Ekip: Yiğit Can Urlu, Tarık Aytek, Julia Alex
Tarih: 30 Haziran 2023
Bölge: Cımbar Kanyonu, Aladağlar
Konaklama: Ordos Dağ Evi
Malzeme: 2 Yarım ip (60m), 7-8’er malzemeli takoz ve yaylı takoz setleri (geneli makro), 10 Ekspres, 1-2 kilitli karabina, kişisel teknik malzemeler
Yazan: Tarık Aytek
Cımbar Vadisi’ndeki Cımbar101, Fox Way ve Müezzin alpin spor rotalarını tırmandığımız faaliyetimizin Fox Way raporudur.
Cımbar 101 raporu için: https://ytudak.org/2023/09/07/cimbar-101-alpin-spor-rotasi-raporu/
Müezzin raporu için: https://ytudak.org/2023/09/07/muezzin-alpin-spor-rotasi-raporu/
İlk iki paragraf faaliyet detayı, kişisel yorum ve tavsiyeler içeriyor. Teknik rapor aşağıda.
Geleneksel derecelerimizin üstünde karışık stilde tırmanma fikriyle planımıza dahil ettiğimiz bu rotalar alpin ortamda çok ip boylu rota deneyimlemek için, Aladağlar’ın tırmanışına bolt eşliğinde alışmak için, malzeme çalışmak için ve de kar ve yağmurun sonsuz sürtünmeye ulaştırdığı o slablara basmanın keyfi için birebir. Zor yerleri spor ayarında bol, kolay yerleri ortalama 6-8 metrede bir boltlu olduğundan açık emniyetle tırmanma mentalini geliştirmek için de uygun. Aynı sebeplerle ne spor tırmanışın zorluğunu ne de geleneksel tırmanışın mental savaşını tadamamak da mümkün tabii, tamamen kişisel.
Dağ evinde oturduğumuz akşamlarda şekillenen planlar sonucunda 1. Gün Cımbar101, 2. Gün Fox Way rotalarını tırmanıp bir gün rest verip 4. Gün ise Müezzin rotasını tırmandık. Tabii biz ana faaliyetimizin sonrası diye sallanarak takılıyorduk. Normalde ilk gün Cımbar101 ve Müezzin, bir gün rest sonrası veya duruma göre direkt ikinci gün Fox Way tırmanılarak düzgün bir faaliyet çıkartılabilir. Eğer mümkünse 3 rota için de yumuşak tabanlı yani rahat slab bastıracak ayakkabılar can kurtarır. Ayrıca rotaların geneli düz ve dik olsa da bizim ekspreslerin geneli 60’lık alpindi ve oldukça işimize yaradılar. Son olarak mevzu bahis rotaların tüm istasyonları perlonla birleştirilmiş 2 bolttan oluşuyor fakat bazı perlonlar müthiş yeni görünmediği için istasyonluk perlon ve kilitli de (hatta direkt hazır istasyon da) taşınabilir – 3 kişinin istasyondaki alanını da rahatlatır. Biz ekspres ile boltları birbirine kliplemeyi yeterli bulduk.
Rota – Fox Way (6b – VII, 240m, alpin-spor)
Rotaya vadi girişinden yaklaşık 45 – 50 dakikada yaklaşılıyor. Çataldan sağa doğru devam edildiğinde sol önde kalan bloğun arka tarafında yer alıyor rota. Patikadan çıkıp çarşaktan bloğun arkasına doğru yükselindiğinde sağ en arkada, neredeyse köşede, yerden 5-6 metre yüksekte ilk bolt görülebilir. Topo fotoğrafımız yok maalesef fakat rota ilk ip boyundaki fotoğraftan (Şekil 1) rahatlıkla tanınabilir. Çok sık boltlanmasıyla meşhur rota 7 ip boyundan oluşuyor:
1: 30m VI 2: 30m VII- 3: 45m VI+ 4: 40m VI 5: 30m VII 6: 30m VI 7: 30m IV
Tüm iplerde malzeme imkânı gayet iyi durumda fakat rota sık boltlu olduğundan aşağıda da görüleceği üzere biz pek atmadık.
İniş rota üzerinden iple gerçekleştiriliyor. Biz rotanın 7. İp boyunu kolay diye tırmanmayıp 6’dan geri dönüş yaptık. 6-5 iplerini ve 2-1 iplerini tek parça inerek toplamda 4 ip inişi ile inişi tamamladık.
Öğleden önce gölge.
Biz hava zaten kapalı olduğu için sabahı uykuya ayırıp 10.30 Ordos’tan çıkarak 11.30’da rota dibine ulaştık. Yine 3 kişi olan ekibimizle 11.45’te başladığımız rotayı 6. İstasyonuna 17.00’de ulaşarak tamamladık. İniş sırasında 3. İstasyondan 2.ye ipi çekerken ip takıldı ve onu kurtarmakla uğraşırken kaybettiğimiz vakitle birlikte 19.45 gibi rota dibine ulaşarak tırmanışımızı tamamladık.
1. İp 30m VI (Julia): Girişe yakın bir yerde yer alan hafif slabda yana geçişli kilit hamlesi ipe derecesini veriyor. Burada kilit öncesi 1 takoz atan Julia daha sonra 1 büyük takoz daha atarak sanırım 4-5 boltu olan ipi tamamlıyor.
2. İp 30m VII- (Tarık): Laybacke doyurduktan sonra bacaya bağlayarak tamamlanan nefis bir ip boyu. Yine sık boltlu olan ip boyunda ekstra malzeme kullanmadım. Kilit öncesi 60’lık ekspresi kısa bir 12’likle değiştirmek gibi müthiş faydalı bir hareketten sonra rotanın en keyifli bu 6-7 metresini tırmanarak istasyona geliyor, ipi topluyor, emniyete giriyor ve tırmanmaya başlayan artçılarıma boş boş “Haydi Yiğido! Tatavayı kes bas geç Yiğido!”, “Davay Julia! Ale Julia!” diye bağırıp kendi keyfimi onlarınkini kaçırma yoluyla artırıyorum.
3. İp 45m VI+ (Yazan: Yiğit): Başlangıçta hafif sola doğru giden rota setimsi bir yere ulaştıktan sonra sağa doğru gidiyor ve ardından 4.istasyona ulaşılıyor. Sadece bir tane 0.75 cam kullandım.
4. İp 40m VI (Yazan: Yiğit): Önceki ip boyuna göre daha rahat bir ip boyu. Boltlar istasyona varıncaya kadar sürekli var. Bu yüzden malzeme atma isteği duymadım. Bu ip boyu da ilk başta hafif hafif sola gidiyor setimsi yerden sonra sağa kayıyor.
5. İp 30m VII (Tarık): İstasyondan gözüken sık boltlu kilit, arkasından tatlı bir baca hattı ve daha sonrasında kolaylaşarak sağa yükselip tamamlanan ip boyu. Hafif negatif ve düşüşü güzel kilit etapta yalandan bir deneme ile aşağı uçup rahatlıyor, sonra bozuntuya vermemeye çalışmanın gücü ile basıp gidiyorum. Yine ekstra malzeme kullanmadım. Rotada sanırım 9 boltu ile en çok ekspres harcayan ip boyu bu oldu. Bizim için 10 yeterli olmuştu fakat burada daha fazla malzeme atacağını düşünenler fazla ekspres alabilir.
6. İp 30m VI (Julia): Biraz sağa yükseldikten sonra yukarı doğru devam eden ip boyu rotanın tek boşluklu tırmanışını içeriyor ve oldukça keyifli. Boşluk hisli kısım aynı zamanda derecesini veren kısım olduğundan dolayı adrenalin seviyesini yükseklerde gezdiren bir ip. 0.75 cam ile orta boylarda bir takoz kullanıldı.
Partnerlerime, faaliyeti mümkün kılan kulübüm YTÜDAK’a, o tarihlerde Ordos’ta olan ve rotaları danıştığımız dostlarımıza teşekkürler…
Tarık Aytek – aytek.tarik1@gmail.com