dk. mola verdik. Yürüyüşe başlamadan önce 2 litre su almıştım bu nedenle burada su doldurmadım. Kamp alanına varana dek 2 kez daha mola verildi. Yürüyüşte irtifadan dolayı mide bulantısı ve baş dönmesi yaşadım. Su kaybı da mide bulantısına sebep oluyor bu yüzden molalarda bol bol su içmeye çalıştım. 19.35’de Çelikbuyduran kamp alanındaydık. Çadırımızı kurduktan sonra planladığımız gibi kavurmalı makarna pişirdik. Yemekten sonra Gelişimden Dilruba çadıra gelip çanta taşımaktan dolayı meydana gelen boyun ve bel ağrıları için egzersizler gösterdi. Ertesi gün zirve yürüyüşü için 3 kişilik sedye malzeme götürmemiz istenmişti, mücahit her çadırın hangi malzemeleri getirmesi gerektiğini belirledi. Gece hava rüzgarlı olduğu için sesten dolayı uyumak biraz zor oldu. Bölge çok taşlık ve dik olduğu için çadırı gerdirirken kazıkları çok iyi sabitleyememiştik ve rüzgardan dolayı çıktılar biz de kazma ve batonları kullanarak çadırı gerdirmeye çalıştık. Ayrıca burada sabitlemek için taşların arasına sıkıştırdığımız bir kazığı kaybettik.

Pazar

6.15’te uyandık. kahvaltı için menemen hazırladık. Su şişelerimizi doldurduk ve yürüyüş için hazırlandık. 08.00’de sedye malzemeleri ile tek sıra olduk. Eğitmenler sedye için hangi malzemeleri aldığımızı sordu, biz her sedye için 1 matın yeterli olduğunu düşünmüştük fakat Serkan 2 mat almamızı söyledi. Matları alıp tekrar sıraya döndük ve 08.15’te yürüyüşe başladık. 10.10’da 5 dk. mola verdik ve 11.18’de Karasay zirvesine vardık. Burada 20 dk. mola boyunca bir şeyler atıştırdık ve su içtik bir yandan eğitmenler bölgeyi tanıttı, zirve defterine isimlerimizi yazdık ve fotoğraf çekildik. Dönüşte 15 dk. mola verdik ve haritadan çevreyi tanımaya çalıştık, daha sonra da kamp alanını kendimiz bulmamız istendi ve 2 tane telsiz verildi. Yürüyüş düzenine geçmemiz için 5 dk. verildi, bu sürede öncü, tempocu ve artçıyı belirledik. Tempocunun aynı zamanda lider olmasına karar verdik. Daha sonra patikayı takip ederek yolu bulduk. 14.05’te kamp alanına vardık ve 1.30 saat mola verildi, tüm kamp yükü ile birlikte 15.35’te tek sıra olduk. Mıntıka temizliği yaptıktan sonra 15.54’te yürüyüşe başladık. 17.51’de yedigöller kamp alanına vardık. Bir şeyler yememiz için 1 saat mola verildi.

Yedigöller

Önceki gece rüzgardan dolayı bir çadır patlamıştı, bu sürede tamir ettiler fakat bir şeyler yemeye vakitleri kalmadığı için molaya 20 dk. eklendi. 18.10’da geleneksel malzemeler ile eğitime başladık. Malzemelerin tanıtımı yapıldı ve istasyon türleri anlatıldı. Kamp alanına döndüğümüzde bivak listesi açıklandı. İlk gecenin şanslıları arasında ben de vardım. Yemekte mercimekli bulgur pilavı yedik daha sonra gece için su kaynattık. Bivakçılar sıraya geçti ve Gelişimden Elif bizi bivaklayacağımız yere götürdükten sonra 5 dk. süre verdi. Matlarımızı bivak torbasının içine serip tulumlara girdik. Bir süre yıldızları seyrekttim, perseid meteror yağmuru sezonu olduğu için birkaç kayan yıldız gördüm sonra uykuya daldım.

Pazartesi

Elif bizi uyandırdıktan sonra kamp alanına döndük. Bu sabah da menemen ile kahvaltımızı ettik ve yürüyüş için hazırlandıktan sonra 08.00’de sıraya geçtik. İki gecedir mutlak sessizliğe dikkat edilmediği için uyarı aldık. Serkan ilk defa bir gruba faaliyet toplantısından önce uyarı verildiğini söyledi ve yürüyüşe başladık. 1 mola vererek 2 saat 50 dakikanın sonunda Emler Zirvesine vardık. Burada 20 dk. mola verdik. Toplu fotoğraf çekindikten sonra 11.30’da inişe başladık. Yol çarşak olduğu için iniş sırasında küçük taşlar botun içine girebiliyor, bunu önlemek için tozluk kullandım. Dönüşte yine yolu bizim bulmamız istendi ve önceki günden farklı öncü, tempocu ve artçılar belirlendi. 13.36’da kamp alanına vardık. Yarım saatlik molanın ardından geleneksel malzemeleri denemek için önceki gün eğitim yapılan alana gittik. 19.50’de eğitim bitti ve kamp alanına dönmeden önce malzeme sayımı yaptık. Her çadır grubuna zimmetlenen malzemeleri dağıttık ve bu yöntem oldukça uzun sürdü. 20.30’da malzeme sayımı bitti ve kamp alanına geri döndük. Eğitmenler malzemeleri çadır gruplarına ayırarak gereksiz vakit harcadığımız konusunda bizi uyardı. Domates soslu mantı ile karnımızı doyurduk. Bivak listesi açıklandı. Bizim çadırdan bivağa giden olmadı.

Salı

Kahvaltıda Gökdeniz ve ben haşlanmış yumurta, lavaş ve peynir; İdil ile Timuçin yulaf yedi. 08.30’da tüm kamp yükü ile sıraya geçtik mıntıka temizliği yaptıktan sonra sonraki kamp alanımız olan Karagöl’e doğru yürüyüşe başladık. 10.47’de 10 dk. mola verdik. 12.17’de Adsız Tepede 10 dk. mola verdik. İsteyenler MTA zirveye gitmek için sıraya geçti.12.40’da MTA zirvedeydik. Buradan gördüğümüz yerleri harita üzerinde bulmaya çalıştık.

MTA Zirve

 Geri döndük ve 13.15’de yürüyüşe başladık. Oldukça sarp bir yerden iniş yaptık. Burada ayağını burkan 2 kişi oldu. 16.04’de bir yörük çadırının ve su kaynağının yanında 15 dk. mola verdik. Beni MTA zirvesinden itibaren yürüyüş çok fazla zorlamaya başlamıştı. Bunu fark eden ekip arkadaşlarım yüklerimi almayı teklif ettiler. Kısa bir molanın ardından yürüyüşe devam ettik. Ağırlığımın azalması ile daha iyi yürüyebilmeye başladım. 18.00’de kamp alanına vardık. 20.30’a kadar verilen molada çadırımızı kurup mercimekli bulgur pilavı pişirdik sonrasında ip toplama eğitimi için sıraya geçtik. 22.25’de eğitim bitti. Eğitmenler gece su kaynağının donacağını ve ertesi gün öğleye kadar su bulamayacağımızı söyledi. Bu yüzden boş şişelerimizin hepsini doldurduk. Bivak listesi açıklandı, Timuçin bivağa gitti.

Çarşamba

6.30’da geleneksel malzemeler ile birlikte tek sıra olduk. Boulder kayalarının olduğu bölgede Geleneksel malzemeleri denedik. Öğlen olduğunda su kaynağı hala akmıyordu ve çoğu kişinin suyu bitmişti. Başlangıçtaki herkesin suyu ekibe eşit bir şekilde dağıtıldı. Uzun bir süre susuz kaldık. Malzemeleri denerken bir yandan 3 kişilik ekipler halinde istasyon kurma ve ip inişi için çağırıldık. Eğitim 20.30’da bitti. Malzeme sayımı yapıldıktan sonra çadırlara dağıldık. Akşam yemeği kavurmalı domatesli makarna yedik. Son gecemizde İdil ve Gökdeniz bivağa gitti. Çadırda iki kişi kaldık ve gece üşümemek için Emrullah ve Özlemin çadırına gittik.

Perşembe

07.00’de eğitim için tek sıradaydık. Sefa ve Serkan geleneksel tırmanış simülasyonu yaptı. Sonrasında önceki eğitim yaptığımız bölgeye gittik ve bize verilen süre içerisinde söylenen senaryolara göre istasyon kurduk. Her istasyonu inceleyip eksiklerini tartıştık. İsteyenler denemek için kurdukları istasyonlara oturdu. 13.00 da kamp alanına döndük ve yarım saat içinde tüm kamp yükü ile sıraya geçtik. Mıntıka temizliği ve toplu fotoğraf çekindikten sonra 13.45’te yürüyüşe başladık. 2 kez 5 dakikalık su molası verdik, 17.55’te balıkçıya vardık. Burada traktöre bıraktığımız çantaları aldık ve günler sonra güzel bir yemek yedik. Yemekten sonra eğitmenler ve gelişimler kendi içlerinde toplantı yaptılar. Biz de bu sürede çay içerek sohbet ettik. 23.00’de başlangıç üyeleri bireysel toplantılar için çağırılmaya başladı ve neredeyse sabah 4e kadar sürdü.

Cuma

Kalan yiyeceklerimizle kahvaltımızı ettikten sonra 08.30da negatiften ip inişi için sıraya geçtik. Sırayla iniş yapmaya başladık.

İpe girmek için 2dk süre verildi. İnişin bir kısmında ayaklarınız duvara temas ediyor daha sonra mağara başlıyor ve boşlukta iniş yapmaya başlıyorsunuz. Oldukça keyifli bir deneyimdi. 13.30’da balıkçıya geri döndük ve malzeme sayımı yaptık. Teknik malzemeleri Rüveyda ve Mücahit İstanbul’a götürmek için aldılar. Faaliyetten sonra Kazıklı Ali bölgesine gidecekler balıkçıda kaldı, İstanbul’a dönecekler ya da  bayram için memleketine gidecek olanlar şehir merkezine gitmek için otobüse bindi. Niğde merkezde hamama gittikten ve yemek yedikten sonra otogara geçtik. Herkes farklı bir otobüse bindi ve faaliyet sonlandı.

Notlar:

Zamanımız kalmadığı için faliyet toplantısı yapamadık fakat faliyet boyunca eğitmenlerin uyarıda bulunduğu konular şöyle oldu:

  • Mutlak sessizlik saatine dikkat edilmedi.
  • Malzeme sayımında çok vakit kaybedildi.
  • Yürüyüşlerde yavaş olduğumuz için çok vakit kaybettik.
  • Kaybettiğimiz zaman bizim uyku ve molalalarımın daha kısa sürmesine, eğitimlerin aksamasına sebep oldu.
  • Geleneksel malzemeler denenirken kaybolmasını önlemek için malzemeler çatlaklarda karabinasız bir şekilde bırakılmamalı veya elde tek başına taşınmamalı.

Teşekkür

Çantasını ödün verdiği için üyelerden Yavuz Gültekin’e

Batonunu ödünç verdiği için üyelerden İsmail Seferad’a

Emeği geçen eğitmenlere ve tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Vulnerability Scanner